Вирок
від 22.04.2019 по справі 752/2982/19
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

справа № 752/2982/19

провадження №: 1-кс/752/4277/19

У Х В А Л А

про арешт майна

22.04.2019 року слідчий суддя Голосіївського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м.Києві клопотання прокурора відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 у кримінальному провадженні № 42018000000002894, відомості щодо якого внесені 20.11.2018 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст. 364, ч. 3 ст. 209 КК України, про арешт майна,-

В С Т А Н О В И В :

До слідчого судді звернувся прокурор із вказаним клопотанням, в якому просив накласти арешт на майно, а саме: предмети схожі на грошові кошти в національній валюті гривня в розмірі 554070,00 гривень, вилучені у ОСОБА_4 ; 1700,00 доларів США, вилучені у ОСОБА_5 ; 26245,00 гривень, вилучені у ОСОБА_6 ; 300000,00 гривень, вилучені у ОСОБА_7 та 170920,00 гривень, вилучені у ОСОБА_8 .

Прокурор обґрунтовує клопотання тим, що Генеральною прокуратурою України здійснюється процесуальне керівництвом досудовим розслідуванням у кримінальному № 42018000000002894, відомості щодо якого внесені 20.11.2018 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 209 КК України, в ході якого встановлено, що протягом 2018 року і по теперішній час на території Київської, Харківської, Донецької, Луганської областей та м. Києва, ОСОБА_9 разом з іншими не встановленими досудовим розслідуванням особами здійснюється протиправна діяльність, пов`язана з наданням послуг підприємствам реального сектору економіки з виведення безготівкових грошових коштів у тіньовий, не контрольований державою готівковий обіг з подальшою їх легалізацією.

Вказана група осіб під прикриттям ТОВ «Фінансова Компанія «Альфа Інвест» надає послуги підприємствам реального сектору економіки, що здійснюють зовнішньоекономічну діяльність, з незаконного виведення валютних коштів за кордон через підконтрольні підприємства нерезиденти, зареєстровані на підставних осіб, та проведення протиправних фінансових операцій з видачі необлікованих готівкових коштів у різних регіонах України.

Крім того, ОСОБА_9 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами здійснюється одержання від фізичних осіб значних сум готівкових валютних коштів та у подальшому їх видача за відсоткову винагороду у розмірі від 1 % до 3 % за межами території України, в тому числі на території Російської Федерації та на тимчасово окупованих територіях України.

На теперішній час, вказана група осіб під прикриттям ТОВ Фінансова Компанія «Альфа Інвест» продовжує здійснювати діяльність, пов`язану з наданням послуги підприємствам реального сектору економіки, що здійснюють зовнішньоекономічну діяльність з незаконного виведення валютних коштів за кордон через підконтрольні підприємства нерезиденти, зареєстровані на підставних осіб та проведення протиправних фінансових операцій з видачі не облікованих готівкових коштів в різних регіонах України.

Для зберігання значних сум неврахованих готівкових грошових коштів, печаток і штампів підконтрольних ФСГД, підроблених документів ФСГД, чорнової бухгалтерії використовувались приміщення в будівлі за адресою: АДРЕСА_1 .

З метою виявлення та фіксації всіх обставин кримінального правопорушення, встановлення суб`єктів підприємницької діяльності задіяних в злочинній схемі та осіб для цього причетних, відшукання майна, яке здобуте в результаті вчинення правопорушення, речей і документів, на підставі ухвали слідчого судді Голосіївського районного суду м. Києва від 22.03.2019, проведено обшук нежитлових приміщень, розташованих за адресою: АДРЕСА_2 , в результаті якого вилучено: у ОСОБА_4 значні суми грошових коштів у розмірі 554070,00 гривень; у ОСОБА_5 1700,00 доларів США; у ОСОБА_6 26245,00 гривень; у ОСОБА_7 300000,00 гривень; у ОСОБА_8 170920,00 гривень, які підтверджують факти незаконної діяльності.

Постановою прокурора від 19.04.2019, вказані грошові кошти визнано речовими доказами.

Прокурор вказав на те, що з метою забезпечення повного, об`єктивного та неупередженого проведення досудового розслідування, встановлення всіх об`єктивних обставин у кримінальному провадженні, для слідства є необхідним провести та дослідити всі наявні та встановлені дії, пов`язані з походженням цих грошових коштів. Для унеможливлення здійснити дії, пов`язані із здійсненням переховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження іншим способом, з метою прийняття законних процесуальних рішень, притягнення винних осіб до відповідальності необхідним заходом забезпечення кримінального провадження є накладення арешту, в зв`язку з цим просить накласти арешт.

В судове засідання прокурор не з`явився про дату, час та місце розгляду клопотання повідомлявся належним чином.

За правилами ст. 107 КПК України, під час розгляду клопотання слідчого фіксування технічними засобами судового засідання не здійснювалось.

Слідчий суддя дослідивши клопотання та матеріали, якими воно обґрунтовується, вважає за необхідне задовольнити клопотання, виходячи з наступного.

Ухвалою слідчого судді Голосіївського районного суду міста Києва від 22.03.2019, надано дозвіл прокурору відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , прокурорам групи прокурорів, включеним до її складу, слідчим слідчої групи у кримінальному провадженні № 42018000000002894, відомості щодо якого внесені 20.11.2018 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст. 364, ч.3 ст. 209 КК України, на проведення обшуку в приміщеннях розташованих за адресою: м. Харків, вул. Барабашова б. 6 зареєстровано за ПАТ «Перспектива» ЄДРПОУ 31344111, Українсько німецьким товариством з обмеженою відповідальністю «Себа Електрум» ЄДРПОУ 22708710, АК «Харківобленерго» ЄДРПОУ 00131954, з метою виявлення та вилучення інформації, що стосується незаконної діяльності ОСОБА_9 , інших членів злочинної групи, а саме: фінансово-господарських та бухгалтерських документів, документів щодо придбання чи реалізації продукції, податкової звітності вказаних вище підприємств (юридичних осіб) у печатному вигляді, у тому числі аркушів та бланків документів з відбитками печаток, печаток та штампів юридичних осіб та інших підприємств з ознаками фіктивності, зіпсованих документів, чорнових записів, блокнотів, робочих зошитів, документів з вільними зразками почерку та підписів, копій установчих та реєстраційних документів, які необхідні для виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, а також виявлення та вилучення інформації, яка може міститися на комп`ютерній техніці, електронних носіях інформації (жорстких дисках, флеш-накопичувачах, ноутбуках, дисках тощо), засобах відеоспостереження, засобах мобільного зв`язку із вмонтованими до них пристроями для збереження інформації.

18.04.2019, на підставі вище вказаної ухвали слідчого судді, за адресою: м. Харків, вул.Барабашова, 6, за якою зареєстровано за ПАТ «Перспектива» (ЄДРПОУ 31344111), Українсько німецьким товариством з обмеженою відповідальністю «Себа Електрум» (ЄДРПОУ 22708710), АК «Харківобленерго» (ЄДРПОУ 00131954), проведено обшук та вилучено, серед іншого, предмети схожі на грошові кошти в національній валюті гривня в розмірі 554070,00 гривень, які нібито належали ОСОБА_4 ; 1700,00 доларів США, які нібито належали ОСОБА_5 ; 26245,00 гривень, які нібито належали ОСОБА_6 ; 300000,00 гривень, які нібито належали ОСОБА_7 та 170920,00 гривень, які нібито належали ОСОБА_8 .

Статтею 170 КПК України передбачено, що арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення зокрема: збереження речових доказів.

У випадку, передбаченому п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 КПК України.

Відповідно до ч.1 ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Як встановлено слідчим суддею, постановою прокурора відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 від 19.04.2019, у кримінальному провадженні № 42018000000002894, відомості щодо якого внесені 20.11.2018 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 209 КК України, вилучені грошові кошти визнано речовими доказами.

У відповідності до ч. 2 ст. 167 КПК України тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони є предметом кримінального правопорушення, у тому числі пов`язаного з їх незаконним обігом.

Відповідно до ч. 2 ст. 168 КПК України, майно, вилучене під час обшуку, вважається тимчасово вилученим.

Згідно ч. 2 ст. 173 КПК України, при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати: правову підставу для арешту майна; можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої статті 170 цього Кодексу); наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність (якщо арешт майна накладається у випадках, передбачених пунктами 3, 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); можливість спеціальної конфіскації майна (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 2 частини другої статті 170 цього Кодексу); розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

З огляду на викладене та враховуючи наявність даних про достатність доказів, що вказують на наявність ознак кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 209 КК України, слідчий суддя вважає, що у ході досудового розслідування виникла обґрунтована необхідність у накладенні арешту на вказані грошові кошти, оскільки вони можуть бути знаряддям вчинення кримінального правопорушення та зберегли на собі сліди або інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, у тому числі можуть бути предметом, що були об`єктом вчинення кримінально протиправних дій або могли бути набуті кримінально протиправним, внаслідок вчинення кримінального правопорушення, у зв`язку із цим приходить до висновку про задоволення клопотання про арешт майна, до скасування арешту у встановленому законом порядку.

Керуючись ст.ст.173, 372,376 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ :

Клопотання прокурора відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про арешт майна задовольнити.

Накласти арешт на майно, а саме на: предмети схожі на грошові кошти в національній валюті гривня в розмірі 554070,00 гривень, вилучені у ОСОБА_4 ; 1700,00 доларів США, вилучені у ОСОБА_5 ; 26245,00 гривень, вилучені у ОСОБА_6 ; 300000,00 гривень, вилучені у ОСОБА_7 та 170920,00 гривень, вилучені у ОСОБА_8 .

Ухвала виконується негайно слідчим та прокурором.

На ухвалу слідчого судді безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення може бути подана апеляційна скарга. Якщо ухвалу постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання копії судового рішення.

Відповідно дост. 174 КПК Україниарешт може бути скасований за клопотанням власника або володільця майна, які не були присутніми при розгляді питання про арешт майна.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.04.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу81769889
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —752/2982/19

Вирок від 20.10.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Ухвала від 07.10.2020

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Глиняний Віктор Петрович

Вирок від 16.06.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 05.07.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 29.01.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 29.01.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 01.07.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 01.07.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 01.07.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 01.07.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні