Ухвала
від 14.05.2019 по справі 569/8558/19
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

Справа № 569/8558/19

1-кс/569/4079/19

14 травня 2019 року Рівненський міський суд Рівненської області

у складі:

слідчого судді ОСОБА_1

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Рівне клопотання адвоката ОСОБА_3 в інтересах ОСОБА_4 про скасування арешту майна,

ВСТАНОВИВ:

Адвокат ОСОБА_3 діючи в інтересах ОСОБА_4 звернувся до Рівненського міського суду із клопотанням про скасування арешту майна, а саме з автомобіля марки AUDI A8, VIN № НОМЕР_1 , що належить на праві власності ОСОБА_4 , накладений ухвалою Печерського районного суду міста Києва ОСОБА_5 від 29 жовтня 2018 року по справі № 757/52833/18-к.

В обґрунтуванняклопотання вказує,що арештна автомобільбуло накладеноз метоюзбереження речовихдоказів укримінальному провадженівнесеному доЄРДР за№3201610004000058,розпочате заознаками кримінальногоправопорушення передбаченогоч.2ст.364-1КК України, було передано для подальшого розслідування до Слідчого управлінняГоловного управлінняНаціональної поліціїв Рівненськійобласті,де вказаномукримінальному провадженнібуло присвоєнономер 12019000000000274. Однак вважає,що арештнакладено необґрунтовано.Оскільки з витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань вбачається, що кримінальне провадження №12019000000000274 було розпочате 13.01.2017 року за фактом зловживання повноваженнями службовими особами ТОВ «КОМПАНІЯ «111» ЄДРПОУ 37515650 та ТОВ «Автохолл» ЄДРПОУ 37707439, які діючи у власних інтересах, порушуючи встановлений чинним законодавством порядок реалізації службовими особами своїх повноважень та управлінських функцій в межах наданих їм прав та покладених на них обов`язків, маючи на меті систематичне отримання незаконних прибутків на постійній основі від реалізації автомобілів за підробленими документами, використовували документи, які містять ознаки підроблення, а саме сертифікати відповідності, на підставі яких було здійснено реєстрації транспортних засобів.

Втім, ні матеріали кримінального провадження, ані ухвала слідчого судді про накладання арешту на майно, не містять відомостей про фальсифікацію або підроблення ідентифікаційних номерів складових частин автомобіля AUDI A8, VIN № НОМЕР_1 , а тому залишається незрозумілим, чому вказаний автомобіль вважається знаряддям вчинення злочину, та які ж сліди або ж інші відомості містить на собі вказаний транспортний засіб, та на основі яких даних слідчий суддя дійшов висновку про можливість використання транспортного засобу як доказу у кримінальному провадженні.

Більше того, вище вказаний транспортний засіб вже тривалий час знаходиться під арештом, та за цей час, орган досудового розслідування мав можливість та провів усі необхідні слідчі та інші дії за участі вказаного транспортного засобу.

Конфіскація автомобіля AUDIA8,VIN№ НОМЕР_1 та відшкодування за рахунок нього збитків як підстави для накладення арешту, то з цього приводу слід зазначити, що згідно ст.59 КК України покарання у виді конфіскації майна полягає в примусовому безоплатному вилученні у власність держави всього або частини майна, яке є власністю засудженого. Крім того ОСОБА_4 не являється службовою особою ані ТОВ «КОМПАНІЯ «111», ані ТОВ «Автохолл», не має жодного процесуального статусу в вище вказаному кримінальному провадженні. ОСОБА_4 є законним та добросовісним власником автомобіля AUDI A8, VIN № НОМЕР_1 , який був придбаний та зареєстрований у передбаченому законом порядку, що підтверджується рішенням Рівненського окружного адміністративного суду по справі №1740/2091/18, а тому конфіскація належного ОСОБА_4 на праві власності автомобіля AUDI A8, VIN № НОМЕР_1 , а також відшкодування за рахунок вказаного автомобіля шкоди завданої кримінальним правопорушенням - є неможливим.

Адвокат ОСОБА_3 подав заяву про розгляд клопотання без його участі, просив задоволити.

Слідчий СУ ГУНП у Рівненській області ОСОБА_6 в судове засідання не з`явилась, подала заяву про розгляд клопотання без її участі.

Відповідно до ч. 4ст. 107 КПК України, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Враховуючи те, що учасник процесуальної дії не з`явився в судове засідання, слідчий суддя вважає за можливим розглянути дане клопотання без застосування технічних засобів фіксування.

Дослідивши клопотання та наявні в матеріалах справи документи, оцінивши їх у сукупності з іншими доказами, слідчий суддя прийшов до висновку, що клопотання слід задовольнити із наступних підстав.

Судом встановлено, що ухвалою слідчого судді Печерського районного суду міста Києва ОСОБА_5 від 29 жовтня 2018 року по справі № 757/52833/18-к накладено арешт на належний ОСОБА_4 на праві власності легковий автомобіль марки AUDI A8, VIN № НОМЕР_1 .

Втім, ні матеріали кримінального провадження, ані ухвала слідчого судді про накладання арешту на майно, не містять відомостей про фальсифікацію або підроблення ідентифікаційних номерів складових частин автомобіля AUDI A8, VIN № НОМЕР_1 , а тому залишається незрозумілим, чому вказаний автомобіль вважається знаряддям вчинення злочину, та які ж сліди або ж інші відомості містить на собі вказаний транспортний засіб, та на основі яких даних слідчий суддя дійшов висновку про можливість використання транспортного засобу як доказу у кримінальному провадженні.

Конфіскація автомобіля AUDIA8,VIN№ НОМЕР_1 та відшкодування за рахунок нього збитків як підстави для накладення арешту, то з цього приводу слід зазначити, що згідно ст.59 КК України покарання у виді конфіскації майна полягає в примусовому безоплатному вилученні у власність держави всього або частини майна, яке є власністю засудженого.3

ОСОБА_4 не являється службовою особою ані ТОВ «КОМПАНІЯ «111», ані ТОВ «Автохолл», не має жодного процесуального статусу в вище вказаному кримінальному провадженні, крім того ОСОБА_4 є законним та добросовісним власником автомобіля MERCEDES-BENZ S500, кузов № НОМЕР_2 , який був придбаний та зареєстрований у передбаченому законом порядку, що підтверджується рішенням Рівненського окружного адміністративного суду по справі №1740/2091/18, а тому конфіскація належного ОСОБА_4 на праві власності автомобіля AUDI A8, VIN № НОМЕР_1 , а також відшкодування за рахунок вказаного автомобіля шкоди завданої кримінальним правопорушенням - є неможливим.

Згідно з ч.1 ст.170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існують достатні підстави вважати, що воно є предметом, засобом чи знаряддям вчинення злочину, доказом злочину, набуте злочинним шляхом, доходом від вчиненого злочину, отримане за рахунок доходів від вчиненого злочину або може бути конфісковане у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого чи юридичної особи, до якої може бути застосовано заходи кримінально-правового характеру, або може підлягати спеціальній конфіскації щодо третіх осіб, юридичної особи або для забезпечення цивільного позову. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Відповідно до ст. 174 КПК України, арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Згідно статті 41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом. Громадяни для задоволення своїх потреб можуть користуватися об`єктами права державної та комунальної власності відповідно до закону. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право власності є непорушним.

В порушення ст.1 Протоколу №1 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ратифікованого Законом України №475/97-ВР від 17.07.1997, а саме: кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Враховуючи вищевикладені обставини в їх сукупності, слідчий суддя приходить до висновку щоклопотання про скасування арешту на майно обґрунтоване та підлягаєзадоволенню.

На підставі вищенаведеного та керуючись ст.ст. 170, 171, 174 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задоволити.

Скасувати арешт з автомобіля AUDI A8, VIN № НОМЕР_1 , що належить ОСОБА_4 , накладений ухвалою слідчого судді Печерського районного суду міста Києва ОСОБА_5 від 29 жовтня 2018 року по справі № 757/52833/18-к.

Ухвала остаточна, оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення14.05.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу81832520
СудочинствоКримінальне
Сутьскасування арешту майна

Судовий реєстр по справі —569/8558/19

Ухвала від 08.06.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 19.05.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 16.02.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 30.09.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 30.09.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 01.10.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 01.10.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 01.10.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 30.09.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 11.08.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні