Ухвала
від 20.05.2019 по справі 922/617/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"20" травня 2019 р. м. ХарківСправа № 922/617/18

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Погорелової О.В

Без виклику представників учасників справи,

розглянувши клопотання судового експерта про надання додаткових матеріалів (вихідних даних), що необхідні для проведення експертизи №3666 та призначення натурного обстеження по справі

за позовом ФОП Чепенко Ігоря Івановича, м. Харків до Коротичанської селищної ради Харківського району Харківської області, с. Коротич про стягнення 64920,00 грн.

ВСТАНОВИВ:

Позивач, ФОП Чепенко Ігор Іванович , звернувся до господарського суду Харківської області з позовною заявою, в якій просить суд стягнути з Коротичанської селищної ради Харківського району Харківської області (відповідач) 64920,00 грн. заборгованості за договором підряду № 10/11 від 11.10.2017.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 29.05.2018 по справі № 922/617/18 провадження у справі зупинено у зв`язку з призначення судової експертизи, матеріали справи направлено до Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса.

Судовий експерт Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз ім. Засл. Проф. М.С. Бокаріуса звернувся до господарського суду Харківської області з клопотанням про надання додаткових матеріалів (вихідних даних), що необхідні для проведення експертизи №3666 та призначення натурного обстеження, в якому просить надати:

- кошторисну документацію на проведення робіт з ремонту системи опалювання Коротичанської медичної амбулаторії за адресою: смт. Коротич, вул. Центральна, 33 в електронному вигляді;

- акти приймання виконаних робіт (форма КБ-2в) в повному обсязі (відомості ресурсів, інші розрахунки) в електронному вигляді;

- журнали обліку виконаних робіт (форма №КБ-6), на підставі яких складалися акти приймання виконаних робіт (форма №КБ-2в);

- виконавчу документацію в повному обсязі (сертифікати, технічні паспорти та інші документи, що засвідчують якість матеріалів, конструкцій та деталей, які застосовані при виконанні ремонтно-будівельних робіт; акти на приховані роботи та акти проміжного приймання окремих відповідальних конструкцій; журнали виконання робіт та журнали авторського нагляду проектної організації, матеріали обстежень та перевірок у процесі будівництва органами державного та іншого нагляду);

- документи (чеки, накладні) на придбання матеріалів (в повному обсязі), які фактично були використані при виконанні робіт на об`єкті дослідження на всі ресурси, вказані у відомостях ресурсів до актів приймання виконаних робіт (форма КБ-2в);

- документи на транспортні витрати, щодо поставки будівельних матеріалів до об`єктів при виконанні робіт на об`єктах дослідження;

- документально підтверджену інформацію про фактичні трудовитрати робітників - будівельників та робітників, що обслуговували машини та механізми при проведенні робіт на об`єктах дослідження;

- документально підтверджену інформацію про фактично застосовані будівельні машини та механізми та фактичні витрати машино-годин, при проведенні робіт на об`єктах дослідження;

- дані щодо умов виконання ремонтно-будівельних робіт на об`єктах дослідження;

- технічний паспорт будівлі Коротичанської медичної амбулаторії за адресою: смт . Коротич, вул. Центральна, 33.

Відповідно до вимог п.3.3. розділу III "Науково-методичних рекомендацій по питанням підготовки та призначення судових експертиз", затв. Наказом Міністерства юстиції України 08.10.1998 № 53/5 (у редакції наказу Міністерства юстиції Україні від 30.12.2004 № 144/5), зареєстрованій у Міністерстві юстиції України 19.01.2005 за №61/10341, усі документи мають бути пронумеровані, прошнуровані та прошиті у хронологічному порядку. Якщо які-небудь документи, вказані вище відсутні або не складались, прошу повідомити про це письмово до інституту.

Окрім цього, у вказаному клопотання експерт просить забезпечити прибуття експерта, належні умови праці, безперешкодне обстеження вище вказаних об`єктів. Дату, час обстеження попередньо узгодити з експертом за телефоном (057)7801081.

Також, експерт у клопотанні просить суд погодити термін проведення судової експертизи в термін більший ніж 90 днів.

Як роз`яснено у п.11 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 23.03.2012 №4 "Про деякі питання практики призначення судової експертизи" клопотання судового експерта про надання додаткових матеріалів розглядається господарським судом після поновлення провадження у справі; за необхідності для розгляду такого клопотання суд може витребувати матеріали справи з експертної установи, а також повідомити учасників судового процесу про час і місце проведення відповідного судового засідання. Після розгляду клопотання провадження у справі знову зупиняється, а матеріали справи, якщо вони витребовувалися судом, надсилаються до експертної установи. При цьому господарським судам слід мати на увазі можливість настання передбачених пунктами 1.13 і 4.9 Інструкції наслідків у вигляді повернення матеріалів справи суду, який призначив експертизу, або повідомлення експертом суду про неможливість надання висновку.

Оскільки приписи чинного Господарського процесуального кодексу України не визначають порядку вирішення питання щодо розгляду клопотань судових експертів лише за участю представників учасників справи, суд вважає за можливе з метою забезпечення проведення призначеної у справі судової експертизи протягом розумного строку розглянути вказане клопотання експерта без виклику повноважних представників учасників справи.

За таких обставин провадження у справі підлягає поновленню.

Відповідно до частини 1 статті 102 Господарського процесуального кодексу України матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом.

При цьому, частина 2 вищевказаної правової норми передбачає, що експерт не має права з власної ініціативи збирати матеріали для проведення експертизи, розголошувати відомості, що стали йому відомі у зв`язку з проведенням експертизи, або повідомляти будь-кому, крім суду та учасника справи, на замовлення якого проводилася експертиза, про її результати. Призначений судом експерт не має права спілкуватися з учасниками судового процесу поза межами судового засідання.

Крім того, відповідно до пункту 2.3. Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України №53/5 від 08.10.1998 (далі - Інструкція), експерту заборонено самостійно збирати матеріали, які підлягають дослідженню, а також вибирати вихідні дані для проведення експертизи, якщо вони відображені в наданих йому матеріалах неоднозначно.

Таким чином, оскільки експертиза у даній справі призначена судом, то виключно суд має право надавати судовому експерту матеріали, необхідні для проведення експертизи.

Частиною 6 статті 69 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що експерт має право, зокрема, заявляти клопотання про надання йому додаткових матеріалів і зразків, якщо експертиза призначена судом.

Також, відповідно до пункту 1 частини 1 статті 13 Закону України "Про судову експертизу" незалежно від виду судочинства судовий експерт має право подавати клопотання про надання додаткових матеріалів.

Аналогічні права судового експерта передбачені у пункті 2.1. Інструкції, відповідно до якого експерт має право відповідно до процесуального законодавства заявляти клопотання про надання додаткових матеріалів і зразків та вчинення інших дій, пов`язаних із проведенням експертизи.

Відповідно до частини 3 статті 102 Господарського процесуального кодексу України при визначенні матеріалів, що надаються експерту чи експертній установі, суд у необхідних випадках вирішує питання про витребування відповідних матеріалів за правилами, передбаченими цим Кодексом для витребування доказів.

У разі ухилення учасника справи від подання суду на його вимогу необхідних для проведення експертизи матеріалів, документів або від іншої участі у експертизі, що перешкоджає її проведенню, суд залежно від того, яка особа ухиляється, а також яке ця експертиза має значення, може визнати встановленою обставину, для з`ясування якої експертиза була призначена, або відмовити у її визнанні ( ч. 4 ст. 102 ГПК України).

Враховуючи, що законом не передбачено повноважень судового експерта щодо витребування та одержання додаткових матеріалів безпосередньо від учасників судового процесу, суд вважає клопотання судового експерта в даній справі обґрунтованим та таким що підлягає задоволенню.

Відтак, для виконання клопотання експерта, суд вважає за необхідне витребувати у сторін справи зазначені у клопотання документи.

Згідно з пунктом 2 частини 1 статті 228 Господарського процесуального кодексу України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Оскільки призначена у даній справі експертиза ще не проведена експертною установою, суд вважає за необхідне зупинити провадження у даній справі на час проведення судової експертизи.

Керуючись ст.ст. 74, 81, 102, 228, 230, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Поновити провадження у справі №922/617/18 для розгляду клопотання експерта про надання додаткових матеріалів, необхідних для проведення судової експертизи за ухвалою суду від 29.05.2018.

2. Задовольнити клопотання судового експерта Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз ім. Засл. Проф. М.С. Бокаріуса про надання додаткових матеріалів, необхідних для проведення експертизи.

3. Витребувати у ФОП Чепенко Ігоря Івановича та Коротичанської селищної ради Харківського району Харківської області:

- кошторисну документацію на проведення робіт з ремонту системи опалювання Коротичанської медичної амбулаторії за адресою: смт. Коротич, вул. Центральна, 33 в електронному вигляді;

- акти приймання виконаних робіт (форма КБ-2в) в повному обсязі (відомості ресурсів, інші розрахунки) в електронному вигляді;

- журнали обліку виконаних робіт (форма №КБ-6), на підставі яких складалися акти приймання виконаних робіт (форма №КБ-2в);

- виконавчу документацію в повному обсязі (сертифікати, технічні паспорти та інші документи, що засвідчують якість матеріалів, конструкцій та деталей, які застосовані при виконанні ремонтно-будівельних робіт; акти на приховані роботи та акти проміжного приймання окремих відповідальних конструкцій; журнали виконання робіт та журнали авторського нагляду проектної організації, матеріали обстежень та перевірок у процесі будівництва органами державного та іншого нагляду);

- документи (чеки, накладні) на придбання матеріалів (в повному обсязі), які фактично були використані при виконанні робіт на об`єкті дослідження на всі ресурси, вказані у відомостях ресурсів до актів приймання виконаних робіт (форма КБ-2в);

- документи на транспортні витрати, щодо поставки будівельних матеріалів до об`єктів при виконанні робіт на об`єктах дослідження;

- документально підтверджену інформацію про фактичні трудовитрати робітників - будівельників та робітників, що обслуговували машини та механізми при проведенні робіт на об`єктах дослідження;

- документально підтверджену інформацію про фактично застосовані будівельні машини та механізми та фактичні витрати машино-годин, при проведенні робіт на об`єктах дослідження;

- дані щодо умов виконання ремонтно-будівельних робіт на об`єктах дослідження;

- технічний паспорт будівлі Коротичанської медичної амбулаторії за адресою: смт. Коротич, вул. Центральна, 33.

Відповідно до вимог п.3.3. розділу III "Науково-методичних рекомендацій по питанням підготовки та призначення судових експертиз", затв. Наказом Міністерства юстиції України 08.10.1998 № 53/5 (у редакції наказу Міністерства юстиції Україні від 30.12.2004 № 144/5), зареєстрованій у Міністерстві юстиції України 19.01.2005 за №61/10341, усі документи мають бути пронумеровані, прошнуровані та прошиті у хронологічному порядку. Якщо які-небудь документи, вказані вище відсутні або не складались, прошу повідомити про це письмово до інституту.

Витребувані документи подати до суду в строк до 03 червня 2019 року.

4. Зобов`язати сторони забезпечити прибуття експерта, належні умови праці, безперешкодне обстеження вище вказаних об`єктів. Дату, час обстеження попередньо узгодити з експертом за телефоном (057)7801081.

5. Погодити строк проведення судової експертизи понад 90 календарних днів.

6. Копію ухвали скерувати учасникам справи та судовому експерту С.О. Козуб Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз ім. Засл. Проф. М.С. Бокаріуса.

7. Зупинити провадження у справі №922/617/18.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала підписана 20 травня 2019 року.

Суддя О.В. Погорелова

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення20.05.2019
Оприлюднено21.05.2019
Номер документу81846875
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/617/18

Постанова від 17.09.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Гребенюк Наталія Володимирівна

Ухвала від 27.08.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Гребенюк Наталія Володимирівна

Ухвала від 13.08.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Гребенюк Наталія Володимирівна

Рішення від 14.07.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Погорелова О.В.

Ухвала від 07.07.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Погорелова О.В.

Ухвала від 16.06.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Погорелова О.В.

Ухвала від 02.06.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Погорелова О.В.

Ухвала від 19.05.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Погорелова О.В.

Ухвала від 06.04.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Погорелова О.В.

Ухвала від 20.05.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Погорелова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні