Ухвала
від 15.05.2019 по справі 686/5725/19
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/5725/19

У Х В А Л А

15 травня 2019 року м. Хмельницький

Слідчий суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання слідчого СВ Південно-Західного ВнП Хмельницького ВП ГУНП у Хмельницькій області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 погодженого з прокурором, про тимчасовий доступ до речей та документів, у кримінальному провадженні № 12017240010001727,

ВСТАНОВИВ:

15.05.2019 року слідчий СВ Південно-Західного ВнП Хмельницького ВП ГУНП у Хмельницькій області старший лейтенант поліції ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням, погодженим з прокурором Хмельницької місцевої прокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до документів, які знаходяться у володінні ПП « ОСОБА_5 », з можливістю вилучення їх оригіналів.

В обгрунтування даного клопотання слідчим зазначено, що у Єдиному реєстрі досудових розслідувань від 17.03.2017 зареєстровано кримінальне провадження за №12017240010001727 за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що у 2016 році, невстановлена особа, перебуваючи у не відомому для слідстві місці, підробила документи в наслідок чого був підроблений віктивний продаж належного ОСОБА_6 автомобіля марки «Samand EL», номер шасі « НОМЕР_1 » д.н.з « НОМЕР_2 ».

Під час допиту потерпілого ОСОБА_6 встановлено, що автомобіль марки «Samand EL» номер шасі « НОМЕР_1 » д.н.з « НОМЕР_2 », тривалий час перебував у його власності, однак 02.12.2015 року за рішенням Хмельницького міськрайонного сулу, у зв`язку із розподілом майна із ОСОБА_7 , автомобіль було передано останній у власність. У 2016 році потерпілому стало відомо, що вище описаний автомобіль було продано через договір купівлі-продажу, який було оформлено ПП « ОСОБА_5 », яке розташоване за адресою АДРЕСА_1 , а виручені гроші було зараховано на його ім`я

В ході розслідування кримінального провадження № 12017240010001727 встановлено, що оригінали документів купівлі-продажу автомобіля марки «Samand EL», номер шасі « НОМЕР_1 », д.н.з. « НОМЕР_2 » зберігаються у ПП « ОСОБА_5 », яке розташоване за адресою АДРЕСА_1 .

Під час досудового розслідування виникла необхідність вилучення оригіналів документів з приводу купівлі-продажу автомобіля марки «Samand EL», номер шасі « НОМЕР_1 », д.н.з. « НОМЕР_2 », з метою ознайомлення, виготовлення копій проведення відповідних експертиз та встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні № 12017240010001727.

В судове засідання слідчий не з`явився, просив розгляд клопотання проводити без його участі та задовольнити з викладених у ньому підстав.

Вивчивши надані матеріали, приходжу до наступного висновку.

Згідно ч.2ст.160КПК Україниу клопотаннізазначаються: 1)короткий викладобставин кримінальногоправопорушення,у зв`язкуз якимподається клопотання; 2)правова кваліфікаціякримінального правопорушенняіз зазначеннямстатті (частинистатті)закону Українипро кримінальнувідповідальність; 3)речі ідокументи,тимчасовий доступдо якихпланується отримати; 4)підстави вважати,що речіі документиперебувають абоможуть перебуватиу володіннівідповідної фізичноїабо юридичноїособи; 5)значення речейі документівдля встановленняобставин укримінальному провадженні; 6)можливість використанняяк доказіввідомостей,що містятьсяв речахі документах,та неможливістьіншими способамидовести обставини,які передбачаєтьсядовести задопомогою цихречей ідокументів,у випадкуподання клопотанняпро тимчасовийдоступ доречей ідокументів,які містятьохоронювану закономтаємницю; 7) обґрунтування необхідності вилучення речей і оригіналів або копій документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Згідно ч.5ст.163КПК Українислідчий суддя,суд постановляєухвалу пронадання тимчасовогодоступу доречей ідокументів,якщо сторонакримінального провадженняу своємуклопотанні доведенаявність достатніхпідстав вважати,що ціречі абодокументи: 1)перебувають абоможуть перебуватиу володіннівідповідної фізичноїабо юридичноїособи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбаченихчастиною п`ятоюцієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Так, слідчим не зазначено, чи містять документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати, охоронювану законом таємницю згідно ст. 162 КПК України, не конкретизовано значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні, не доведено можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, не обґрунтовано необхідності вилучення оригіналів документів, не доведено також слідчим і необхідності розгляду клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться документи, а тому клопотання задоволенню не підлягає.

Керуючись ст.ст.160,162,163КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні клопотання слідчого СВ Південно-Західного ВнП Хмельницького ВП ГУНП у Хмельницькій області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів, у кримінальному провадженні № 12017240010001727, - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

СудХмельницький міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення15.05.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу81868186
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —686/5725/19

Ухвала від 08.09.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 04.08.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 05.08.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 15.05.2019

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Марцинкевич С. А.

Ухвала від 01.03.2019

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Марцинкевич С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні