Рішення
від 27.05.2019 по справі 913/144/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ 61022 м. Харків, пр. Науки, буд.5, тел./факс 702-10-79 inbox@lg.arbitr.gov.ua


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

27 травня 2019 року Справа № 913/144/19

Провадження №9/913/144/19

Господарський суд Луганської області у складі судді Ворожцова А.Г. , розглянувши матеріали позовної заяви

Комунальної установи "Кремінське районне територіальне медичне об`єднання" , м. Кремінна Луганської області

до відповідача Благодійної організації "Обласний благодійний фонд "Спортивне майбутнє Луганщини" , м. Кремінна Луганської області

про стягнення 45430 грн 59 коп.

без виклику сторін

в с т а н о в и в:

Комунальна установа "Кремінське районне територіальне медичне об`єднання" звернулася до Господарського суду Луганської області з позовом до Благодійної організації "Обласний благодійний фонд "Спортивне майбутнє Луганщини" про стягнення заборгованості з відшкодування комунальних послуг за договором про відшкодування комунальних витрат від 03.01.2017 в розмірі 45430 грн 59 коп.

В обґрунтування позову позивач посилається на те, що відповідно до договору про відшкодування комунальних витрат від 03.01.2017, укладеного між КУ "Кремінське районне територіальне медичне об`єднання" (балансоутримувач) та БО "Обласний благодійний фонд "Спортивне майбутнє Луганщини" (користувач), балансоутримувач на підставі укладених ним договорів про надання послуг енерго-, водопостачання та водовідведення, теплопостачання, забезпечує надання комунальних послуг в нежитловому приміщенні, яке знаходиться за адресою: м. Кремінна, вул. Побєди, 1А . Відповідно до п. 1.2. договору відшкодування вартості послуг здійснюється користувачем по діючим на даний період тарифами згідно наданими балансоустримувачем рахунками. В порушення умов договору користувач не сплачував рахунки, у зв`язку з чим за ним утворилась заборгованість в сумі 45430 грн 59 коп.

Згідно витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 22.03.2019 позовну заяву передано на розгляд судді Ворожцову А.Г.

Ухвалою господарського суду Луганської області від 26.03.2019 відкрито провадження у справі та суд дійшов висновку про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження без проведення судового засідання та виклику сторін.

Жодних пояснень, відзиву на позовну заяву чи заперечень проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи до суду не надходило.

Ухвалою суду від 26.03.2019 відповідачу було запропоновано подати відзив на позовну заяву з урахуванням вимог ст. 165 ГПК України в строк до 15 днів з моменту вручення ухвали про відкриття провадження у справі, однак відповідач не скористався своїм правом, передбаченим ст.ст. 42, 46 ГПК України, та не надав суду жодних документів.

Згідно ч. 9 ст. 165 ГПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

З огляду на вищевикладене, господарський суд розглядає справу в порядку частини 8 статті 252 Господарського процесуального кодексу України за наявними в ній матеріалами.

Оцінивши надані докази, суд дійшов висновку про обґрунтованість заявлених вимог з огляду на наступне.

Матеріалами справи підтверджено, що 03.01.2017 між КУ "Кремінське районне територіальне медичне об`єднання" (балансоутримувач) та БО "Обласний благодійний фонд "Спортивне майбутнє Луганщини" (користувач) укладено договір про відшкодування комунальних витрат до договору оренди від 18 серпня 2016 року (далі -договір). Відповідно до умов п. 1.1 договору балансоутримувач на підставі укладених ним договорів про надання послуг енерго-, водопостачання та водовідведення, теплопостачання, забезпечує надання комунальних послуг в нежитловому приміщенні, що знаходиться за адресою: 92900, м.Кремінна, вул.Побєди, 1 А , індивідуально визначене нерухоме майно-приміщення оздоровчо-лікувального корпусу загальною площею 324,3 кв.м., яке складає частку господарського корпусу КУ Кремінське РТМО , які знаходяться у користуванні у користувача. Користувач відшкодовує вартість отриманих послуг по їх фактичному вжитку, відповідно з показниками лічильників та пропорційно зайнятій площі в даному приміщенні. У разі відсутності лічильників з обліку спожитих послуг окремим споживачем або з інших поважних причин застосовується критерій - пропорційно до займаної площі та згідно розрахунків. Згідно умов п. 1.3. договору на момент укладення договору діють наступні тарифі на комунальні послуги: електроенергія - 2,4348 грн. за 1 кВт; водопостачання та водовідведення - 22,7286 грн. за 1 куб.м.; вивезення побутових відходів- 37,12 за 1 кв.м.; теплопостачання - 1355,25 грн. за 1 Гкал.

Відповідно до п.1.2. договору відшкодування вартості послуг здійснюється користувачем по діючим на даний період тарифам згідно з наданими балансоутримувачем рахунками.

Згідно з п.п. 2.2.3. договору користувач зобов`язаний не пізніше 30 числа місяця, наступного за звітним місяцем, вносити плату на рахунок балансоутримувача за відшкодування витрат за комунальні послуги.

Згідно п.3.1., п.3.2., п.3.3. договору сума договору складає на підставі виставлених розрахунків. Форма оплати - безготівковий розрахунок шляхом перерахування коштів на розрахунковий рахунок. Порядок оплати - 100% оплати вартості комунальних послуг протягом 3 календарних днів на підставі наданих балансоутримувачем рахунків.

20.10.2017 року на адресу відповідача направлена претензія щодо погашення заборгованості за договором про відшкодування комунальних витрат від 03.01.2017 року до договору оренди від 18 серпня 2016 року з доданим до нього рахунком №287 від 20.07.2017 року.

07.12.2017 на адресу КУ Кремінське районне територіальне медичне об`єднання надійшло звернення від керівника Благодійної організації Обласний благодійний фонд Спортивне майбутнє Луганщина з проханням реструктуризації боргу на 5 років з щомісячною платою 757 грн. та з правом дострокового погашення боргу.

Відповідно до ст.193 Господарського кодексу України, суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст.509 Цивільного кодексу України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Частиною 1 ст.173 Господарського кодексу України передбачено, що господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Згідно ст.11 Цивільного кодексу України підставою виникнення цивільних прав і обов`язків (зобов`язань) є, зокрема, договір.

Відповідно до ч.1 ст.638 Цивільного кодексу України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору.

Згідно з ч.1 ст.639 Цивільного кодексу України договір може бути укладений у будь-якій формі, якщо вимоги щодо форми договору не встановлені законом.

Статтею 627 Цивільного кодексу України передбачено, що відповідно до ст.6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Згідно зі ст.629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ч.1 ст.901 Цивільного кодексу України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Згідно ч.1 ст.903 Цивільного кодексу України якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Відповідно до ч.1 ст.222 Господарського кодексу України учасники господарських відносин, що порушили майнові права або законі інтереси інших суб`єктів, зобов`язані поновити їх, не чекаючи пред`явлення їм претензії чи звернення до суду.

Згідно зі ст.ст.525, 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства тощо. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається.

Порушенням зобов`язання, відповідно до ст.610 Цивільного кодексу України, є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання, тобто - неналежне виконання.

Згідно зі ст.599 Цивільного кодексу України зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Відповідно до приписів ст.530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін), якщо строк (термін), виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час, а боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги.

За таких обставин позов задовольняється повністю на суму 45430 грн 59 коп. з віднесенням на відповідача судового збору повністю у сумі 1921 грн. 00 коп. відповідно до ст. 129 ГПК України.

Керуючись ст.ст.123, 129, 165, 232, 233, 238, 240-241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

в и р і ш и в:

1.Позовні вимоги Комунальної установи "Кремінське районне територіальне медичне об`єднання" до Благодійної організації "Обласний благодійний фонд "Спортивне майбутнє Луганщини" про стягнення 45430 грн 59 коп. задовольнити в повному обсязі.

2.Стягнути з Благодійної організації "Обласний благодійний фонд "Спортивне майбутнє Луганщини", Луганська область, м. Кремінна, проспект Дружби, 1, ідентифікаційний код 39826979 на користь Комунальної установи "Кремінське районне територіальне медичне об`єднання", Луганська область, м. Кремінна, вул. Побєди, 1а, ідентифікаційний код 25356637 заборгованість в сумі 45430 грн 59 коп., судовий збір в сумі 1921 грн. 00 коп., видати наказ позивачу після набрання рішенням законної сили.

3.Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до суду апеляційної інстанції у строки, передбачені ст. 256 ГПК України, та порядку, визначеному п. 17.5 Перехідних положень ГПК України.

Дата складання повного тексту рішення - 27.05.2019 .

Суддя А.Г.Ворожцов

Дата ухвалення рішення27.05.2019
Оприлюднено27.05.2019
Номер документу81971094
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —913/144/19

Ухвала від 26.09.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Драгнєвіч О.В.

Ухвала від 18.09.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Драгнєвіч О.В.

Рішення від 27.05.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Ворожцов А.Г.

Ухвала від 26.03.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Ворожцов А.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні