Ухвала
від 27.05.2019 по справі 920/508/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про забезпечення позову

27.05.2019 Справа № 920/508/19

м. Суми

Суддя господарського суду Сумської області Жерьобкіна Є.А., розглянувши матеріали справи № 920/508/19

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Ньюсфера" (вул. Шевченка, 27, м. Шостка, Сумська область, 41100),

до відповідачів 1) Публічного акціонерного товариства "Сумиобленерго" в особі Філії "Шосткинський район електричних мереж" Публічного акціонерного товариства "Сумиобленерго" (вул. Рідна, буд. 68, м. Шостка, Сумська область, 41100),

2) Публічного акціонерного товариства "Сумиобленерго" (вул. Івана Сірка, буд. 7, м. Суми, Сумська область, 40035),

за участю третіх осіб, що не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача:

1) Товариства з обмеженою відповідальністю "Шосткинське підприємство "Харківенергоремонт" (вул. Гагаріна, буд. 1, м. Шостка, Сумська область, 41100);

2) Товариства з обмеженою відповідальністю "Енергосервіс плюс" (проспект Фрунзе, буд. 26, м. Харків, Харківська область, 61007),

про визнання неправомірними дій та зобов`язання вчинити дії,

УСТАНОВИВ:

Позивач 24.05.2019 звернувся до суду з позовною заявою, в якій просить: 1) визнати неправомірними дії Публічного акціонерного товариства "Сумиобленерго" в особі Філії "Шосткинський район електричних мереж" Публічного акціонерного товариства "Сумиобленерго" щодо нарахування вартості послуги з розподілу електричної енергії за квітень 2019 року та в подальшому в 2019 році по 2 класу; 2) визнати неправомірними дії Публічного акціонерного товариства "Сумиобленерго" в особі Філії "Шосткинський район електричних мереж" Публічного акціонерного товариства "Сумиобленерго" щодо винесення Попередження про припинення надання послуг з розподілу електричної енергії № 90 від 17.05.2019 р. (вих. № 66-19/779 від 17.05.2019р.); 3) зобов`язати Публічне акціонерне товариство "Сумиобленерго" в особі Філії "Шосткинський район електричних мереж" Публічного акціонерного товариства "Сумиобленерго" здійснити перерахунок вартості наданої послуги з розподілу електричної енергії ТОВ "Ньюсфера" у період з квітня 2019 року та в подальшому в 2019 році у відповідності до Договору про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії від 29.12.2018, шляхом застосування тарифів для 1 (першого) класу та відобразити його в Рахунках за квітень 2019року та в подальшому в 2019 році.

Ухвалою господарського суду Сумської області від 27.05.2019 відкрито провадження у справі № 920/508/19.

Разом з позовною заявою позивач подав заяву про забезпечення позову (вх. № 1556 від 24.05.2019), в якій просить суд заборонити Публічному акціонерному товариству Сумиобленерго в особі Філії Шосткинський район електричних мереж Публічного акціонерного товариства Сумиобленерго та Публічному акціонерному товариству Сумиобленерго вчиняти дії направлені на відключення Товариства з обмеженою відповідальністю Ньюсфера від електропостачання та зупиняти надання послуги з розподілу електричної енергії до набрання законної сили рішенням суду у справі.

В обґрунтування заяви позивач вказує на те, що 17 травня 2019 року заступником директора філії з розподілу електроенергії філії "Шосткинський РЕМ" ПАТ "Сумиобленерго" було винесено попередження про припинення надання послуг з розподілу електричної енергії № 90 від 17 травня 2019 року (вих. № 66-19/779 від 17.05.2019), у зв`язку з невиконанням ТОВ "Ньюсфера" зобов`язання за договором від 29 грудня 2018 року, а саме несплатою у встановлений термін виставлених рахунків на суму 108 875,58 грн. Позивач вважає, що рахунки не можуть вважатися належними та допустимими доказами наявності суми заборгованості, оскільки оператор системи неправомірно нарахував суму заборгованості за надання послуги з розподілу електричної енергії електромережами по тарифу 2 класу, тоді коли ТОВ "Ньюсфера" відповідно до укладеного договору було та є споживачем 1 класу. ТОВ Ньюсфера не може бути віднесено до 2 класу напруги, оскільки електромережі товариства приєднані до шин електростанції Шосткинської ТЕЦ, і тому згідно норми п. 2 пп. 3.1 п. 3 Порядку визначення класів споживачів електричної енергії, диференційованих за ступенями напруги, затвердженого Постановою НКРЕ 13.08.1998 № 1052 (в редакції постанови НКРЕ 15.12.2004 № 1217) належить до 1 класу споживачів, незалежно від ступенів напруги в точці продажу електроенергії електропостачальною організацією споживачу. За таких обставин Публічне акціонерне товариство Сумиобленерго в особі Філії Шосткинський район електричних мереж Публічного акціонерного товариства Сумиобленерго незаконно має намір здійснити відключення електроенергії 27.05.2019. Отримане попередження про припинення надання послуг з розподілу електроенергії свідчить про існування загрози відключення від електричної енергії ТОВ Ньюсфера , в результаті чого товариство зазнає значних фінансових втрат, оскільки перш за все буде зупинено виробництво борошномельно-круп`яної продукції, яка є основним видом діяльності товариства, в результаті чого буде зупинене постачання продукції для підприємств партнерів, які виробляють хлібобулочні вироби, які є соціально значущими товарами, в розумінні постанови Про заходи щодо проведення моніторингу цін і тарифів на споживчому ринку від 13 червня 2002 р. № 803. У випадку припинення надання послуг з розподілу електроенергії процес виробництва буде зупинено, а працівники товариства залишаться без роботи, що зумовить негативні наслідки до них.

За приписами ст. 136 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 137 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Відповідно до ст. 137 Господарського процесуального кодексу України позов забезпечується, в тому числі забороною відповідачу вчиняти певні дії.

Питання задоволення заяви про застосування заходів забезпечення позову вирішується судом в кожному конкретному випадку окремо, виходячи з характеру обставин справи, що дозволяють зробити висновок про те, що невжиття таких заходів матиме наслідки, визначені у ч. 2 ст. 136 ГПК України.

Відповідно до ст. 140 Господарського процесуального кодексу України, заява про забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її надходження без повідомлення учасників справи.

Про забезпечення позову або про відмову у забезпеченні позову суд постановляє ухвалу. В ухвалі про забезпечення позову суд зазначає вид забезпечення позову і підстави його обрання та вирішує питання зустрічного забезпечення. Суд може також зазначити порядок виконання ухвали про забезпечення позову.

Ухвалу про забезпечення позову або про відмову у забезпеченні позову може бути оскаржено. Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи.

У вирішенні питання про забезпечення позову господарський суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням: розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника; забезпечення збалансованості інтересів сторін; імовірність настання вищезазначених негативних наслідків в разі невжиття таких заходів. Оцінка ефективності заходу забезпечення позову здійснюється господарським судом, зокрема, з урахуванням співвідношення прав (інтересу), про захист яких просить заявник і майнових наслідків заборони відповідачеві вчиняти певні дії.

Відповідно до п. 7.5 Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 312, припинення повністю або частково постачання електричної енергії споживачу здійснюється оператором системи за умови попередження споживача не пізніше ніж за 5 робочих днів до дня відключення у разі заборгованості за надані послуги з розподілу (передачі) електричної енергії відповідно до умов договору з оператором системи.

Враховуючи викладені заявником обставини та подані докази, оскільки відповідно до попередження від 17 травня 2019 року філії "Шосткинський РЕМ" ПАТ "Сумиобленерго" перший відповідач має намір вжити заходів з припинення надання послуг з розподілу електричної енергії ТОВ "Ньюсфера", у зв`язку з невиконанням зобов`язання за договором від 29 грудня 2018 року, а саме несплатою у встановлений термін виставлених рахунків на суму 108 875,58 грн. станом на 17.05.2019, при цьому позивач оскаржує дії першого відповідача щодо нарахування вартості послуги з розподілу електричної енергії за квітень 2019 року по 2 класу згідно з рахунками від 30.04.2019, суд приходить до висновку про доведеність існування реальної загрози для настання наслідків, про які вказує заявник та наявність підстав для забезпечення позову шляхом заборони Публічному акціонерному товариству Сумиобленерго , в особі Філії Шосткинський район електричних мереж Публічного акціонерного товариства Сумиобленерго та Публічному акціонерному товариству Сумиобленерго вчиняти дії направлені на відключення Товариства з обмеженою відповідальністю Ньюсфера від електропостачання та припинення надання послуги з розподілу електричної енергії за договором про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії від 29.12.2018 до набрання законної сили рішення суду у справі № 920/508/19. Суд враховує, що невжиття таких заходів може істотно ускладнити ефективний захист.

Відповідно до ст. 141 ГПК України вирішення питання щодо застосування зустрічного забезпечення в ухвалі про забезпечення позову є правом суду. Відповідне питання може бути вирішено судом в ухвалі про зустрічне забезпечення за клопотанням поданим після застосування судом заходів забезпечення.

Враховуючи вищевикладене, керуючись статтями 2, 136-140, 144, 234, 235, 254-256 Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В:

1. Заяву (вх. № 1556к від 24.05.2019) Товариства з обмеженою відповідальністю "Ньюсфера" про вжиття заходів забезпечення позову - задовольнити.

2. Заборонити Публічному акціонерному товариству Сумиобленерго в особі Філії Шосткинський район електричних мереж Публічного акціонерного товариства Сумиобленерго (код ЄДРПОУ ВП: 37785255; місцезнаходження: 41100, Сумська область, м. Шостка, вул. Рідна, буд. 68), та Публічному акціонерному товариству Сумиобленерго (код ЄДРПОУ 23293513; місцезнаходження: 40035, Сумська область, місто Суми, вулиця Івана Сірка, 7) вчиняти дії направлені на відключення Товариства з обмеженою відповідальністю Ньюсфера (код ЄДРПОУ 37512136; місцезнаходження: 41100, Сумська область, м. Шостка, вул. Шевченка 27) від електропостачання та припинення надання послуги з розподілу електричної енергії за договором про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії від 29.12.2018 - до набрання законної сили рішення суду у справі № 920/508/19.

3. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена в порядку та строки, передбачені статтями 255- 257 Господарського процесуального кодексу України. Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Відповідно до пп. 17.5. п. 17 Розділу XI Перехідних положень до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

4. Відповідно до ст. 140 Господарського процесуального кодексу України, оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи .

5. Ухвала господарського суду про забезпечення позову є виконавчим документом.

6. Ухвала підлягає негайному виконанню з дня її постановлення незалежно від її оскарження і відкриття виконавчого провадження.

7. Стягувачем за цією ухвалою є Товариство з обмеженою відповідальністю "Ньюсфера" (вул. Шевченка, 27, м. Шостка, Сумська область, 41100, код ЄДРПОУ 37512136).

8. Ухвала дійсна для пред`явлення протягом трьох років з наступного дня після набрання нею законної сили.

9. Ухвалу надіслати позивачу, а належним чином засвідчену копію ухвали - іншим учасникам судового процесу.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: htps://court.gov.ua/sud5021/.

Ухвала підписана суддею 27.05.2019.

Суддя Є.А. Жерьобкіна

Дата ухвалення рішення27.05.2019
Оприлюднено28.05.2019
Номер документу81971494
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —920/508/19

Постанова від 14.05.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Бенедисюк I.М.

Ухвала від 30.04.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Бенедисюк I.М.

Ухвала від 18.03.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Бенедисюк I.М.

Ухвала від 16.03.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Бенедисюк I.М.

Ухвала від 17.02.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Бенедисюк I.М.

Судовий наказ від 16.01.2020

Господарське

Господарський суд Сумської області

Жерьобкіна Євгенія Анатоліївна

Постанова від 28.11.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Ткаченко Б.О.

Ухвала від 28.11.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Ткаченко Б.О.

Ухвала від 19.11.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Ткаченко Б.О.

Ухвала від 14.11.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Ткаченко Б.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні