Постанова
від 27.05.2019 по справі 360/620/19
БОРОДЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 360/620/19

ПОСТАНОВА

Іменем України

27 травня 2019 рокусмт Бородянка

Суддя Бородянського районного суду Київської області Міланіч А.М., за участі секретаря судового засідання Хоменко О.О., прокурора Казбанової Т.В., особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, ОСОБА_1 , його захисника - адвоката Мороза І.М., розглянувши справу про адміністративне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 172 4 КУпАП, яка надійшла з Управління захисту економіки в Київській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України, відносно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця селища Пісківка Бородянського району Київської області, громадянина України, працюючого на посаді голови Пісківської селищної об`єднаної територіальної громади Бородянського району Київської області, який зареєстрований в АДРЕСА_1 , проживає в АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ,

ВСТАНОВИВ:

Згідно з протоколами про вчинення адміністративного правопорушення, пов`язаного з корупцією, № 616 та № 617 від 21 березня 2019 року, ОСОБА_1 , будучи Пісківським селищним головою об`єднаної територіальної громади Бородянського району Київської області, тобто суб`єктом відповідальності за правопорушення, пов`язані з корупцією, згідно пп. б п. 1 ч. 1 ст. 3 Закону Про запобігання корупції , порушив вимоги п. 2 ч. 1 ст. 25 та ч. 1 ст. 36 Закону, а саме, станом на 10 травня 2016 року й до теперішнього часу не відчужив корпоративні права ТОВ ЯСЕН-2005 та ТОВ Рудкомплект Плюс , співзасновником яких та кінцевим бенефіціарним власником останнього він є, чим учинив адміністративні правопорушення, передбачені ч. 2 ст. 172 4 КУпАП.

При розгляді справи ОСОБА_1 пояснив, що він з 10 травня 2016 року перебуває на посаді голови Пісківської селищної ОТГ, і ще у 2015 році подав заяву про вихід зі складу засновників ТОВ ЯСЕН-2005 . З приводу ТОВ Рудкомплект Плюс - зазначив, що він при обранні його на посаду голови Пісківської селищної ради вперше у листопаді 2015 року подав заяву про вихід із співзасновників товариства та звільнення з посади керівника, передачі корпоративних прав підприємства. При обранні його на посаду Пісківського селищного голови ОТГ Бородянського району Київської області вдруге вважав, що питання з приводу виходу зі складу засновників вказаних товариств вирішене і більше ним не цікавився.

Вислухавши ОСОБА_1 , його захисника, дослідивши матеріали справи, вислухавши думку прокурора Казбанової Т.В., яка просила визнати ОСОБА_1 винуватим у вчиненні адміністративних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 172 4 КУпАП і застосувати до нього адміністративне стягнення у виді штрафу в межах санкції даної статті, суддя приходить до такого висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 12 Закону України Про місцеве самоврядування , сільський, селищний, міський голова є головною посадовою особою територіальної громади відповідно села (добровільного об`єднання в одну територіальну громаду жителів кількох сіл), селища, міста.

Згідно з пп. б п. 1 ч.1 ст. 3 Закону України Про запобігання корупції , суб`єктами, на яких поширюється дія цього Закону, є особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в тому числі сільські, селищні, міські голови.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 25 Закону України Про запобігання корупції , особам, зазначеним у пункті 1 частини першої статті 3 цього Закону, забороняється входити до складу правління, інших виконавчих чи контрольних органів, наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку (крім випадків, коли особи здійснюють функції з управління акціями (частками, паями), що належать державі чи територіальній громаді, та представляють інтереси держави чи територіальної громади в раді (спостережній раді), ревізійній комісії господарської організації), якщо інше не передбачено Конституцією або законами України.

Відповідно до ч. 1 ст. 36 Закону України Про запобігання корупції , особи, зазначені у пункті 1, підпункті "а" пункту 2 частини першої статті 3 цього Закону, зобов`язані протягом 30 днів після призначення (обрання) на посаду передати в управління іншій особі належні їм підприємства та корпоративні права у порядку, встановленому законом.

Як вбачається з копії рішення першої сесії першого скликання Пісківської селищної ОТГ Бородянського району Київської області від 10 травня 2016 року Про результати виборів, визнання повноважень та реєстрацію депутатів Пісківської селищної ради та Пісківського селищного голови , ОСОБА_1 обраний головою Пісківської селищної об`єднаної територіальної громади.

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, ОСОБА_1 з 27 січня 2005 року і по теперішній час є одним із засновників Товариства з обмеженою відповідальністю ЯСЕН-2005 (код ЄДРПОУ 33281310).

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, ОСОБА_1 з 21 лютого 2012 року і по теперішній час є одним із засновників, кінцевим бенефіціарним власником та керівником товариства з обмеженою відповідальністю Рудкомплект Плюс (код ЄДРПОУ 38005670).

Відповідно до інформації, отриманої з Малинського управління ГУ ДФС у Житомирській області, станом на 21 січня 2019 року за період з 2-го кварталу 2016 року по 3-й квартал 2018 року ОСОБА_1 не отримував доходів від діяльності ТОВ Рудкомплект Плюс .

Як вбачається з матеріалів справи, ОСОБА_1 10 листопада 2015 року звернувся до загальних зборів ТОВ Ясень-2005 із заявою про вихід зі складу засновників у зв`язку з його обранням головою Пісківської селищної ради, однак, згідно повідомлення даного товариства від 20 серпня 2018 року дана заява не була розглянута через неможливість проведення загальних зборів, відсутність кворуму.

Також ОСОБА_1 10 листопада 2015 року подав заяву до загальних зборів ТОВ Рудкомплект плюс та з тих же причин обрання його головою Пісківської селищної ради просив звільнити його з посади директора товариства та вивести зі складу засновників.

Згідно копії протоколу загальних зборів учасників ТОВ Рудкомплект плюс від 18 листопада 2015 року ОСОБА_1 було звільнено з посади директора товариства та виведено зі складу засновників відповідно до поданої ним заяви.

Відповідно до протоколів про адміністративне правопорушення № 616 та № 617 від 21 березня 2019 року, ОСОБА_1 з моменту обрання на посаду Пісківського селищного голови об`єднаної територіальної громади Бородянського району Київської області, будучи відповідно до пп. б п. 1 ч. 1 ст. 3 Закону України Про запобігання корупції суб`єктом відповідальності, на якого розповсюджуються вимоги даного закону, маючи реальну можливість не допускати визначених Законом обмежень, виконуючи свої службові обов`язки, згідно з п. 2 ч. 1 ст. 25 цього Закону, входив до складу органу управління, а саме був співзасновником ТОВ ЯСЕН-2005 , а також входив та входить до складу органу правління, а саме був та є співзасновником та кінцевим бенефіціарієм ТОВ Рудкомплект Плюс , чим учинив адміністративні правопорушення, передбачені ч. 2 ст. 172 4 КУпАП.

Однак, за частиною 2 ст. 172 4 КУпАП передбачена відповідальність за порушення особою встановлених законом обмежень щодо входження до складу правління, інших виконавчих чи контрольних органів, чи наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку (крім випадків, коли особа здійснює функції з управління акціями (частками, паями), що належать державі чи територіальній громаді, та представляє інтереси держави чи територіальної громади в раді (спостережній раді), ревізійній комісії господарської організації).

Оцінюючи досліджені докази, суддя вважає, що оскільки доказів вини та порушення ОСОБА_1 , як головою Пісківської селищної об`єднаної територіальної громади Бородянського району Київської області, встановлених законом обмежень саме щодо входження до складу правління, інших виконавчих чи контрольних органів, чи наглядової ради ТОВ ЯСЕН-2005 не надано, а про звільнення з посади керівника ТОВ Рудкомплект Плюс ним вчасно, ще в 2015 році подана відповідна заява про звільнення і рішенням загальних зборів товариства від 18 листопада 2015 року його звільнено з посади директора, відповідні зміни до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань не внесені не з вини ОСОБА_1 , то провадження у справі про адміністративне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 172 4 КУпАП, відносно ОСОБА_1 необхідно закрити за відсутністю в його діях складу адміністративного правопорушення.

Керуючись п.1 ст.247, ст. 284 КУпАП,

ПОСТАНОВИВ :

Провадження у справі про адміністративне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 172 4 КУпАП, відносно ОСОБА_1 закрити за відсутністю в його діях складу адміністративного правопорушення.

Постанова може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Бородянський районний суд Київської області протягом 10 днів з дня її винесення.

СуддяА. Міланіч

Дата ухвалення рішення27.05.2019
Оприлюднено28.05.2019
Номер документу81975556
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —360/620/19

Постанова від 01.07.2019

Адмінправопорушення

Київський апеляційний суд

Авраменко Микола Григорович

Ухвала від 28.05.2019

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Ястребова Любов Вікторівна

Постанова від 27.05.2019

Адмінправопорушення

Бородянський районний суд Київської області

Міланіч А. М.

Постанова від 02.05.2019

Адмінправопорушення

Бородянський районний суд Київської області

Гумбатов В. А.

Ухвала від 09.04.2019

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Ястребова Любов Вікторівна

Рішення від 12.03.2019

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

І.О. Свергун

Ухвала від 18.02.2019

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

І.О. Свергун

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні