Ухвала
від 27.05.2019 по справі 826/7236/18
ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД Справа № 826/7236/18

УХВАЛА

27 травня 2019 року м. Київ

Шостий апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: судді-доповідача Чаку Є.В., суддів Файдюка В.В., Мєзєнцева Є.І., розглянувши в порядку письмового провадження клопотання державного підприємства "Науково-телекомунікаційний центр "Українська академічна і дослідницька мережа "Інституту фізики конденсованих систем НАН України" про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції у справі за апеляційною скаргою Антимонопольного комітету України на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 11 грудня 2018 року у справі за адміністративним позовом державного підприємства "Науково-телекомунікаційний центр "Українська академічна і дослідницька мережа "Інституту фізики конденсованих систем НАН України" до Антимонопольного комітету України, треті особи: Національний університет "Львівська політехніка", дочірнє підприємство Асоціації УРАН "Мережевий оператор "УРАН" про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії, -

В С Т А Н О В И В :

Державне підприємство Науково-телекомунікаційний центр Українська академічна і дослідницька мережа Інституту фізики конденсованих систем НАН України звернулося до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом до Антимонопольного комітету України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору Національний університет Львівська політехніка , Дочірнє підприємство Асоціації УРАН Мережевий оператор УРАН , про визнання протиправним та скасування рішення Постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель від 12.03.2018 № 2146-р/пк-пз; зобов`язання Антимонопольного комітету України повторно розглянути скаргу Державного підприємства Науково-телекомунікаційний центр Українська академічна і дослідницька мережа Інституту фізики конденсованих систем НАН України UA-2018-01-17-000553-c.c2. з врахуванням висновків, викладених в рішенні суду.

Окружний адміністративний суд міста Києва своїм рішенням від 11 грудня 2018 року позов задовольнив. Визнав протиправним та скасував рішення Постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель від 12.03.2018 року № 2146-р/пк-пз. Зобов`язав Антимонопольний комітет України повторно розглянути скаргу Державного підприємства Науково-телекомунікаційний центр Українська академічна і дослідницька мережа Інституту фізики конденсованих систем НАН України UA-2018-01-17-000553-c.c2. з урахуванням висновків, викладених в рішенні суду.

Не погоджуючись з таким судовим рішенням, відповідач подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати рішення Окружного адміністративного суду міста Києва 11 грудня 2018 року та прийняти нову постанову, якою відмовити у задоволенні позову у повному обсязі. На думку апелянта, зазначене рішення суду прийнято з порушенням норм матеріального та процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи.

27 травня 2019 року на адресу суду від державного підприємства "Науково-телекомунікаційний центр "Українська академічна і дослідницька мережа "Інституту фізики конденсованих систем НАН України" надійшло клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Розглянувши подане позивачем клопотання, суд дійшов висновку про відсутність підстав для його задоволення, зважаючи на таке.

Положеннями статті 195 КАС України визначений порядок участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Положеннями частини першої та другої статті 195 КАС України передбачено, що учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою.

Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

Відповідно до частини 5 статті 195 КАС України суд може постановити ухвалу про участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду, визначеному судом.

Таким чином, прийняття рішення щодо проведення судового засідання в режимі відеоконференції є правом суду. Вказана норма не передбачає обов`язку проведення судового засідання в режимі відеоконференції у разі наявності про це клопотання сторони.

Зазначений спосіб участі сторони в судовому засіданні в режимі відеоконференції має винятковий характер, у зв`язку з чим повинні існувати об`єктивні причини, які ускладнюють або роблять неможливим особисту участь сторони в судовому засіданні.

В обґрунтування клопотання заявник послався на те, що позивач та його представники територіально знаходяться в м. Львів, явка в судове засідання в м.Київ є ускладненою, потребує значних затрат часу та коштів.

Проте, колегія суддів вважає, що наведені заявником у клопотанні обставини щодо неможливості прибути до суду для розгляду апеляційної скарги відповідача не є вагомою підставою для проведення відеоконференції, або поважною причиною, яка фактично ускладнює або робить неможливою його участь у судовому засіданні суду апеляційної інстанції.

Крім того, за нормами Кодексу адміністративного суду України, участь сторін в судовому засіданні апеляційної інстанції не є обов`язковою. При цьому, сторони мають можливість надати письмові пояснення, відзив або заперечення до апеляційної скарги.

Враховуючи викладене, клопотання державного підприємства "Науково-телекомунікаційний центр "Українська академічна і дослідницька мережа "Інституту фізики конденсованих систем НАН України" про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції задоволенню не підлягає.

Керуючись ст. 195, 325, 329 КАС України, суд

У Х В А Л И В :

У задоволенні клопотання державного підприємства "Науково-телекомунікаційний центр "Українська академічна і дослідницька мережа "Інституту фізики конденсованих систем НАН України" про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції по справі № 826/7236/18 - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає касаційному оскарженню.

Головуючий суддя: Є.В. Чаку

Судді: В.В. Файдюк

Є.І. Мєзєнцев

СудШостий апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення27.05.2019
Оприлюднено28.05.2019
Номер документу81981357
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/7236/18

Ухвала від 09.12.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Уханенко С.А.

Ухвала від 08.12.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Уханенко С.А.

Ухвала від 02.02.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Уханенко С.А.

Постанова від 21.12.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Уханенко С.А.

Ухвала від 20.12.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Уханенко С.А.

Ухвала від 24.09.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стрелець Т.Г.

Ухвала від 24.06.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стрелець Т.Г.

Постанова від 29.05.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Чаку Євген Васильович

Постанова від 29.05.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Чаку Євген Васильович

Ухвала від 27.05.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Чаку Євген Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні