Ухвала
від 28.05.2019 по справі 819/1968/17
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

Справа № 819/1968/17

28 травня 2019 рокум.Тернопіль Тернопільський окружний адміністративний суд, в складі головуючого судді Баранюка А.З., розглянувши в письмовому провадженні заяву про поновлення пропущеного строку пред`явлення виконавчого документа до виконання в адміністративній справі за позовом Управління ДСНС України в Тернопільській області до Дошкільного навчального закладу м. Почаїв, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Почаївська міська рада про застосування заходу реагування у сфері державного нагляду (контролю),-

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Тернопільського окружного адміністративного суду від 15.02.2018 року затверджено умови примирення сторін по справі №819/1968/17 за адміністративним позовом Управління ДСНС України в Тернопільській області до Дошкільного навчального закладу м.Почаїв, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Почаївська міська рада про застосування заходу реагування у сфері державного нагляду (контролю) у вигляді повного зупинення роботи дошкільного навчального закладу по вул.Липова,4 у м.Почаїв Кременецького району Тернопільської області шляхом знеструмлення, викладені у заяві про примирення сторін від 19.01.2018 року.

25.04.2019 представник позивача подав до суду заяву про поновлення пропущеного строку пред`явлення виконавчого документа до виконання.

Дана заява обґрунтована тим, що із неодноразовим поверненням Кременецьким міськрайонним відділом державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області виконавчого документа без прийняття до виконання, а також здійснення дій щодо приведення ухвали суду від 15.02.2018 у відповідність до вимог Закону України "Про виконавче провадження", станом на сьогоднішній день Управління ДСНС України в Тернопільській області пропустило строк пред`явлення виконавчого документа до виконання.

Ухвалою суду від 08.05.2019 призначено судове засідання з розгляду заяви про поновлення пропущеного строку пред`явлення виконавчого документа до виконання на 28.05.2019 о 10:30 год.

Представник Управління ДСНС України в Тернопільській області в судове засідання не прибув, проте подав до суду заяву, в якій просить розглянути заяву без участі представника.

Представник Дошкільного навчального закладу м.Почаїв в судове засідання не прибув, проте подав до суду відзив на заяву про поновлення пропущеного строку пред`явлення виконавчого документа до виконання, в якій вказав, що Дошкільний навчальний заклад м.Почаїв добросовісно виконує зобов`язання визначені мировою угодою, вказав, що монтаж системи блискавкозахисту виконано, проте триває виготовлення документів по виконанню і коригуванню кошторисів. відтак просить відмовити в задоволенні вказаної заяви.

Представник третьої особи в судове засідання не прибув, подав до суду заяву, в якій просить розглянути заяву без участі представника.

Враховуючи належне повідомлення учасників справи про дату, час і місце розгляду даної заяви, та те, що представник Управління ДСНС України в Тернопільській області та представник третьої особи просили здійснити розгляд заяви без їх участі, у відповідності до вимог ст.126 Кодексу адміністративного судочинства України, суд вважає за можливе розглянути заяву без участі представників сторін у письмовому провадженні відповідно до вимог ч. 9 ст. 205 Кодексу адміністративного судочинства України.

Судом встановлено, що у зв`язку із невиконанням в повному обсязі Дошкільним навчальним закладом м.Почаїв умов примирення, Управління ДСНС України в Тернопільській області надіслало до Кременецького міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області заяву від 09.11.2018 №3-1/5182 про виконання виконавчого документу у справі №819/1968/17.

Заступником начальника Кременецького міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області розглянуто заяву Управління ДСНС України в Тернопільській області щодо примусового виконання ухвали №819/1968/17 та 16.11.2018 винесено повідомлення про повернення виконавчого документа стягувачу без прийняття до виконання, оскільки у пред`явленому до виконання виконавчому документі не зазначена дата набрання рішенням законної сили та виконавчий документ не скріплений печаткою.

30.11.2018 Управління ДСНС України в Тернопільській області подало до суду заяву про приведення виконавчого документа у справі №819/1968/17 у відповідність до вимог Закону України "Про виконавче провадження" та 05.12.2018 отримав ухвалу скріплену гербовою печаткою і з написом про набрання ухвали законної сили.

Після отримання даної ухвали, Управління ДСНС України в Тернопільській області надіслало до Кременецького міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області заяву від 07.12.2018 №3-1/5597 про виконання виконавчого документу у справі №819/1968/17.

Головним державним виконавцем Кременецького міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області розглянуто заяву Управління ДСНС України в Тернопільській області щодо примусового виконання ухвали №819/1968/17 та 19.12.2018 винесено повідомлення про повернення виконавчого документа стягувачу без прийняття до виконання, оскільки у пред`явленому до виконання виконавчому документі не зазначена дата набрання рішенням законної сили.

24.01.2019 Управління ДСНС України в Тернопільській області надіслало до Кременецького міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області заяву №3-1/365 із роз`ясненням, що ухвала суду підписана суддею 15.02.2018 та датою набрання нею законної сили є 15.02.2018.

Головним державним виконавцем Кременецького міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області розглянуто заяву Управління ДСНС України в Тернопільській області щодо примусового виконання ухвали №819/1968/17 та 25.02.2019 винесено повідомлення про повернення виконавчого документа стягувачу без прийняття до виконання, оскільки у пред`явленому до виконання виконавчому документі не зазначена дата набрання рішенням законної сили.

15.03.2019 Управління ДСНС України в Тернопільській області звернулося до суду із клопотанням №3-1/1175, в якому просило зазначити в ухвалі суду дату набрання нею законної сили та 22.03.2019 отримало ухвалу з відповідною відміткою.

Після отримання вказаної ухвали, Управління ДСНС України в Тернопільській області надіслало до Кременецького міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області заяву від 27.03.2019 №3-1/1377 про виконання виконавчого документа.

02.04.2019 головним державним виконавцем Кременецького міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області розглянуто заяву Управління ДСНС України в Тернопільській області щодо примусового виконання ухвали №819/1968/17 та винесено повідомлення про повернення виконавчого документа стягувачу без прийняття до виконання, оскільки стягувачем пропущено встановлений законом строк для пред`явлення виконавчого документа до виконання.

Стаття 129-1 Конституції України та стаття 14 КАС України встановлюють, що судові рішення, зокрема, постанови та ухвали суду в адміністративних справах, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання на всій території України. Невиконання судових рішень тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

Відповідно до частини першої статті 370 КАС України судове рішення, яке набрало законної сили, є обов`язковим для учасників справи, для їхніх правонаступників, а також для всіх органів, підприємств, установ та організацій, посадових чи службових осіб, інших фізичних осіб і підлягає виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, або за принципом взаємності, - за її межами.

Суд зазначає, що відповідно до ст.256 Кодексу адміністративного судочинства України, ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання суддею (суддями).

Згідно положень частини першої статті 12 Закону України Про виконавче провадження від 2 червня 2016 року №1404-VIII виконавчі документи можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох років, крім посвідчень комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, які можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох місяців. Частиною шостою цієї статті визначено, що стягувач, який пропустив строк пред`явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення такого строку до суду, який видав виконавчий документ, або до суду за місцем виконання.

Відповідно до частини першої статті 376 КАС України, стягувачам, які пропустили строк для пред`явлення виконавчого листа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено.

Ухвала суду про затвердження умов примирення сторін по справі №819/1968/17 за адміністративним позовом Управління ДСНС України в Тернопільській області до Дошкільного навчального закладу м.Почаїв, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Почаївська міська рада про застосування заходу реагування у сфері державного нагляду (контролю) у вигляді повного зупинення роботи дошкільного навчального закладу по вул.Липова,4 у м.Почаїв Кременецького району Тернопільської області шляхом знеструмлення підписана суддею 15.02.2018. Отже датою набрання нею законної сили є 15.02.2018.

Суд зазначає, що даною ухвалою надано час до 15.08.2018 для остаточного виконання вимог вказаних у позовній заяві, відтак, перебіг строку пред`явлення даної ухвали, як виконавчого документу, до примусового виконання, з урахуванням ч.1 ст.120 КАС України, слід рахувати з 16.08.2018 до 17.11.2018.

Розглядаючи питання про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання, суд повинен перевірити, чи справді пропущено строк пред`явлення виконавчого листа до виконання, а якщо є підстави так вважати, то чи були поважні причини для цього.

З огляду на обставини, що зумовили пропуск строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання, суд вважає причини пропуску поважними та такими, які не залежали від волі стягувача і об`єктивно перешкоджали своєчасному пред`явленню виконавчого листа до виконання.

Таким чином, в даному випадку наявні правові підстави для поновлення строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання, а тому заяву слід задовольнити.

Керуючись ст.ст. 248, 256,376 Кодексу адміністративного судочинства України, суд ,-

УХВАЛИВ:

Заяву Управління ДСНС України в Тернопільській області (46011, вул. Л.Українки, 6, м. Тернопіль, ідентифікаційний код юридичної особи 38535547) про поновлення строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання - задовольнити.

Поновити строк для пред`явлення ухвали суду від 15.02.2018 №819/1968/17 до виконання та встановити, що такий строк слід обчислювати від дати набрання цією ухвалою суду законної сили.

Ухвалу направити сторонам.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Восьмого апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд. Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Головуючий суддя Баранюк А.З.

Копія вірна

Суддя Баранюк А.З.

Дата ухвалення рішення28.05.2019
Оприлюднено31.05.2019
Номер документу82044044
СудочинствоАдміністративне
Сутьзастосування заходу реагування у сфері державного нагляду (контролю

Судовий реєстр по справі —819/1968/17

Ухвала від 28.05.2019

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Баранюк Андрій Зіновійович

Ухвала від 08.05.2019

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Баранюк Андрій Зіновійович

Ухвала від 15.02.2018

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Баранюк Андрій Зіновійович

Ухвала від 26.01.2018

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Баранюк Андрій Зіновійович

Ухвала від 22.01.2018

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Баранюк Андрій Зіновійович

Ухвала від 12.12.2017

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Баранюк Андрій Зіновійович

Ухвала від 01.12.2017

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Баранюк Андрій Зіновійович

Ухвала від 20.11.2017

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Баранюк Андрій Зіновійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні