Ухвала
від 13.05.2019 по справі 911/427/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"13" травня 2019 р. Справа № 911/427/19

Господарський суд Київської області у складі судді Щоткіна О.В., при секретарі судового засідання Литовці А.С., розглянувши матеріали справи

за позовом першого заступника керівника Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області в інтересах держави

в особі Великобугаївської сільської ради

до Товариства з обмеженою відповідальністю Логістик Інвест

про стягнення 256608,63 грн. та розірвання договору оренди земельної ділянки

за участю представників учасників справи:

прокурор: Борисюк А.А. - службове посвідчення № 050033 видане 12.06.2018;

позивач: Качан І. І . - сільський голова;

відповідач: Павленко Г.С.- адвокат, договір про надання правової допомоги № 14/02 від 14.03.2019;

встановив:

До господарського суду Київської області звернувся перший заступник керівника Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області (далі - прокурор) з позовом в інтересах держави в особі Великобугаївської сільської ради (далі - позивач) до Товариства з обмеженою відповідальністю Логістик Інвест (далі - відповідач, ТОВ Логістик Інвест ), в якому просить суд:

- стягнути з відповідача на користь позивача заборгованість по орендній платі за земельну ділянку у розмірі 256608,68 грн., яка складається з 249766,50 грн. основної заборгованості та 6842,13 грн. 3% річних;

- розірвати договір оренди земельної ділянки від 19.02.2008, укладений між позивачем і відповідачем, на земельну ділянку площею 20,0 га, який зареєстрований в реєстрі правочинів за № 677 та Васильківським відділом Київської філії Центру ДЗК за № 040832600004 від 24.03.2008.

В обґрунтування позовних вимог прокурор посилається на систематичне порушення відповідачем істотних умов договору оренди земельної ділянки від 19.02.2008, що призводить недоотримання коштів до бюджету органу місцевого самоврядування.

Ухвалою господарського суду Київської області від 18.02.2019 відкрито провадження у справі. Розгляд справи вирішено здійснювати за правилами загального позовного провадження з призначенням підготовчого засідання на 18.03.2019.

В судовому засіданні 18.03.2019 позивачем заявлено клопотання про долучення до матеріалів справи копії рішення Великобугаївської сільської ради № 801-47-7 від 21.02.2019, в п. 3 якого вирішено доручити сільському голові Качану І.І. до 01.04.2019 укласти мирову угоду з ТОВ Логістик Інвест по реструктуризації боргу на період до 01.01.2020.

В підготовчому засідання 18.03.2019 судом оголошено перерву до 08.04.2019, про що представники учасників справи повідомлені під розписку.

08.04.2019 через канцелярію суду подано спільну заяву сторін про укладення мирової угоди, до якої долучено оригінал мирової угоди від 02.04.2019.

За змістом поданої мирової угоди вбачається, що відповідач визнає заборгованість перед Великобугаївською сільською радою по орендній платі за спірну земельну ділянку в загальному розмірі 256608,63 грн., з яких: 249766,50 грн. основної заборгованості; 6842,13 грн. 3 % річних від простроченої суми заборгованості. Сторони погодили, що вказана заборгованість буде погашена відповідачем на користь позивача згідно з Графіком погашення заборгованості, який міститься в Додатку № 1 до Мирової угоди. Крім того, відповідно до умов мирової угоди, відповідач зобов`язується компенсувати прокуратурі Київської області судові витрати, пов`язані зі сплатою судового збору.

В підготовчому засіданні прокурор висловила усні заперечення проти затвердження мирової угоди, оскільки такі дії сторін, на думку прокурора, суперечать інтересам держави.

На підставі ухвали суду від 08.04.2019 строк підготовчого провадження продовжено на тридцять днів. В підготовчому засіданні оголошено перерву до 06.05.2019.

02.05.2019 через канцелярію суду відповідачем подано пояснення до спільної заяви сторін про укладення мирової угоди.

В судовому засіданні 06.05.2019 прокурор проти затвердження мирової угоди у справі заперечувала. Представники сторін спільну заяву про затвердження мирової угоди підтримували.

Дослідивши зміст мирової угоди в сукупності з наявними в матеріалах справи доказами, суд дійшов висновку, що її умови не суперечать законодавству і не порушують прав та охоронюваних законом інтересів інших осіб. Повноваження представників сторін, які підписали мирову угоду, на здійснення відповідних процесуальних дій судом перевірені. Качан Іван Іванович , відповідно до рішення Великобугаївської сільської ради № 1-1-7 від 09.11.2015, є обраним на посаду Великобугаївського сільського голови, обмеження щодо представництва ним від імені юридичної особи відсутні. Ціон Володимир Миколайович , згідно з Витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, сформованим на запит господарського суду Київської області, є керівником ТОВ Логістик Інвест і вправі укладати мирову угоду, обмеження щодо представництва ним від імені юридичної особи відсутні.

Згідно з ч. ч. 1, 2, 3, 4 ст.192 ГПК України мирова угода укладається сторонами з метою врегулювання спору на підставі взаємних поступок і має стосуватися лише прав та обов`язків сторін. У мировій угоді сторони можуть вийти за межі предмета спору за умови, якщо мирова угода не порушує прав чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб. Сторони можуть укласти мирову угоду і повідомити про це суд, зробивши спільну письмову заяву, на будь-якій стадії судового процесу. До ухвалення судового рішення у зв`язку з укладенням сторонами мирової угоди суд роз`яснює сторонам наслідки такого рішення, перевіряє, чи не обмежені представники сторін вчинити відповідні дії. Укладена сторонами мирова угода затверджується ухвалою суду, в резолютивній частині якої зазначаються умови угоди. Затверджуючи мирову угоду, суд цією самою ухвалою одночасно закриває провадження у справі.

Відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 231 ГПК України господарський суд закриває провадження у справі, якщо сторони уклали мирову угоду і вона затверджена судом.

Крім цього, вирішуючи питання про затвердження мирової угоди та закриття провадження у справі, суд виходив з такого.

Відповідно до статті 759 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов`язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Згідно з частиною 1 статті 761 ЦК України право передання майна у найм має власник речі або особа, якій належать майнові права.

Вказаній нормі кореспондують норми статей 317 та 319 ЦК України, якими визначені права власника: власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном (стаття 317 ЦК України); власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд; власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону (стаття 319 ЦК України).

Права та повноваження органів місцевого самоврядування з розпорядження майном комунальної власності шляхом передання його в оренду, а також напрями використання коштів, отриманих від передання в оренду об`єктів комунальної власності визначені в Законі України Про місцеве самоврядування та в Законі України Про оренду землі .

Відповідно до частини статті 60 Закону України Про місцеве самоврядування ( Право комунальної власності ) територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров`я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об`єкти, визначені відповідно до закону як об`єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження.

Згідно з частинами 4 та 5 вказаної статті Закону України Про місцеве самоврядування районні та обласні ради від імені територіальних громад сіл, селищ, міст здійснюють управління об`єктами їхньої спільної власності, що задовольняють спільні потреби територіальних громад.

Органи місцевого самоврядування від імені та в інтересах територіальних громад відповідно до закону здійснюють правомочності щодо володіння, користування та розпорядження об`єктами права комунальної власності, в тому числі виконують усі майнові операції, можуть передавати об`єкти права комунальної власності у постійне або тимчасове користування юридичним та фізичним особам, здавати їх в оренду, продавати і купувати, використовувати як заставу, вирішувати питання їхнього відчуження, визначати в угодах та договорах умови використання та фінансування об`єктів, що приватизуються та передаються у користування і оренду.

З урахуванням викладеного, а також статей 15, 16, 316, 317, 319, 761 ЦК України, статей 60, 61 Закону України Про місцеве самоврядування та статей 5, 21 Закону України Про оренду землі , суд дійшов висновку, що спори, які виникають у зв`язку із користуванням (у тому числі переданням в оренду) об`єктами комунальної власності (земельних ділянок), пов`язані з реалізацією прав та охоронюваних законом інтересів власника цього майна - відповідної територіальної громади, від імені та в інтересах якої діє відповідний орган місцевого самоврядування. У зв`язку із чим такі спори також стосуються прав та охоронюваних законом інтересів відповідної територіальної громади та органу, який представляє та захищає права та охоронювані законом інтереси цієї територіальної громади.

Враховуючи право власника розпоряджатись своїм майном на власний розсуд (частина 1 статті 319 ЦК України), а також те, що у матеріалах справи відсутні та учасниками справи суду не подані докази неправомірності укладення між сторонами у справі мирової угоди, чи невідповідності решти її умов вимогам ст. 192 ГПК України, суд дійшов висновку, що укладена мирова угода між позивачем та відповідачем підлягає затвердженню, а провадження у справі закриттю.

Така позиція суду, узгоджується з позицією Верховного Суду, викладеною у постанові від 01.11.2018 у справі № 906/458/17.

За наведених обставин, мирова угода від 02.04.2019 у справі № 911/427/19, укладена між позивачем та відповідачем, підлягає затвердженню, а провадження у справі - закриттю на підставі ч. 4 ст. 192 та п. 7 ч. 1 ст. 231 ГПК України.

Згідно з частиною четвертою статті 231 ГПК України при закритті провадження у справі суд постановляє ухвалу, а також вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат, повернення судового збору з бюджету.

Оскільки умовами Мирової угоди передбачено, що відповідач зобов`язується відшкодувати на корить прокуратури сплачений судовий збір в загальному розмірі 5770,13 грн., питання розподілу судових витрат не потребує вирішення господарським судом.

Керуючись ст.ст. 46, 185, 191, 192, п. 7 ч. 1 ст. 231, ст. 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

ухвалив:

1. Затвердити Мирову угоду від 30.05.2018, укладену сторонами у справі № 911/427/19 наступного змісту:

МИРОВА УГОДА

у справі № 911/427/19, яка перебуває в провадженні Господарського суду Київської області

м. Київ 02 квітня 2019 року

Великобугаївська сільська рада Васильківського району Київської області (код ЄДРПОУ: 04359175, місцезнаходження юридичної особи: 08636, Київська обл., Васильківський район, село Велика Бугаївка, вулиця Шевченка, будинок 41) в особі сільського голови Качана Івана Івановича, який діє на підставі положень ст. 42 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні (надалі по тексту - Позивач, Великобугаївська сільська рада), з однієї сторони,

та

Товариство з обмеженою відповідальності Логістик Інвест (код ЄДРПОУ: 34968969, місцезнаходження юридичної особи: 08636, Київська обл., Васильківський район, село Велика Бугаївка, вулиця Шевченка, будинок 37) в особі директора Ціона Володимира Миколайовича, який діє на підставі Статуту (надалі по тексту - Відповідач, ТОВ Логістик Інвест ), з другої сторони, далі разом по тексту - Сторони,

керуючись ст.ст. 46, 192 Господарського процесуального кодексу України дійшли згоди на основі взаємних поступок врегулювати відносини, які виникли між Сторонами у зв`язку з розглядом в Господарському суді Київської області справи стосовно стягнення з ТОВ Логістик Інвест заборгованості по орендній платі за земельну ділянку загальною площею 20,0 га з кадастровим номером 3221480500:04:008:0036 (надалі по тексту - земельна ділянка) в загальному розмірі 256608 (двісті п`ятдесят шість тисяч шістсот вісім) гривень 63 копійки та розірвання договору оренди земельної ділянки від 19.02.2008 року, укладеного між Великобугаївською сільською радою та ТОВ Логістик Інвест шляхом укладення цієї Мирової угоди про наступне:

1. ТОВ Логістик Інвест визнає заборгованість перед Великобугаївською сільською радою по орендній платі за земельну ділянку в загальному розмірі 256608 (двісті п`ятдесят шість тисяч шістсот вісім) гривень 63 копійки з якої: 249766 (двісті сорок дев`ять тисяч сімсот шістдесят шість) гривень 50 копійок - основна заборгованість; 6842 (шість тисяч вісімсот сорок дві) гривні 13 копійок - 3 % річних від простроченої суми заборгованості;

2. Сторони дійшли взаємної згоди, що заборгованість по орендній платі за земельну ділянку в загальному розмірі 256608 (двісті п`ятдесят шість тисяч шістсот вісім) гривень 63 копійки з якої: 249766 (двісті сорок дев`ять тисяч сімсот шістдесят шість) гривень 50 копійок - основна заборгованість; 6842 (шість тисяч вісімсот сорок дві) гривні 13 копійок - 3 % річних від простроченої суми заборгованості буде повністю погашена ТОВ Логістик Інвест на користь Великобугаївської сільською ради згідно Графіку погашення заборгованості, що міститься в Додатку № 1 до цієї Мирової угоди та є її невід`ємною частиною;

3. ТОВ Логістик Інвест зобов`язується компенсувати Прокуратурі Київської області (код ЄДРПОУ: 02909996, м. Київ, бул. Лесі Українки, буд. 27/2) судові витрати пов`язані зі сплатою судового збору в загальному розмірі 5770 (п`ять тисяч сімсот сімдесят) гривень 13 копійок;

4. Великобугаївська сільська рада з метою мирного врегулювання спору, а також маючи на меті збільшення доходів бюджету зобов`язується приймати від ТОВ Логістик Інвест сплачені платежі згідно графіку погашення заборгованості та зараховувати їх в рахунок погашення заборгованості, яка детально визначена в пункті 1 цієї Мирової угоди;

5. Сторони домовилися, що у зв`язку з визнанням ТОВ Логістик Інвест заборгованості по орендній платі за земельну ділянку та затвердженням графіку погашення такої заборгованості, Великобугаївська сільська рада відмовляється від позовних вимог, заявлених у справі № 911/427/19, яка перебуває в провадженні Господарського суду Київської області, а саме про:

1) Стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю Логістик Інвест на користь Великобугаївської сільської ради Васильківського району Київської області заборгованості по орендній платі за земельну ділянку у розмірі 256608 (двісті п`ятдесят шість тисяч шістсот вісім) гривень 63 копійки з якої: 249766 (двісті сорок дев`ять тисяч сімсот шістдесят шість) гривень 50 копійок - основна заборгованість; 6842 (шість тисяч вісімсот сорок дві) гривні 13 копійок - 3 % річних від простроченої суми заборгованості;

2) Розірвання договору оренди земельної ділянки від 19.02.2008 року, укладеного між Великобугаївською сільською радою Васильківського району Київської області та Товариством з обмеженою відповідальністю Логістик Інвест на земельну ділянку площею 20,0 га з кадастровим номером 3221480500:04:008:0036, який зареєстрований в реєстрі правочинів за № 677 та Васильківським відділом Київської філії Центру ДЗК за № 040832600004 від 24.03.2008 року.

6. Позивач гарантує, що з моменту підписання цієї Мирової угоди та у випадку належного її виконання не матиме жодних майнових та немайнових претензій до Відповідача з приводу предмета спору;

7. Сторони підтверджують, що уповноважені особи, які підписали від імені сторін цю Мирову угоду мають всі необхідні повноваження на підписання та не мають будь-яких застережень та/або обмежень таких повноважень та/або своєї правоздатності, та/або дієздатності;

8. Сторони підтверджують, що всі викладенні умови цієї Мирової угоди відповідають їх реальному волевиявленню та інтересам. Наслідки затвердження цієї Мирової угоди сторонам відомі та зрозумілі;

9. Дана Мирова угода набирає чинності з моменту її затвердження Господарським судом Київської області і діє до повного виконання зобов`язань, передбачених цією Мировою угодою.

10. Мирова угода підписана Сторонами у трьох автентичних примірниках, що мають однакову юридичну силу, по одному для кожної зі Сторін, а також для Господарського суду Київської області.

Позивач: Відповідач:

Великобугаївська сільська рада Товариство з обмеженою відповідальністю

Васильківського району Київської області Логістик Інвест

Код ЄДРПОУ: 04359175 Код ЄДРПОУ: 34968969

Місцезнаходження: 08636, Київська обл., Місцезнаходження: 08636, Київська обл.,

Васильківський район, село Велика Бугаївка, Васильківський район, село Велика Бугаївка,

вулиця Шевченка, будинок 41 вулиця Шевченка, будинок 37

Сільський голова Качан І.І. (підпис, печатка) Директор Ціон В .М. (підпис, печатка)

Додаток № 1 до Мирової угоди від 02 квітня у справі № 911/427/19,

яка перебуває у провадженні Господарського суду Київської області

Графік погашення заборгованості ТОВ Логістик Інвест по орендній платі за земельну ділянку у загальному розмірі 256608 (двісті п`ятдесят шість тисяч шістсот вісім)

гривень 63 копійки

№Дата платежуСума платежу 1Квітень 2019 року 50 000 гривень 00 копійок 2Травень 2019 року 25 826 гривень 08 копійок 3Червень 2019 року 25 826 гривень 08 копійок 4Липень 2019 року 25 826 гривень 08 копійок 5Серпень 2019 року 25 826 гривень 08 копійок 6Вересень .2019 року 25 826 гривень 08 копійок 7Жовтень 2019 року 25 826 гривень 08 копійок 8Листопад 2019 року 25 826 гривень 08 копійок 9Грудень 2019 року 25 826 гривень 08 копійок Всього: 256 608 гривень 63 копійки

Позивач: Відповідач:

Великобугаївська сільська рада Товариство з обмеженою відповідальністю

Васильківського району Київської області Логістик Інвест

Код ЄДРПОУ: 04359175 Код ЄДРПОУ: 34968969

Місцезнаходження: 08636, Київська обл., Місцезнаходження: 08636, Київська обл.,

Васильківський район, село Велика Бугаївка, Васильківський район, село Велика Бугаївка,

вулиця Шевченка, будинок 41 вулиця Шевченка, будинок 37

Сільський голова Качан І.І. (підпис, печатка) Директор Ціон В .М. (підпис, печатка)

2. Закрити провадження у справі.

3. Ухвала господарського суду від 13.05.2019 є виконавчим документом, згідно з пунктом 2 частини першої статті 3 Закону України Про виконавче провадження , яка набирає законної сили 13.05.2019 та може бути пред`явлена до виконання до 13.05.2022.

5. Стягувачем за ухвалою господарського суду Київської області від 04.06.2018 у справі № 911/427/19 є позивач - Великобугаївська сільська рада (08636, Київська обл., Васильківський р-н, с. Велика Бугаївка, вул. Шевченка, буд. 41, код ЄДРПОУ 04359175).

6. Боржником за ухвалою господарського суду Київської області від 13.05.2019 у справі № 911/427/19 є відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю Логістик Інвест (08636, Київська обл., Васильківський р-н, с. Велика Бугаївка, вул. Шевченка, буд. 37, код ЄДРПОУ 34968969).

Дана ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення та може бути оскаржена в порядку та строки, передбачені статтями 254-256 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст ухвали складено 31.05.2019.

Суддя О.В. Щоткін

Дата ухвалення рішення13.05.2019
Оприлюднено02.06.2019
Номер документу82117136
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/427/19

Постанова від 17.02.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Зуєв В.А.

Ухвала від 10.02.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Зуєв В.А.

Ухвала від 19.12.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Зуєв В.А.

Ухвала від 30.10.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Зуєв В.А.

Ухвала від 09.09.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Зуєв В.А.

Постанова від 20.08.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кравчук Г.А.

Ухвала від 06.08.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кравчук Г.А.

Ухвала від 08.07.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кравчук Г.А.

Ухвала від 13.05.2019

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

Ухвала від 08.04.2019

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні