Постанова
від 22.02.2010 по справі 11/63-08
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 лютого 2010 р. № 11/63-08

Вищий господар ський суд України у складі ко легії суддів:

Карабаня В.Я. - головуюч ого,

Данилової Т.Б.,

Ковтонюк Л.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріал и касаційної

скарги Інспекції державного архі тектурно-будівельного контр олю у Харківській області, м. Х арків

на рішення господарського су ду Харківської області від 26.0 6.2008р.

у справі №11/63-08

за позовом Закритого акціонерного то вариства "Л.М.Ф.", Харківська об ласть

до Берецької сільської ради, с. Берека, Первомайський райо н, Харківська обл.

про визнання права власності

представників сторін не з 'явилися.

У С Т А Н О В И В:

26.06.2008р. рішенням гос подарського суду Харківсько ї області (суддя Черленяк М.І.) визнано право власності за З АТ "Л.М.Ф." на нежитлову будівлю літ. А"-1" загальною площею 2 546,40кв .м. з функціональним призначе нням "Цех з виробництва меблі в", нежитлову будівлю літ"Б-1" за гальною площею 16,60кв.м. з функці ональним призначенням "Насос на", нежитлову будівлю літ."В-1" з агальною площею 24,90 кв.м. з функ ціональним призначенням "Вби ральня", нежитлову будівлю лі т. "Д-1" загальною площею 18,70кв.м. з функціональним призначення м "Автозаправка", нежитлову бу дівлю літ. "Г-1" загальною площе ю 1 968,90кв.м. з функціональним при значенням "Цех з виробництва меблів", нежитлову будівлю лі т. "Л-2" загальною площею 396,30кв.м. з функціональним призначенн ям "Виробниче приміщення", що р озташовані за адресою: Харкі вська обл., Первомайський рай он, с.Берека, вул Корнєва.

У касаційній скарзі І нспекція державного архітек турно-будівельного контролю у Харківській області проси ли скасувати рішення місцево го господарського суду та ух валити нове про відмову у зад оволенні позовних вимог. Зая вник зазначав, що при ухвален ні рішення судом не зазначен о правових підстав визнання за позивачем права власності на самочинно переобладнані об'єкти нерухомості, не врахо вано приписів ЦК України, Зем ельного кодексу України, ЗУ "П ро планування і забудову тер иторій", ЗУ "Про основи містобу дування", Порядку прийняття в експлуатацію закінчених буд івництвом об'єктів, затвердж еного постановою Кабінету М іністрів України від 22.09.2004р. №1243.

Проаналізувавши касацій ну скаргу на предмет її обґру нтованості у сукупності з ін шими матеріалами справи, кол егія суддів приходить до вис новку про часткове задоволен ня вимог скарги виходячи з на ступного.

При ухваленні рішення про з адоволення позову, судом пер шої інстанції не було з'ясова но дійсних обставин справи, з окрема щодо наявності устано влених законом умов для визн ання права власності на спір ні будівлі за рішенням суду.

Не звернуто увагу на вимоги ч. 2, 3 ст. 331 ЦК України, відповідн о до яких право власності на н овостворене нерухоме майно в иникає з моменту його прийня ття до експлуатації, якщо при йняття цього майна до експлу атації передбачено договоро м або законом. До завершення б удівництва (створення майна) особа вважається власником матеріалів, обладнання тощо, які були використані в проце сі цього будівництва (створе ння майна).

Необхідність прийняття з акінчених будівництвом об'єк тів в експлуатацію в порядку , встановленому Кабінетом Мі ністрів України, передбачена ч. 3 ст. 18 Закону України "Про осн ови містобудування".

Згідно постанови Кабінету Міністрів України "Про поряд ок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'є ктів" від 22.09.2004р. №1243 прийняття в е ксплуатацію закінчених буді вництвом об'єктів полягає у п ідтвердженні державними при ймальними комісіями готовно сті до експлуатації закінчен их будівництвом об'єктів. За р езультатами роботи державно ї приймальної комісії склада ється акт про прийняття в екс плуатацію закінченого будів ництвом об'єкта. Акт державно ї приймальної комісії підляг ає затвердженню у 15-денний стр ок органом виконавчої влади чи органом місцевого самовря дування, що утворив цю комісі ю, та реєструється в інспекці ї державного архітектурно-бу дівельного контролю, яка вид ала дозвіл на виконання буді вельних робіт.

Крім того, відповідно до вим оги ст. 24 Закону України "Про пл анування і забудову територі й" фізичні та юридичні особи, я кі мають намір здійснити буд івництво об'єктів містобудув ання на земельних ділянках, щ о належать їм на праві власно сті чи користування, зобов'яз ані отримати від виконавчих органів відповідних рад, Киї вської та Севастопольської м іських державних адміністра цій, у разі делегування їм так их повноважень відповідними радами, дозвіл на будівництв о об'єкта містобудування.

Статтею 29 цього закону пере дбачено, що здійснення будів ельних робіт на об'єктах міст обудування без дозволу на ви конання будівельних робіт аб о його перереєстрації, а тако ж здійснення не зазначених у дозволі будівельних робіт в важається самовільним будів ництвом і передбачає відпові дальність згідно із законода вством.

Проте, місцевим господарсь ким судом не було враховано з азначеного та у порушення ви мог ст. ст. 4 , 38, 43 ГПК України не у становлено обставин, пов'яза них з належним прийняттям сп ірних об'єктів нерухомості д о експлуатації. Не з'ясовано й інших обставин справи, необх ідних для правильного виріше ння спору, не перевірено чи ст осується рішення у справі пр ав та обов'язків інших осіб, зо крема Інспекції державного а рхітектурно-будівельного ко нтролю у Харківській області .

Беручи до уваги викладене та вимоги ч. 2 ст. 1117 Господарськ ого процесуального кодексу У країни, відповідно до яких ка саційна інстанція не має пра ва встановлювати або вважати доведеними обставини, що не б ули встановлені у рішенні аб о постанові господарського с уду чи відхилені ним, вирішув ати питання про достовірніст ь того чи іншого доказу, про пе ревагу одних доказів над інш ими, збирати нові докази або д одатково перевіряти докази, рішення місцевого господарс ького суду підлягає скасуван ню з направленням справи для нового розгляду.

Керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1119 -11112, Гос подарського процесуального кодексу України, Вищий госпо дарський суд України

П О С Т А Н О В И В:

Касаційну скаргу Інсп екції державного архітектур но-будівельного контролю у Х арківській області задоволи ти частково.

Рішення господарського су ду Харківської області від 26.0 6.2008р. у справі №11/63-08 скасувати, а с праву направити для нового р озгляду.

Головуючий суддя В.Я. Карабань

Суддя Т.Б. Данилова

Суддя Л.В. Ковтонюк

Дата ухвалення рішення22.02.2010
Оприлюднено23.03.2010
Номер документу8213933
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/63-08

Постанова від 22.02.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Карабань В.Я.

Ухвала від 01.02.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Карабань В.Я.

Ухвала від 24.09.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Ухвала від 09.09.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Рішення від 02.06.2008

Господарське

Господарський суд Одеської області

Власова С.Г.

Рішення від 01.07.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Рішення від 26.06.2008

Господарське

Господарський суд Харківської області

Черленяк М.І.

Ухвала від 10.06.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Ухвала від 20.05.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні