Рішення
від 21.05.2019 по справі 675/2507/18
ІЗЯСЛАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 675/2507/18

Провадження № 2/675/32/2019

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"21" травня 2019 р. м. Ізяслав

Ізяславський районний суд Хмельницької області

в складі: головуючого - судді Пашкевича Р. В.,

за участю: секретаря судового засідання - Гедзенюк В. В.,

представника позивача - Лозюка С. Ф.,

представника відповідача ТОВ Михнівські лани - Каруна В. П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами загального позовного провадження в м. Ізяслав цивільну справуза позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Компанія Укрелітагро до ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю Михнівські лани , Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області, Сектору з питань державної реєстрації Ізяславської районної державної адміністрації Хмельницької області про визнання недійсним договору оренди землі,

в с т а н о в и в :

ТзОВ Компанія Укрелітагро звертаючись до суду з позовом, та уточнивши вимоги, зазначає, що 08.08.2014 ними з ОСОБА_1 укладеного договір оренди землі для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Михнівської сільської ради Ізяславського району Хмельницької області, площею 2,4492 га, кадастровий номер: НОМЕР_1 , строком на 7 років, і зареєстровано право оренди 04.09.2014 у державному реєстрі речових прав.

Однак, 10.09.2018 ТзОВ Компанія Укрелітагро стало відомо із державного реєстру речових прав, що 06.07.2018 реєстратором КП Чемеровецьке бюро нерухомості - Расновською Н. В. було прийнято рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (з відкриттям розділу), індексний номер: 41935893 за договором оренди вищевказаної земельної ділянки від 15.01.2018 серія та номер: С15-01/18-3, строк дії - 10 років, де орендарем виступає ТОВ Михнівські лани , а орендодавець - ОСОБА_1 .

Отже, вказані дії реєстратора призвели до подвійної державної реєстрації права користування земельною ділянкою ОСОБА_1 .

При збільшенні позовних вимог, позивач вказує, що під час розгляду справи йому стало відомо, що державним реєстратором реєстраційної служби Ізяславського районного управління юстиції Ращиком А. І. під час прийняття рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 15580498 від 04.09.2014 договору оренди землі від 08.08.2014 кадастровий номер: НОМЕР_1 між ТзОВ Компанія Укрелітагро та ОСОБА_1 , допущено технічну помилку в написанні кадастрового номеру, а саме у коді кадастрового кварталу в межах кадастрової зони замість цифри - 014 вказано цифри - 025 , тобто кадастровий номер: НОМЕР_1 . Отже із вказаного свідчить, що реєстратором було зареєстровано користування зовсім іншої земельної ділянки, яка не належить ОСОБА_1 .

Таким чином, вважають, що у діях вказаного державного реєстратора мало місце технічна помилка, яка призвела до помилкової реєстрації КП Чемеровецьке бюро нерухомості права оренди землі кадастровий номер: НОМЕР_1 вже за договором від 15.01.2018 серія № С15-01/18-3 укладений між ОСОБА_1 та ТОВ Михнівські лани .

Тобто, по причині даної помилки на сьогоднішній день фактично право користування на земельну ділянку, яка належить ОСОБА_1 зареєстровано договори оренди між ТзОВ Компанія Укрелітагро та ОСОБА_1 від 08.08.2014, а також між ТОВ Михнівські лани та ОСОБА_1 від 15.01.2018. Тому просять суд зобов`язати Сектор з питань державної реєстрації Ізяславської районної державної адміністрації Хмельницької області, який на час розгляду справи уповноважений здійснювати відповідні дії щодо реєстрації прав на земельні ділянки, внести зміни у номер запису про інше речове право: 6893132 від 04.09.2014 прийнятого державним реєстратором реєстраційної служби Ізяславського районного управління юстиції - Ращик А. І., а саме: змінити в кадастровому номері: НОМЕР_1 код позначення кадастрового квадрату в межах кадастрової зони, цифри - 025 на - 014 , як виправлення помилки допущеної державним реєстратором, та визнати договір оренди земельної ділянки № С15-01/18-3 від 15 січня 2018 року укладений між ОСОБА_1 та ТОВ Михнівські лани , недійсним. Судові витрати по справі залишити за ними.

17.10.2018 за ухвалою Ізяславського районного суду Хмельницької області зазначену цивільну справу прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі.

Ухвалою Ізяславського районного суду Хмельницької області від 30.11.2018 позовні вимоги ТзОВ Компанія Укрелітагро до КП Чемеровецьке бюро нерухомості в частині скасування рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (з відкриттям розділу), індексний номер: 41935893 від 06.07.2018 прийняте реєстратором КП Чемеровецьке бюро нерухомості Росновською Н. В. , як незаконне з моменту прийняття, залишено без розгляду, та припинено цим, як учасника розгляду справи в якості відповідача - КП Чемеровецьке бюро нерухомості .

Також, 30.11.2018 за ухвалою Ізяславського районного суду Хмельницької області, залучено співвідповідача - ТОВ Михнівські лани , припинивши цим їх статус, як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору.

В подальшому, ухвалою Ізяславського районного суду Хмельницької області від 12.12.2018, по даній справі залучено співвідповідачів - Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області та Ізяславську районну державну адміністрацію до складу якої входить Сектор з питань державної реєстрації.

Однак, ухвалою Ізяславського районного суду Хмельницької області від 12.02.2019, замінено неналежного співвідповідача Ізяславську районну державну адміністрацію до складу якої входить Сектор з питань державної реєстрації належним - Сектор з питань державної реєстрації Ізяславської районної державної адміністрації,припинивши цим статус Ізяславської районної державної адміністрації до складу якої входить Сектор з питань державної реєстрації, як відповідача по справі.

Представник позивача ТзОВ Компанія Укрелітагро Лозюк С. Ю. в судовому засіданні позов підтримав в повному обсязі та просить його задовольнити.

Представник відповідача ТОВ Михнівські лани Карун В. П. в судовому засіданні заперечив проти задоволення позову, та пояснив що товариством, яке він представляє, 15.01.2018 з ОСОБА_1 було правомірно укладено договір оренди земельної ділянки кадастровий номер: НОМЕР_1 , оскільки останній при перевірці записів про інше речове право в оренді не перебував, а ОСОБА_1 не повідомляла їх про укладення попереднього договору оренди землі з позивачем. Тому, з боку ТОВ Михнівські лани будь-яких неправомірних дій по укладенню вказаного правочину, який би суперечив вимогам чинного земельного законодавства не здійснювалося. Крім того, клопочеться перед судом про застосування строків позовної давності, оскільки позивач після отримання витягу з державного реєстру речових прав 08.08.2014 мав виявити дану помилку та відповідно звернутися до реєстратора або суду із заявою про порушене право. Однак, останній звернувся до суду з даним позовом лише 28.09.2018. Таким чином просить відмовити у задоволенні позову у повному обсязі.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася, хоча про час та день розгляду справи повідомлена належним чином. Одночасно ОСОБА_1 направила на адресу суду свої письмові пояснення, відповідно до яких, вона позов визнає повністю, вважає, що представники ТОВ Михнівські лани ввели її в оману при підписанні між ними договору оренди земельної ділянки, оскільки останні вказали для неї, що земельна ділянка на день укладення договору є вільна. Крім того, вказує, що у її власності знаходиться лише одна земельна ділянка, яка є предметом розгляду справи. Додатково пояснює, що направляла на адресу ТОВ Михнівські лани примірники угод про дострокове розірвання договору оренди землі із вищевказаних підстав, однак останні на це не погодилися.

Представник Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області Луков А. В. в судове засідання не з`явився та направив на адресу суду письмовий відзив, згідно якого просив слухати дану справу у його відсутності. Також заперечив проти задоволення позову, оскільки вважає, що управління юстиції відповідно до заявлених вимог є неналежним відповідачем, тому просить відмовити у задоволенні позову щодо них.

Від завідуючого Сектору з питань державної реєстрації Ізяславської районної державної адміністрації Скоць Н. П. на адресу суду надійшло клопотання з проханням слухати справу у відсутності їхнього представника, а також вказала, що позовні вимоги в частині виправлення помилки у кадастровому номері у записі про інше речове право за номером 6893132 від 04.09.2014, внесеного державним реєстратором Ращиком А. І., визнає повністю, оскільки дана помилки в реєстрі впливає на права третіх осіб, зміни до Державного реєстру прав вносяться на підставі судового рішення. В частині стягнення судових витрат заперечує.

З`ясувавши позицію учасників судового розгляду, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступних висновків.

Згідно з ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку Серія НОМЕР_4 від 19.04.2004 та технічної документації, належить на праві власності земельна ділянка, площею 2,4492 га (кадастровий номер НОМЕР_1 ), яка розташована на території Мислятинської сільської ради Ізяславського району Хмельницької області, цільове призначення якої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Згідно довідки відділу в Ізяславському районі Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області від 31.10.2018, за ОСОБА_1 значиться лише один державний акт на право власності на земельну ділянку Серія НОМЕР_4 від 19.04.2004, площею 2,4492 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, та присвоєно кадастровий номер НОМЕР_1 . Вказане також підтверджується письмовими поясненнями ОСОБА_1 .

Відповідно до договору оренди землі б/н від 08.08.2014, ОСОБА_1 надано в оренду ТзОВ Компанія Укрлітагро в строкове платне користування на 7 років земельну ділянку сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер НОМЕР_1 відповідно державного акту Серія НОМЕР_4 , яка знаходиться на території Мислятинської сільської ради Ізяславського району за межами населених пунктів.

Даний договір, державним реєстратором Ращиком А. І. зареєстрований у державному реєстрі речових прав на нерухоме майно про реєстрацію речового права: 6893132 від 04.09.2014.

Однак, як вбачається з оглянутої Справи щодо запису речового права № 6893132 по реєстрації договору оренди земельної ділянки від 08.08.2014, державний реєстратор Ращик А . І . вніс відомості до єдиного реєстру речових прав на нерухоме майно на вказану земельну ділянку за кадастровим номером НОМЕР_1 .

15 січня 2018 року за договором оренди земельної ділянки № С15-01/18-3, ОСОБА_1 надала в оренду ТОВ Михнівські лани в строкове платне користування на 10 років земельну ділянку сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер НОМЕР_1 відповідно державного акту Серія НОМЕР_4 , яка знаходиться на території Мислятинської сільської ради Ізяславського району за межами населених пунктів.

Надаючи оцінку вказаним матеріалам, суд виходить із наступного.

Згідно ч. 2 ст. 9 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (станом на день укладення правочину між ТзОВ Компанія Укрелітагро та ОСОБА_1 , а саме 08.08.2014), державний реєстратор: 1) встановлює відповідність заявлених прав і поданих документів вимогам законодавства, а також відсутність суперечностей між заявленими та вже зареєстрованими правами на нерухоме майно та їх обтяженнями, зокрема: відповідність відомостей про нерухоме майно, наявних у Державному реєстрі прав та поданих документах; наявність факту виконання умов правочину, з якими закон та/або договір (угода) пов`язує можливість проведення державної реєстрації виникнення, переходу, припинення прав на нерухоме майно або обтяження таких прав; 2) приймає рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, про відмову в державній реєстрації, про її зупинення, внесення змін до Державного реєстру прав; відкриває і закриває розділи Державного реєстру прав, вносить до них відповідні записи; веде реєстраційні справи щодо об`єктів нерухомого майна; присвоює реєстраційний номер об`єкту нерухомого майна під час проведення державної реєстрації; здійснює інші повноваження, передбачені цим Законом та іншими законами України.

Також на підставі п. 20 Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затверджених постановою Кабінету міністрів України від 17.10.2013 ; 868 (станом на день укладення правочину між ТзОВ Компанія Укрлітагро та ОСОБА_1 , а саме 08.08.2014), державний реєстратор за результатами розгляду заяви та документів, необхідних для проведення державної реєстрації прав, державний реєстратор приймає рішення про державну реєстрацію прав або рішення про відмову в такій реєстрації.

Однак, виконуючи вимоги вказаних нормативних актів, державний реєстратор Ращик А. І. допустився технічної помилки у написанні кадастрового номеру земельної ділянки ОСОБА_1 , а саме зазначено НОМЕР_1 , замість вірного НОМЕР_1 , що явно вбачається із досліджених вище доказів.

Станом на день звернення до суду з позовом, відповідно до ч. 1 ст. 26 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , у разі якщо помилка в реєстрі впливає на права третіх осіб, зміни до Державного реєстру прав вносяться на підставі відповідного рішення суду.

Тому за вказаних обставин, позивач позбавлений можливості усунути дану технічну помилку в позасудовому порядку та змушений звертатися до суду з відповідним позовом.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку про задоволення вимог позивача, щодо внесення зміни у номер запису про інше речове право: 6893132 від 04.09.2014 прийнятого державним реєстратором реєстраційної служби Ізяславського районного управління юстиції Ращиком А. І.

Слід також вказати, що внаслідок допущеної помилки та відповідно відсутності заборон у реєстрі речових прав на нерухоме майно, державним реєстратором Расновською Н. В. КП Чемеровецьке бюро нерухомості 06.07.2018 було зареєстровано договір оренди землі № С15-01/18-3 від 15.01.2018 між ТОВ Михнівські лани та ОСОБА_1 , що стверджується відповідним Витягом та оглянутою справою щодо реєстрації земельної ділянки за кадастровим номером НОМЕР_1 .

За вказаних обставин, фактично відбулася подвійна реєстрація договору оренди однієї і тієї ж земельної ділянки.

Правовідносини, пов`язані з набуттям права оренди на земельні ділянки, укладенням договорів оренди землі та їх реєстрацією на час вчинення відповідачем оскаржуваних дій регулювалися Земельним кодексом України, Законом України Про оренду землі від 06.10.1998 № 161-XIV (надалі Закон №161), Законом України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень від 01.07.2004 № 1952-IV (надалі Закон №1952).

У відповідності до ч. 1 ст. 6 Закону № 161, орендарі набувають права оренди земельної ділянки на підставах і в порядку, передбачених Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим та іншими законами України і договором оренди землі.

Право оренди земельної ділянки, як передбачено ч. 5 ст. 6 цього Закону підлягає державній реєстрації відповідно до закону. Вказана норма повністю кореспондується з приписами п. 2 ч. 1 ст. 4 Закону №1952.

Права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації згідно з ч. 4 ст. 334 Цивільного кодексу України, виникають з дня такої реєстрації відповідно до закону.

Частиною 4 ст. 124 Земельного кодексу України передбачено, що передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, здійснюється за договором оренди між власником земельної ділянки і орендарем.

Право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав (ст. 125 Земельного кодексу України).

Аналізуючи вищевказані норми, суд дійшов висновку, що право особи на оренду земельної ділянки виникає з моменту державної реєстрації відповідного права на підставі договору оренди землі.

Пунктом 1 ч. 1 ст. 2 Закону №1952 передбачено, що державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень - офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав шляхом внесення відповідних записів до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Судом встановлено, що реєстраційною службою Ізяславського районного управління юстиції Хмельницької області зареєстровано за ТОВ Компанія Укрелітагро право оренди вищезазначеної земельної ділянки, про що в Державному реєстрі земель вчинено запис від 04.09.2014 за № 6893132.

Разом з тим, в період дії договору оренди землі від 08.08.2014 укладеного з фізичною особою ОСОБА_1 та ТОВ Компанія Укрелітагро , ТОВ Михнівські лани 15.01.2018 уклали договір оренди даної земельної ділянки з ОСОБА_1 , який КП Чемеровецьке бюро нерухомості було зареєстровано 06.07.2018.

Суд наголошує, що сторони договору мають право визначати будь-який строк, з якого почнуть діяти їхні права та обов`язки. Однак з огляду на системний аналіз вказаних законів, на переконання суду, державній реєстрації підлягає виключно діюче речове право і за умови, що відносно його предмета в цей період відсутні інші діючі зареєстровані цього виду речові права.

За приписами ст. 17 Закону №161, об`єкт за договором оренди землі вважається переданим орендодавцем орендареві з моменту державної реєстрації права оренди, якщо інше не встановлено законом.

Тобто, в даному випадку ТОВ Михнівські лани набуло права оренди земельною ділянкою кадастровий номер - НОМЕР_1 у липні 2018 року, після прийняття реєстратором рішення (04.09.2014), під час дії договору оренди з ТОВ Компанія Укрелітагро .

Отже, саме з цього моменту земельна ділянка вважається переданою в користування товариству. Натомість, матеріали справи не містять доказів, які б підтверджували факт передачі від ТОВ Компанія Укрелітагро земельної ділянки до ТОВ Михнівські лани , а також припинення договору оренди землі з ТОВ Компанія Укрелітагро .

Відповідно до ч. 1 ст. 215 ЦК України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами 1-3,5 та 6 статті 203 цього Кодексу.

Частиною 1 статті 203 ЦК України визначено, що зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що договір оренди землі № С15-01/18-3 від 15.01.2018, укладений між ОСОБА_1 та ТОВ Михнівські лани на земельну ділянку, що розташована на території Мислятинської сільської ради Ізяславського району Хмельницької області, кадастровий номер: НОМЕР_1 , площею 2,4493 га, на підставі якого реєстратором КП Чемеровецьке бюро нерухомості Хмельницької області Расновською Н. В. було винесено рішення від 06.07.2018 про державну реєстрацію прав та її обтяжень, суперечить вказаним вище нормам матеріального права, а тому є недійсним з моменту його вчинення, оскільки на час його укладення та на час реєстрації за ТОВ Михнівські лани права на оренду був чинний договір оренди спірної земельної ділянки від 08.08.2014, який був укладений між ТОВ Компанія Укрелітагро та ОСОБА_1 , та відповідно реєстрація права оренди земельної ділянки від 06.07.2018, зумовила одночасне існування права користування земельною ділянкою декількома суб`єктами господарювання, що є порушенням чинного законодавства, а також інтересів позивача, за яким право оренди земельної ділянки зареєстровано первинно.

Таким чином, вимога позивача про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки № С15-01/18-3 від 15 січня 2018 року укладеною між ОСОБА_1 та ТОВ Михнівські лани , підлягає задоволенню, оскільки вона є похідною вимогою та задоволення якої усуне порушене право позивача щодо користування спірною земельною ділянкою.

Водночас, на час звернення до суду з даним позовом, Головне територіальне управління юстиції у Хмельницькій області не наділена повноваженнями щодо внесення відповідних змін до Державного реєстру прав на нерухоме майно про реєстрацію речового права, оскільки оскаржуванні дії вчинялися посадовою особою Ізяславського районного управління юстиції, яке на підставі Постанови КМУ від 11.02.2016 № 99 Про реформування територіальних органів міністерства юстиції та розвиток системи надання безоплатної правової допомоги та наказу Міністерства юстиції від 01.03.2016 № 572/5 Про ліквідацію територіальних управлінь юстиції було ліквідовано та припинило свою діяльність 24 травня 2016 року без правонаступництва.

Отже, Головне територіальне управління юстиції у Хмельницькій області є неналежним відповідачем по справі, а тому в задоволенні позову до них слід відмовити.

Що стосується усного клопотання представника ТОВ Михнівські лани про застосування до позову строків позовної давності, слід зауважити наступне.

Відповідно до ст. 256 ЦК України позовна давність - це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу.

Сплив позовної давності, про застосування якої заявлено стороною у спорі, є підставою для відмови у позові (ч. 4 ст. 267 ЦК України).

Статтею 257 ЦК України встановлено загальну позовну давність тривалістю у три роки.

Цивільне законодавство передбачає два види позовної давності: загальну і спеціальну.

Загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки (ст. 257 ЦК України).

Для окремих видів вимог законом установлена спеціальна позовна давність.

Зокрема, ч. 2 ст. 258 ЦК України передбачає, що позовна давність в один рік застосовується до вимог про стягнення неустойки (штрафу, пені).

Відповідно до ст. 253 ЦК України перебіг строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов`язано його початок.

За загальним правилом перебіг загальної і спеціальної позовної давності починається з дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила; за зобов`язаннями з визначеним строком виконання перебіг позовної давності починається зі спливом строку виконання (ч.ч. 1, 5 ст. 261 ЦК України).

Позовна давність, встановлена законом, може бути збільшена за домовленістю сторін. Договір про збільшення позовної давності укладається у письмовій формі (ч. 1 ст. 259 ЦК України).

Як вбачається із матеріалів справи, 04.09.2018 позивач отримав від ТОВ Михнівські лани повідомлення про початок роботи по встановленню меж земельних ділянок в натурі, які згідно витягів з державного реєстру речових прав на нерухоме майно перебувають в оренді ТОВ Михнівські лани , тому просили включити представників ТОВ Компанія Укрелітагро в склад комісії по переносу меж земельних ділянок.

Внаслідок перевірки даної інформації представниками ТОВ Компанія Укрелітагро було встановлено подвійну реєстрацію спірної земельної ділянки, та 10.09.2019 надано відповідь для ТОВ Михнівські лани .

Крім того, згідно договору про оренду землі укладеного між ТОВ Компанія Укрелітагро та ОСОБА_1 від 08.08.2014, строк дії даного договору складає 7 років, тобто на час звернення до суду з даним позовом його дія не припинилася, а позивач як сторона вказаного правочину звернувся до суду за захистом свого порушеного права.

Враховуючи наведене, строк звернення до суду по спорюванню вказаного договору закінчується у 2021 році, а тому строк позовної давності, звернувшись до суду 28 вересня 2018 року, позивач в даному випадку не пропустив.

Вирішуючи питання щодо розподілу судових витрат, суд, з врахуванням клопотання представника позивача про відмову від стягнення із відповідачів всіх понесених судових витрат, у тому числі судового збору, дотримуючись принципу диспозитивності цивільного судочинства, вважає за необхідне прийняти дану відмову та не вирішувати розподіл судових витрат.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 4, 12-13, 82, 141, 223, 247, 259, 263-265 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

Позов в частині заявлених вимог Товариства з обмеженою відповідальністю Компанія Укрелітагро до ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю Михнівські лани , Сектору з питань державної реєстрації Ізяславської районної державної адміністрації Хмельницької області про визнання недійсним договору оренди землі, задовольнити.

Зобов`язати Сектор з питань державної реєстрації Ізяславської районної державної адміністрації Хмельницької області внести зміни у номер запису про інше речове право: 6893132 від 04.09.2014 прийнятого державним реєстратором реєстраційної служби Ізяславського районного управління юстиції - Ращик А. І., а саме: змінити в кадастровому номері: НОМЕР_1 код позначення кадастрового кварталу в межах кадастрової зони, цифри - 025 на - 014 , як виправлення помилки допущеної державним реєстратором.

Визнати недійсним договір оренди земельної ділянки № С15-01/18-3 від 15 січня 2018 року укладений між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю Михнівські лани .

У задоволенні позову Товариства з обмеженою відповідальністю Компанія Укрелітагро в частині заявлених вимог до Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області про визнання недійсним договору оренди землі, відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Хмельницького апеляційного суду через Ізяславський районний суд Хмельницької області протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

Позивач: Товариство з обмеженою відповідальністю Компанія Укрелітагро , код ЄДРПОУ 30868790, юридична адреса: вул. Центральна, 64, с. Михнів, Ізяславського району, Хмельницької області;

Відповідач 1: ОСОБА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_5 , паспорт серії НОМЕР_6 виданий Ізяславським ВРУ МВС України в Хмельницькій області 19.03.1998 року, адреса проживання: с. Більчин, Ізяславського району , Хмельницької області;

Відповідач 2: Товариство з обмеженою відповідальністю Михнівські лани , код ЄДРПОУ 41591072, юридична адреса: вул. Миколи Микитюка, 106/18, м. Ізяслав, Хмельницької області;

Відповідач 3: Головне територіальне управління юстиції у Хмельницькій області, код ЄДРПОУ 34838822, юридична адреса: вул. Володимирська, 91, м. Хмельницький;

Відповідач 4: Сектор з питань державної реєстрації Ізяславської районної державної адміністрації Хмельницької області, код ЄДРПОУ 40285392, юридична адреса: вул. Грушевського, 5, м. Ізяслав, Хмельницької області.

Повний текст судового рішення складено 31 травня 2019 року.

Суддя Р. В. Пашкевич

СудІзяславський районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення21.05.2019
Оприлюднено04.06.2019
Номер документу82147615
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —675/2507/18

Постанова від 26.09.2019

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Костенко А. М.

Постанова від 26.09.2019

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Костенко А. М.

Ухвала від 20.09.2019

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Костенко А. М.

Ухвала від 16.07.2019

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Костенко А. М.

Ухвала від 15.07.2019

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Костенко А. М.

Рішення від 21.05.2019

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Пашкевич Р. В.

Рішення від 21.05.2019

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Пашкевич Р. В.

Ухвала від 13.03.2019

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Пашкевич Р. В.

Ухвала від 12.02.2019

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Пашкевич Р. В.

Ухвала від 03.01.2019

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Пашкевич Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні