Ухвала
від 27.05.2019 по справі 522/8966/18
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

27.05.2019

Справа №522/8966/18

Провадження 1-кс/522/7663/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 травня 2019 року місто Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 розглянувши клопотання слідчого з ОВС 1 ВРКП СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_2 , про тимчасовий доступ до речей та документів, -

В С Т А Н О В И В:

Слідчий з ОВС 1 ВРКП СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_2 звернулась до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів.

Як вбачається з клопотання слідчого, слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС в Одеській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 32018160000000027 від 15.03.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що невстановлені особи протягом 2017-2018 років, діючи умисно, використовуючи реквізити підприємств які здійснюють вирощування, продаж, експорт сільськогосподарської продукції через митниці ДФС України, ухилилися від сплати податків, зборів та інших обов`язкових платежів на загальну суму понад 6 млн. грн., що призвело до фактичного ненадходження коштів до державного бюджету в особливо великих розмірах.

Крім цього, в ході досудового розслідування встановлено, що особи які задіяні в незаконних схемах пов`язаних з реалізацією олії соняшникової, шроту соняшникового за межі митної території України, здійснюють перевалку шроту сняшникового на судна через термінали, які розташовані в зоні діяльності ІНФОРМАЦІЯ_1 у тому числи через термінал ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ( ІНФОРМАЦІЯ_3 ) (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

В ході аналізу господарської діяльності суб`єктів зовнішньоекономічної діяльності встановлено експортера, який починаючи з квітня 2019 року проводив ризикові операції з продажу олії соняшникової та шроту соняшникового за кордон. Перевалку (завантаження) шроту соняшникового (здійснював) на судна на вищезазначеному терміналу.

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) зареєстровано за податковою адресою: АДРЕСА_1 , керівник та засновник одна і та ж особа - ОСОБА_3 (РНОКПП НОМЕР_3 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 ), головним бухгалтером підприємства являється - ОСОБА_4 (РНОКПП НОМЕР_4 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3 ) яка також значиться посадовою особою у 157 суб`єктів підприємницької діяльності, які зареєстровані у різних областях України, основний вид діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » - діяльність посередників у торгiвлi товарами широкого асортименту.

Згідно бази «Інспектор-2006» починаючи з 24.04.2019 року підприємством ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » було оформлено 13 вантажно-митних декларацій, з яких у режимі АА (7 МД на загальну суму 10992 тис. грн.), ДР (1 МД на загальну суму 7719 тис. грн. ) та РР (5 МД на загальну суму 154830 тис. грн.), щодо експорту олії соняшникової та шроту.

Так, підприємством ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », подані попередні митні декларації на завантаження шроту соняшникового, який в подальшому плануються на експорт за межі митної території України, а саме: №500020/2019/004521 від 25.04.2019 р. шрот соняшниковий вагою 1 650 тон, загальна сума 8 547 тис. грн. (відділ митного оформлення №2 м/п «Одеса-центральний», п/к «Одеса-Ліски»), декларант - ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_5 , АДРЕСА_4 ); №500020/2019/004954 від 13.05.2019 р. шрот соняшниковий вагою 2 200 тон, загальна сума 11 396 тис. грн. (відділ митного оформлення №2 м/п «Одеса-центральний», п/к «Одеса-Ліски»), декларант - ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_5 , АДРЕСА_4 ).

Відповідно інформації бази ЄРПН починаючи з 21.08.2018 рік та по теперішній час придбання соняшнику, шроту або олії у підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » відсутнє, виробник олії соняшникової та шроту у митних деклараціях підприємством не зазначено.

Накопичення шроту соняшникового здійснюється у спеціалізованих сховищах які розташовані за адресою: АДРЕСА_5 та належать підприємству ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

Для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у даному кримінальному провадженні, у слідства виникла необхідність долучити до матеріалів кримінального провадження документи, які відображають відносини ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) щодо виробництва/придбання шроту соняшникового його транспортування, зберігання, а саме договори з додатками, акти приймання передачі, податкові та видаткові накладні, рахунки, розрахункові документи, товарно-транспорті накладні, документи щодо обліку та зберігання, журнали в`їзду та інші документи. Вказані документи можуть зберігатися службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

Дані документи містять відомості, що є предметом доказування у кримінальному провадженні, впливають на визначення розміру завданих державному бюджету збитків у вигляді несплати податків, а також мають значення для встановлення обставин кримінального правопорушення та являються джерелом доказів. Довести вищевказані обставини, інакше ніж за допомогою цих документів, не передбачається можливим.

Вказані документи необхідні слідству з метою дослідження діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) у комплексі, проведення ряду експертних досліджень, у тому числі технічної експертизи документів, судово-бухгалтерської експертизи, проведення перевірки дотримання ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) податкового та іншого законодавства.

Слідство вважає, що вказані документи підшукані, виготовлені та використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та зберегли на собі його сліди. Вказані документи можуть містити неправдиві відомості та самі бути предметом злочину, у зв`язку з чим можуть бути приховані, пошкоджені, зіпсовані або знищені.

Крім того, у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) зберігається шрот соняшниковий, отриманий службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) без відображення вказаних операцій у бухгалтерському обліку та податковій звітності, тобто були безпосередньо добуті у ході скоєння злочину, тобто набута кримінально протиправним шляхом та отримана внаслідок вчинення кримінального правопорушення. Таким чином існує сукупність підстав та розумних підозр вважати, що вказані документи та шрот соняшниковий є доказом злочину.

Слідство вважає, що тимчасовий доступ та вилучення вказаних документів та шроту соняшникового застосовується лише з метою досягнення дієвості цього кримінального провадження. Крім того, потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи власників документів та продукції. Лише тимчасовим доступом та вилученням може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертаються із клопотанням.

Слідчий до суду не з`явився та подав заяву про розгляд клопотання за його відсутності, яке підтримав та просив задовольнити у повному обсязі.

У відповідності до ч. 4 ст. 107 КПК України, розгляд клопотання проведено за відсутності учасників судового провадження та без фіксації за допомогою технічних засобів, оскільки всі особи, які беруть участь у судовому провадженні до суду не з`явилися.

Дослідивши надані матеріали, якими обґрунтовано доводи клопотання, приходжу до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст.160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, які мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, у випадку можливості використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та у разі неможливості іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, а також у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч.2 ст.163 КПК України якщо сторона кримінального провадження, яка звернулась з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Слідчим доведено, що документи та речі, які зазначені в клопотанні, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у вказаному кримінальному провадженні, та іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів не можливо.

За таких обставин, є підстави, передбачені ст.159-163 КПК України, для надання тимчасового доступу до зазначених у клопотанні документів та інформації.

Керуючись ст.ст.159-166 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого з ОВС 1 ВРКП СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_2 , про тимчасовий доступ до речей та документів - задовольнити.

Надати дозвіл на тимчасовий доступ до речей та документів та надати розпорядження службовим особам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) надати (забезпечити) слідчому з ОВС першого відділу СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_2 , старшому слідчому з ОВС першого відділу розслідувань кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_5 , старшому слідчому з ОВС першого відділу розслідувань СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_6 , слідчому другого відділу розслідувань кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_7 , старшому оперуповноваженому з ОВС ОУ ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_8 , тимчасовий доступ до речей та документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), а саме: документів на підставі яких шрот соняшниковий накопичується та зберігається на терміналі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », товарно-транспортних накладних, документів щодо обліку та зберігання шроту соняшникового, журналів в`їзду транспортних засобів та інших документів та шроту соняшникового ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) а також іншої сільськогосподарської продукції власником якого є ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), або інші власники на яких буде здійснено переоформлення сільськогосподарської продукції, шроту соняшникового з метою приховування незаконних фінансово-господарських операцій, на дату винесення ухвали та надати їм можливість вилучити зазначені документи та олію соняшникову.

Встановити строк дії ухвали протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

СудПриморський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення27.05.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу82195723
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —522/8966/18

Ухвала від 18.07.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 06.06.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Куцаров В. І.

Ухвала від 27.05.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Куцаров В. І.

Ухвала від 23.05.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Куцаров В. І.

Ухвала від 23.05.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Куцаров В. І.

Ухвала від 27.05.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Куцаров В. І.

Ухвала від 23.05.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Куцаров В. І.

Ухвала від 23.05.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Куцаров В. І.

Ухвала від 27.05.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Куцаров В. І.

Ухвала від 27.05.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Куцаров В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні