Рішення
від 07.06.2019 по справі 540/2412/18
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 червня 2019 р.м. ХерсонСправа № 540/2412/18 Херсонський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Ковбій О.В., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Міністерство юстиції України до Засновника друкованого засобу масової інформації Газети "Промінь" Скадовського районного комітету Комуністичної партії України про припинення випуску друкованого засобу масової інформації,

встановив:

Міністерство юстиції України (далі-позивач, Мінюст) звернулось до суду з позовом до засновника друкованого засобу масової інформації газети "Промінь" Скадовського районного комітету Комуністичної партії України (далі-відповідач), в якому просить припинити випуск газети "Промінь", свідоцтво №61, серія ХС, зареєстрованої Державним комітетом України у справах видавництва, поліграфії та книгорозповсюдження, засновником якої є Скадовський районний комітет Комуністичної партії України.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що засновникові газети "Промінь" було надіслане повідомлення щодо перереєстрації друкованого засобу масової інформації, в якому, зокрема, зазначено про те, що засновником Газети не дотримано вимог Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки". Встановлений зазначеним законом тримісячний строк для перереєстрації друкованих засобів масової інформації, які на момент набрання чинності цим Законом здійснювали пропаганду комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та/або використовували у назві символіку комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) режимів, закінчився 21.08.2015 року. Відповідач не виконав вимог зазначеного закону, а тому Міністерство юстиції України звернулось до суду із позовом про припинення діяльності друкованого засобу масової інформації Газети "Промінь".

Ухвалою Херсонського окружного адміністративного суду від 03 грудня 2018 року позовну заяву було залишено без руху та надано позивачу строк - десять днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху для усунення недоліків адміністративного позову.

Ухвалою від 26.12.2018 року позовну заяву повернуто позивачу.

Постановою П`ятого апеляційного адміністративного суду ухвалу Херсонського окружного адміністративного суду від 26.12.2018 року скасовано, справу направлено до суду першої інстанції для продовження розгляду.

Ухвалою від 08.05.2019 р. провадження у справі відкрито, визначено розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Відповідно до вимог статті 263 Кодексу адміністративного судочинства України справу розглянуто в порядку письмового провадження, у зв`язку з чим на підставі частини четвертої статті 229 Кодексу адміністративного судочинства України фіксування судового засідання технічними засобами не здійснювалось.

Дослідивши матеріали справи, з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, оцінивши докази, що мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

Державним комітетом України у справах видавництва, поліграфії та книго розповсюдження 19.12.1994 року здійснена державна реєстрація газети «Промінь» (свідоцтво серії НОМЕР_1 ), засновником якої виступає Скадовський районний комітет Комуністичної партії України.

Відповідно до статті 1 Закону України "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні" (далі - Закон № 2782-ХІІ) під друкованими засобами масової інформації (пресою) в Україні розуміються періодичні і такі, що продовжуються, видання, які виходять під постійною назвою, з періодичністю один і більше номерів (випусків) протягом року на підставі свідоцтва про державну реєстрацію.

Згідно із абзацом 2 частини 1 статті 3 Закону № 2782-ХІІ друковані засоби масової інформації в Україні не можуть бути використані для пропаганди комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та їхньої символіки.

За приписами пункту 1 Положення про Міністерство юстиції України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 02.07.2014 року № 228 (далі - Положення) Міністерство юстиції України (далі - Мін`юст України) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України. Мін`юст України є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, зокрема, з питань державної реєстрації друкованих засобів масової інформації.

Відповідно до підпунктів 83 і 83-18 пункту 4 Положення Міністерство юстиції України здійснює координацію, державний нагляд та/або контроль, серед іншого, у сфері державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств як суб`єктів інформаційної діяльності, вживає заходів до запобігання порушенням у зазначеній сфері та приймає відповідні обов`язкові до виконання рішення, веде облік надходження обов`язкових безоплатних примірників видань.

Враховуючи вищевикладене, Міністерство юстиції України є органом державної влади, що здійснює контроль за додержанням друкованими засобами масової інформації вимог Конституції та законів України.

Листом від 02.07.2015 року № 3.3-38/1607 виконуючим обов`язки начальника управління державної реєстрації надіслало засновникові газети "Промінь" повідомлення щодо перереєстрації друкованого засобу масової інформації, в якому, зокрема, зазначено про те, що засновником Газети не дотримано вимог Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" від 09.04.2015 року № 317-VIII (далі - Закон № 317-УІП), оскільки Закон № 317-VIII був опублікований у газеті "Голос України" від 20.05.2015 року № 87 і відповідно до пункту 1 статті 7 Закону № 317-VIII набрав чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Відповіді на вказаний лист не надійшло.

Встановлений Законом № 317-VIII тримісячний строк для перереєстрації друкованих засобів масової інформації, які на момент набрання чинності цим Законом здійснювали пропаганду комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та/або використовували у назві символіку комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) режимів, закінчився 21.08.2015 року.

ГТУЮ у Херсонській області повторно звернулось з листом від 06.03.2018року № 3.2-33/857 до засновника газети "Промінь", у якому адресатові було запропоновано протягом місячного строку з дня отримання даного листа подати до ГТУЮ у Херсонській області документи для перереєстрації друкованого засобу масової інформації.

Відповідь на вказаний лист на адресу ГТУЮ у Херсонській області також не надійшла, як і не надійшли документи для здійснення перереєстрації.

У зв`язку із цим Міністерство юстиції звернулось до суду із позовом про припинення діяльності друкованого засобу масової інформації Газети "Промінь".

Надаючи оцінку обґрунтованості позовних вимог, суд застосовує наступні положення законодавства.

21.05.2015 року набрав чинності Закон України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки".

Відповідно до ч. 1 ст. 3 Закону № 317-VIII, пропаганда комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та їхньої символіки визнається наругою над пам`яттю мільйонів жертв комуністичного тоталітарного режиму, націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму та заборонена законом.

Згідно з ч. 2 ст. 3 Закону № 317-VIII, пропаганда комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та їхньої символіки юридичною особою, політичною партією, іншим об`єднанням громадян, друкованим засобом масової інформації та/або використання у назві символіки комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів є підставою для відмови в реєстрації та/або припинення діяльності юридичної особи, політичної партії, іншого об`єднання громадян, підставою для відмови в реєстрації та/або припинення випуску друкованого засобу масової інформації.

Відповідно до ч. 3 ст. 3 Закону № 317-VIII у разі невиконання юридичними особами, політичними партіями, іншими об`єднаннями громадян, друкованими засобами масової інформації вимог цього Закону їх діяльність/випуск підлягає припиненню в судовому порядку за позовом центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань державної реєстрації юридичних осіб, реєстрації (легалізації) об`єднань громадян, громадських спілок, інших громадських формувань, або іншого уповноваженого органу державної влади.

Тобто, саме рішення суду дає реєструючому органу повноваження на припинення випуску друкованого засобу масової інформації.

Варто зауважити, що відповідно до абз. 7 с. 1 ст. 3 Закону № 2782-ХІІ друковані засоби масової інформації в Україні не можуть бути використані для: пропаганди комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та їхньої символіки.

Зі змісту зазначеної статті вбачається, що в разі невиконання друкованими засобами масової інформації вимог абз. 7 ст. 3 Закону № 2782-ХІІ, орган, який зареєстрував зазначений засіб масової інформації, має звернутися до суду з позовом про припинення випуску останнього.

Відповідно до п. 5 ст. 7 Закону № 317-VIII, засновники друкованих засобів масової інформації, які на момент набрання чинності цим Законом здійснювали пропаганду комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та/або використовували у назві символіку комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів, зобов`язані припинити здійснення такої пропаганди та/або здійснити перереєстрацію друкованого засобу масової інформації. Засновники таких друкованих засобів масової інформації звільняються від сплати реєстраційного збору за перереєстрацію. У разі недотримання вимог цього Закону засновниками друкованих засобів масової інформації після спливу трьох місяців з дня набрання чинності цим Законом їх випуск підлягає припиненню в установленому законом порядку, крім випадків, коли засновником друкованого засобу масової інформації вжито заходів щодо дотримання вимог цього Закону, а неможливість перереєстрації такого друкованого засобу масової інформації зумовлена об`єктивними причинами.

Таким чином, закон покладає обов`язок на засновників друкованих засобів масової інформації, які на момент набрання чинності цим Законом здійснювали пропаганду комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та/або використовували у назві символіку комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів здійснити перереєстрацію друкованого засобу масової інформації.

Відповідно до статті 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

З огляду на зазначені норми законодавства, засновником Газети "Промінь" вимоги Закону № 317-VIII не виконані, у зв`язку з чим випуск Газети "Промінь" підлягає припиненню у судовому порядку.

Таким чином суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог.

Керуючись статтями 9, 14, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 90, 143, 242- 246, 250, 255 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

вирішив:

Адміністративний позов задовольнити.

Припинити випуск друкованого засобу масової інформації газети "Промінь" (свідоцтво серії НОМЕР_1 ) зареєстрованого Державним комітетом України у справах видавництва, поліграфії та книгорозповсюдження, засновником якої є Скадовський районний комітет Комуністичної партії України (код ЄДРПОУ: 21295873, місцезнаходження: вул. Володарського, 63, смт. Скадовськ, Херсонська область).

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до П`ятого апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня складання повного судового рішення, при цьому відповідно до п.п. 15.5 п. 15 розділу VII "Перехідні положення" КАС України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються через суд першої інстанції, який ухвалив відповідне рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Ковбій О.В.

кат. 108010000

Дата ухвалення рішення07.06.2019
Оприлюднено09.06.2019
Номер документу82258492
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —540/2412/18

Рішення від 07.06.2019

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Ковбій О.В.

Ухвала від 08.05.2019

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Ковбій О.В.

Постанова від 16.04.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шляхтицький О.І.

Ухвала від 25.03.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шляхтицький О.І.

Ухвала від 07.02.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шляхтицький О.І.

Ухвала від 06.02.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шляхтицький О.І.

Ухвала від 26.12.2018

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Ковбій О.В.

Ухвала від 03.12.2018

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Ковбій О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні