Ухвала
від 03.06.2019 по справі 552/1220/18
ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 552/1220/18 Номер провадження 11-сс/814/223/19Головуючий у 1-й інстанції ОСОБА_1 Доповідач ап. інст. ОСОБА_2

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 червня 2019 року м. Полтава

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Полтавського апеляційного суду у складі:

головуючого судді ОСОБА_2 ,

суддів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

за участю секретаря ОСОБА_5 ,

прокурора ОСОБА_6

захисника ОСОБА_7 ,

слідчого ОСОБА_8 ,

розглянула у відкритому судовому засіданні матеріали провадження за апеляційною скаргою директора ТОВ «Повстин-Агро» ОСОБА_9 на ухвалу слідчого судді Київського районного суду м. Полтави від 01 березня 2019 року,-

В С Т А Н О В И Л А :

Цією ухвалою клопотання старшого слідчого з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_10 задоволено.

Постановлено накласти арешт на майно грошові кошти, які знаходяться на рахунок підприємства ТОВ «Повстин-Агро» (код ЄДРПОУ 39981853) № НОМЕР_1 (українська гривня), відкритому в банківській установі Полтавському ГРУ ПАТ КБ «Приватбанк» (МФО 331401), без встановлення суми коштів та зупинити проведення усіх видаткових операцій по цьому, окрім операцій щодо розрахунку з державним бюджетом.

Зобов`язано службових осіб у Полтавському ГРУ ПАТ КБ «Приватбанк» (МФО 331401), надати особі, яка буде виконувати дану ухвалу суду, виписку банку (довідку) про рух грошових коштів (з вказівкою з якого або на який рахунок проводилось перерахування, з визначенням назв та організаційної форми відповідних підприємств, підстав перерахування, призначень платежів, дати та часу перерахування тощо) з 01.01.2018 року по день оголошення ухвали слідчого судді та роздруківку про залишок коштів на арештованому рахунку, а в подальшому письмово, у 15-ти денний термін повідомляти СУ ФР ГУ ДФС у Полтавській області, м. Полтава, вул. Маршала Бірюзова, 47, про факт надходження коштів на вищезазначений рахунок за весь час існування арешту.

В ухвалізазначено,що слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадження №32018170000000006 від 29.01.2018 року за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.ч.1 та 3 ст. 212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ТОВ «Агрофірма Пирятин» (код 36814431) в період з 01.01.2018р. по 30.12.2018р. шляхом документального відображення проведення фінансово-господарських взаємовідносин без реального руху ТМЦ від ТОВ «Талларінга-Стар» (колишня назва ТОВ «Лотос Фінанс», код 40294103) ухилились від сплати податку на додану вартість в сумі 2104264 грн.

ТОВ «Агрофірма «Пирятин» перебуває на обліку в Лубенській ОДПІ (Пирятинське відділення) ГУ ДФС у Полтавській області, Директором підприємства є ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ..

Також встановлено, що службові особи ТОВ «Агрофірма «Пирятин» відображають по документам бухгалтерського та податкового обліків підприємства проведення удаваних правочинів с СГД, які мають ознаки фіктивності, серед яких ТОВ «Габер» (код 41175603), ТОВ «Лотос Фінанс» (код 40294103), ТОВ «Мулен Агро» (код 41908437),ТОВ «Денеб Компані» (код 40857701), ТОВ «Бароко Інвест» (код 40550132), ТОВ «Ін-Том» (код 40857502), щодо придбання посівного матеріалу та органічних добрив, які фактично закуповуються за готівку. Одночасно з цим, ОСОБА_9 реалізовує частину вирощеного ТОВ «Агрофірма «Пирятин» врожаю за готівку без відображення таких операцій в бухгалтерському та податковому обліках підприємства. Внаслідок указаних дій службові особи ТОВ «Агрофірма «Пирятин» в період 2016 -2018 років ухилялись від сплати податку на додану вартість в сумі понад 6 млн. грн..

Для здійснення злочинної діяльності ОСОБА_9 використовуються реквізити ряду підконтрольних підприємств, серед яких ТОВ «Повстин-Агро» (код ЄДРПОУ 39981853).

Встановлено, що 25.02.2019 ОСОБА_11 у Пирятинському відділенні Полтавського ГРУ АТ КБ Приватбанку зарахував на розрахунковий рахунок № НОМЕР_1 ТОВ «Повстин Агро» поворотну фінансову допомогу в сумі 246720,00 грн., що підтверджує вищевказану інформацію та свідчить про пов`язаність підприємств.

Також відповідно до банківської виписки по розрахунковому рахунку № НОМЕР_2 ТОВ «Агрофірма «Пирятин» 25.02.2019 р. здійснений грошовий переказ в адресу ТОВ «Повстин-Агро» на суму 179500,00 грн. та 87200,00 грн.

В ході аналізу фінансово-господарської діяльності підприємств встановлено, що ТОВ «Повстин-Агро» не є платником ПДВ та відповідно не відображає дані фінансово господарської операції. В свою чергу ТОВ «Агрофірма «Пирятин» також не відображає проведення будь-яких фінансово-господарських операцій, за які проводила розрахунок з ТОВ «Повстин Агро».

З матеріалів наданих оперативним підрозділом встановлено, що кошти перераховані 25.02.19р. ОСОБА_11 на розрахунковий рахунок № НОМЕР_1 ТОВ «Повстин-Агро» у КБ Приватбанк, як поворотку фінансову допомогу в сумі 246720,00 грн., попередньо отримані ОСОБА_11 від невстановлених осіб, якими вказані кошти отримані з рахунків ТОВ «Талларінга-Стар» (колишня назва ТОВ «Лотос Фінанс»), які з метою ухилення від сплати податків та переведення у готівку були на рахунку, останні перераховані від ТОВ «Агрофірма Пирятин».

Таким чином, досудовим слідством встановлені достатні підстави вважати, що кошти, розміщені на рахунку ТОВ «Повстин-Агро» (код ЄДРПОУ 39981853) - № НОМЕР_1 (українська гривня), відкритому в банківській установі Полтавському ГРУ ПАТ КБ «Приватбанк» (МФО 331401) є предметом та доказом злочину, передбаченого ч. ч. 1 та 3 ст. 212 КК України, відомості про які внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Приймаючи рішення слідчий суддя, посилаючись на приписи ст.170 КПК Українизазначив про необхідність накладення арешту на майно (грошові кошти) з метою збереження речових доказів, а також повноти, всебічності та неупередженого розслідування кримінального провадження.

Не погоджуючись з ухвалою слідчого судді до апеляційного суду з пропущеним строком на оскарження звернувся директор ТОВ «Повстин-Агро» ОСОБА_9 . Просить поновити строк на апеляційне оскарження та скасувати ухвалу слідчого судді про накладення арешту на майно (грошові кошти).

Зазначає, що під час розгляду клопотання про застосування арешту на майно, слідчим не було надано суду доказів, які б доводили, що грошові кошти та активи, на які накладено арешт, відповідають критеріям, зазначеним у ст. 98 КПК України.

Окрім того, суду не надано підтвердження того, що пред`явлено підозру будь-якій посадовій особі ТОВ «Повстин-Агро» в рамках зазначеного кримінального провадження. Тобто, потреби досудового розслідування не виправдовують такий ступінь втручання у права й свободи та перешкоджають здійсненню господарської діяльності ТОВ «Повстин Агро».

Звертає увагу, що строк на оскарження пропущений з поважних причин, так як клопотання слідчого в суді розглядалося без повідомлення про розгляд власника майна та його захисника. Копію даного судового рішення також не було отримано, що перешкодило подати апеляційну скаргу у встановлені КПК України строки.

Заслухавши доповідь судді апеляційного суду, захисника ОСОБА_7 на підтримку поданої апеляційної скарги з підстав у ній наведених, заперечення прокурора ОСОБА_6 та слідчого ОСОБА_8 , які вважають апеляційну скаргу необґрунтованою та просять залишити ухвалу слідчого судді без зміни, перевіривши матеріали провадження та обговоривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів дійшла наступного висновку.

Враховуючи, що клопотання слідчого в суді першої інстанції розглянуте у відсутність представника ТОВ «Повстин-Агро», про існування арешту апелянт дізнався 13.03.2019 з листа АТ КБ «Приватбанк», апеляційна скарга подана 18.03.2019, тому колегія суддів вважає строк на апеляційне оскарження не пропущеним.

Відповідно до ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Арешт майна допускається з метою забезпечення:

1) збереження речових доказів;

2) спеціальної конфіскації;

3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи;

4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Встановивши фактичні обставини кримінального провадження, слідчий суддя дійшов до правильного висновку про необхідність накладення арешту на грошові кошти ТОВ «Повстин-Агро» (код ЄДРПОУ 39981853) № НОМЕР_1 (українська гривня), відкритому в банківській установі Полтавському ГРУ ПАТ КБ «Приватбанк», з метою збереження речових доказів.

Колегія суддів вважає, що рішення слідчого судді прийнято у відповідності до вимог ст..170-173 КПК України, оскільки кошти, розміщені на рахунку ТОВ «Повстин-Агро» в Полтавському ГРУ АТ КБ «Приватбанк» мають ознаки речових доказів, відповідають критеріям, визначеним у ст.98 КПК України, а саме можуть бути використані як доказ фактів та обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, тому їх арешт, накладений з метою збереження речових доказів, є виправданим.

Твердження апелянта щодо відсутності пред`явленої підозри будь-кому із посадових осіб ТОВ «Повстин-Агро» є необґрунтованими, оскільки згідно з приписами ч.3 ст. 170 КПК України, у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу. Наявність пред`явленої підозри не є обов`язковою умовою для вирішення питання щодо накладення арешту на майно з підстав збереження речових доказів.

Посилання апелянтана здійсненняТОВ «Повстин-Агро»законної господарськоїдіяльності не спростовує законності постановленого слідчим суддею судового рішення, а перевірка причетності вказаного підприємства до співпраці з фіктивними підприємствами підлягають встановленню під час судового розгляду.

Доводи про те, що арешт грошових коштів перешкоджає нормальній діяльності товариства, як на підставу для скасування ухвали слідчого судді, не може бути визнано обґрунтованими, оскільки застосування будь-якого заходу забезпечення кримінального провадження, зокрема арешту майна, є втручанням у права і свободи особи, проте таке втручання можливе якщо потреби досудовогорозслідування виправдовують такий ступень втручання, що у цьому випадку і мало місце.

Виходячи з зазначеного, доводи апеляційної скарги про незаконність та необґрунтованість судового рішення колегія суддів вважає безпідставними, оскільки вони не знайшли свого підтвердження у судовому засіданні апеляційного суду під час перевірки наявних матеріалів.

З урахуванням наведеного, колегія суддів вважає, що ухвала слідчого судді є законною та обґрунтованою. Вимоги кримінального процесуального законодавства при її постановленні порушені не були, у зв`язку з чим апеляційна скарга задоволенню не підлягає.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 404, 405, 407, 422 КПК України, колегія суддів, -

У Х В А Л И Л А:

Апеляційну скаргу директора ТОВ «Повстин-Агро» ОСОБА_9 залишити без задоволення, а ухвалу слідчого судді Київського районного суду м. Полтави від 01 березня 2019 року, якою накладено арешт на грошові кошти ТОВ «Повстин-Агро» без змін.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту проголошення і оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

СУДДІ:

ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення03.06.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу82276081
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —552/1220/18

Ухвала від 08.09.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Куліш Ю. В.

Ухвала від 08.09.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Куліш Ю. В.

Ухвала від 08.09.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Куліш Ю. В.

Ухвала від 07.09.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Куліш Ю. В.

Ухвала від 07.09.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Куліш Ю. В.

Ухвала від 07.09.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Куліш Ю. В.

Ухвала від 02.09.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Куліш Ю. В.

Ухвала від 02.09.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Куліш Ю. В.

Ухвала від 02.09.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Куліш Ю. В.

Ухвала від 28.08.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Куліш Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні