Постанова
від 05.06.2019 по справі 918/788/18
ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 червня 2019 року Справа № 918/788/18

Північно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів: головуючий суддя Олексюк Г.Є., суддя Гудак А.В. , суддя Петухов М.Г.

секретар судового засідання Ткач Ю.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "ЮТ-АГРО ЗЕРНО" на рішення Господарського суду Рівненської області від 03.04.2019 р. у справі №918/788/18 (суддя Церковна Н.Ф., повний текст рішення складено 08.04.2019 р.)

за позовом фермерського господарства "Вікторія-Копитків"

до товариства з обмеженою відповідальністю "ЮТ-АГРО ЗЕРНО"

про стягнення заборгованості в сумі 94 581, 92 грн.

за участю представників сторін:

позивача - Януль В.С.;

відповідача - Лавренюк В.М.;

ВСТАНОВИВ:

Фермерське господарство "Вікторія-Копитків" звернулося до Господарського суду Рівненської області з позовом про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю "ЮТ-АГРО ЗЕРНО" 88 000 грн. заборгованості та 6 581, 92 грн. пені.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем умов укладених між сторонами договорів суборенди від 05.04.2018 р. в частині оплати орендної плати.

Рішенням Господарського суду Рівненської області від 03.04.2019 р. у справі №918/788/18 позов задоволено.

Приймаючи рішення, суд першої інстанції зазначив, що оскільки матеріалами справи підтверджено факт наявності прострочення відповідачем виконання грошового зобов`язання, позовні вимоги в частині стягнення з відповідача заборгованості є законними, обґрунтованими, та такими що підлягають до задоволення. Окрім того, суд першої інстанції, приймаючи до уваги п. 4.6 договорів суборенди землі від 05.04.2018р., здійснивши перевірку заявленої до стягнення пені, дійшов висновку, що позовна вимога про стягнення з відповідача пені також підлягає задоволенню.

Не погоджуючись з рішенням суду першої інстанції, товариство з обмеженою відповідальністю "ЮТ-АГРО ЗЕРНО" звернулося до суду з апеляційною скаргою, в якій просить частково скасувати рішення суду першої інстанції, прийняти нове рішення, яким позов задоволити лише в розмірі 20 515,76 грн.

Мотивуючи апеляційну скаргу, скаржник зазначає, що суд першої інстанції дійшов помилкових висновків про хибність доводів відповідача, які зводяться лише до необхідності викладення усіх умов договорів суборенди у чіткій відповідності та ідентичності до умов договорів оренди, оскільки такі твердження суперечать принципам свободи договору, закріпленим у статтях 6, 627 ЦК України. Крім того, зазначення у таких договорах, зокрема, однакової за розміром орендної та суборендної плати суперечитиме загальним положенням про підприємництво, визначене ч. 2 ст. З ГК України.

Скаржник зазначає, що договір суборенди землі повинен містити усі передбачені законом істотні умови, необхідні для його укладення та обмежуватися умовами договору оренди землі, зокрема, в частині строку такої оренди і не суперечити йому.

Апелянт звертає увагу суду, що у висновках суду першої інстанції відсутня послідовність позиції, оскільки суд спершу зазначає про те, що умови договорів суборенди не повинні обмежуватися умовами договорів оренди, а вже нижче по тексту оскаржуваного судового рішення робить протилежний висновок про те, що умови договорів суборенди повинні обмежуватися умовами договорів оренди, що ставить під сумнів об`єктивність оскаржуваного рішення.

Скаржник наполягає на тих обставинах, що обмеження договору суборенди полягає в тому, що договір суборенди є похідним від договору оренди землі, тому правомірно, що ч. 2 ст. 8 Закону України "Про оренду землі" встановлено такі обмеження щодо договору суборенди: умови договору суборенди повинні обмежуватися умовами договору оренди земельної ділянки і не суперечити йому; строк договору суборенди не може перевищувати строку, визначеного договором оренди землі; у разі припинення договору оренди землі чинність договору суборенди припиняється.

Крім того, додатковим підтвердженням висновків скаржника про те, що плата за суборенду земельної ділянки не може перевищувати розміру орендної плати є положення п. 288.6 ст. 288 Податкового кодексу України, що за аналогією застосування свідчать про те, що плата за суборенду земельних ділянок не може перевищувати орендної плати.

Скаржник наголошує, що власники земельних ділянок, надаючи згоду на укладення договорів суборенди, висловили застереження про те, що укладення договорів суборенди є можливим, якщо умови договорів суборенди будуть обмежуватись умовами договорів оренди і не суперечитимуть їм. За вказаних обставин є очевидним, що позивачем було укладено договори суборенди поза межами власних повноважень, умисно вчинялися дії щодо укладення з відповідачем договорів суборенди, які суперечать умовам договорів оренди.

Апелянт, здійснивши порівняння змісту тексту (умов) окремих договорів суборенди та відповідних їм договорів оренди виявив, що умови договорів суборенди не обмежуються умовами відповідних їм договорів оренди, більше того, вони їм суперечать.

Скаржник вказує, що якщо виходити із суперечливих умов договорів оренди, з урахуванням річної суми плати за оренду, що зазначена в предметах договорів - загальна сума плати за оренду по договорах суборенди не повинна перевищувати 32 778, 65 грн., а якщо брати за увагу прив`язку до нормативно грошової оцінки, що також відображено як один із складових елементів розрахунку плати, то така сума по договорах суборенди не повинна перевищувати 20515,76 грн.

Скаржник зазначає, що в матеріалах справи відсутні належні та допустимі докази сплати позивач орендної плати за 2018 р. за користування земельними ділянками в розмірі 7000 грн., що були передані в суборенду. Окрім того, скаржник звертає увагу суду, що сам позивач своїми діями підтвердив обставини того, що він не є належним користувачем земельних ділянок, які від його імені були передані в суборенду відповідачу. В свою чергу вказані обставини позбавляють позивача правових підстав на звернення до суду із заявленими позовними вимогами, в частині необлікованих земельних ділянок. Крім цього, позивач не сплачував жодних податків по земельних ділянках, які фігурують об`єктами в договорах суборенди, до моменту підняття цього питання в судовому засіданні.

Ухвалою Північно-західного апеляційного господарського суду від 10.05.2019 р. відкрито апеляційне провадження у справі, розгляд апеляційної скарги призначено на 05.06.2019 р. об 15:00 год.

Фермерське господарство "Вікторія-Копитків" надіслало до суду відзив на апеляційну скаргу (вх. №19727/19 від 27.05.2019 р.), в якому просить суд апеляційну скаргу залишити без задоволення, а рішення суду першої інстанції без змін. Позивач вказує, що відповідач, фактично використавши землю, зібравши врожай та отримавши прибуток - зобов`язаний сплатити кошти за її використання. На думку позивача не заслуговують на увагу доводи апелянта про те, що договори суборенди вважаються неукладеними, тому він не повинен сплачувати кошти за використання земельних ділянок, оскільки договори суборенди, укладені між сторонами, містять всі необхідні та істотні умови, необхідні для такого роду договорів. Зокрема, відповідно до вимог ст. 180 ГПК України ці договори містять положення щодо предмету, ціни та строку дії договору. В договорах зазначається, які саме земельні ділянки передаються в користування відповідачу, їх кадастрові номери, місце розташування, розміри тощо. Вказана ціна - орендна плата. Строк дії договорів - до 01.09.2018 р. Згідно вимог законодавства договори не тільки укладені, а й зареєстровані в установленому законом порядку. Відповідно до умов договорів земельні ділянки передані відповідачу в натурі, ним використані. Причому, умови договорів (в тому числі і щодо розміру орендної плати) визначені саме на пропозицію відповідача. Згідно вимог ст. 204 ЦК України договори суборенди є правомірними.

Не заслуговують на увагу доводи відповідача про невідповідність договорів суборенди договорам оренди. Самі по собі такі доводи не дають підстав для відмови в позові щодо стягнення плати за користування земельними ділянками. Будь-яких спорів між власниками земельних ділянок орендодавцями та орендарем не було і немає. Суперечностей між договорами оренди та суборенди немає ні формально, ні фактично. В суборенду передано саме ті земельні ділянки, на таких самих умовах і на той же строк, що зазначено в договорах оренди.

Доводи відповідача, що розмір орендної плати є меншим за розмір суборендної плати не відповідають дійсності. В 2018 році за користування земельними ділянками позивачем (орендарем) сплачено власникам земельних ділянок (орендодавцям) орендну плату за кожну із земельних ділянок в розмірі 7 000 грн., в той час як розмір плати за кожним з договорів суборенди становить 5 500 грн. Тобто, розмір плати по договорах суборенди (визначений на пропозицію відповідача), є меншим за розмір орендної плати.

Позивач зазначає, що не має значення для вирішення справи посилання відповідача про те, що на час вирішення спору орендарем земельних ділянок є інші юридичні особа. Відповідач зобов`язаний сплатити орендну плату по договорах суборенди за використання земельних ділянок, які на той час знаходилися в оренді позивача. Не мають будь-якого відношення до справи посилання відповідача на нібито допущені позивачем порушення вимог податкового законодавства. Відповідач свідомо недобросовісно відноситься до виконання своїх зобов`язань по сплаті коштів за користування земельними ділянками не дивлячись на те, що отримав прибуток, фактично використавши їх. Таким чином він намагається уникнути виконання обов`язку по сплаті коштів за використані земельні ділянки, що принесло йому прибуток.

Товариство з обмеженою відповідальністю "ЮТ-АГРО ЗЕРНО" надіслало до суду клопотання про зупинення провадження у справі (вх. №1400/19 від 05.06.2019 р.), в якому просить суд апеляційне провадження зупинити до набрання законної сили судовими рішеннями у справах №918/363/19 та №918/370/19 за позовом ТОВ "ЮТ-АГРО ЗЕРНО" до ФГ "Вікторія-Копитків" про визнання недійсними договорів суборенди в частині визначення орендної плати.

Представник позивача заперечив проти задоволення клопотання про зупинення провадження у даній справі.

Суд апеляційної інстанції, розглянувши в судовому засіданні 05.06.2019 р. клопотання представника скаржника про зупинення провадження у даній справі, зазначає наступне.

Відповідно до п. 5 ч. ст. 227 ГПК України суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у випадку об`єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі; суд не може посилатися на об`єктивну неможливість розгляду справи у випадку, коли зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду.

Згідно п. 4 ч. 1 ст. 229 ГПК України провадження у справі зупиняється у випадку, встановленому пунктом 5 частини першої статті 227 цього Кодексу - до набрання законної сили судовим рішенням, від якого залежить вирішення справи.

Апеляційний господарський суд зазначає, що господарський суд зупиняє провадження у справі в разі неможливості розгляду даної справи до вирішення пов`язаної з нею іншої справи, що розглядалися іншим судом. При цьому, пов`язаною з даною справою є така інша справа, у якій інший суд встановлює обставини, що впливають чи можуть вплинути на подання і оцінку доказів у даній справі; в тому числі йдеться про факти, які мають преюдиціальне значення.

Під неможливістю розгляду даної справи слід розуміти неможливість для даного господарського суду самостійно встановити обставини, які встановлюються іншим судом в іншій справі, - у зв`язку з непідвідомчістю або непідсудністю іншої справи даному господарському суду, одночасністю розгляду двох пов`язаних між собою справ різними судами або з інших причин.

Отже, вирішуючи питання про зупинення провадження у справі, господарський суд у кожному випадку зазначає: як саме пов`язана справа, що розглядається господарським судом, зі справою, яка розглядається іншим судом, чим саме обумовлюється неможливість розгляду справи. Пов`язаність справ полягає у тому, що рішення іншого суду, який розглядає справу, встановлює обставини, що впливають на збирання та оцінку доказів у даній справі, зокрема, факти, що мають преюдиціальне значення. Ці обставини повинні бути такими, що мають значення для даної справи. Неможливість розгляду справи до вирішення справи іншім судом полягає в тому, що обставини, які розглядаються іншім судом, не можуть бути встановлені господарським судом самостійно у даній справі.

Так, предметом позову у справі №918/788/18 є вимога позивача про стягнення з відповідача заборгованості у зв`язку із неналежним виконанням умов договорів суборенди від 05.04.2018р., а предметом позову у справах №918/363/19 та №918/370/19 є вимоги про визнання недійсними окремих пунктів лише двох договорів суборенди в частині визначення орендної плати.

Таким чином, враховуючи предмет та підстави позову у даних справах, суд апеляційної інстанції вважає, що заявником не обґрунтовано, яким чином з`ясування обставин у справах №918/363/19 та №918/370/19 унеможливлює розгляд заявлених позовних вимог у справі №918/788/18 та яким чином встановлені у вищевказаних справах обставини впливають на оцінку доказів, якими сторони обґрунтовують свої доводи у даній справі.

Заявник не вказав, які саме обставини, встановлені при розгляді справ №918/363/19 та №918/370/19 мають преюдиціальне значення для даної справи, не обґрунтував у клопотанні неможливості розгляду даної справи, тобто, не навів обставин, які не могли б бути самостійно встановлені судом у межах вирішення спору про стягнення заборгованості.

Отже, беручи до уваги викладене, суд апеляційної інстанції приходить до висновку, що наявність справ №918/363/19 та №918/370/19 не перешкоджає з`ясуванню обставин у даній справі, а зібрані у даній справі докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом даного судового розгляду, тому в задоволенні клопотання про зупинення провадження у справі слід відмовити.

Окрім того, колегія суддів зауважує, що статтею 6 Конвенції про захист прав людини та основних свобод гарантовано кожній фізичній або юридичній особі право на розгляд судом упродовж розумного строку справи, в якій вона є стороною. Порушення права на розгляд справи упродовж розумного строку було неодноразово предметом розгляду Європейським судом з прав людини у справах проти України.

Обов`язок швидкого здійснення правосуддя покладається, в першу чергу, на відповідні державні судові органи. Розумність тривалості судового провадження оцінюється в залежності від обставин справи та з огляду на складність справи, поведінки сторін, предмету спору. Нездатність суду ефективно протидіяти недобросовісно створюваним учасниками справи перепонам для руху справи є порушенням ч. 1 ст. 6 даної Конвенції (§ 66 - 69 рішення Європейського суду з прав людини від 08.11.2005 у справі "Смірнова проти України").

В судовому засіданні 05.06.2019 р. представник відповідача підтримав доводи апеляційної скарги, просить її задоволити, а рішення суду першої інстанції скасувати та відмовити в задоволенні позову.

Представник позивача в судовому засіданні 05.06.2019 р. заперечив доводи апеляційної скарги, просить відмовити в її задоволенні, а рішення суду першої інстанції залишити без змін.

Відповідно до ч.1 ст. 269 ГПК України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній та додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Дослідивши матеріали справи та обставини на предмет повноти їх встановлення, надання їм судом першої інстанції належної юридичної оцінки, вивчивши доводи апеляційної скарги стосовно дотримання норм матеріального і процесуального права судом першої інстанції, заслухавши пояснення представників сторін, колегія суддів апеляційного господарського суду дійшла наступного висновку.

Як встановлено апеляційним судом, 05.04.2018р. між фермерським господарством "Вікторія-Копитків" (орендар) та товариством з обмеженою відповідальністю "Ют-Агро Зерно" (суборендар) був укладений договір суборенди землі, за умовами якого позивач надав відповідачу у строкове платне користування земельну ділянку з кадастровим номером: 5622682800:00:001:0046 та цільовим призначенням: "для ведення особистого селянського господарства", яка знаходиться в адміністративних межах Копитківської сільської ради Здолбунівського району Рівненської області (т. 1, а.с. 12-13).

Відповідно до п. 2.1 договору, в суборенду передається земельна ділянка загальною площею 2,43 га, у тому числі: ріллі 2,43 га. Об`єкт суборенди знаходиться в користуванні орендаря на підставі договору оренди землі від 20.10.2016р., укладеного між орендарем та Сенчишиною ОСОБА_1 (орендодавець). Орендар підтверджує, що має право передачі об`єкта суборенди в користування суборендарю.

За умовами п. 2.4 договору, нормативна грошова оцінка земельної ділянки на дату укладення договору становить 96 554, 56 грн.

Згідно п. 3.1 договору, останній укладено до 01.09.2018р. з урахуванням ротації культур.

Пунктами 4.1, 4.2, 4.3 договору передбачено, що орендна плата за користування земельною ділянкою становить 5 500 грн. Обчислення розміру орендної плати за земельну ділянку здійснюється з урахуванням індексації. Суборендар вносить орендну плату до 01.09.2018р.

У пункті 6.1 договору сторони погодили, що передача земельної ділянки в суборенду здійснюється без розроблення проекту її відведення з моменту державної реєстрації іншого речового права.

Даний договір підписаний уповноваженими представниками сторін та скріплений відбитками печаток наведених суб`єктів господарювання.

07.04.2018 р. належне ТОВ "Ют-Агро Зерно" право суборенди земельної ділянки з кадастровим номером 5622682800:00:001:0046 у встановленому законом порядку пройшло державну реєстрацію, що підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права (т. 1, а.с. 14).

05.04.2018р. між фермерським господарством "Вікторія-Копитків" (орендар) та товариством з обмеженою відповідальністю "Ют-Агро Зерно" (суборендар) був укладений договір суборенди землі, за умовами якого позивач надав відповідачу у строкове платне користування земельну ділянку з кадастровим номером: 5622682800:00:001:0045 та цільовим призначенням: "для ведення особистого селянського господарства", яка знаходиться в адміністративних межах Копитківської сільської ради Здолбунівського району Рівненської області (т. 1, а.с. 15-16).

Відповідно до п. 2.1 договору, в суборенду передається земельна ділянка загальною площею 1,58 га, у тому числі: ріллі 1,58 га. Об`єкт суборенди знаходиться в користуванні орендаря на підставі договору оренди землі від 20.10.2016р., укладеного між орендарем та ОСОБА_2 (орендодавець). Орендар підтверджує, що має право передачі об`єкта суборенди в користування суборендарю.

За умовами п. 2.4 договору, нормативна грошова оцінка земельної ділянки на дату укладення договору становить 96 554, 56 грн.

Згідно п. 3.1 договору, останній укладено до 01.09.2018р. з урахуванням ротації культур.

Пунктами 4.1, 4.2, 4.3 договору передбачено, що орендна плата за користування земельною ділянкою становить 5 500 грн. Обчислення розміру орендної плати за земельну ділянку здійснюється з урахуванням індексації. Суборендар вносить орендну плату до 01.09.2018 р.

У пункті 6.1 договору сторони погодили, що передача земельної ділянки в суборенду здійснюється без розроблення проекту її відведення з моменту державної реєстрації іншого речового права.

Даний договір підписаний уповноваженими представниками сторін та скріплений відбитками печаток наведених юридичних осіб.

07.04.2018 р. належне ТОВ "Ют-Агро Зерно" право суборенди земельної ділянки з кадастровим номером 5622682800:00:001:0045 у встановленому законом порядку пройшло державну реєстрацію, що підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права (т. 1, а.с. 17).

05.04.2018р. між фермерським господарством "Вікторія-Копитків" (орендар) та товариством з обмеженою відповідальністю "Ют-Агро Зерно" (суборендар) був укладений договір суборенди землі, за умовами якого позивач надав відповідачу у строкове платне користування земельну ділянку з кадастровим номером: 5622682800:00:001:0048 та цільовим призначенням: "для ведення особистого селянського господарства", яка знаходиться в адміністративних межах Копитківської сільської ради Здолбунівського району Рівненської області (т. 1, а.с. 18-19).

Відповідно до п. 2.1 договору, в суборенду передається земельна ділянка загальною площею 5,72 га, у тому числі: ріллі 5,72 га. Об`єкт суборенди знаходиться в користуванні орендаря на підставі договору оренди землі від 25.07.2017р., укладеного між орендарем та ОСОБА_3 (орендодавець). Орендар підтверджує, що має право передачі об`єкта суборенди в користування суборендарю.

За умовами п. 2.4 договору, нормативна грошова оцінка земельної ділянки на дату укладення договору становить 96 554,56 грн.

Згідно п. 3.1 договору, останній укладено до 01.09.2018р. з урахуванням ротації культур.

Пунктами 4.1, 4.2, 4.3 договору передбачено, що орендна плата за користування земельною ділянкою становить 11 000 грн. Обчислення розміру орендної плати за земельну ділянку здійснюється з урахуванням індексації. Суборендар вносить орендну плату до 01.092018 р.

У пункті 6.1 договору сторони погодили, що передача земельної ділянки в суборенду здійснюється без розроблення проекту її відведення з моменту державної реєстрації іншого речового права.

Даний договір підписаний уповноваженими представниками сторін та скріплений відбитками печаток наведених суб`єктів господарювання.

07.04.2018 р. належне ТОВ "Ют-Агро Зерно" право суборенди земельної ділянки з кадастровим номером 5622682800:00:001:0048 у встановленому законом порядку пройшло державну реєстрацію, що підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права (т. 1, а.с. 20).

05.04.2018р. між фермерським господарством "Вікторія-Копитків" (орендар) та товариством з обмеженою відповідальністю "Ют-Агро Зерно" (суборендар) був укладений договір суборенди землі, за умовами якого позивач надав відповідачу у строкове платне користування земельну ділянку з кадастровим номером: 5622682800:00:001:0226 та цільовим призначенням: "для ведення особистого селянського господарства", яка знаходиться в адміністративних межах Копитківської сільської ради Здолбунівського району Рівненської області (т. 1, а.с. 21-22).

Відповідно до п. 2.1 договору, в суборенду передається земельна ділянка загальною площею 0,9919 га, у тому числі: ріллі 0,9919 га. Об`єкт суборенди знаходиться в користуванні орендаря на підставі договору оренди землі від 12 січня 2015 року, укладеного між орендарем та Місюрою ОСОБА_4 (орендодавець). Орендар підтверджує, що має право передачі об`єкта суборенди в користування суборендарю.

За умовами п. 2.4 договору нормативна грошова оцінка земельної ділянки на дату укладення договору становить 96 554, 56 грн.

Згідно п. 3.1 договору, останній укладено до 01.09.2018р. з урахуванням ротації культур.

Пунктами 4.1, 4.2, 4.3 договору передбачено, що орендна плата за користування земельною ділянкою становить 5 500 грн. Обчислення розміру орендної плати за земельну ділянку здійснюється з урахуванням індексації. Суборендар вносить орендну плату до 01.09.2018р.

У пункті 6.1 договору сторони погодили, що передача земельної ділянки в суборенду здійснюється без розроблення проекту її відведення з моменту державної реєстрації іншого речового права.

Даний договір підписаний уповноваженими представниками сторін та скріплений відбитками печаток наведених юридичних осіб.

07.04.2018 р. належне ТОВ "Ют-Агро Зерно" право суборенди земельної ділянки з кадастровим номером 5622682800:00:001:0226 у встановленому законом порядку пройшло державну реєстрацію, що підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права (т. 1, а.с. 23).

05.04.2018р. між фермерським господарством "Вікторія-Копитків" (орендар) та товариством з обмеженою відповідальністю "Ют-Агро Зерно" (суборендар) був укладений договір суборенди землі, за умовами якого позивач надав відповідачу у строкове платне користування земельну ділянку з кадастровим номером: 5622682800:00:002:0163 та цільовим призначенням: "для ведення особистого селянського господарства", яка знаходиться в адміністративних межах Копитківської сільської ради Здолбунівського району Рівненської області (т. 1, а.с. 24-25).

Відповідно до п. 2.1 договору, в суборенду передається земельна ділянка загальною площею 3,26 га, у тому числі: ріллі 3,26 га. Об`єкт суборенди знаходиться в користуванні орендаря на підставі договору оренди землі від 15.09.2016 р., укладеного між орендарем та Місюрою ОСОБА_5 (орендодавець). Орендар підтверджує, що має право передачі об`єкта суборенди в користування суборендарю.

За умовами п. 2.4 договору, нормативна грошова оцінка земельної ділянки на дату укладення договору становить 96 554, 56 грн.

Згідно п. 3.1 договору, останній укладено до 01.09.2018р. з урахуванням ротації культур.

Пунктами 4.1, 4.2, 4.3 договору передбачено, що орендна плата за користування земельною ділянкою становить 5 500 грн. Обчислення розміру орендної плати за земельну ділянку здійснюється з урахуванням індексації. Суборендар вносить орендну плату до 01.09.2018 р.

У пункті 6.1 договору сторони погодили, що передача земельної ділянки в суборенду здійснюється без розроблення проекту її відведення з моменту державної реєстрації іншого речового права.

Даний договір підписаний уповноваженими представниками сторін та скріплений відбитками печаток наведених суб`єктів господарювання.

07.04.2018 р. належне ТОВ "Ют-Агро Зерно" право суборенди земельної ділянки з кадастровим номером 5622682800:00:002:0163 у встановленому законом порядку пройшло державну реєстрацію, що підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права (т. 1, а.с. 26).

05.04.2018р. між фермерським господарством "Вікторія-Копитків" (орендар) та товариством з обмеженою відповідальністю "Ют-Агро Зерно" (суборендар) був укладений договір суборенди землі, за умовами якого позивач надав відповідачу у строкове платне користування земельну ділянку з кадастровим номером: 5622682800:00:002:0145 та цільовим призначенням: "для ведення особистого селянського господарства", яка знаходиться в адміністративних межах Копитківської сільської ради Здолбунівського району Рівненської області (т. 1, а.с. 27-28).

Відповідно до п. 2.1 договору, в суборенду передається земельна ділянка загальною площею 3,1144 га, у тому числі: ріллі 3,1144 га. Об`єкт суборенди знаходиться в користуванні орендаря на підставі договору оренди землі від 25.07.2017р., укладеного між орендарем та ОСОБА_6 , ОСОБА_7 (орендодавець). Орендар підтверджує, що має право передачі об`єкта суборенди в користування суборендарю.

За умовами п. 2.4 договору, нормативна грошова оцінка земельної ділянки на дату укладення договору становить 96 554,56 грн.

Згідно п. 3.1 договору, останній укладено до 01.09.2018р. з урахуванням ротації культур.

Пунктами 4.1, 4.2, 4.3 договору передбачено, що орендна плата за користування земельною ділянкою становить 5 500 грн. Обчислення розміру орендної плати за земельну ділянку здійснюється з урахуванням індексації. Суборендар вносить орендну плату до 01.09.2018р.

У пункті 6.1 договору сторони погодили, що передача земельної ділянки в суборенду здійснюється без розроблення проекту її відведення з моменту державної реєстрації іншого речового права.

Даний договір підписаний уповноваженими представниками сторін та скріплений відбитками печаток цих юридичних осіб.

11.04.2018 р. належне ТОВ "Ют-Агро Зерно" право суборенди земельної ділянки з кадастровим номером 5622682800:00:002:0145 у встановленому законом порядку пройшло державну реєстрацію, що підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права (т. 1, а.с. 29).

05.04.2018р. між фермерським господарством "Вікторія-Копитків" (орендар) та товариством з обмеженою відповідальністю "Ют-Агро Зерно" (суборендар) був укладений договір суборенди землі, за умовами якого позивач надав відповідачу у строкове платне користування земельну ділянку з кадастровим номером: 5622682800:00:002:0147 та цільовим призначенням: "для ведення особистого селянського господарства", яка знаходиться в адміністративних межах Копитківської сільської ради Здолбунівського району Рівненської області (т. 1, а.с. 30-31).

Відповідно до п. 2.1 договору, в суборенду передається земельна ділянка загальною площею 2,85 га, у тому числі: ріллі 2,85 га. Об`єкт суборенди знаходиться в користуванні орендаря на підставі договору оренди землі від 19.09.2016р., укладеного між орендарем та Фільовим ОСОБА_8 (орендодавець). Орендар підтверджує, що має право передачі об`єкта суборенди в користування суборендарю.

За умовами п. 2.4 договору, нормативна грошова оцінка земельної ділянки на дату укладення договору становить 96 554, 56 грн.

Згідно п. 3.1 договору, останній укладено до 01.09.2018р. з урахуванням ротації культур.

Пунктами 4.1, 4.2, 4.3 договору передбачено, що орендна плата за користування земельною ділянкою становить 5 500 грн. Обчислення розміру орендної плати за земельну ділянку здійснюється з урахуванням індексації. Суборендар вносить орендну плату до 01.09.2018 р.

У пункті 6.1 договору сторони погодили, що передача земельної ділянки в суборенду здійснюється без розроблення проекту її відведення з моменту державної реєстрації іншого речового права.

Даний договір підписаний уповноваженими представниками сторін та скріплений відбитками печаток наведених суб`єктів господарювання.

07.04.2018 р. належне ТОВ "Ют-Агро Зерно" право суборенди земельної ділянки з кадастровим номером 5622682800:00:002:0147 у встановленому законом порядку пройшло державну реєстрацію, що підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права (т. 1, а.с. 32).

05.04.2018р. між фермерським господарством "Вікторія-Копитків" (орендар) та товариством з обмеженою відповідальністю "Ют-Агро Зерно" (суборендар) був укладений договір суборенди землі, за умовами якого позивач надав відповідачу у строкове платне користування земельну ділянку з кадастровим номером: 5622682800:00:002:0154 та цільовим призначенням: "для ведення особистого селянського господарства", яка знаходиться в адміністративних межах Копитківської сільської ради Здолбунівського району Рівненської області (т. 1, а.с. 33-34).

Відповідно до п. 2.1 договору, в суборенду передається земельна ділянка загальною площею 2,8 га, у тому числі: ріллі 2,8 га. Об`єкт суборенди знаходиться в користуванні орендаря на підставі договору оренди землі від 20.10.2016р., укладеного між орендарем та Теребійчук ОСОБА_9 (орендодавець). Орендар підтверджує, що має право передачі об`єкта суборенди в користування суборендарю.

За умовами п. 2.4 договору, нормативна грошова оцінка земельної ділянки на дату укладення договору становить 96 554, 56 грн.

Згідно п. 3.1 договору, останній укладено до 01.09.2018р. з урахуванням ротації культур.

Пунктами 4.1, 4.2, 4.3 договору передбачено, що орендна плата за користування земельною ділянкою становить 5 500 грн. Обчислення розміру орендної плати за земельну ділянку здійснюється з урахуванням індексації. Суборендар вносить орендну плату до 01.09.2018 р.

У пункті 6.1 договору сторони погодили, що передача земельної ділянки в суборенду здійснюється без розроблення проекту її відведення з моменту державної реєстрації іншого речового права.

Даний договір підписаний уповноваженими представниками сторін та скріплений відбитками печаток даних юридичних осіб.

07.04.2018 р. належне ТОВ "Ют-Агро Зерно" право суборенди земельної ділянки з кадастровим номером 5622682800:00:002:0154 у встановленому законом порядку пройшло державну реєстрацію, що підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права (т. 1, а.с. 35).

05.04.2018р. між фермерським господарством "Вікторія-Копитків" (орендар) та товариством з обмеженою відповідальністю "Ют-Агро Зерно" (суборендар) був укладений договір суборенди землі, за умовами якого позивач надав відповідачу у строкове платне користування земельну ділянку з кадастровим номером: 5622682800:00:002:0155 та цільовим призначенням: "для ведення особистого селянського господарства", яка знаходиться в адміністративних межах Копитківської сільської ради Здолбунівського району Рівненської області (т. 1, а.с. 36-37).

Відповідно до п. 2.1 договору, в суборенду передається земельна ділянка загальною площею 3,28 га, у тому числі: ріллі 3,28 га. Об`єкт суборенди знаходиться в користуванні орендаря на підставі договору оренди землі від 20.10.2016р., укладеного між орендарем та ОСОБА_10 (орендодавець). Орендар підтверджує, що має право передачі об`єкта суборенди в користування суборендарю.

За умовами п. 2.4 договору, нормативна грошова оцінка земельної ділянки на дату укладення договору становить 96 554, 56 грн.

Згідно п. 3.1 договору, останній укладено до 01.09.2018р. з урахуванням ротації культур.

Пунктами 4.1, 4.2, 4.3 договору передбачено, що орендна плата за користування земельною ділянкою становить 5 500 грн. Обчислення розміру орендної плати за земельну ділянку здійснюється з урахуванням індексації. Суборендар вносить орендну плату до 01.09.2018р.

У пункті 6.1 договору сторони погодили, що передача земельної ділянки в суборенду здійснюється без розроблення проекту її відведення з моменту державної реєстрації іншого речового права.

Даний договір підписаний уповноваженими представниками сторін та скріплений відбитками печаток зазначених суб`єктів господарювання.

07.04.2018 р. належне ТОВ "Ют-Агро Зерно" право суборенди земельної ділянки з кадастровим номером 5622682800:00:002:0155 у встановленому законом порядку пройшло державну реєстрацію, що підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права (т. 1, а.с. 38).

05.04.2018р. між фермерським господарством "Вікторія-Копитків" (орендар) та товариством з обмеженою відповідальністю "Ют-Агро Зерно" (суборендар) був укладений договір суборенди землі, за умовами якого позивач надав відповідачу у строкове платне користування земельну ділянку з кадастровим номером: 5622682800:00:002:0153 та цільовим призначенням: "для ведення особистого селянського господарства", яка знаходиться в адміністративних межах Копитківської сільської ради Здолбунівського району Рівненської області (т. 1, а.с. 39-40).

Відповідно до п. 2.1 договору, в суборенду передається земельна ділянка загальною площею 2,53 га, у тому числі: ріллі 2,53 га. Об`єкт суборенди знаходиться в користуванні орендаря на підставі договору оренди землі від 01.09.2017р., укладеного між орендарем та ОСОБА_11 (орендодавець). Орендар підтверджує, що має право передачі об`єкта суборенди в користування суборендарю.

За умовами п. 2.4 договору, нормативна грошова оцінка земельної ділянки на дату укладення договору становить 96 554, 56 грн.

Згідно п. 3.1 договору, останній укладено до 01.09.2018р. з урахуванням ротації культур.

Пунктами 4.1, 4.2. 4.3 договору передбачено, що орендна плата за користування земельною ділянкою становить 5 500 грн. Обчислення розміру орендної плати за земельну ділянку здійснюється з урахуванням індексації. Суборендар вносить орендну плату до 01.09.2018 р.

У пункті 6.1 договору сторони погодили, що передача земельної ділянки в суборенду здійснюється без розроблення проекту її відведення з моменту державної реєстрації іншого речового права.

Даний договір підписаний уповноваженими представниками сторін та скріплений відбитками печаток наведених юридичних осіб.

07.04.2018 р. належне ТОВ "Ют-Агро Зерно" право суборенди земельної ділянки з кадастровим номером 5622682800:00:002:0153 у встановленому законом порядку пройшло державну реєстрацію, що підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права (т. 1, а.с. 41).

05.04.2018р. між фермерським господарством "Вікторія-Копитків" (орендар) та товариством з обмеженою відповідальністю "Ют-Агро Зерно" (суборендар) був укладений договір суборенди землі, за умовами якого позивач надав відповідачу у строкове платне користування земельну ділянку з кадастровим номером: 5622682800:00:004:0083 та цільовим призначенням: "для ведення особистого селянського господарства", яка знаходиться в адміністративних межах Копитківської сільської ради Здолбунівського району Рівненської області (т. 1, а.с. 42-43).

Відповідно до п. 2.1 договору, в суборенду передається земельна ділянка загальною площею 2,0626 га, у тому числі: ріллі 2,0626 га. Об`єкт суборенди знаходиться в користуванні орендаря на підставі договору оренди землі від 15.11.2016р., укладеного між орендарем та ОСОБА_12 (орендодавець). Орендар підтверджує, що має право передачі об`єкта суборенди в користування суборендарю.

За умовами п. 2.4 договору, нормативна грошова оцінка земельної ділянки на дату укладення договору становить 96 554, 56 грн.

Згідно п. 3.1 договору, останній укладено до 01.09.2018р. з урахуванням ротації культур.

Пунктами 4.1, 4.2, 4.3 договору передбачено, що орендна плата за користування земельною ділянкою становить 5 500 грн. Обчислення розміру орендної плати за земельну ділянку здійснюється з урахуванням індексації. Суборендар вносить орендну плату до 01.09.2018 р.

У пункті 6.1 договору сторони погодили, що передача земельної ділянки в суборенду здійснюється без розроблення проекту її відведення з моменту державної реєстрації іншого речового права.

Даний договір підписаний уповноваженими представниками сторін та скріплений відбитками печаток цих суб`єктів господарювання.

07.04.2018 р. належне ТОВ "Ют-Агро Зерно" право суборенди земельної ділянки з кадастровим номером 5622682800:00:004:0083 у встановленому законом порядку пройшло державну реєстрацію, що підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права (т. 1, а.с. 44).

05.04.2018р. між фермерським господарством "Вікторія-Копитків" (орендар) та товариством з обмеженою відповідальністю "Ют-Агро Зерно" (суборендар) був укладений договір суборенди землі, за умовами якого позивач надав відповідачу у строкове платне користування земельну ділянку з кадастровим номером: 5622682800:00:002:0156 та цільовим призначенням: "для ведення особистого селянського господарства", яка знаходиться в адміністративних межах Копитківської сільської ради Здолбунівського району Рівненської області (т. 1, а.с. 45-46).

Відповідно до п. 2.1 договору, в суборенду передається земельна ділянка загальною площею 3,4795 га, у тому числі: ріллі 3,4795 га. Об`єкт суборенди знаходиться в користуванні орендаря на підставі договору оренди землі від 10.08.2017р., укладеного між орендарем та Теребійчуком ОСОБА_13 (орендодавець). Орендар підтверджує, що має право передачі об`єкта суборенди в користування суборендарю.

За умовами п. 2.4 договору, нормативна грошова оцінка земельної ділянки на дату укладення договору становить 96 554, 56 грн.

Згідно п. 3.1 договору, останній укладено до 01.09.2018р. з урахуванням ротації культур.

Пунктами 4.1, 4.2. 4.3 договору передбачено, що орендна плата за користування земельною ділянкою становить 5 500 грн. Обчислення розміру орендної плати за земельну ділянку здійснюється з урахуванням індексації. Суборендар вносить орендну плату до 01.09.2018 р.

У пункті 6.1 договору сторони погодили, що передача земельної ділянки в суборенду здійснюється без розроблення проекту її відведення з моменту державної реєстрації іншого речового права.

Даний договір підписаний уповноваженими представниками сторін та скріплений відбитками печаток наведених юридичних осіб.

07.04.2018 р. належне ТОВ "Ют-Агро Зерно" право суборенди земельної ділянки з кадастровим номером 5622682800:00:002:0156 у встановленому законом порядку пройшло державну реєстрацію, що підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права (т. 1, а.с. 47).

05.04.2018р. між фермерським господарством "Вікторія-Копитків" (орендар) та товариством з обмеженою відповідальністю "Ют-Агро Зерно" (суборендар) був укладений договір суборенди землі, за умовами якого позивач надав відповідачу у строкове платне користування земельну ділянку з кадастровим номером: 5622682800:00:002:0146 та цільовим призначенням: "для ведення особистого селянського господарства", яка знаходиться в адміністративних межах Копитківської сільської ради Здолбунівського району Рівненської області (т. 1, а.с. 48-49).

Відповідно до п. 2.1 договору, в суборенду передається земельна ділянка загальною площею 3,15 га, у тому числі: ріллі 3,15 га. Об`єкт суборенди знаходиться в користуванні орендаря на підставі договору оренди землі від 20.10.2016р., укладеного між орендарем та Бзитою ОСОБА_14 (орендодавець). Орендар підтверджує, що має право передачі об`єкта суборенди в користування суборендарю.

За умовами п. 2.4 договору, нормативна грошова оцінка земельної ділянки на дату укладення договору становить 96 554, 56 грн.

Згідно п. 3.1 договору, останній укладено до 01.09.2018р. з урахуванням ротації культур.

Пунктами 4.1, 4.2, 4.3 договору передбачено, що орендна плата за користування земельною ділянкою становить 5 500 грн. Обчислення розміру орендної плати за земельну ділянку здійснюється з урахуванням індексації. Суборендар вносить орендну плату до 01.09.2018 р.

У пункті 6.1 договору сторони погодили, що передача земельної ділянки в суборенду здійснюється без розроблення проекту її відведення з моменту державної реєстрації іншого речового права.

Даний договір підписаний уповноваженими представниками сторін та скріплений відбитками печаток наведених суб`єктів господарювання.

07.04.2018 р. належне ТОВ "Ют-Агро Зерно" право суборенди земельної ділянки з кадастровим номером 5622682800:00:002:0146 у встановленому законом порядку пройшло державну реєстрацію, що підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права (т. 1, а.с. 50).

05.04.2018р. між фермерським господарством "Вікторія-Копитків" (орендар) та товариством з обмеженою відповідальністю "Ют-Агро Зерно" (суборендар) був укладений договір суборенди землі, за умовами якого позивач надав відповідачу у строкове платне користування земельну ділянку з кадастровим номером: 5622682800:00:004:0085 та цільовим призначенням: "для ведення особистого селянського господарства", яка знаходиться в адміністративних межах Копитківської сільської ради Здолбунівського району Рівненської області (т. 1, а.с. 51-52).

Відповідно до п. 2.1 договору, в суборенду передається земельна ділянка загальною площею 3,6439 га, у тому числі: ріллі 3, 6439 га. Об`єкт суборенди знаходиться в користуванні орендаря на підставі договору оренди землі від 12.08.2017р., укладеного між орендарем та Флораком ОСОБА_15 (орендодавець). Орендар підтверджує, що має право передачі об`єкта суборенди в користування суборендарю.

За умовами п. 2.4 договору, нормативна грошова оцінка земельної ділянки на дату укладення договору становить 96 554, 56 грн.

Згідно п. 3.1 договору, останній укладено до 01.09.2018р. з урахуванням ротації культур.

Пунктами 4.1, 4.2, 4.3 договору передбачено, що орендна плата за користування земельною ділянкою становить 5 500 грн. Обчислення розміру орендної плати за земельну ділянку здійснюється з урахуванням індексації. Суборендар вносить орендну плату до 01.09.2018 р.

У пункті 6.1 договору сторони погодили, що передача земельної ділянки в суборенду здійснюється без розроблення проекту її відведення з моменту державної реєстрації іншого речового права.

Даний договір підписаний уповноваженими представниками сторін та скріплений відбитками печаток наведених юридичних осіб.

07.04.2018 р. належне ТОВ "Ют-Агро Зерно" право суборенди земельної ділянки з кадастровим номером 5622682800:00:004:0085 у встановленому законом порядку пройшло державну реєстрацію, що підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права (т. 1, а.с. 53).

05.04.2018р. між фермерським господарством "Вікторія-Копитків" (орендар) та товариством з обмеженою відповідальністю "Ют-Агро Зерно" (суборендар) був укладений договір суборенди землі, за умовами якого позивач надав відповідачу у строкове платне користування земельну ділянку з кадастровим номером: 5622682800:00:001:0147 та цільовим призначенням: "для ведення особистого селянського господарства", яка знаходиться в адміністративних межах Копитківської сільської ради Здолбунівського району Рівненської області (т. 1, а.с. 54-55).

Відповідно до п. 2.1 договору, в суборенду передається земельна ділянка загальною площею 2,2621 га, у тому числі: ріллі 2,2621 га. Об`єкт суборенди знаходиться в користуванні орендаря на підставі договору оренди землі від 20.05.2017р., укладеного між орендарем та Грабіком ОСОБА_16 (орендодавець). Орендар підтверджує, що має право передачі об`єкта суборенди в користування суборендарю.

За умовами п. 2.4 договору, нормативна грошова оцінка земельної ділянки на дату укладення договору становить 96 554,56 грн.

Згідно п. 3.1 договору, останній укладено до 01.09.2018р. з урахуванням ротації культур.

Пунктами 4.1, 4.2, 4.3 договору передбачено, що орендна плата за користування земельною ділянкою становить 5 500 грн. Обчислення розміру орендної плати за земельну ділянку здійснюється з урахуванням індексації. Суборендар вносить орендну плату до 01.09.2018р.

У пункті 6.1 договору сторони погодили, що передача земельної ділянки в суборенду здійснюється без розроблення проекту її відведення з моменту державної реєстрації іншого речового права.

Даний договір підписаний уповноваженими представниками сторін та скріплений відбитками печаток наведених суб`єктів господарювання.

07.04.2018 р. належне ТОВ "Ют-Агро Зерно" право суборенди земельної ділянки з кадастровим номером 5622682800:00:001:0147 у встановленому законом порядку пройшло державну реєстрацію, що підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права (т. 1, а.с. 56).

В матеріалах справи наявні копії договорів оренди, укладені між вищенаведеними орендодавцями та фермерським господарством "Вікторія-Копитків" (т. 1, а.с. 170-200), а також копії відповідних заяв-згод зазначених орендодавців від 04.04.2018р. на укладення між позивачем та товариством договорів суборенди від 05.04.2018р. (т. 2, а.с. 19-33), що свідчить про наявність у позивача відповідних повноважень на передачу вищенаведених земельних ділянок в суборенду товариству.

Позивач звернувся до відповідача з претензією від 05.09.2018р., в якій просив сплатити йому орендну плату за орендне користування земельними ділянками в розмірі 88 000 грн. в строк до 10.09.2018 р. (т. 1. а.с. 10). Вказана претензія залишена відповідачем без реагування.

Предметом спору у даній справі є вимога позивача про стягнення з відповідача 88 000 грн. заборгованості у зв`язку із неналежним виконанням умов договорів суборенди від 05.04.2018р. в частині оплати орендної плати, а також 6 581, 92 грн. пені, нарахованої на підставі п. 4.6 договорів суборенди землі від 05.04.2018р. у зв`язку з несвоєчасним проведенням розрахунків.

Надаючи в процесі апеляційного перегляду оцінку обставинам справи в їх сукупності, колегія суддів зазначає, що відповідно до ст. 11 ЦК України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків (ст. 626 ЦК України).

Договір є обов`язковим для виконання сторонами (ст. 629 ЦК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 93 Земельного кодексу України право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності.

Згідно ст. 1 Закону України "Про оренду землі", оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Приписами ст. 2 даного Закону передбачено, що відносини, пов`язані з орендою землі, регулюються ЗК України, Цивільним кодексом України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Відповідно до ст. 792 ЦК України за договором найму (оренди) земельної ділянки наймодавець зобов`язується передати наймачеві земельну ділянку на встановлений договором строк у володіння та користування за плату. Земельна ділянка може передаватись у найм разом з насадженнями, будівлями, спорудами, водоймами, які знаходяться на ній, або без них. Відносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюються законом.

Аналогічні за змістом положення закріплені у статті 13 Закону України "Про оренду землі", відповідно до яких договором оренди землі є договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

До істотних умов договору оренди земельної ділянки стаття 15 Закону України "Про оренду землі" відносить об`єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки); строк дії договору оренди; орендну плату із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

Положеннями статті 24 Закону України "Про оренду землі" закріплено право орендодавця вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати.

Частини 1-5 статті 8 Закону України "Про оренду землі" передбачають, що орендована земельна ділянка або її частина може передаватися орендарем у суборенду без зміни цільового призначення, якщо це передбачено договором оренди або за письмовою згодою орендодавця. Якщо протягом одного місяця орендодавець не надішле письмового повідомлення щодо своєї згоди чи заперечення, орендована земельна ділянка або її частина може бути передана в суборенду (ч.1). Умови договору суборенди земельної ділянки повинні обмежуватися умовами договору оренди земельної ділянки і не суперечити йому (ч.2). Строк суборенди не може перевищувати строку, визначеного договором оренди землі (ч.3). У разі припинення договору оренди чинність договору суборенди земельної ділянки припиняється (ч.4). Договір суборенди земельної ділянки підлягає державній реєстрації (ч.5).

Відповідно до статті 21 Закону України "Про оренду землі" орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі. Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди. Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди.

Згідно з приписами статті 762 ЦК України за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.

Відповідно до ст. ст. 525, 526, 629 ЦК України та ст. 193 ГК України, договір є обов`язковим для виконання сторонами, а зобов`язання мають виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства.

Частиною 2 статті 193 ГК України встановлено, що кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Дотримання строку виконання є одним з критеріїв належного виконання зобов`язання, оскільки прострочення є одним із проявів порушення зобов`язання (статті 610, 612 ЦК України).

Як встановлено апеляційним судом, позивач на підставі договорів суборенди від 05.04.2018р. надав відповідачу у строкове платне користування земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства, які знаходиться в адміністративних межах Копитківської сільської ради Здолбунівського району Рівненської області.

Матеріалами справи підтверджується, що належне відповідачу право суборенди земельних ділянок у встановленому законом порядку пройшло державну реєстрацію, що підтверджується витягами з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права.

Згідно пунктів 3.1 договорів суборенди, останні укладені строком до 01.09.2018р. з урахуванням ротації культур.

В свою чергу, пунктами 4.1, 4.2. 4.3 договорів передбачено, що орендна плата за користування земельною ділянкою становить 5 500 грн. (лише за користування земельною ділянкою, кадастровий номер 5622682800:00:001: НОМЕР_1 , власником якої є ОСОБА_3 . встановлено розмір орендної плати в сумі 11 000 грн.).

При цьому, обчислення розміру орендної плати за земельну ділянку здійснюється з урахуванням індексації, а суборендар зобов`язаний вносити орендну плату до 01.09.2018 р.

Судовою колегією встановлено, що відповідач зобов`язання з оплати орендної плати належним чином не виконував, у зв`язку з чим у нього утворилася перед позивачем заборгованість у загальному розмірі 88 000 грн. В матеріалах справи відсутні докази сплати відповідачем даної суми заборгованості, відповідачем не спростовано наявність перед позивачем заборгованості у вказаному розмірі.

Отже, беручи до уваги неналежне виконання відповідачем зобов`язань за договорами суборенди від 05.04.2018 р. щодо сплати орендної плати, відсутність в матеріалах справи доказів погашення вказаної заборгованості перед позивачем, суд апеляційної інстанції погоджується з висновком суду першої інстанції про законність та обґрунтованість вимог в частині стягнення з відповідача 88 000 грн. заборгованості.

Окрім того, судова колегія апеляційного суду приймає до уваги те, що в матеріалах справи відсутні докази того, орендодавці заперечували щодо надання вказаних земельних ділянок в суборенду, а п. 2.1. договорів суборенди передбачено, що орендар підтверджує те, що має право передачі об`єкта суборенди в користування суборендарю.

Суд апеляційної інстанції критично оцінює посилання скаржника про необхідність викладення усіх умов договорів суборенди у чіткій відповідності та ідентичності до умов договорів оренди, оскільки такі твердження суперечать принципам свободи договору, закріпленим у статтях 6, 627 ЦК України.

При цьому, визначення у договорах суборенди однакової за розміром орендної та суборендної плати суперечить загальним положенням про підприємництво, яким згідно ч. 2 ст. 3 ГК України є господарська діяльність, що здійснюється для досягнення економічних і соціальних результатів та саме з метою одержання прибутку, оскільки у такому випадку нівелюється сама можливість отримання такого прибутку та економічна доцільність укладення відповідних договорів суборенди.

Також, суд апеляційної інстанції зазначає, що на момент укладення договору оренди від 12.01.2015р., чинною була стаття 17 Закону України "Про оренду землі", в редакції, за умовами якої передача об`єкта оренди орендарю здійснюється орендодавцем у строки та на умовах, що визначені у договорі оренди землі, за актом приймання-передачі.

Однак, вже на час підписання між сторонами відповідного договору суборенди від 05.04.2018 р., чинною була редакція цієї статті, за якою об`єкт за договором оренди землі вважається переданим орендодавцем орендареві з моменту державної реєстрації права оренди, якщо інше не встановлено законом. Відтак, вказані обставини виключають можливість викладення умов наведених правочинів у повній ідентичності.

Окрім того, зі змісту договору оренди від 12.01.2015р. (пункт 2 договору), так і зі змісту укладеного між сторонами у справі на його основі договору суборенди від 05.04.2018р. (пункт 1.1 договору) вбачається, що об`єктом вказаних правочинів була земельна ділянка з кадастровим номером: 5622682800:00:001:0226, тобто земельна ділянка, яка на час укладення цих угод в розумінні ЗК України була сформована у встановленому законом порядку (зокрема, з визначенням її площі, меж та внесенням інформації про неї до Державного земельного кадастру).

Відтак, посилання відповідача на непогодження сторонами меж земельної ділянки з кадастровим номером: 5622682800:00:001:0226 в укладеному між сторонами договорі та наявність факту неузгодження умов договору суборенди щодо об`єкту оренди у відповідності до умов договору оренди є необґрунтованими.

Апеляційний господарський суд критично оцінює посилання скаржника на те, що договори суборенди є неукладеними, оскільки між сторонами при їх укладенні не було досягнуто згоди з усіх істотних умов, враховую наступне.

Як вказувалося судом вище, до істотних умов договору оренди земельної ділянки стаття 15 Закону України "Про оренду землі" відносить об`єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки); строк дії договору оренди; орендну плату із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

Дослідивши зміст укладених між сторонами договорів суборенди, колегія суддів зазначає, що вони містять усі передбачені законом істотні умови, зокрема, щодо об`єкта оренди (кадастрового номеру, місця розташування та розміру земельної ділянки), орендної плати із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату, містять однакові положення щодо цільового призначення (використання) орендованих земельних ділянок, а строк вказаних договорів суборенди не перевищує строку оренди, зазначеного у відповідних договорах оренди, укладених між власниками земельних ділянок та позивачем.

При цьому, зі змісту нормативних приписів чинного законодавства вбачається, що визначення договору як неукладеного може мати місце лише на стадії укладення договору, а не за наслідками виконання його сторонами. Відповідач визнає факт виникнення між сторонами відповідних правовідносин з суборенди вищенаведених земельних ділянок та не заперечує їх використання протягом строку дії договорів за цільовим призначенням, що свідчить про відсутність правових підстав вважати такі угоди неукладеними, зокрема враховуючи їх фактичне виконання.

Окрім того, у статтях 3, 6, 203, 626, 627 ЦК України визначено загальні засади цивільного законодавства, зокрема поняття договору і свободи договору, та сформульовано загальні вимоги до договорів як різновиду правочинів (вільне волевиявлення учасника правочину).

В матеріалах справи відсутні докази, а судом не встановлено того, що волевиявлення відповідача при укладенні договорів суборенди було відсутнє, або ж він вчинений під впливом позивача, чи інших осіб.

Апеляційний господарський суд вважає безпідставними посилання скаржника на те, що орендарем земельних ділянок, на даний час, є інші юридичні особа, а також доводи про те, що позивачем допущені порушення вимог податкового законодавства, оскільки це не входить до предмету дослідження у даній справі.

Щодо вимог позивача про стягнення з відповідача 6581, 92 грн. пені, нарахованої на суму основного боргу за період з 01.09.2018р. по 15.11.2018р., суд зазначає наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 546 ЦК України виконання зобов`язання, зокрема, може забезпечуватися неустойкою.

За змістом ч. 1 ст. 549 ЦК України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, яке боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Згідно з частиною 3 вищезазначеної статті пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Право на неустойку виникає незалежно від наявності у кредитора збитків, завданих невиконанням або неналежним виконанням зобов`язання (ч. 1 ст. 550 ЦК України).

Частиною 1 ст. 552 ЦК України встановлено, що сплата (передання) неустойки не звільняє боржника від виконання свого обов`язку в натурі.

Приписами статті 230 ГК України встановлено, що штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання.

Преамбулою Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань" передбачено, що цей Закон регулює договірні правовідносини між платниками та одержувачами грошових коштів щодо відповідальності за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань. Суб`єктами зазначених правовідносин є підприємства, установи та організації незалежно від форм власності та господарювання, а також фізичні особи - суб`єкти підприємницької діяльності.

Згідно статей 1, 3 цього Закону платники грошових коштів за прострочення платежу сплачують на користь одержувачів цих коштів пеню в розмірі, що встановлюється за погодженням сторін. Зазначений розмір пені обчислюється від суми простроченого платежу і не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який сплачується пеня.

Пунктами 4.6 договорів суборенди землі від 05.04.2018р., сторони передбачили, що у разі невнесення орендної плати у строки, визначені цим договором, справляється пеня у розмірі подвійної облікової ставки НБУ від несплаченої суми за кожен день прострочення.

Отже, здійснивши перевірку правильності нарахування пені, враховуючи п. 4.6. договорів, суд апеляційної інстанції погоджується з висновком суду першої інстанції, що вимога позивача про стягнення з відповідача 6 581, 92 грн. пені підлягає задоволенню.

Колегія суддів апеляційного суду вважає посилання скаржника, викладені в апеляційній скарзі, безпідставними та документально необґрунтованими та такими, що спростовуються матеріалами справи, тому мотиви, з яких подана апеляційна скарга, не може бути підставою для скасування прийнятого у справі рішення, а наведені в ній доводи не спростовують висновків суду першої інстанції.

При цьому, судом звертається увага на те, що у рішенні Європейського суду з прав людини (справа Трофимчук проти України №4241/03 від 28.10.2010 р.) зазначено, що хоча п. 1 ст. 6 Конвенції зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, це не може розумітись як вимога детально відповідати на кожен довід сторін.

Відповідно до п.1 ч.1 ст. 275 ГПК України суд апеляційної інстанції за результатами розгляду апеляційної скарги має право залишити судове рішення без змін, а скаргу без задоволення.

Статтею 276 ГПК України унормовано, що суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Враховуючи, що суд першої інстанції постановив рішення у відповідності до норм матеріального і процесуального права, з урахуванням усього вищевказаного у апеляційного суду немає правових підстав для його скасування.

За таких обставин, Північно-західний апеляційний господарський суд приходить до висновку, що рішення Господарського суду Рівненської області від 03.04.2019 р. у справі №918/788/18 необхідно залишити без змін, а апеляційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "ЮТ-АГРО ЗЕРНО" - без задоволення.

Витрати зі сплати судового збору за розгляд апеляційної скарги покладаються на апелянта згідно ст.129 ГПК України.

Керуючись ст. ст. 129, 269, 270, 273, 275, 276, 281-284 ГПК України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "ЮТ-АГРО ЗЕРНО" на рішення Господарського суду Рівненської області від 03.04.2019 р. у справі №918/788/18 - залишити без задоволення, а рішення суду першої інстанції - без змін.

2. Постанова набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена в касаційному порядку протягом двадцяти днів з дня складання повного судового рішення до Верховного Суду, відповідно до ст. ст. 287-291 ГПК України.

3. Справу повернути до Господарського суду Рівненської області.

Повний текст постанови складено 10 червня 2019р.

Головуючий суддя Олексюк Г.Є.

Суддя Гудак А.В.

Суддя Петухов М.Г.

СудПівнічно-західний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення05.06.2019
Оприлюднено12.06.2019
Номер документу82335331
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —918/788/18

Ухвала від 10.07.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Ухвала від 01.07.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Судовий наказ від 24.06.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Постанова від 05.06.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Олексюк Г.Є.

Ухвала від 10.05.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Олексюк Г.Є.

Судовий наказ від 02.05.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Рішення від 03.04.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Рішення від 03.04.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Ухвала від 13.03.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Ухвала від 13.02.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні