Ухвала
від 11.06.2019 по справі 525/1556/18
ВЕЛИКОБАГАЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 525/1556/18

У Х В А Л А

про проведення підготовчого засідання у справі

11.06.2019 року сел. Велика Багачка

Великобагачанський районний суд Полтавської області в складі: головуючого-судді Хоролець В.В., при секретарі Хоменко М.М., розглянувши на підготовчому засіданні матеріали цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до Широкодолинської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору Головне управління Держгеокадастру у Полтавській області про визнання права користування на земельну ділянку в порядку спадкування за законом, -

в с т а н о в и в:

В провадженні Великобагачанського районного суду Полтавської області знаходиться цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Широкодолинської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору Головне управління Держгеокадастру у Полтавській області про визнання права користування на земельну ділянку в порядку спадкування за законом.

Загальне позовне провадження було відкрито ухвалою суду від 03.12.2018 року і підготовче засідання у справі призначено на 17.01.2019 року. Цією ухвалою також до участі у справі залучено в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору Головне управління Держгеокадастру у Полтавській області (а.с.18). В подальшому, проведення підготовчого засідання у справі відкладалося з поважних причин, підготовче засідання призначено на 11.06.2019 року.

Крім цього, даною ухвалою витребувано з Великобагачанської державної нотаріальної контори відомості про те, хто прийняв спадщину (відмовився від її прийняття) після смерті ОСОБА_2 , останнім постійним місцем проживання якого с. Широка Долина Великобагачанського району Полтавської області (а.с.18).

Відповідні відомості з Великобагачанської державної нотаріальної контори надійшли до суду та приєднані до матеріалів справи (а.с.а.с.24-31).

До проведення підготовчого засідання у справі від відповідача Широкодолинської сільської ради Великобагачанського району надійшов відзив на позов, з якого вбачається, що даний відповідач визнає заявлені позовні вимоги і просить розглядати справу у відсутність представника даної сільської ради.

До проведення підготовчого засідання від третьої особи у справі Головного управління ДГК у Полтавській області надійшли письмові пояснення у справі, зі змісту яких вбачається, що даний державний орган заперечує проти задоволення заявлених позовних вимог у повному обсязі (а.с.а.с.37-44).

В підготовче засідання 11.06.2019 року учасники справи не з`явилися, позивач належним чином сповіщений про день і час його проведення, представник відповідача адвокат Бондаренко О.В. подала заяву про проведення засідання у її відсутність; інші учасники справи належним чином сповіщені про день і час проведення даного судового засідання.

Враховуючи викладене, суд проводить підготовче засідання з урахуванням положень ч.2 ст.247 ЦПК України.

Відповідно до ч.1 ст.189 ЦПК України, завданням підготовчого провадження є: остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Коло питань, які вирішуються на підготовчому засіданні визначено положеннями ст.197 ЦПК України.

Відповідно до змісту норм ч.2 ст.197 ЦПК України, у підготовчому засіданні суд, зокрема, у разі необхідності заслуховує уточнення позовних вимог та заперечень проти них та розглядає відповідні заяви; вирішує питання про вступ у справу інших осіб, заміну неналежного відповідача, залучення співвідповідача, об`єднання справ і роз`єднання позовних вимог, прийняття зустрічного позову, якщо ці питання не були вирішені раніше; може роз`яснювати учасникам справи, які обставини входять до предмета доказування, які докази мають бути подані тим чи іншим учасником справи; з`ясовує, чи повідомили сторони про всі обставини справи, які їм відомі; з`ясовує, чи надали сторони докази, на які вони посилаються у позові і відзиві, а також докази, витребувані судом чи причини їх неподання; вирішує питання про витребування додаткових доказів та визначає строки їх подання, вирішує питання про забезпечення доказів, якщо ці питання не були вирішені раніше; вирішує питання про призначення експертизи, виклик у судове засідання експертів, свідків, залучення перекладача, спеціаліста; вирішує заяви та клопотання учасників справи; встановлює строки для подання відповіді на відзив та заперечення; встановлює строк для подання пояснень третіми особами та відповіді учасників справи на такі пояснення.

Відповідно до ч.1 ст.200 ЦПК України, у підготовчому засіданні суд постановляє ухвалу (ухвали) про процесуальні дії, що необхідно вчинити до закінчення підготовчого провадження та початку судового розгляду справи по суті.

Згідно п.3 ч.2 ст.200 ЦПК України, за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

В підготовчому засіданні суд в порядку ст.53 ЦПК України розглядає можливість залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору СФГ Альтаір с. Широка Долина Великобагачанського району Полтавської області, оскільки з витягу зі статуту даного господарства вбачається, що його засновником був нині померлий ОСОБА_2 , якому за життя було видано Державний акт на право постійного користування землею НОМЕР_3 від 19.02.2001 р. на земельну ділянку площею 36,85 га для ведення селянського (фермерського) господарства, яка розташована на території Широкодолинської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області. Відповідно, вищевказане СФГ може здійснювати обробіток даної земельної ділянки, тому рішення у справі може стосуватися його прав та інтересів в межах заявлених позовних вимог.

Відповідно до положень ч.3 ст.53 ЦПК України, якщо суд при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору.

Отже, враховуючи предмет та характер спірних правовідносин, що виникли між сторонами, зміст заявлених позовних вимог та вищевказані обставини щодо обгрунтування заявлених позовних вимог, суд вважає, що рішення у даній цивільній справі може вплинути на права та обов`язки СФГ Альтаір с. Широка Долина Великобагачанського району Полтавської області, засновником якого був ОСОБА_2 , тому є передбачені законом підстави для залучення вищевказаної юридичної особи до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору.

Також суд, виконуючи положення ст.ст.189,197 ЦПК України, з огляду на здійснення всіх дій, необхідних для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи по суті, вважає за можливе закрити підготовче провадження та призначити справу до судового розгляду по суті у відкритому судовому засіданні. При цьому, в ході підготовки справи до розгляду, з метою належного розгляду справи вважає за необхідне витребувати відповідну інформацію в учасників справи, виходячи з таких підстав.

Цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін (ч.1 ст.12 ЦПК України). Відповідно до ч.3 ст.12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно ст.13 ЦПК України (диспозитивність цивільного судочинства), суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

У розумінні цивільно-процесуального закону предмет позову - це матеріально-правова вимога позивача, стосовно якої він просить ухвалити рішення, у матеріальному розумінні - це певна річ (об`єкт), щодо якої виник спір.

Доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, які мають значення для вирішення справи (ст.76 ЦПК України).

Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення (ч.2 ст.77 ЦПК України).

Відповідно до вимог ч.6 ст.84 ЦПК України, будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Верховний Суд в своїй постанові від 16.07.2018 року вказав, що вирішуючи спір по суті суд повинен дослідити матеріали справи та всі докази в їх сукупності (ч.1 ст.213,ст.229 ЦПК України), надати належну правову оцінку наявним у справі доказам (ст.89 ЦПК України) та ухвалити судове рішення згідно положень ЦПК України (ст.ст.259,263,264,265 ЦПК України). Тобто, виходячи з вищевикладеного, зокрема дослідження доказів у справі в їх сукупності (при розгляді конкретної справи вже по суті) є обов`язком суду, а не його правом.

Поряд з цим необхідно наголосити, що в силу імперативних положень ч.2 ст.43 ЦПК України, учасники справи, зокрема, зобов`язані сприяти своєчасному, всебічному, повному та об`єктивному встановленню всіх обставин справи та подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом та судом, не приховувати докази.

Отже, з урахуванням вищевказаних норм процесуального права, характеру правовідносин, що виникли між сторонами, необхідно витребувати у третьої особи у справі Головному управлінні ДГК у Полтавській області інформацію та відповідні документи про те, чи залишається в даний час у наявності, а якщо ні, то в якому розмірі та з яких підстав земельна ділянка площею 36,85 га, що розташована за межами населених пунктів на території Широкодолинської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області, яка згідно державного акту на право постійного користування землею серія НОМЕР_3 від 19.02.2001 року передавалася за життя ОСОБА_2 для ведення селянського (фермерського) господарства. У разі, якщо зі складу даної земельної ділянки ГУ ДГУ у Полтавській області передавалися земельні ділянки, прошу вказати кому саме, на якій підставі та в яких розмірах, надавши про це відповідні документи, а також окремо зазначити про те, чи в такому разі яка частина вищевказаної земельної ділянки залишилася вільною або продовжує знаходитися у фактичному користуванні СФГ Альтаір згідно відповідної облікової документації.

Крім цього, необхідно витребувати у відповідача Широкодолинської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області інформацію та відповідні документи про те, в якому фактичному розмірі згідно облікових документів сільської ради на даний час СФГ Альтаір фактично здійснює користування земельною ділянкою, яка згідно державного акту на право постійного користування землею серія НОМЕР_3 від 19.02.2001 року передавалася за життя ОСОБА_2 для ведення селянського (фермерського) господарства та знаходиться на території Широкодолинської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст.12,13,83,84,86,189,197-200,247,260,261 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в :

Залучити до участі в цивільній справі №525/1556/18 за позовом ОСОБА_1 до Широкодолинської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору Головне управління Держгеокадастру у Полтавській області про визнання права користування на земельну ділянку в порядку спадкування за законом в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору Селянське (фермерське) господарство Альтаір (с. Широка Долина Великобагачанського району Полтавської області), направивши даній третій особі копію позовної заяви та даної ухвали, надавши право направити свої пояснення щодо позову в порядку, передбаченому ст.ст.181,192 ЦПК України.

Підготовче провадження у даній цивільній справі закрити.

Цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Широкодолинської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору Головне управління Держгеокадастру у Полтавській області та СФГ Альтаір про визнання права користування на земельну ділянку в порядку спадкування за законом призначити до судового розгляду по суті у відкритому судовому засіданні в залі Великобагачанського районного суду Полтавської області на 15 годину 17.07.2019 року.

Про час і місце судового засідання повідомити учасників справи в порядку, передбаченому ст.ст.128-131 ЦПК України.

Зобов`язати третю особу у справі Головне управління ДГК у Полтавській області в строк до 10 липня 2019 року надати суду інформацію та відповідні документи про те, чи залишається в даний час у наявності, а якщо ні, то в якому розмірі та з яких підстав земельна ділянка площею 36,85 га, що розташована за межами населених пунктів на території Широкодолинської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області, яка згідно державного акту на право постійного користування землею серія НОМЕР_3 від 19.02.2001 року передавалася за життя ОСОБА_2 для ведення селянського (фермерського) господарства. У разі, якщо зі складу даної земельної ділянки ГУ ДГУ у Полтавській області передавалися земельні ділянки, прошу вказати кому саме, на якій підставі та в яких розмірах, надавши про це відповідні документи, а також окремо зазначитипро те, чи в такому разі яка частина вищевказаної земельної ділянки залишилася вільною або продовжує знаходитися у фактичному користуванні СФГ Альтаір згідно відповідної облікової документації.

Зобов`язати відповідача у справі Широкодолинську сільську раду Великобагачанського району Полтавської області в строк до 10.07.2019 року надати суду інформацію та відповідні документи про те, в якому фактичному розмірі згідно облікових документів сільської ради на даний час СФГ Альтаір фактично здійснює користування земельною ділянкою , яка згідно державного акту на право постійного користування землею серія НОМЕР_3 від 19.02.2001 року передавалася за життя ОСОБА_2 для ведення селянського (фермерського) господарства та знаходиться на території Широкодолинської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області.

Копію даної ухвали направити для обов`язкового виконання третій особі у справі ГУ ДГК у Полтавській області та відповідачу Широкодолинській сільській раді Великобагачанського району Полтавської області; іншим учасникам справи копію даної ухвали направити для відому.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України - http://court.gov.ua/fair/sud1602.

Ухвала не підлягає оскарженню окремо від рішення суду. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення.

Суддя В.В. Хоролець

СудВеликобагачанський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення11.06.2019
Оприлюднено13.06.2019
Номер документу82344868
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —525/1556/18

Постанова від 01.10.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Гулько Борис Іванович

Ухвала від 14.09.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Гулько Борис Іванович

Ухвала від 01.07.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Гулько Борис Іванович

Постанова від 16.03.2020

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Абрамов П. С.

Ухвала від 12.02.2020

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Абрамов П. С.

Ухвала від 28.01.2020

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Абрамов П. С.

Рішення від 20.11.2019

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Хоролець В. В.

Рішення від 20.11.2019

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Хоролець В. В.

Ухвала від 11.06.2019

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Хоролець В. В.

Ухвала від 03.12.2018

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Хоролець В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні