Ухвала
від 13.06.2019 по справі 272/1501/18
АНДРУШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 272/1501/18

Провадження № 1-кс/272/204/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 червня 2019 року

Андрушівський районний суд Житомирської області в складі:

слідчого судді - ОСОБА_1 ,

за участі секретаря судового засідання - ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотання старшого слідчого СВ Андрушівського відділення поліції Бердичівського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Житомирській області майора поліції ОСОБА_3 про доручення проведення інженерно - технічної експертизи з питань охорони праці та безпеки життєдіяльності по кримінальному провадженню №12018060100000062 від 02 березня 2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.273 КК України, суд, -

встановив:

13 червня 2019 року до Андрушівського районного суду Житомирської області надійшло клопотання старшого слідчого СВ Андрушівського ВП Бердичівського ВП ГУ НП в Житомирській області майора поліції ОСОБА_3 про доручення проведення інженерно - технічної експертизи з питань охорони праці та безпеки життєдіяльності по кримінальному провадженню №12018060100000062 від 02 березня 2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.273 КК України. Подане клопотання вмотивоване тим, що досудовим слідством встановлено, що на території м.Андрушівка, по вул.Зозулінського, 38, здійснює свою діяльність АЗС, власником якої є ТОВ «ЗЕЛИК ОІЛ» (ЄДРПОУ:40412684, юридична адреса: 14000, Чернігівська область, м.Чернігів, проспект Перемоги, 95-Б, офіс 214) з порушенням правил безпеки на вибухотехнічних підприємствах, створюючи при цьому загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків, заподіюючи шкоду здоров`ю потерпілим, шляхом здійснення зберігання, продажу нафтопродуктів (ДП, бензин) без відповідних дозвільних документів.

24.04.2019 із залученням представників Андрушівської міської ради проведено огляд автомобільної заправної станції, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 . Під час проведення огляду в черговий раз зафіксовано підключене до живлення устаткування для відпуску паливо - мастильних матеріалів. Також встановлено наявність цінових покажчиків вартості реалізуємих ПММ, та облаштування приміщення оператора, як камерами відео спостереження, так і відповідним обладнанням, яке надає змогу проводити відпуск та облік ПММ, що в свою чергу підтверджувала її функціонування. На момент огляду на АЗС наявна роздавальну заправна колонка (маркування: 337574 EINBECK GERMANY DONNFLVSSIGE MINERALOLE 5222 TYP 587 4-1 NR 9004-98677-2. 1996 р.в.), дві металеві ємкості циліндричної будови без маркування, приміщення оператора автомобільної заправної станції з відповідним наявним в ній обладнанням для відпуску, обліку та контролю нафтопродуктів (бензину та дизельного палива), камери відеоспостереження.

Вобґрунтування поданогоклопотання слідчимзазначено, щоз метою з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, а саме для встановлення факту порушення законодавства з охорони праці у кримінальному провадженні існує необхідність у призначенні та проведенні інженерно - технічної експертизи з охорони праці та безпеки життєдіяльності. Проведення експертизи слід доручити експертам Київського науково - дослідного інституту судових експертиз.

Слідчий ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, розгляд клопотання просив провести у його відсутність, клопотання підтримує в повному обсязі, та просить його задовольнити.

У відповідності до ч.3 ст.244 КПК України неприбуття слідчого не перешкоджає розгляду клопотання, підстав для обов`язкової участі в розгляді клопотання судом не встановлено.

Відповідно до положень ч.4 ст.107 КПК України, оскільки всі особи не прибули в судове засідання, суд розглядає клопотання без застосування технічних засобів фіксування.

Проаналізувавши доводи викладені в поданому клопотанні та дослідивши долучені в його обґрунтування матеріали кримінального провадження, суд дійшов висновку, що клопотання слідчого є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню виходячи з наступних підстав.

В ході розгляду клопотання судом встановлено, що в провадженні слідчого відділення Андрушівського відділення поліції Бердичівського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Житомирській області перебувають матеріали кримінального провадження №12018060100000062 від 02 березня 2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.273 КК України.

Згідно матеріалів кримінального провадження вбачається, що на території м.Андрушівка, по вул.Зозулінського, 38, Житомирської області, здійснює свою діяльність АЗС, власником якої є ТОВ «ЗЕЛИК ОІЛ» (ЄДРПОУ:40412684, юридична адреса: 14000, Чернігівська область, м.Чернігів, проспект Перемоги, 95-Б, офіс 214) з порушенням правил безпеки на вибухотехнічних підприємствах, створюючи при цьому загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків, заподіюючи шкоду здоров`ю потерпілим, шляхом здійснення зберігання, продажу нафтопродуктів (ДП, бензин) без відповідних дозвільних документів.

24.04.2019 із залученням представників Андрушівської міської ради проведено огляд автомобільної заправної станції, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 . Під час проведення огляду в черговий раз зафіксовано підключене до живлення устаткування для відпуску паливо-мастильних матеріалів. Також встановлено наявність цінових покажчиків вартості реалізуємих ПММ, та облаштування приміщення оператора, як камерами відео спостереження, так і відповідним обладнанням, яке надає змогу проводити відпуск та облік ПММ, що в свою чергу підтверджувала її функціонування. На момент огляду на АЗС наявна роздавальну заправна колонка (маркування: 337574 EINBECK GERMANY DONNFLVSSIGE MINERALOLE 5222 TYP 587 4-1 NR 9004-98677-2. 1996 р.в.), дві металеві ємкості циліндричної будови без маркування, приміщення оператора автомобільної заправної станції з відповідним наявним в ній обладнанням для відпуску, обліку та контролю нафтопродуктів (бензину та дизельного палива), камери відеоспостереження.

На даний час, для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, зокрема встановлення факту порушення законодавства з охорони праці у даному кримінальному провадженні існує необхідність у призначенні та проведенні інженерно технічної експертизи з охорони праці та безпеки життєдіяльності. Проведення експертизи доручити експертам Київського науково - дослідного інституту судових експертиз, що знаходиться за адресою: м.Київ, вул.Смоленська,6.

Статтею 242 КПК Українипередбачено, що експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання.

Відповідно дост. 243 КПК Україниексперт залучається за наявності підстав для проведення експертизи за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження.

Відповідно до ч. 6ст. 244 КПК Українислідчий суддя задовольняє клопотання, якщо особа, яка звернулася з відповідним клопотанням, доведе, що для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта.

Клопотання слідчого подане з передбачених законом підстав та у встановленому законом порядку, за формою і змістом відповідає вимогамКПК України, а необхідність залучення експерта для з`ясування обставин, що мають істотне значення для кримінального провадження, знайшла своє підтвердження в ході судового розгляду.

Враховуючи вищезазначене, керуючись ст.ст.242, 243, 244, 309 КПК України, суд, -

ухвалив:

Клопотання задовольнити.

Призначити по кримінальному провадженню №12018060100000062 від 02 березня 2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.273 КК України, інженерно - технічну експертизу з питань охорони праці та безпеки життєдіяльності.

Доручити проведення інженерно -технічної експертизиз питаньохорони праціта безпекижиттєдіяльностіекспертам Київського науково - дослідного інституту судових експертиз, що знаходиться за адресою: 03057, м.Київ, вул.Смоленська, 6.

На вирішення експертизи поставити наступні запитання:

1.Чи відносяться роботи, які виконувались на АЗС по вул.Зозулінського, 38, в м.Андрушівка, Житомирської області, до робіт підвищеної небезпеки?

2. Вимоги яких нормативно - правових актів з охорони праці регламентують дії осіб, причетних до розглянутого випадку в даній ситуації?

3. Ким і які саме допущені відступи від вимог нормативно - правових актів з охорони праці в даному випадку, що спричинили загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків?

4. Хто з осіб в даній ситуації мав технічну можливість попередити створення загрози загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків, які дії для цього вони повинні були здійснити?

5. Чиї дії (бездіяльність) в даній ситуації з технічної точки зору знаходяться в прямому причинному зв`язку зі створенням загрози загибелі людей чи можливим настанням надзвичайної події?

Для належного проведення експертизи експертам Київського науково-дослідного інститутусудових експертизнадати врозпорядженняматеріали кримінального провадження відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018060100000062 від 02 березня 2018 року, а також інші необхідні експертам документи (на вимогу експертів).

Копію ухвали про доручення проведення інженерно - технічної експертизи з питань охорони праці та безпеки життєдіяльності направити до Київського науково - дослідного інституту судових експертиз, що знаходиться за адресою: 03057, м. Київ, вул. Смоленська, 6.

За результатами виконання даного доручення, після проведення експертизи, відповідний висновок експерта направити до СВ Андрушівського відділення поліції Бердичівського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Житомирській області, що знаходиться за адресою: 13400, м.Андрушівка, вул. Корольова, 4, Житомирської області.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст.384,385 КК Україниза завідомо неправдивий висновок експерта та відмову експерта без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків у суді чи під час провадження досудового слідства.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.06.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу82407073
СудочинствоКримінальне
Сутьдоручення проведення інженерно - технічної експертизи з питань охорони праці та безпеки життєдіяльності по кримінальному провадженню №12018060100000062 від 02 березня 2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.273 КК України, суд

Судовий реєстр по справі —272/1501/18

Ухвала від 27.02.2020

Кримінальне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Брагін В. І.

Ухвала від 27.02.2020

Кримінальне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Брагін В. І.

Ухвала від 10.01.2020

Кримінальне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Брагін В. І.

Ухвала від 10.01.2020

Кримінальне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Брагін В. І.

Ухвала від 10.01.2020

Кримінальне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Брагін В. І.

Ухвала від 13.06.2019

Кримінальне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Карповець В. В.

Ухвала від 15.05.2019

Кримінальне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Брагін В. І.

Ухвала від 08.05.2019

Кримінальне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Брагін В. І.

Ухвала від 02.05.2019

Кримінальне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Брагін В. І.

Ухвала від 02.05.2019

Кримінальне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Брагін В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні