Ухвала
від 19.06.2019 по справі 210/1344/19
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КРИВОГО РОГУ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

іменем України

Справа № 210/1344/19

Провадження № 1-кс/210/2051/19

"19" червня 2019 р. м. Кривий Ріг

Дзержинський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

за участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання прокурора відділу прокуратури Дніпропетровської області молодшого радника юстиції ОСОБА_4 , подане у кримінальному провадженні № 42019040000000051 від 23.01.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, про надання дозволу на проведення обшуку, -

ВСТАНОВИВ:

До Дзержинськогорайонного судум.Кривого РогуДніпропетровської області,звернувся прокурор відділу прокуратури Дніпропетровської області молодший радник юстиції ОСОБА_4 , з клопотанням у кримінальному провадженні № 42019040000000051 від 23.01.2019 року,за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.2ст.364КК України,про наданнядозволу напроведення обшуку приміщення, в якому проживають власники ТОВ "Южстанкомаш" (код 33019191) ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , за адресою: АДРЕСА_1 , що на праві приватної власності належить ОСОБА_6 .

Клопотання мотивоване наступним, що прокуратурою Дніпропетровської області здійснюється нагляд у формі процесуального керівництва за матеріалами матеріали досудового розслідування за фактом протиправних дій суб`єктів господарювання, які шляхом проведення безтоварних операцій, шляхом використання фіктивних підприємств занижують об`єм оподаткування суб`єктам реального сектору економіки, відомості щодо якого 29.01.2019 внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019040000000059 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено підприємство ТОВ «Южстанкомаш» (33019191), яке знаходиться на обліку в ГУДФС у Дніпропетровській області знаходиться на податковому обліку в ГУ ДФС у Дніпропетровській області (м. Павлоград). Основним видом діяльності є ремонт i технічне обслуговування машин i устаткування промислового призначення.

ТОВ "Южстанкомаш" надає послуги на адреси підприємств, які знаходяться не у державній власності: ПАТ "Інтерпайп НТЗ" (код 5393116), ТОВ "Інтерпайп ніко тьюб", ТОВ "Ніко" (код 35537363), ТОВ "ТД Станкопром" (код 40107417), ТОВ "ЗЛМЗ" (код 32729463), ПРАТ "ММК ім. Ілліча" (код 191129), ТОВ СП "Нібулон" (код 14291113), ТОВ "Метінвест-МРМЗ" (код 38673998), тощо

Встановлено, що посадові особи ТОВ "Южстанкомаш", в період з грудня 2018 року по березень 2019 року, з метою приховування об`єктів оподаткування, отримання неконтрольованих державою прибутків, за рахунок проведення безтоварних господарських операцій з «ризиковими» підприємствами ТОВ "Сертекс Плюс"(код 41717940), ТОВ "Збут Траст Груп"(код 42431211), ТОВ "Ол Стил" (код 41538904) сформували видаткову частину.

Так вперіод з01.12.2018по 31.03.2019службовими особамиТОВ "Южстанкомаш" було сформовано видаткову частину за рахунок ризикових підприємств ТОВ "Сертекс Плюс", ТОВ "Збут Траст Груп", ТОВ "Ол Стил" на загальну суму понад 12 млн. грн.

При цьому, по вищезазначеним платникам податків вбачається відсутність реального здійснення господарських операцій враховуючи наступні обставини відсутність платників за податковою адресою, зазначеною в реєстраційних документах; формування сум податкового кредиту від підприємств, що мають ознаки «фіктивності»; формування сум податкового кредиту за рахунок операцій з купівлі товарів (робіт, послуг), придбання яких для використання у власній господарській діяльності не доведено; керівники підприємств зареєстровані в інших регіонах ніж підприємства; відсутність трудових ресурсів, виробничого обладнання, складських та виробничих приміщень, транспортних засобів та торгівельного обладнання, відсутність у підприємств необхідних умов для здійснення господарської діяльності в частині, купівлі, продажу, реалізації, зберігання та відвантаження товарно-матеріальних цінностей.

З метою підтвердження, або спростування фіктивності підприємства ТОВ "Сертекс Плюс" (код 41717940) встановлено керівника та засновника СГД ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає у м. Торецьк Донецької області, має неодноразову судимість, є сиротою, працює охоронцем у церкві, не має відповідного рівня освіти та матеріальних ресурсів для ведення підприємницької діяльності та одночасно згідно реєстраційних документів є керівником на декількох підприємствах, повідомив, що не причетний до будь-яких адміністративно-господарських та організаційно-розпорядчих функцій на ТОВ "Сертекс Плюс" (код 41717940), та фактично не здійснював й не мав намірів здійснювати фінансово-господарську діяльність та/або реалізовувати повноваження посадової особи, грошовими коштами не розпоряджався, правочинів з підприємствами-контрагентами не складав (в тому числі з ТОВ "Южстанкомаш"), товар на їх адресу не поставляв, послуги не надавав.

Тобто, ТОВ "Сертекс Плюс" не мало можливості поставляти ТМЦ (Труба проф. 100х100х4; листи, балки, шестигранники, круги, арматуру, балки, тощо в адресу ТОВ "Южстанкомаш", на суму понад 7.3 млн. грн.

Тим самим, ОСОБА_7 , який згідно реєстраційних документів значився посадовою особою на ТОВ "Сертекс Плюс" підтвердив, що був фактично «фіктивним» керівником на підприємстві, яке не мало можливості надавати в адресу підприємств реального сектору економіки будь-яких послуг та постачати будь-яких товарів.

Проведеним аналізом тендерних закупівель встановлено, що згідно договорів укладених між ТОВ "Южстанкомаш" та ряду державних підприємств, ТОВ "Южстанкомаш" зобов`язується виконати роботи з капітальних ремонтів ряду машин i устаткування промислового призначення, при цьому ймовірно, ремонтні роботи та модернізація машин i устаткування промислового призначення проводилась неякісно, а в деяких випадках не проводилась взагалі.

Враховуючи вищевикладене, посадові особи ТОВ "Южстанкомаш", які є відповідальними за організацію і ведення бухгалтерського обліку і звітності, а також за нарахування і сплату податків, зборів і інших обов`язкових платежів, з метою обготівковування та привласнення бюджетних грошових коштів, при здійсненні фінансово-господарської діяльності даного підприємства діючи умисно, в порушення норм законодавства України, провели ряд безтоварних операцій з підприємствами, що мають ознаки «фіктивності» (ТОВ "Сертекс Плюс"(код 41717940), ТОВ "Збут Траст Груп"(код 42431211), ТОВ "Ол Стил" (код 41538904), що призвело до фактичного ненадходження в бюджет держави грошових коштів у великих розмірах.

Також встановлено, що у період 2017-2019 років підприємство ТОВ "Южстанкомаш" (код 33019191) мало фінансово- господарські взаємовідносини з ТОВ "Новомосковський посуд" (код 33905850) - м. Новомосковськ, вул. Сучкова,115, на загальну суму понад 25 млн. грн. в. ч. ПДВ понад 4 млн.

Згідно реєстру податкових накладних ТОВ "Южстанкомаш" придбавало у ТОВ "Новомосковський посуд" посуд у надзвичайно великій кількості, а саме: Чайник з кришкою "Різне", Кружка "Лимон" з однією полою ручкою, Каструля циліндрична "Мрамор", Миска "Різне", тощо. При цьому, в подальшому ТОВ "Южстанкомаш" не реалізовує зазначений посуд жодному з контрагентів та в своїй діяльності не використовує.

Враховуючи вищевикладене, можна дійти висновку, що підприємство ТОВ "Новомосковський посуд" частину своєї продукції реалізовує за готівкові кошти на адреси приватних підприємців без відображення зазначених операцій у податковій звітності, що дозволяє отримати неконтрольований державою прибуток, в подальшому документи щодо реалізації посуду оформлюються на ТОВ "Южстанкомаш", яке у своїй діяльності не використовує придбаний товар. В свою чергу ТОВ "Южстанкомаш" за допомогою зазначених безтоварних операцій мінімізує суми податкових зобов`язань з ПДВ за рахунок штучного нарощування сум податкового кредиту з ПДВ.

Таким чином посадові особи ТОВ "Южстанкомаш" шляхом складання та внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, присвоїли кошти виділені з Державного бюджету.

З метою встановлення об`єктивної істини у кримінальному провадженні планується проведення обшуку будинку в якому проживає власник ТОВ "Южстанкомаш" (код 33019191) за адресою: Дніпропетровська область, м. Павлоград вул. Бабушкіна (Бораковського Григорія), буд. 32.

Для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування кримінального провадження, в ході досудового розслідування виникла необхідність в проведенні обшуку приміщення в якому проживають власники ТОВ "Южстанкомаш" (код 33019191) ОСОБА_5 та ОСОБА_6 за адресою: АДРЕСА_1 , з метою недопущення знищення чи перевезення до іншого приміщення документів, з метою відшукання та вилучення всіх бухгалтерських та платіжних документів, які підтверджують взаємовідносини ТОВ "Сертекс Плюс"(код 41717940), ТОВ "Збут Траст Груп"(код 42431211), ТОВ "Ол Стил" (код 41538904), ТОВ "Новомосковський посуд" (код 33905850) та інших протягом 2016-2018 документів, акти перевірок контролюючих органів, договори, додаткові угоди, специфікації, договори на зберігання продукції, зразки споживчої сировини (продукції), акти приймання-передачі, сертифікати відповідності, видаткові накладні, листування між підприємствами, паспорти та сертифікати на ТМЦ, рахунки-фактури, платіжні доручення, виписки про рух грошових коштів з банків, дані про осіб, уповноважених на зняття коштів, звірка взаєморозрахунків, транспортні (перевізні) документи, а також ті, що зберігаються в електронному вигляді на цифрових носіях інформації (системні блоки, ноутбуки, телефони, планшети, накопичувачі жорстких магнітних дисків (HDD), твердотілі накопичувачі (SSD), оптичні диски, карти пам`яті, флеш-накопичувачі, сім карти, тощо), техніка для копіювання та друку, усі наявні грошові кошти, пластикові банківські картки та ключі від банківських скриньок, індивідуальних сейфів, за допомогою яких проводиться легалізація грошових коштів, особисті сумки рюкзаки учасників слідчої дії, будь-які документи в т.ч. зразки почерку, чорнові записи, блокноти, щоденники, приладдя для забезпечення передачі даних через інтернет-мережі та інші документи і предмети, які мають істотне значення для встановлення об`єктивної істини по кримінальному провадженню.

У судовому засіданні прокурор другого відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності прокуратури Дніпропетровської області молодший радник юстиції ОСОБА_3 , просив клопотання задовольнити.

Слідчий суддя, заслухавши доводи прокурора другого відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності прокуратури Дніпропетровської області та дослідивши матеріали кримінального провадження, приходить до висновку, що вказане клопотання підлягає частковому задоволенню.

Згідно з ч.1 та ч.2 ст. 223 КПК України слідчі (розшукові) дії є діями, спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні. Підставами для проведення слідчої (розшукової) дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Відповідно до ч. 1 ст.234КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення.

Орган досудового розслідування має достатні підстави вважати, що у приміщенні в якому проживають власники ТОВ "Южстанкомаш" (код 33019191) ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , за адресою: АДРЕСА_1 , що на праві приватної власності належить ОСОБА_6 , згідно зібраних в ході досудового розслідування відомостей, можуть перебувати предмети та документи, що мають доказове значення для встановлення істини та всіх обставин у кримінальному провадженні.

Слідчий суддя, дослідивши документи та матеріали, якими прокурор другоговідділу процесуальногокерівництва управлінняпроцесуального керівництвау кримінальнихпровадженнях слідчихрегіональної прокуратуриДніпропетровської області обґрунтовує доводи клопотання, а також наявні в кримінальному провадженні докази, приходить до висновку про наявність підстав для часткового задоволення клопотання, оскільки на виконання вимог ч. 5 ст. 234 КПК України, прокурор довів наявність достатніх підстав вважати, що вчинено кримінальне правопорушення; відшукуванні речі і документи мають доказове значення для досудового розслідування; відомості які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукуванні речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні приміщенні.

В наданихматеріалах містятьсядостатньо підставвважати,що уприміщенні вякому проживаютьвласники ТОВ"Южстанкомаш"(код33019191) ОСОБА_5 та ОСОБА_6 ,за адресою: АДРЕСА_1 ,що направі приватноївласності належить ОСОБА_6 , можуть знаходитись предмети і документи, зазначені в клопотанні, і які мають значення для встановлення істини по справі, а саме: бухгалтерських та платіжних документів, які підтверджують взаємовідносини ТОВ "Южстанкомаш" (код 33019191) з ТОВ "Сертекс Плюс"(код 41717940), ТОВ "Збут Траст Груп"(код 42431211), ТОВ "Ол Стил" (код 41538904), ТОВ "Новомосковський посуд" (код 33905850) за період 2017 2019 документів, акти перевірок контролюючих органів, договори, додаткові угоди, специфікації, договори на зберігання продукції, зразки споживчої сировини (продукції), акти приймання-передачі, сертифікати відповідності, видаткові накладні, листування між підприємствами, паспорти та сертифікати на ТМЦ, рахунки-фактури, платіжні доручення, виписки про рух грошових коштів з банків, дані про осіб, уповноважених на зняття коштів, звірка взаєморозрахунків, транспортні (перевізні) документи, а також ті, що зберігаються в електронному вигляді на цифрових носіях інформації (системні блоки, ноутбуки, телефони, планшети, накопичувачі жорстких магнітних дисків (HDD), твердотілі накопичувачі (SSD), оптичні диски, карти пам`яті, флеш-накопичувачі, сім карти, тощо), грошові кошти отриманні злочинним шляхом, пластикові банківські картки, чорнові записи, блокноти, щоденники, приладдя для забезпечення передачі даних через інтернет-мережі.

Однак, слідчий суддя не вбачає підстав для задоволення клопотання в частині вилучення "інших предметів та документів", оскільки відповідно до ч. 2 ст. 235 КПК ухвала про дозвіл на обшук повинна містити відомості про речі, документи або осіб, для виявлення яких проводиться обшук.

Так, ЄСПЛ у своєму рішенні від 7липня 2007 року у справі «Смирнов проти Росії» вказав, що невизначене формулювання обсягу обшуку дало органу влади на власний розсуд вирішувати, які матеріали підлягають вилученню, що призвело до вилучення, крім документів, які стосуються справи, деяких особистих речей. ЄСПЛ зазначив, що відсутність вказівки на конкретну мету обшуку є порушенням ст. 6 Конвенції. Аналогічна позиція ЄСПЛ міститься в рішенні від 15 липня 2003 року у справі «Ернст та інші проти Бельгії», де вказано, що ордер на проведення обшуку не містив інформації щодо мети проведення обшуку та про предмети, що підлягають вилученню.

Слідчий суддя зауважує, що чітке визначення речей, для виявлення яких надається дозвіл на обшук, має істотне значення для забезпечення гарантій при проведенні обшуку. Так, відповідно до ч. 7 ст. 236 КПК вилучені речі та документи, які не входять до переліку, щодо якого прямо надано дозвіл на відшукання в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку, вважаються тимчасово вилученим майном. Згідно з ч. 5 ст. 171 КПК клопотання про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подане не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуте особі, у якої воно було вилучене.

Вивчивши матеріали вказаного кримінального провадження № 42019040000000051 від 23.01.2019 року, вважаю клопотання прокурора обґрунтованим та таким, що підлягає частковому задоволенню, щодо проведення обшуку з метою, виявлення та вилучення документів, щодо бухгалтерських та платіжних документів, які підтверджують взаємовідносини ТОВ "Южстанкомаш" (код 33019191) з ТОВ "Сертекс Плюс"(код 41717940), ТОВ "Збут Траст Груп"(код 42431211), ТОВ "Ол Стил" (код 41538904), ТОВ "Новомосковський посуд" (код 33905850) за період 2017 2019 документів, акти перевірок контролюючих органів, договори, додаткові угоди, специфікації, договори на зберігання продукції, зразки споживчої сировини (продукції), акти приймання-передачі, сертифікати відповідності, видаткові накладні, листування між підприємствами, паспорти та сертифікати на ТМЦ, рахунки-фактури, платіжні доручення, виписки про рух грошових коштів з банків, дані про осіб, уповноважених на зняття коштів, звірка взаєморозрахунків, транспортні (перевізні) документи, а також ті, що зберігаються в електронному вигляді на цифрових носіях інформації (системні блоки, ноутбуки, телефони, планшети, накопичувачі жорстких магнітних дисків (HDD), твердотілі накопичувачі (SSD), оптичні диски, карти пам`яті, флеш-накопичувачі, сім карти, тощо), грошові кошти отриманні злочинним шляхом, пластикові банківські картки, чорнові записи, блокноти, щоденники, приладдя для забезпечення передачі даних через інтернет-мережі.

Крім того, прокурор в клопотанні просить надати дозвіл на проведення обшуку, окрім прокурорам відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , оперативним працівникам відповідного підрозділу за відповідним дорученням згідно з вимогами КПК України, проте дана вимога прохальної частини клопотання слідчого не узгоджується з приписам ч. 1 ст. 236 КПК, яка не передбачає можливості виконання ухвали про дозвіл на обшук ніким іншим, окрім слідчого чи прокурора.

На думку слідчого судді, положення п. 3 ч. 2 ст. 40 КПК про наявність у слідчого права доручати проведення слідчих дій оперативним підрозділам в даному випадку не підлягають застосуванню, оскільки прямо суперечать вимогам закону щодо порядку проведення обшуку.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 234, 235, 236, 309, 370, 372 КПК України, слідчий суддя -

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора відділу прокуратури Дніпропетровської області молодшого радника юстиції ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку задовольнити частково.

Надати дозвіл прокурорам відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , іншим прокурорам групи прокурорів, на проведення обшуку приміщення, в якому проживають власники ТОВ "Южстанкомаш" (код 33019191) ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , за адресою: АДРЕСА_1 , що на праві приватної власності належить ОСОБА_6 , з метою недопущення знищення чи перевезення до іншого приміщення документів, з метою відшукання та вилучення всіх бухгалтерських та платіжних документів, які підтверджують взаємовідносини ТОВ "Южстанкомаш" (код 33019191) з ТОВ "Сертекс Плюс"(код 41717940), ТОВ "Збут Траст Груп"(код 42431211), ТОВ "Ол Стил" (код 41538904), ТОВ "Новомосковський посуд" (код 33905850) за період 2017 2019 документів, акти перевірок контролюючих органів, договори, додаткові угоди, специфікації, договори на зберігання продукції, зразки споживчої сировини (продукції), акти приймання-передачі, сертифікати відповідності, видаткові накладні, листування між підприємствами, паспорти та сертифікати на ТМЦ, рахунки-фактури, платіжні доручення, виписки про рух грошових коштів з банків, дані про осіб, уповноважених на зняття коштів, звірка взаєморозрахунків, транспортні (перевізні) документи, а також ті, що зберігаються в електронному вигляді на цифрових носіях інформації (системні блоки, ноутбуки, телефони, планшети, накопичувачі жорстких магнітних дисків (HDD), твердотілі накопичувачі (SSD), оптичні диски, карти пам`яті, флеш-накопичувачі, сім карти, тощо), грошові кошти отриманні злочинним шляхом, пластикові банківські картки, чорнові записи, блокноти, щоденники, приладдя для забезпечення передачі даних через інтернет-мережі.

В іншій частині клопотання відмовити.

Строк дії ухвали становить один місяць з дня її постановлення.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає і заперечення проти неї може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Повний текст ухвали складений 20 червня 2019 року.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.06.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу82533406
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —210/1344/19

Ухвала від 05.07.2019

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Слоквенко Г. П.

Ухвала від 19.06.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

Ухвала від 19.06.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

Ухвала від 19.06.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

Ухвала від 19.06.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

Ухвала від 19.06.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

Ухвала від 19.06.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

Ухвала від 13.06.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

Ухвала від 13.06.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

Ухвала від 13.06.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні