Ухвала
від 30.05.2019 по справі 643/8483/19
МОСКОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 643/8483/19

Провадження № 2/643/3687/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30.05.2019 року Суддя Московського районного суду м. Харкова Майстренко О.М. розглянувши заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення грошових коштів за договорами позики ,-

В С Т А Н О В И В :

Позивачка звернулась до Московського районного суду м. Харкова з позовом до відповідача про стягнення грошових коштів за договорами позики.

Позивач подав заяву про забезпечення позову- шляхом накладення арешту на майно відповідача ОСОБА_2 та на цінні папери , загальною номінальною вартістю 366 552 гривен , депозитарною установою є Товариство з обмеженою відповідальністю ТЦП-2015 (ЄДРПОУ 39828955).Позивач ,посилається на те, що невжиття таких заходів може ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду та ефективний захист позивача по справі.

Вивчивши заяву про забезпечення позову та додані до неї документи, суд приходить до висновку про часткове її задоволення з наступних підстав.

Відповідно до ст. 149 ЦПК України, суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених ст. 150 ЦПК України заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Крім того, заява про забезпечення позову повинна містити, зокрема, обгрунтування необхідності забезпечення позову.

Обґрунтування необхідності забезпечення позову полягає в доказуванні обставин, з якими пов`язано вирішення питання про забезпечення позову. Окрім того, особа, яка подала заяву про забезпечення позову повинна довести адекватність засобу забезпечення позову.

У відповідності з положеннями ст. 150 ЦПК України одними із видів забезпечення позову зокрема є: накладення арешту на майно та заборона вчиняти певні дії. При цьому, види забезпечення позову мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами.

Відповідно до п. 4 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 9 від 22 грудня 2006 р. Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд (суддя) має пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з`ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою

Вирішуючи питання про забезпечення позову, суд має брати до уваги інтереси не тільки сторони позивача, а й інших осіб, права яких можуть бути порушені у зв`язку із застосуванням відповідних заходів.

Згідно наданої суду в якості доказів інформаційної довідки боржник ОСОБА_3 має у спільній сумісній власності квартиру АДРЕСА_1 , що підтверджуються Інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно. Державного реєстру Іпотек. Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна №167778984 від 23.05.2019.

Звертаючись до суду із заявою про забезпечення позову шляхом накладення арешту на вищевказане майно, позивачем не враховано, що арешт передбачає не лише заборону реалізації (відчуження) майна, а й заборону користування майном з вжиттям заходів щодо передачу майна на відповідальне зберігання.

Таким чином, враховуючи ціну позову суд приходить до висновку про накладення заборони на відчуження вищевказаного майна в порядку забезпечення позову ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення грошових коштів за договорами позики .

Вирішуючи питання про необхідність застосування зустрічного забезпечення суд виходить з того, що, на час вирішення клопотання про забезпечення позову, у суду відсутні відомості про існування визначених ч. 3 ст. 154 ЦПК України обставин, за наявності яких, суд зобов`язаний застосувати зустрічне забезпечення.

Зазначене не перешкоджає учасникам справи, за наявності підстав, в порядку ст. 156 ЦПК України звернутися до суду з заявою про заміну виду забезпечення позову або в порядку ст. 158 ЦПК України про скасування заходів забезпечення позову.

На підставі викладеного та керуючись ст. 149-153, 260 ЦПК України, -

У Х В А Л И В:

Заяву позивача ОСОБА_1 про забезпечення позову -задовольнити частково .

Накласти заборону на відчуження 2/3 частини квартири АДРЕСА_1 , загальною площею 63,2 кв.м ,реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна : 1419741163101.

Накласти арешт на цінні папери :

Емітента цінних паперів: Приватне акціонерне товариство Трест Житлобуд-1 ; rод ЄДРПОУ емітента: 01270285 ,форма випуску цінних паперів: іменна. форма існування цінних паперів: бездокументарна, міжнародний ідентифікаційний номер цінних паперів: UА 4000198592,кількість цінних паперів: 5 091 (п`ять тисяч дев`ятсот одна) штука,серія цінних паперів: W7, номінальна вартість одного цінного паперу: 7200 гривен , загальна номінальна вартість цінних паперів: 366 552 гривен, депозитарною установою є Товариство з обмеженою відповідальністю ТЦП-2015 (ЄДРПОУ 39828955).

У зв`язку з забезпеченням позову зустрічне забезпечення по справі не застосовано.

В іншій частині - відмовити.

Відповідно до ч.1 ст.157 ЦПК України, ухвала підлягає негайному виконанню з дня її постановлення незалежно від її оскарження і відкриття виконавчого провадження.

Ухвала про забезпечення позову має силу виконавчого документу відповідно до ст. 3 Закону України Про виконавче провадження .

Копію ухвали направити позивачу для відома та відповідачу для відома та виконання.

Дана ухвала відповідно до Закону України Про виконавче провадження є виконавчим документом та підлягає пред`явленню до примусового виконання протягом трьох років з дня її постановлення.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного суду через Московський районний суд м. Харкова шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали (враховуючи положення п. 15.5 Перехідних положень ЦПК України).

Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає розгляду справи.

Суддя Майстренко О.М.

СудМосковський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення30.05.2019
Оприлюднено23.06.2019
Номер документу82552751
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —643/8483/19

Ухвала від 11.01.2021

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Майстренко О. М.

Ухвала від 18.12.2020

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Майстренко О. М.

Ухвала від 18.12.2020

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Майстренко О. М.

Ухвала від 18.12.2020

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Майстренко О. М.

Ухвала від 18.12.2020

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Майстренко О. М.

Ухвала від 18.12.2020

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Майстренко О. М.

Ухвала від 18.12.2020

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Майстренко О. М.

Ухвала від 10.03.2020

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Майстренко О. М.

Ухвала від 22.08.2019

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Майстренко О. М.

Ухвала від 21.11.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Сакара Наталія Юріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні