Рішення
від 20.10.2009 по справі 21/199
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

36000, м. Полтава, вул.Зигіна, 1, те л. (0532) 610-421, факс (05322) 2-18-60, E-mail inbox@pl.arbitr.gov.ua

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20.10.2009 р. Справа №21/199

за позовом Комунально ї установи "Міський центр кул ьтури і дозвілля", вул. Республ іканська, 63, м. Кременчук, Полта вська область, 39608

до Фізичної особи-підпр иємця ОСОБА_1,АДРЕСА_1

про стягнення 21759 грн. 20 ко п.

Суддя Тимченко Б.П.

Представники:

від позивача: Пшенични й О.Л., посвідчення № 251 від 06.08.09р .

від відповідача: ОСОБА_3 , б/н від 31.08.09р.

Суть справи: розгля дається позовна заява про ст ягнення 21759 грн. 20 коп. збитків п о договорах оренди нежитлови х приміщень та зобов"язання ф ізичної особи-підприємця О СОБА_1 прийняти приміщення в оренду та підписати акти пр иймання-передачі приміщень, що перебувають на балансі ко мунального закладу культури "Міський центр культури і доз вілля", розташованого по вул. Р еспубліканський, 63 у м. Кремен чуці площею 10,0 кв., для розміщен ня відео (аудео) продукції в п рокат, та площею 503,1 кв.м. для роз міщення молодіжно-розважаль ного клубу.

Позивач на позові наполяга є.

Відповідач позов не визнає , посилаючись на безпідставн ість.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши представникі в сторін, суд встановив:

Позивач звернувся до суду з позовом про стягнення з відп овідача 21759,20 грн. збитків по дог оворах оренди нежитлових при міщень та зобов"язання Відпо відача прийняти приміщення в оренду та підписати акти при ймання-передачі приміщень, щ о перебувають на балансі ком унального закладу культури " Міський центр культури і доз вілля", розташованого по вул. Р еспубліканський, 63 у м. Кремен чуці площею 10,0 кв.м для розміще ння відео (аудео) продукції в прокат, та площею 503,1 кв.м. для ро зміщення молодіжно-розважал ьного клубу вважаючи, що відп овідач порушив обов"язки пер едбачені вищезазначеними до говорами.

Тому позивач просить задов ольнити позовні вимоги.

Проаналізувавши матеріали справи і пояснення сторін, су д дійшов до висновку, що позов ні вимоги задоволенню не під лягають, виходячи з наступно го.

Згідно ст. 10 Закону України "П ро оренду державного та кому нального майна" договір орен ди, містить істотні умови, а са ме: об"єкти оренди (склад і вар тість майна з урахуванням її індексації), термін, на який у кладається договір оренди, о рендна плата з урахуванням ї ї індексації, порядок викори стання амортизаційних відра хувань; відновлення орендова ного майна та умови його пове рнення виконання зобов"язань ; забезпечення виконання зоб ов"язань - неустойка (штраф, пе ня), порука, завдаток, гарантія , тощо; порядок здійснення оре ндодавцем контролю за станом об"єкта оренди, відповідальн ість сторін; страхування оре ндарем взятого ним в оренду м айна; обов"язки сторін щодо за безпечення пожежної безпеки орендованого майна.

Укладений сторонами догов ір оренди в частині істотних умов повинен відповідати ти повому договору оренди відпо відного майна та інше.

Вищезазначених вимог дано ї норми закону договори орен ди не містять, зокрема, в догов орах чітко не визначено об"єк т оренди.

Згідно ст. 4 Закону об"єктами оренди може бути нерухоме ма йно (будівлі, споруди, приміще ння) та інше окреме індивідуа льно визначене майно підприє мств.

В даному випадку зазначено , що об"єктом оренди є приміщен ня площею 503,1 кв.м., але чітко не в казано, що це за приміщення, де воно розташоване в будівлі т а які є його складові частини .

Згідно п. 4 Інструкції про по рядок проведення технічної і нвентаризації об"єктів нерух омого майна, затвердженої на казом Державного комітету бу дівництва, архітектури і жит лової політики України № 127 ві д 24.05.2001р., зареєстрованого в мін істерстві Юстиції України 10.07 .2001р. за № 582/5773, приміщення в будів лі позначаються окремими ном ерами та позначеннями.

В договорах відсутнє посил ання на номер приміщення в бу дівлі та на будь-які його інди відуальні позначення, внаслі док чого об"єкт оренди не визн ачений.

В договорах не визначено те рміну, на який його укладено.

Так, дата укладення договор у не визначена.

В п. 1.1 договорів визначено, щ о договори укладено строком на 2 роки 11 місяців та на 1 рік, а н адалі не визначено дату, з яко ї вони діють.

Отже, строки дії договорів т а початок їх дії також не визн ачені договорами.

В договорах не визначено по рядок використання амортиза ційних відрахувань.

Так, згідно п. 4.1 договорів ам ортизаційні відрахування на раховуються та використовую ться згідно з Законом.

В той же час, в ст. 23 ч. 3 Закону в становлено, що амортизаційні відрахування на орендовані приміщення, частини будівель і споруд та інше окреме індив ідуально визначене майно нар аховує та заливає у своєму ро зпорядженні підприємство, го сподарське товариство, створ ене в процесі приватизації (к орпоратизації), на балансі як ого знаходиться це майно.

Позивач не є підприємством , а як вбачається з його назви, є комунальним закладом, тобт о, неприбутковою організаціє ю.

Отже, Законом порядок викор истання амортизаційних відр ахувань в разі оренди приміщ ення у випадку, коли балансоу тримувач є не підприємство, а заклад, не встановлено, тому в ідсилка в договорі на норми й ого закону є неправомірною.

Таким чином, порядок викори стання амортизаційних відра хувань у договорах не визнач ений.

В договорах також не встано влено порядок відновлення о рендованого майна.

В договорах відсутні умови щодо регламентування порядк у та суми страхування орендо ваного майна та ризиків, від я ких воно має бути застрахова не.

Отже, за таких умов, договор и слід вважати неукладеними.

Договорами не встановлено обов"язку орендаря прийняти приміщення в оренду.

Згідно п. 1.1 договору "Орендод авець передає, а Орендар прий має в строкове платне корист ування приміщення", але не вст ановлено, що орендар зобов"яз аний прийняти в користування зазначене приміщення.

Обов"язок прийняти в корист ування річ не встановлено і в розділі 5 договору.

Згідно ст. 203 ЦК України зміст правочину не може суперечит и цьому Кодексу, іншим актам ц ивільного законодавства, а т акож моральним засадам суспі льства; особа, яка вчиняє прав очин, повинна мати необхідни й обсяг цивільної дієздатнос ті; волевиявлення учасника п равочину має бути вільним і в ідповідати його внутрішній в олі; правочин має бути спрямо ваний на реальне настання пр авових наслідків, що обумовл ені ним.

Зокрема, не є укладеним прав очини (договори), у яких відсут ні встановлені законодавств ом умови, необхідні для їх укл адення (відсутня згода за всі ма істотними умовами договор у ; не отримано акцент стороно ю, що направила оферту ; не пер едано майно, якщо відповідно до Законодавства для вчинен ня правочину потрібна його п ередача тощо). Згідно ст.ст. 210 т а 640 ЦК України не є вчиненим та кож правочин у разі нездійсн ення його державної реєстрац ії, якщо правочин підлягає та кій реєстрації.

Згідно ст. 638 ЦК України догов ір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згод и з усіх істотних умов догово ру.

Істотними умовами договор у є умови про предмет договор у, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а т акож усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторі н має бути досягнуто згоди.

Договір укладається шляхо м пропозиції однієї сторони укласти договір (оферти) і при йняття пропозиції (акцепту) д ругою стороною.

Враховуючи викладене суд д ійшов висновку, що договори є неукладеними, а тому вимоги п озивача про стягнення з відп овідача 21759,20 грн. збитків та зоб ов"язання відповідача прийня ти приміщення в оренду та під писати акти приймання-переда чі приміщень, що перебувають на балансі комунального зак ладу культури "Міський центр культури і дозвілля", розташо ваного по вул. Республікансь кий, 63 у м. Кременчуці площею 10,0 к в. для розміщення відео ( аудео ) продукції в прокат, та площе ю 503,1 кв.м. для розміщення молод іжно-розважального клубу зад оволенню не підлягають.

Відповідно до ст. 34 ГПК Украї ни обставини, які відповідно до законодавства повинні бу ти підтверджені певними засо бами доказування, не можуть п ідтверджуватись іншими засо бами доказування. Згідно ст. 33 ГПК України кожна сторона по винна довести ті обставини, н а які вона посилається як на п ідставу своїх вимог і запере чень.

На підставі викладеного, ма теріалів справи, керуючись с т.ст. 33, 34, 49, 82-85 ГПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

В позові відмовити по вністю.

Суддя Б.П.Тимченко

Дата ухвалення рішення20.10.2009
Оприлюднено20.12.2010
Номер документу8260889
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —21/199

Ухвала від 20.08.2010

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Тимченко Б.П.

Ухвала від 23.09.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Пелипенко Н.М.

Судовий наказ від 27.09.2010

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Тимченко Б.П.

Рішення від 14.09.2010

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Тимченко Б.П.

Рішення від 25.10.2010

Господарське

Господарський суд Київської області

Ярема В.А.

Ухвала від 13.09.2010

Господарське

Господарський суд Київської області

Ярема В.А.

Судовий наказ від 09.03.2010

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Тимченко Б.П.

Постанова від 25.02.2010

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Яковлєв М. Л.

Рішення від 20.10.2009

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Тимченко Б.П.

Ухвала від 01.09.2009

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Тимченко Б.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні