Ухвала
від 25.06.2019 по справі 918/334/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Господарський суд Рівненської області

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013


УХВАЛА

про відкладення розгляду справи

25 червня 2019 року м. Рівне Справа № 918/334/19

Господарський суд Рівненської області у складі судді Заголдної Я.В. при секретарі судового засідання В`юненко І.І. розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Кременець Агро" (47010, Тернопільська обл., Кременецький р-н, с. Крижів, вул. П.Підмурного, 9, код ЄДРПОУ 35190634)

до відповідача-1 Товариства з обмеженою відповідальністю "ЮАГРІЯ" (03169, м. Київ, вул. Шевченко, 162, Жуляни, код ЄДРПОУ 40984721),

відповідача-2 Державного реєстратора Комунального підприємства "Архітектор" Дубенської міської ради Цимбалюка Олега Олександровича (35600, Рівненська обл., м. Дубно, вул. Замкова, 4, код ЄДРПОУ 13984794),

відповідача-3 Комунального підприємства "Архітектор" Дубенської міської ради (35600, Рівненська обл., м. Дубно, вул. Замкова, 4, код ЄДРПОУ 13984794)

про скасування рішення державного реєстратора щодо вчинення запису про реєстрацію права оренди земельної ділянки

за участю представників учасників справи:

- від позивача: Піц М.І. (ордер серія ВЛ № 000, 057961 від 24.05.2019 року);

- від відповідача-1: не з`явився;

- від відповідача-2: не з`явився;

- від відповідача-3: не з`явився.

ВСТАНОВИВ:

15 травня 2019 року Товариство з обмеженою відповідальністю "Кременець Агро" звернулося до Господарського суду Рівненської області із позовною заявою до відповідача-1 Товариства з обмеженою відповідальністю "ЮАГРІЯ"; відповідача-2 Державного реєстратора Комунального підприємства "Архітектор" Дубенської міської ради Цимбалюка Олега Олександровича; відповідача-3 Комунального підприємства "Архітектор" Дубенської міської ради про скасування рішення державного реєстратора щодо вчинення запису про реєстрацію права оренди земельної ділянки.

Ухвалою Господарського суду Рівненської області від 17.05.2019 року позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Кременець Агро" залишено без руху на підставі п. 10 ст. 174 ГПК України, заявнику встановлено 10-денний строк з дня отримання вказаної ухвали для усунення недоліків позовної заяви.

27 травня 2019 року на поштову адресу господарського суду Рівненської області від Товариство з обмеженою відповідальністю "Кременець Агро" надійшов лист, яким усунуто недоліки позовної заяви.

Ухвалою господарського суду Рівненської області від 03.06.22019 року прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі № 918/334/19, постановлено розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження, призначено підготовче судове засідання на 25.06.2019 року.

У судовому засіданні 25.06.2019 року судом встановлено, що відповідачі-1, -2, -3 не забезпечили явку уповноважених представників у судове засідання.

24 червня 2019 року від відповідача-3 надійшов лист, у якому останній просить суд провести судове засідання 25.06.2019 року без участі представника Комунального підприємства "Архітектор" Дубенської міської ради.

25 червня 2019 року від представника відповідача-1 надійшли:

- заява про вступ представника у справу;

- клопотання про відкладення підготовчого судового засідання та надання матеріалів справи для ознайомлення;

- заява про неодержання копії позовної заяви з додатками та перебіг строку на подання відзиву.

Присутній у судовому засіданні представник позивача заперечив стосовно задоволення заяви відповідача-1 про зобов`язання позивача надіслати на адресу представника Товариства з обмеженою відповідальністю "ЮАГРІЯ" Аваєвої Н.В. копії позовної заяви з додатками та про продовження строку для подання відзиву, який обрахувати з дати отримання позовної заяви з додатками.

Суд розглянувши заяви представника Товариства з обмеженою відповідальністю "ЮАГРІЯ" про вступ представника у справу та про неодержання копії позовної заяви з додатками та перебіг строку на подання відзиву встановив наступне.

Статтею 56 ГПК України встановлено, що сторона, третя особа, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь в судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника. Представником в суді може бути адвокат або законний представник (частина перша статті 58 ГПК України).

Частиною четвертою статті 60 ГПК України, яка є спеціальною статтею процесуального закону щодо належного підтвердження повноважень представника в суді, передбачено, що повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України Про адвокатуру та адвокатську діяльність .

Тому в господарському судочинстві згідно з вимогами статті 60 ГПК України допустимим доказом повноважень адвоката для участі в судовому процесі підписання заяв, скарг, клопотань та здійснення інших процесуально значимих дій є виключно довіреність або ордер.

Представник відповідача- 1 на підтвердження своїх повноважень надав суду ордер серія ВН № 113102 від 24.05.2019 року, відтак допускається судом до представлення інтересів Товариства з обмеженою відповідальністю "ЮАГРІЯ".

При відкритті провадження у справі №918/334/19 судом здійснено перевірку матеріалів позовної заяви на предмет відповідності їх нормам ГПК України, які регулюють порядок дотримання заявником вимог щодо подачі позовної заяви, внаслідок чого встановлено належність відправлення відповідачам у справі копії позовної заяви з додатками.

Як свідчить витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань місцезнаходженням юридичної особи Товариства з обмеженою відповідальністю "ЮАГРІЯ": 03169, м. Київ, Солом`янський р-н, вул. Шевченко, буд. 162, Жуляни.

Таким чином, Товариство з обмеженою відповідальністю "Кременець Агро" при поданні позовної заяви до суду дотрималося вимог ГПК України та долучило докази направлення на адресу Товариства з обмеженою відповідальністю "ЮАГРІЯ" (03169, м. Київ, Солом`янський р-н, вул. Шевченко, буд. 162, Жуляни) копії позовної заяви з додатками.

Отже, у господарського суду відсутні правові підстави для зобов`язання позивача у справі для додатково направлення копії позовної заяви з додатками для представника відповідача-1.

Разом з тим суд зазначає, що згідно з ч. 1 ст. 42 ГПК України учасники справи мають право: 1) ознайомлюватися з матеріалами справи, робити з них витяги, копії, одержувати копії судових рішень; 2) подавати докази; брати участь у судових засіданнях, якщо інше не визначено законом; брати участь у дослідженні доказів; ставити питання іншим учасникам справи, а також свідкам, експертам, спеціалістам; 3) подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб;4) ознайомлюватися з протоколом судового засідання, записом фіксування судового засідання технічними засобами, робити з них копії, подавати письмові зауваження з приводу їх неправильності чи неповноти; 5) оскаржувати судові рішення у визначених законом випадках; 6) користуватися іншими визначеними законом процесуальними правами.

Судом встановлено, що Товариство з обмеженою відповідальністю "ЮАГРІЯ" отримало ухвалу господарського суду Рівненської області від 03.06.2019 року - 15.06.2019 року.

Ухвалою господарського суду Рівненської області від 03.06.2019 року, зокрема, запропоновано сторонам подати суду: а) відповідачу: відповідно до ст. 165 ГПК України протягом п`ятнадцяти днів з моменту отримання даної ухвали - відзив на позовну заяву і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову; одночасно надіслати позивачу копію відзиву та доданих до нього документів, докази такого направлення надати суду до початку підготовчого засідання; б) позивачу: відповідно до ст. 166 ГПК України подати відповідь на відзив у 5-денний строк з дня отримання відзиву.

Згідно з ст. 113 ГПК України строки, в межах яких вчиняються процесуальні дії, встановлюються законом, а якщо такі строки законом не визначені, - встановлюються судом.

На підставі ч. 4 ст. 116 ГПК України якщо закінчення строку припадає на вихідний, святковий чи інший неробочий день, останнім днем строку є перший після нього робочий день.

Відтак, останнім днем строку для подання відзиву у справі для Товариства з обмеженою відповідальністю "ЮАГРІЯ" є 01.07.2019 року, а тому суд відмовляє у продовженні строку для подання відзиву, який ще не закінчився та обраховується з моменту отримання ухвали про відкриття провадження у справі, а не позовної заяви з додатками.

Господарський суд, розглянувши клопотання про відкладення підготовчого судового засідання та надання матеріалів справи для ознайомлення дійшов висновку про його задоволення виходячи з наступного.

Згідно з ч. 1 ст. 42 ГПК України учасники справи мають право, зокрема, ознайомлюватися з матеріалами справи, робити з них витяги, копії, одержувати копії судових рішень.

Згідно з ч. ч. 1, 2 ст. 183 ГПК України підготовче засідання проводиться за правилами, передбаченими статтями 196 - 205 цього Кодексу, з урахуванням особливостей підготовчого засідання, встановлених цією главою. Суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках: 1) визначених частиною другою статті 202 цього Кодексу; 2) залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача; 3) в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Відповідно до п. 2. ч. 2 ст. 202 ГПК України суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах встановленого цим Кодексом строку, зокрема, з таких підстав: перша неявка в судове засідання учасника справи, якого повідомлено про дату, час і місце судового засідання, якщо він повідомив про причини неявки, які судом визнано поважними.

Господарський суд визнає причини неявки представника відповідача-1 поважними у зв`язку із зайнятістю в іншому судовому засіданні.

Враховуючи викладене, з метою дотримання принципів господарського судочинства, а саме змагальності та рівності усіх учасників процесу перед законом і судом, враховуючи складність справи, з метою забезпечення надання можливості учасникам провадження у справі скористатися правами та обов`язками, передбаченими ГПК України, з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті господарський суд дійшов висновку про можливість задоволення клопотання відповідача-1 та відкладення розгляду справи у підготовчому засіданні.

Керуючись ст. ст. 42, 165, 177, 182, 183, 202, 234 та 235 ГПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Відкласти підготовче засідання в межах визначеного ГПК України строку підготовчого провадження на "17" липня 2019 р. на 11:00 год.

2. Засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Рівненської області за адресою: м. Рівне, вул. Набережна, 26-А, в залі судових засідань № 14.

Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення 25.06.2019 року в порядку, передбаченому ч. 1 ст. 235 ГПК України з негайно після її оголошення та оскарженню не підлягає.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається - http://rv.arbitr.gov.ua/sud5019/.

Суддя Заголдна Я.В.

Віддруковано 6 примірників:

1. - до справи;

2. позивачу Товариству з обмеженою відповідальністю "Кременець Агро" (47010, Тернопільська обл., Кременецький р-н, с. Крижів, вул. П.Підмурного, 9);

3. відповідачу-1 Товариству з обмеженою відповідальністю "ЮАГРІЯ" (03169, м. Київ, вул. Шевченко, 162, Жуляни);

4. представнику відповідача-1 Аваєвій Н.В. ( АДРЕСА_1 );

5. відповідачу-2 Державному реєстратору Комунального підприємства "Архітектор" Дубенської міської ради Цимбалюку Олегу Олександровичу (35600, Рівненська обл., м. Дубно, вул. Замкова, 4);

6. відповідачу-3 Комунальному підприємству "Архітектор" Дубенської міської ради (35600, Рівненська обл., м. Дубно, вул. Замкова, 4).

Дата ухвалення рішення25.06.2019
Оприлюднено26.06.2019
Номер документу82639129
СудочинствоГосподарське
Сутьреєстрацію права оренди земельної ділянки

Судовий реєстр по справі —918/334/19

Ухвала від 12.08.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Заголдна Я.В.

Ухвала від 12.08.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Заголдна Я.В.

Ухвала від 05.08.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Заголдна Я.В.

Ухвала від 05.08.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Заголдна Я.В.

Ухвала від 17.07.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Заголдна Я.В.

Ухвала від 15.07.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Заголдна Я.В.

Ухвала від 25.06.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Заголдна Я.В.

Ухвала від 03.06.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Заголдна Я.В.

Ухвала від 17.05.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Заголдна Я.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні