Ухвала
від 17.07.2019 по справі 918/334/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Господарський суд Рівненської області

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013


УХВАЛА

17 липня 2019 року м. Рівне Справа № 918/334/19

Господарський суд Рівненської області у складі судді Заголдної Я.В. при секретарі судового засідання В`юненко І.І. розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Кременець Агро" (47010, Тернопільська обл., Кременецький р-н, с. Крижів, вул. П.Підмурного, 9, код ЄДРПОУ 35190634)

до відповідача-1 Товариства з обмеженою відповідальністю "ЮАГРІЯ" (03169, м. Київ, вул. Шевченко, 162, Жуляни, код ЄДРПОУ 40984721),

відповідача-2 Державного реєстратора Комунального підприємства "Архітектор" Дубенської міської ради Цимбалюка Олега Олександровича (35600, Рівненська обл., м. Дубно, вул. Замкова, 4, код ЄДРПОУ 13984794),

відповідача-3 Комунального підприємства "Архітектор" Дубенської міської ради (35600, Рівненська обл., м. Дубно, вул. Замкова, 4, код ЄДРПОУ 13984794)

про скасування рішення державного реєстратора щодо вчинення запису про реєстрацію права оренди земельної ділянки

за участю представників учасників справи:

- від позивача: Піц М.І. (ордер серія № 000, 057961 від 24.05.2019 року);

- від відповідача-1: (в режимі відеоконференцзв`язку): не з`явився;

- від відповідача-2: не з`явився;

- від відповідача-3: не з`явився.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Кременець Агро" звернулося до Господарського суду Рівненської області із позовною заявою до відповідача-1 Товариства з обмеженою відповідальністю "ЮАГРІЯ"; відповідача-2 Державного реєстратора Комунального підприємства "Архітектор" Дубенської міської ради Цимбалюка Олега Олександровича; відповідача-3 Комунального підприємства "Архітектор" Дубенської міської ради про скасування рішення державного реєстратора щодо вчинення запису про реєстрацію права оренди земельної ділянки.

Ухвалою господарського суду Рівненської області від 03.06.2019 року прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі № 918/334/19, постановлено розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження, призначено підготовче судове засідання на 25.06.2019 року.

Ухвалою господарського суду Рівненської області від 25.06.2019 року відкладено підготовче засідання на "17" липня 2019 р. на 11:00 год.

Ухвалою господарського суду Рівненської області від 15.07.2019 року клопотання представника відповідача-1 Товариства з обмеженою відповідальністю "ЮАГРІЯ" Аваєвої Н.В. про проведення підготовчого судового засідання в режимі відеоконференції задоволено та доручено забезпечити проведення судового засідання в режимі відеоконференції Києво-Святошинському районному суду Київської області (вул. Мельниченка, 1 , м. Київ, 03170, зал свідок.).

17 липня 2019 року в судовому засіданні судом встановлено, що відповідачі-1, -2, -3 не забезпечили явку уповноважених представників у судове засідання.

Відповідальна особа у Києво-Святошинському районному суду Київської області головний спеціаліст Демидчук Олександр Миколайович доповів суду, що представник Товариства з обмеженою відповідальністю "ЮАГРІЯ" Аваєва Н.В., яка заявляла клопотання про проведення судового засідання 17.07.2019 року в режимі відеоконференцзв`язку, до даного суду не з`явилася.

Судом встановлено, що 17.07.2019 року на електронну пошту господарського суду від представника Товариства з обмеженою відповідальністю "ЮАГРІЯ" Аваєвої Н.В. надійшло клопотання про відкладення підготовчого засідання, призначеного на 17.07.2019 року, на підставі неможливості забезпечити явку представника відповідача-1 в дане судове засідання у зв`язку з його зайнятістю в іншому судовому засіданні.

Присутній у судовому засіданні представник позивача заперечив проти задоволення клопотання відповідача-1 про відкладення розгляду справи на підставі неможливості забезпечити явку представника останнього в судове засідання.

Господарський суд відмовляє у задоволенні клопотання представника відповідача-1 про відкладення підготовчого судового засідання з огляду на наступне.

Згідно зі ст. 177 ГПК України завданнями підготовчого провадження є: 1) остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; 2) з`ясування заперечень проти позовних вимог; 3) визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; 4) вирішення відводів; 5) визначення порядку розгляду справи; 6) вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті. Підготовче провадження починається відкриттям провадження у справі і закінчується закриттям підготовчого засідання.

Згідно з ч. 1, 21 ст. 183 ГПК України підготовче засідання проводиться за правилами, передбаченими статтями 196 - 205 цього Кодексу, з урахуванням особливостей підготовчого засідання, встановлених цією главою.

За ч. 1 ст. 181 ГПК України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання.

Згідно з п. 2 ч. 3 ст. 202 ГПК України якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі, зокрема, повторної неявки в судове засідання учасника справи (його представника) незалежно від причин неявки.

Судом встановлено, що представники відповідачів-1, -2, -3 повторно не з`явилися в підготовче засідання, ухвалою суду від 25.06.2019 року причини неявки представника відповідача-1 визнавалися поважними у зв`язку із зайнятістю в іншому судовому засіданні.

Господарський суд звертає увагу та те, що неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час та місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи, крім випадків, визначених ГПК України.

Відкладення розгляду справи є правом та прерогативою суду, основною умовою для якого є не відсутність у судовому засіданні представників сторін, належним чином повідомлених про дату, час та місце розгляду справи, а неможливість розгляду питань, визначених ч. 2 ст. 182 ГПК України у даному підготовчому судовому засіданні.

За таких обставин, враховуючи думку представника позивача, суд дійшов висновку про проведення підготовчого судового засідання за відсутності представників відповідачів-1, 2, 3 та про відмову у задоволенні клопотання відповідача-1 про відкладення підготовчого судового засідання.

Крім того, 17.07.2019 року від представника Товариства з обмеженою відповідальністю "ЮАГРІЯ" надійшло клопотання про встановлення додаткового строку для подання відзиву у зв`язку з неотриманням копії позовної заяви з додатками та ознайомленням з матеріалами справи представником відповідача- 1 лише 10.07.2019 року.

Представник відповідача-1 просить суд забезпечити право на подання відзиву та продовжити строк для його подання, який обрахувати з дати ознайомлення представника з позовною заявою.

Ухвалою господарського суду Рівненської області від 25.06.2019 року встановлено, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Кременець Агро" при поданні позовної заяви до суду дотрималося вимог ГПК України, долучило докази направлення на юридичну адресу Товариства з обмеженою відповідальністю "ЮАГРІЯ" копії позовної заяви з додатками.

Як вбачається з витягу з сайту Укрпошти, поштове відправлення за трек-номером 4302306589246 адресатом, тобто Товариством з обмеженою відповідальністю "ЮАГРІЯ" не отримано та повернулося за зворотною адресою.

Таким чином, господарським судом встановлено, що позивачем вчинено всі можливі заходи для направлення відповідачу-1 копії позовної заяви з додатками на адресу, зазначену в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань місцезнаходженням юридичної особи Товариства з обмеженою відповідальністю "ЮАГРІЯ": 03169, м. Київ, Солом`янський р-н, вул. Шевченко, буд. 162, Жуляни, а неотримання копії позовної заяви з додатками є наслідками діяння (бездіяльності) Товариства з обмеженою відповідальністю "ЮАГРІЯ" щодо її належного отримання.

Ухвалою господарського суду Рівненської області від 03.06.2019 року, зокрема, запропоновано відповідачам подати суду відповідно до ст. 165 ГПК України протягом п`ятнадцяти днів з моменту отримання даної ухвали - відзив на позовну заяву і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову; одночасно надіслати позивачу копію відзиву та доданих до нього документів, докази такого направлення надати суду до початку підготовчого засідання.

Судом встановлено, що Товариство з обмеженою відповідальністю "ЮАГРІЯ" отримало ухвалу господарського суду Рівненської області від 03.06.2019 року - 15.06.2019 року.

Згідно з ст. 113 ГПК України строки, в межах яких вчиняються процесуальні дії, встановлюються законом, а якщо такі строки законом не визначені, - встановлюються судом.

На підставі ч. 4 ст. 116 ГПК України якщо закінчення строку припадає на вихідний, святковий чи інший неробочий день, останнім днем строку є перший після нього робочий день.

Відтак, останнім днем строку для подання відзиву у справі для Товариства з обмеженою відповідальністю "ЮАГРІЯ" було 01.07.2019 року.

Відповідно до ч. 2 ст. 119 ГПК України встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

Частиною 3 ст. 119 ГПК України визначено, що якщо інше не встановлено законом, заява про поновлення процесуального строку, встановленого законом, розглядається судом, у якому належить вчинити процесуальну дію, стосовно якої пропущено строк, а заява про продовження процесуального строку, встановленого судом, - судом, який встановив строк, без повідомлення учасників справи.

Клопотання про продовження процесуального строку для подання відзиву від відповідача-1 надійшло на електронну адресу господарського суду 17.07.2019 року, що свідчить про його подання після закінчення процесуального строку.

Згідно з ст. 118 ГПК України право на вчинення процесуальних дій втрачається із закінченням встановленого законом або призначеного судом строку. Заяви, скарги і документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Відтак, господарський суд залишає без розгляду клопотання відповідача-1 про продовження процесуального строку для подання відзиву на позовну заяву у справі № 918/334/19.

Однак, зважаючи на обставини, викладені представником відповідача-1, факт його ознайомлення з матеріалами справи № 918/334/19 лише 10.07.2019 року та об`єктивну неможливість відповідача-1 подати відзив на позов та додаткові докази у встановлений судом строк - до 01.07.2019 року, господарський продовжує процесуальний строк на подання відзиву для Товариства з обмеженою відповідальністю "ЮАГРІЯ" за власною ініціативою до 02.08.2019 року включно.

Крім того, від представника Товариства з обмеженою відповідальністю "ЮАГРІЯ" надійшло клопотання про залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача-1 - ОСОБА_1 , яка є власником земельної ділянки з кадастровим номером НОМЕР_1 , про скасування рішення державного реєстратора щодо вчинення запису про реєстрацію права оренди якої подано позовну заяву.

Згідно з ст. 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов`язки, встановлені статтею 42 цього Кодексу. Вступ у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, не тягне за собою розгляду справи спочатку.

У підготовчому засіданні суд вирішує питання про вступ у справу інших осіб, заміну неналежного відповідача, залучення співвідповідача; може роз`яснювати учасникам справи, які обставини входять до предмета доказування, які докази мають бути подані тим чи іншим учасником справи; з`ясовує, чи надали сторони докази, на які вони посилаються у позові і відзиві, а також докази, витребувані судом чи причини їх неподання; вирішує питання про проведення огляду письмових, речових і електронних доказів у місці їх знаходження; вирішує питання про витребування додаткових доказів та визначає строки їх подання, вирішує питання про забезпечення доказів, якщо ці питання не були вирішені раніше (ч. 2 ст. 182 ГПК України).

Зважаючи на викладене та на те, що рішення у справі може вплинути на права або обов`язки власника земельної ділянки з кадастровим номером НОМЕР_1 , господарський суд залучає до участі у справі ОСОБА_1 , що є власником земельної ділянки згідно державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_2 , зареєстрованого за № 010958500508 від 18.11.2008 року.

Згідно з ч. 2 ст. 183 ГПК України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках: 1) визначених частиною другою статті 202 цього Кодексу; 2) залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача; 3) в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Відтак, у зв`язку із вступом у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача-1, з метою дотримання принципів господарського судочинства, а саме змагальності та рівності усіх учасників процесу перед законом і судом, з метою забезпечення надання можливості учасникам провадження у справі скористатися правами та обов`язками, передбаченими ГПК України, з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті господарський суд дійшов висновку про необхідність відкладення підготовчого судового засідання.

Керуючись ст. ст. 50, 165, 177, 182, 183, 202, 234 та 235 ГПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Відкласти підготовче засідання в межах визначеного ГПК України строку підготовчого провадження на "05" серпня 2019 р. на 16:30 год.

2. Засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Рівненської області за адресою: м. Рівне, вул. Набережна, 26-А, в залі судових засідань № 14.

3. Залишити без розгляду клопотання представника Товариства з обмеженою відповідальністю "ЮАГРІЯ" Аваєвої Н.В. про встановлення додаткового строку для подання відзиву.

4. Продовжити відповідачу-1 Товариству з обмеженою відповідальністю "ЮАГРІЯ" процесуальний строк для подання відзиву на позовну заяву і всіх письмових та електронних доказів (які можливо доставити до суду), висновків експертів і заяв свідків, що підтверджують заперечення проти позову - до 02.08.2019 року; одночасно надіслати позивачу копію відзиву та доданих до нього документів, докази такого направлення надати суду до початку підготовчого засідання 05.08.2019 року.

5. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача-1 - ОСОБА_1 (

АДРЕСА_1 . Зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Кременець Агро" направити для третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача-1 - ОСОБА_1 копію позовної заяви з додатками.

7. ОСОБА_1 надати суду пояснення щодо позовної заяви протягом 15 днів з дня отримання позовної заяви з додатками.

8. Запропонувати позивачу надати суду у строк до 02.08.2019 року належним чином засвідчену коіпю договору оренди землі № 36 від 04.01.2011 р. укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю "Кременець Агро" та гр. ОСОБА_1 та оригінал для огляду в судовому засіданні.

9. Усі заяви, клопотання, заперечення подати до суду з дотриманням вимог до форми та змісту заяв з процесуальних питань, встановлених ст. 170 ГПК України. Звернути увагу сторін на положення ст.ст. 74, 80, 81 ГПК України щодо порядку подання доказів, наслідків неподання доказів, їх направлення іншим учасникам справи, а також щодо порядку витребування доказів.

10. Попередити сторін, що відповідно до ч. 2 ст. 118 ГПК України заяви, скарги і документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

11. Звернути увагу сторін на те, що копії письмових доказів, які подаються, повинні бути оформлені відповідно до вимог ч. 4 ст. 91 ГПК України та п. 5.27 Уніфікованої системи організаційно-розпорядчої документації (Вимоги до оформлення документів ДСТУ 4163-2003).

Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення 17.07.2019 року в порядку, передбаченому ч. 1 ст. 235 ГПК України з негайно після її оголошення та підлягає оскарженню відповідно до вимог ГПК України в частині залишення без розгляду клопотання представника Товариства з обмеженою відповідальністю "ЮАГРІЯ" Аваєвої Н.В. про встановлення додаткового строку для подання відзиву.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається - http://rv.arbitr.gov.ua/sud5019/.

Суддя Заголдна Я.В.

Віддруковано 7 примірників:

1. - до справи;

2. позивачу Товариству з обмеженою відповідальністю "Кременець Агро" (47010, Тернопільська обл., Кременецький р-н, с. Крижів, вул. П.Підмурного, 9);

3. відповідачу-1 Товариству з обмеженою відповідальністю "ЮАГРІЯ" (03169, м. Київ, вул. Шевченко, 162, Жуляни);

4. представнику відповідача-1 ОСОБА_2 Н. ОСОБА_3 ( АДРЕСА_2 );

5. відповідачу-2 Державному реєстратору Комунального підприємства "Архітектор" Дубенської міської ради Цимбалюку Олегу Олександровичу (35600, Рівненська обл., м. Дубно, вул. Замкова, 4);

6. відповідачу-3 Комунальному підприємству "Архітектор" Дубенської міської ради (35600, Рівненська обл., м. Дубно, вул. Замкова, 4);

7. третій особі ОСОБА_1 ( АДРЕСА_3 .

Дата ухвалення рішення17.07.2019
Оприлюднено18.07.2019
Номер документу83086623
СудочинствоГосподарське
Сутьреєстрацію права оренди земельної ділянки

Судовий реєстр по справі —918/334/19

Ухвала від 12.08.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Заголдна Я.В.

Ухвала від 12.08.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Заголдна Я.В.

Ухвала від 05.08.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Заголдна Я.В.

Ухвала від 05.08.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Заголдна Я.В.

Ухвала від 17.07.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Заголдна Я.В.

Ухвала від 15.07.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Заголдна Я.В.

Ухвала від 25.06.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Заголдна Я.В.

Ухвала від 03.06.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Заголдна Я.В.

Ухвала від 17.05.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Заголдна Я.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні