Рішення
від 21.05.2019 по справі 478/1777/18
КАЗАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №478/1777/18

Провадження №2/478/52/2019

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 травня 2019 року. Казанківський районний суд Миколаївської області в складі: головуючого - судді Іщенко Х.В., при секретарі Луговській А.І, розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Казанка цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю РОЯЛ ГАЗ до ОСОБА_1 про стягнення боргу за договором позики,

В С Т А Н О И В:

Директор ТОВ РОЯЛ ГАЗ - ОСОБА_2 звернувся до суду з позовною заявою до ОСОБА_1 про стягнення боргу за договором позики, де посилаючись на невиконання відповідачем своїх зобов`язань, просив стягнути з відповідача на користь ТОВ РОЯЛ ГАЗ борг за договором позики у розмірі 21750 грн. та судові витрати в сумі 1762 грн.

Ухвалою суду від 15.11.2018 року, провадження у справі було відкрито в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін за наявними у справі матеріалами.

Ухвалою суду від 21.01.2019 року, в зв`язку з відсутністю відомостей про вручення відповідачеві повідомлення про дату, час і місце розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, було продовжено строк розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження та відкладено розгляд справи.

Ухвалою суду від 04.02.2019 року, з метою прийняття законного та обґрунтованого рішення, суд витребував від Тернівського відділення поліції Криворізького відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області, інформацію щодо реєстрації кримінального провадження по факту крадіжки скоєної 02.07.2018 року на ГЗС ТОВ РОЯЛ ГАЗ . Зазначена ухвала суду Тернівським ВП Криворізького ВП ГУНП в Дніпропетровській області виконана не була.

В судове засідання представник позивача не з`явився, надав суду заяву в якій просить розглядати справу за їх відсутності, позовні вимоги підтримує, не заперечує проти ухвалення заочного рішення.

Відповідач в судове засідання не з`явився, про час і місце судового засідання повідомлений у встановленому порядку причини неявки суду не повідомив, раніше 22.01.2019 року, надав суду письмове пояснення, в якому просив суд Тернівського відділення поліції Криворізького відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області, інформацію щодо реєстрації кримінального провадження по факту крадіжки скоєної 02.07.2018 року на ГЗС ТОВ РОЯЛ ГАЗ .

Враховуючи, що в справі є достатні матеріали про права і взаємовідносини сторін, відповідач належним чином повідомлений про місце і час судового засідання, представник позивача не заперечує проти ухваленні заочного рішення на підставі наявних у справі доказів, суд розглядає справу у відсутність відповідача відповідно до ст.ст. 280 , 281 ЦПК України .

Згідно положень ст.1046 ЦК України , за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов`язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості. Договір позики є укладеним з моменту передання грошей або інших речей, визначених родовими ознаками.

Відповідно до положень ст.1047 ЦК України , договір позики укладається у письмовій формі, якщо його сума не менш як у десять разів перевищує встановлений законом розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, а у випадках, коли позикодавцем є юридична особа, - незалежно від суми. На підтвердження укладення договору позики та його умов може бути представлена розписка позичальника або інший документ, який посвідчує передання йому позикодавцем визначеної грошової суми або визначеної кількості речей.

Згідно з положеннями ст.1049 ЦК України , позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві позику (кошти в такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором. Якщо договором не встановлений строк повернення позики або цей строк визначений моментом пред`явлення вимоги, позика має бути повернена позичальником протягом тридцяти днів від дня пред`явлення позикодавцем вимоги про це, якщо інше не встановлено договором (ч.1 ст. 1049 ЦК України ).

Так, в постанові Верховного Суду України від 02 липня 2014 року у справі №6-79цс14 зазначено, що відповідно до норм ст.ст. 1046 , 1047ЦК України договір позики (на відміну від договору кредиту) за своєю юридичною природою є реальною односторонньою, оплатною або безоплатною угодою, на підтвердження якої може бути надана розписка позичальника або інший письмовий документ, незалежно від його найменування, з якого дійсно вбачається як сам факт отримання в борг (тобто із зобов`язанням повернення) певної грошової суми, так і дати її отримання .

Постановою Верховного Суду України від 18 вересня 2013 року у справі №6-63цс13 визначено, що письмова форма договору позики внаслідок його реального характеру є доказом не лише факту укладення договору, але й факту передачі грошової суми позичальнику. Договір позики є двостороннім правочином, а також він є одностороннім договором, оскільки після укладення цього договору всі обов`язки за договором позики, у тому числі повернення предмета позики або рівної кількості речей того ж роду та такої ж якості, несе позичальник, а позикодавець набуває за цим договором тільки права. Досліджуючи боргові розписки чи договори позики, суди повинні виявляти справжню правову природу укладеного договору, незалежно від найменування документа, і залежно від установлених результатів робити відповідні правові висновки .

Судом встановлено, що між сторонами існують зобов`язання за договором позики. В підтвердження укладення договору між сторонами є борговий документ, власноручно написаний відповідачем у формі договору позики, який посвідчує передачу позивачем відповідачу грошової суми в розмірі 21750 грн. на умовах повернення до 02.12.2018 року, згідно якого позичальник - ОСОБА_1 по закінченню терміну, зобов`язався повернути їх в повній сумі.

Оригінал договору позики від 02.07.2018 року був наданий суду відповідачем, та підтверджує наявність невиконаного боргового зобов`язання відповідача перед позивачем.

Отже, письмова форма договору позики внаслідок його реального характеру є доказом не лише факту укладення договору, але й факту передачі грошової суми позичальнику.

З дослідженого в судовому засіданні договору позики від 02.07.2018 року вбачається, що сторонами в письмовій формі зафіксовані істотні умови договору позики, а саме: предмет позики - грошові кошти та строк повернення боргу за користування, які боржник зобов`язалась сплачувати кредитору за користування його грошовими коштами.

За таких обставин, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі в сумі 21750 грн. - боргу за договором позики.

У відповідності до ст.141 ЦПК України , підлягають стягненню з відповідача судові витрати по оплаті судового збору на користь позивача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 4 , 12 , 89 , 263-265 , 280-282 ЦПК України ,суд,-

У Х В А Л И В:

Позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю РОЯЛ ГАЗ до ОСОБА_1 про стягнення боргу за договором позики, - задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (ІПН: НОМЕР_1 ) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю РОЯЛ ГАЗ (ЄДРПОУ 41561488, р/р. НОМЕР_2 , ПАТ БАНК ВОСТОК м. Дніпро, МФО №307123) борг за договором позики у розмірі 21750 (двадцять одна тисяча сімсот п`ятдесят) гривень.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (ІПН: НОМЕР_1 ) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю РОЯЛ ГАЗ (ЄДРПОУ 41561488, р/р. НОМЕР_2 , ПАТ БАНК ВОСТОК м. Дніпро, МФО №307123) судові витрати в розмірі 1762 (одна тисяча сімсот шістдесят дві) гривні.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України , не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Суддя:

Дата ухвалення рішення21.05.2019
Оприлюднено27.06.2019
Номер документу82644759
СудочинствоЦивільне
Сутьце, якщо інше не встановлено договором (ч.1 ст. 1049 ЦК України ). Так, в постанові Верховного Суду України від 02 липня 2014 року у справі №6-79цс14 зазначено, що відповідно до норм ст.ст. 1046 , 1047ЦК України договір позики (на відміну від договору кредиту) за своєю юридичною природою є реальною односторонньою, оплатною або безоплатною угодою, на підтвердження якої може бути надана розписка позичальника або інший письмовий документ, незалежно від його найменування, з якого дійсно вбачається як сам факт отримання в борг (тобто із зобов`язанням повернення) певної грошової суми, так і дати її отримання . Постановою Верховного Суду України від 18 вересня 2013 року у справі №6-63цс13 визначено, що письмова форма договору позики внаслідок його реального характеру є доказом не лише факту укладення договору, але й факту передачі грошової суми позичальнику. Договір позики є двостороннім правочином, а також він є одностороннім договором, оскільки після укладення цього договору всі обов`язки за договором позики, у тому числі повернення предмета позики або рівної кількості речей того ж роду та такої ж якості, несе позичальник, а позикодавець набуває за цим договором тільки права. Досліджуючи боргові розписки чи договори позики, суди повинні виявляти справжню правову природу укладеного договору, незалежно від найменування документа, і залежно від установлених результатів робити відповідні правові висновки . Судом встановлено, що між сторонами існують зобов`язання за договором позики. В підтвердження укладення договору між сторонами є борговий документ, власноручно написаний відповідачем у формі договору позики, який посвідчує передачу позивачем відповідачу грошової суми в розмірі 21750 грн. на умовах повернення до 02.12.2018 року, згідно якого позичальник - ОСОБА_1 по закінченню терміну, зобов`язався повернути їх в повній сумі. Оригінал договору позики від 02.07.2018 року був наданий суду відповідачем, та підтверджує наявність невиконаного боргового зобов`язання відповідача перед позивачем. Отже, письмова форма договору позики внаслідок його реального характеру є доказом не лише факту укладення договору, але й факту передачі грошової суми позичальнику. З дослідженого в судовому засіданні договору позики від 02.07.2018 року вбачається, що сторонами в письмовій формі зафіксовані істотні умови договору позики, а саме: предмет позики - грошові кошти та строк повернення боргу за користування, які боржник зобов`язалась сплачувати кредитору за користування його грошовими коштами. За таких обставин, суд вважає, що

Судовий реєстр по справі —478/1777/18

Рішення від 21.05.2019

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Іщенко Х. В.

Ухвала від 04.02.2019

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Іщенко Х. В.

Ухвала від 21.01.2019

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Іщенко Х. В.

Ухвала від 15.11.2018

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Іщенко Х. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні