Рішення
від 18.06.2019 по справі 635/7385/17
ХАРКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 635/7385/17

Провадження № 2/635/204/2019

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 червня 2019 року

смт. Покотилівка Харківського району Харківської області

Харківський районний суд Харківської області в складі:

головуючого судді - Токарєвої Н.М.,

секретар судового засідання - Кондратенко Л.І.,

учасники справи:

позивач: ОСОБА_1 ,

представник позивача: адвокат Шпіть Анатолій Вікторович,

відповідач: Хорошівська селищна рада

Харківського району Харківської області,

відповідач: ОСОБА_2 ,

третя особи: Перша державна нотаріальна контора Харківського району Харківської області,

розглянув у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Хорошівської селищної ради Харківського району Харківської області, ОСОБА_2 , третя особа: Перша державна нотаріальна контора Харківського району Харківської області про визнання права власності в порядку спадкування за заповітом, -

ВСТАНОВИВ:

13 грудня 2017 року позивач звернувся до суду із позовом, який в ході судового розгляду неодноразово доповнювала та уточнювала, та остаточно просить суд встановити факт володіння ОСОБА_3 1/2 частиною житлового будинку по АДРЕСА_1 на підставі договору дарування від 29 грудня 1987 року, зареєстрованого державним нотаріусом Другої державної нотаріальної контори Харківського району Ніколенко Г.А., реєстровий № 2951, та визнати за позивачем право власності на 1/2 частину житлового будинку літ. А-1 з прибудовами літ. а , А1-1 , А2-1 , ганками літ. а1 , а2 , загальною площею 80,20кв.м., житловою площею 26,70кв.м., допоміжною площею 53,60кв.м., з надвірними будівлями та спорудами: погріб літ. Б , сарай літ. В , ганки літ. в , в1 , вбиральні літ. Є , Ж , літній душ літ. З , сарай літ. И , місцеві очисні споруди літ. Г , Я , в смт. Хорошеве по вул. Дружби № 7, Харківського району Харківської області, в порядку спадкування за заповітом, після смерті чоловіка ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її чоловік ОСОБА_3 , який за життя 19 червня 2008 року склав заповіт на ім`я позивача, яким заповів належну йому на підставі договору дарування від 29 грудня 1987 рокучастку у житловому будинку. Після його смерті відкрилася спадщина, яка складається з 1/2 частини житлового будинку та надвірних будівель по АДРЕСА_1 . Спадщину після померлого чоловіка вона прийняла шляхом звернення із заявою до Першої державної нотаріальної контори Харківського району Харківської області, однак в оформленні спадкових прав було відмовлено у зв`язку з відсутністю оригіналу правовстановлюючого документу на нерухоме майно та повідомлено, що оригінал знаходиться у спадкоємця за законом ОСОБА_4 , яка відмовляється надати оригінал договору дарування від 29 грудня 1987 року. ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 і спадщину після неї прийняла за заповітом її онука ОСОБА_2 . З ОСОБА_2 виник спір щодо права власності на спадкове майно, тому позивач вимушена звернутися до суду з цим позовом.

Ухвалою Харківського районного суду Харківської області від 14 грудня 2017 року провадження по справі відкрито, призначено проведення судового засідання на 02 лютого 2018 року о 14 год. 00 хв.

02 лютого 2018 року представником позивача - адвокатом Шпіть А.В. подано клопотання про витребування доказів з Першої державної нотаріальної контори Харківського району Харківської області, а саме копію спадкової справи після смерті ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою Харківського районного суду Харківської області від 02 лютого 2018 року клопотання про забезпечення доказів представника позивача задоволено, витребувано з Першої державної нотаріальної контори Харківського району Харківської області (м. Харків, вул. Євгена Котляра, 4) , належним чином завірену копію спадкової справи № 160/2017 після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 .

Представником позивача - адвокатом Шпіть А.В. подано до суду клопотання про витребування доказів з Другої державної нотаріальної контори Харківського району Харківської області, належним чином завірену копію Договору дарування, посвідченого Другою державною нотаріальною конторою Харківського району Харківської області 29 грудня 1987 року за реєстровим № 2951, та з Московського районного у м. Харкові відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Харківській області копію актового запису чи витягу з Державного реєстру актів цивільного стану про реєстрацію смерті ОСОБА_5 , який проживав за адресою: АДРЕСА_2 , та який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Ухвалою Харківського районного суду Харківської області від 28 березня 2018 року клопотання про забезпечення доказів представника позивача задоволено, витребувано з Другої державної нотаріальної контори Харківського району Харківської області (Харківська область, м. Люботин, вул. Джерельна, 4), належним чином завірену копію Договору дарування, посвідченого Другою державною нотаріальною конторою Харківського району Харківської області 29 грудня 1987 року за реєстровим № 2951; витребувано з Московського районного у м. Харкові відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Харківській області (м. Харків, вул. Валентинівська, б. 31) копію актового запису чи витягу з Державного реєстру актів цивільного стану про реєстрацію смерті ОСОБА_5 , який проживав за адресою: АДРЕСА_2 , та який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Представником позивача - адвокатом Шпіть А.В. подано до суду клопотання про витребування доказів з Харківського обласного державного нотаріального архіву належним чином завірену копію Договору дарування, посвідченого Другою державною нотаріальною конторою Харківського району Харківської області 29 грудня 1987 року за реєстровим № 2951.

Ухвалою Харківського районного суду Харківської області від 22 червня 2018 року клопотання про забезпечення доказів представника позивача задоволено, витребувано з Харківського обласного державного нотаріального архіву (м.Харків,вул.Біблика,18), належним чином завірену копію Договору дарування, посвідченого Другою державною нотаріальною конторою Харківського району Харківської області 29 грудня 1987 року за реєстровим № 2951.

Представником позивача - адвокатом Шпіть А.В. подано клопотання про витребування доказів з Першої державної нотаріальної контори Харківського району Харківської області, а саме копію спадкової справи після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 .

Ухвалою Харківського районного суду Харківської області від 09 жовтня 2018 року клопотання про забезпечення доказів представника позивача задоволено, витребувано з Першої державної нотаріальної контори Харківського району Харківської області (м. Харків, вул. Євгена Котляра, 4) , належним чином завірену копію спадкової справи після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 .

Представник позивача надав до суду заяву про слухання справи за його відсутності та відсутністю позивача, позовні вимоги позивача підтримав, просив суд їх задовольнити.

Від Хорошівської селищної ради Харківського району Харківської області до суду надійшла заява, в якій вони не мають заперечень проти позву, просять суд розглянути справу без представника селищної ради.

Від Першої державної нотаріальної контори Харківського району Харківської області надійшла заява, в якій просять суд розглянути справу без її представника та вирішити справу згідно чинного законодавства.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилася, про час, дату та місце слухання справи повідомлялася належним чином, заяв, клопотань, заперечень та відзиву на позовну заяву не подавала, тож суд розглядає справу за її відсутності.

Інших клопотань та заяв від учасників до суду не надходило.

За загальним правилом частини першої статті 223 ЦПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті.

В зв`язку з неявкою в судове засідання учасників справи, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, дослідивши матеріали справи та надані докази, встановив наступні факти та відповідні їм правовідносини.

За приписами ст. 2 ЦПК України, завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, свобод чи інтересів фізичних осіб , прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Згідно зі ст. 4 ЦПК України , кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Судом встановлено, що 16 січня 2004 року ОСОБА_1 та ОСОБА_3 уклали шлюб, який був зареєстрований відділом реєстрації актів громадянського стану Червонозаводського районного управління юстиції міста Харкова, актовий запис № 11, видано свідоцтво про одруження серії НОМЕР_1 .

19 червня 2008 року державним нотаріусом Першої Харківської державної нотаріальної контори Тиндик І.В. було посвідчено заповіт, зареєстрований в реєстрі за № 7-1531, складений ОСОБА_3 , яким на випадок своєї смерті всю належну йому частку в праві спільної власності на житловий будинок АДРЕСА_1 заповів дружині ОСОБА_1 .

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 .

Батьками ОСОБА_3 були ОСОБА_5 та ОСОБА_6 шлюбу - ОСОБА_7 , що вбачається з копії договору дарування від 29.12.1987 частини житлового будинку та заяви ОСОБА_4 про прийняття спадщини після смерті сина від 01.03.2017.

За рішенням народного суду Харківського району Харківської області від 07 серпня 1973 року у справі № 2-1106, шлюб між ОСОБА_8 та ОСОБА_5 був розірваний, та згодом ОСОБА_8 змінила прізвище на ОСОБА_9 .

З копії актового запису про смерть № 18217 від 05.12.1997, наданого суду Харківським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану ГТУЮ у Харківській області, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , помер ІНФОРМАЦІЯ_5 , проживав в АДРЕСА_2 .

22 лютого 2017 року заяву позивача ОСОБА_1 про прийняття спадщини після смерті чоловіка за заповітом зареєстровано в Першій державній нотаріальній конторі Харківського району Харківської області по книзі реєстрації спадкових справ за № 371, заведено спадкову справу № 160/2017.

На підставі договору дарування від 29 грудня 1987 року, зареєстрованого державним нотаріусом Другої державної нотаріальної контори Харківського району Ніколенко Г.А., реєстровий № 2951, ОСОБА_3 набув право власності на половину житлового будинку з відповідною частиною надвірних будівель по АДРЕСА_1 .

Харківським обласним державним нотаріальним архівом листом від 20.07.2018 № 2055/01-21 до суду надіслано належним чином засвідчену фотокопію договору дарування від 29 грудня 1987 року, зареєстрованого державним нотаріусом Другої державної нотаріальної контори Харківського району Ніколенко Г.А., реєстровий № 2951.

Згідно довідки КП Харківське районне бюро технічної інвентаризації від 08.08.2017 № 243 право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 за архівними матеріалами станом на 31 грудня 2012 року зареєстровано в 1/2 частині за ОСОБА_8 на підставі рішення народного суду Харківського району Харківської області від 07.08.1973 справа № 2-1106 та в 1/2 частині за ОСОБА_3 на підставі договору дарування від 29 грудня 1987 року, зареєстрованого державним нотаріусом Другої державної нотаріальної контори Харківського району Ніколенко Г.А., реєстровий № 2951. За вказаною адресою розташовані житловий будинок літ. А-1 загальною площею 80,20кв.м., житловою площею 26,70кв.м., погріб літ. Б , сараї літ. В та літ. И , вбиральні літ. Є , Ж , літній душ літ. З , місцеві очисні споруди літ. Г , Я , огорожа № 1-4, самочинне переобладнання та самочинні будівлі відсутні, що підтверджується також даними технічного паспорту станом на 04.08.2017.

Листом від 28.08.2016 державним нотаріусом Першої державної нотаріальної контори Харківського району Харківської області Ольховською Л.М. повідомлено ОСОБА_1 , що для оформлення її спадкових прав після смерті чоловіка на 1/2 частину житлового будинку по АДРЕСА_1 їй необхідно звернутися до суду оскільки не наданий документ, що підтверджує право власності та державну реєстрацію на нерухоме майно, вказаний документ знаходиться на руках в іншої спадкоємиці за законом згідно ст.. 1241 ЦК України ОСОБА_4 .

23 лютого 2018 року державним нотаріусом Першої державної нотаріальної контори Харківського району Харківської області Ольховською Л.М. винесено постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії по спадковій справі № 160/2017 та відмовлено ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті чоловіка ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 за тих підстав, що оригінал договору дарування від 29 грудня 1987 року, зареєстрований державним нотаріусом Другої державної нотаріальної контори Харківського району Ніколенко Г.А., реєстровий № 2951, за яким спадкодавець набув право власності на 1/2 частину житлового будинку по АДРЕСА_1 , знаходиться на руках у ОСОБА_4 , отримати дублікат неможливо.

Листом від 23.02.2018 № 496/01-16 Першої державної нотаріальної контори Харківського району Харківської області до суду надіслано копію спадкової справи № 160/2017 після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 , з якої вбачається, що 22 лютого 2017 року позивач ОСОБА_1 звернулась до Першої державної нотаріальної контори Харківського району Харківської області із заявою про прийняття спадщини за заповітом після смерті чоловіка, було відкрито спадкову справу. 01 березня 2017 року до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини на підставі ст. 1241 ЦК України, як спадкоємець, який має обов`язкову частку у спадщині звернулась мати померлого ОСОБА_3 - ОСОБА_4 . За даними інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) № 46856805 від 22.07.2017 в реєстрі зареєстрований за № 7-1531 заповіт ОСОБА_3 , посвідчений 19 червня 2008 року державним нотаріусом Першої Харківської державної нотаріальної контори Тиндик І.В. і є чинним. В матеріалах спадкової справи містяться відомості КП Харківське районне бюро технічної інвентаризації , що право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 за архівними матеріалами станом на 31 грудня 2012 року зареєстровано в 1/2 частині за ОСОБА_8 на підставі рішення народного суду Харківського району Харківської області від 07.08.1973 справа № 2-1106 та в 1/2 частині за ОСОБА_3 на підставі договору дарування від 29 грудня 1987 року, зареєстрованого державним нотаріусом Другої державної нотаріальної контори Харківського району Ніколенко Г.А., реєстровий № 2951 та технічний паспорт станом на 04.08.2017. Оригінал або належним чином засвідчена копія правовстановлюючого документу на спадкове майно в матеріалах спадкової справи відсутній.

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть № НОМЕР_3 .

Листом від 26.10.2018 № 3524/02-14 Першої державної нотаріальної контори Харківського району Харківської області до суду надіслано копію спадкової справи № 685/2018 після ОСОБА_4 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 , з якої вбачається, що із заявою про прийняття спадщини за заповітом до нотаріальної контори звернулась онука померлої - ОСОБА_2 , яка була зареєстрована по книзі обліку спадкових справ № 1737 14.08.2018, заведено спадкову справу № 685/2018, свідоцтво про право на спадщину не видавалось, про що відсутня інформація у Спадковому реєстрі. У Спадковому реєстрі зареєстрований заповіт за № 815, складений ОСОБА_4 , посвідчений приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу Кардашиним Р.С. 20.08.2014, яким вона заповіла все своє майно ОСОБА_2 , який є чинним.

В матеріалах спадкової справи № 685/2018 після ОСОБА_4 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 також містяться: договір купівлі-продажу від 19 вересня 1973 року житлового будинку по АДРЕСА_3 , посвідчений нотаріусом Шостої Харківської державної нотаріальної контори Волощенко Л.Л. за р. № 11481, за яким ОСОБА_8 набула право власності на будинок з надвірними будівлями; договір дарування від 29 грудня 1987 року, зареєстрований державним нотаріусом Другої державної нотаріальної контори Харківського району Ніколенко Г.А., реєстровий № 2951, за яким батько ОСОБА_5 подарував сину ОСОБА_3 половину житлового будинку та за яким останній набув право власності на 1/2 частину житлового будинку по АДРЕСА_1 ; реєстраційне свідоцтво Харківського міжміського бюро технічної інвентаризації від 26 січня 1981 року, яким підтверджується, що житловий будинок АДРЕСА_1 зареєстрований за ОСОБА_8 на підставі рішення народного суду Харківського району Харківської області від 07 серпня 1973 року у справі № 2-1106, записано в реєстрову книгу № 10 за реєстровим № 1092; рішення народного суду Харківського району Харківської області від 07 серпня 1973 року у справі № 2-1106, згідно якого шлюб між ОСОБА_8 та ОСОБА_5 розірвано та визнано право власності за ОСОБА_8 на житловий будинок АДРЕСА_1 , як за дружиною в порядку поділу майна.

Вирішуючи по суті даний спір суд виходить з того, що загальними засадами цивільного законодавства є, зокрема, справедливість, добросовісність та розумність (пункт 6 частини першої статті 3 ЦК України).

Відповідно до положень статей 55, 124 Конституції України та статті 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів, при цьому відповідно до ст. 5 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором, у випадку, якщо закон або договір не визначають ефективного способу захисту порушеного, невизнаного або оспореного права, свободи чи інтересу особи, яка звернулася до суду, суд відповідно до викладеної в позові вимоги такої особи може визначити у своєму рішенні такий спосіб захисту, який не суперечить закону.

За ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Положеннями ст. 4, ст. 86 ЦК України, в редакції 1963 року, передбачено, що цивільні права і обов`язки виникають з підстав, передбачених законодавством Союзу РСР і Української РСР, а також з дій громадян і організацій, які хоч і не передбачені законом, але в силу загальних начал і змісту цивільного законодавства породжують цивільні права і обов`язки. Право власності - це врегульовані законом суспільні відносини щодо володіння, користування і розпорядження майном. Право власності в Україні охороняється законом. Відносини власності регулюються Законом України Про власність , цим Кодексом, іншими законодавчими актами.

Згідно ст. 12, ст. 13, ст. 19, ст. 49, ст. 50, ст. 55 Закону України Про власність , введеного в дію з 15.04.1991 Постановою Верховної Ради УРСР від 26.03.1991 N 885-XII, громадянин набуває права власності на майно, одержане внаслідок успадкування або укладення інших угод, не заборонених законом. Об`єктами права приватної власності є зокрема жилі будинки. Громадяни мають право відчужувати належне їм майно. Володіння майном вважається правомірним, якщо інше не буде встановлено судом, третейським судом. Власник не може бути позбавлений права на своє майно, крім випадків, передбачених цим Законом та іншими законодавчими актами України. Обов`язкова державна реєстрація права власності не була передбаченими цими нормативними актами.

Отже, після отримання поділу майна між подружжям за рішенням суду від 07 серпня 1973 року ОСОБА_10 набула право власності на 1/2 частину спірного будинку, а син ОСОБА_3 набув право власності на 1/2 частину житлового будинку на підставі договору дарування, укладеного 29 грудня 1987 року з батьком.

Відповідно до ст. 41 Конституції України, кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю.

Відповідно до ст. 319 ЦК України, власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Усім власникам забезпечується рівні умови здійснення своїх прав.

Згідно із ч. 1 ст. 321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

За ст. 328, ст. 373 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом. Право власності на землю (земельну ділянку) набувається і здійснюється відповідно до закону.

Відповідно до вимог ст. 182 ЦК України право власності та інші речові права на нерухомі речі, обмеження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації.

Відповідно до ст. 4, ч. 1 ст. 26, ст. 19, ст. 27 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень обов`язковій державній реєстрації прав підлягає право власності. Записи до Державного реєстру прав вносяться на підставі прийнятого рішення про державну реєстрацію прав. До документів, що підтверджують виникнення, перехід та припинення права власності на нерухоме майно, віднесено також рішення суду.

У відповідності до ст. 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадку входять всі права та обов`язки, які належали спадкодавцю на момент відкриття спадщини.

Згідно ст. 1222 ЦК України спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Право на спадок виникає в день відкриття спадку відповідно до вимог ст. 1223 ЦК України.

Відповідно до ст. 1261 ЦК України, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Згідно ст. ст. 1268-1270, 1272ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу- 6 місяців з моменту відкриття спадщини, він не заявив про відмову від неї. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

Згідно положень ч. 1 ст. 1241 ЦК України малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов`язкова частка). Розмір обов`язкової частки у спадщині може бути зменшений судом з урахуванням відносин між цими спадкоємцями та спадкодавцем, а також інших обставин, які мають істотне значення.

Тож, незалежно від складеного заповіту померлим ОСОБА_3 на ім`я своєї дружини ОСОБА_1 , мати спадкодавця ОСОБА_10 , яка пережила його та була непрацездатною є також спадкоємцем та вона прийняла у спадщину 1/8 частину спірного житлового будинку, як свідчать матеріали спадкових справ, які були надані органами нотаріату.

Після смерті ОСОБА_4 спадщину за заповітом прийняла її онука ОСОБА_2 , однак право власності на спадкове нерухоме майно не оформила та не зареєструвала у встановленому Законом порядку.

Отже 1/8 частина спірного житлового будинку по АДРЕСА_1 є відкритою, у зв`язку з прийняттям спадщини спадкоємцями, які не зареєстрували своє право власності у Державному реєстрі речових прав.

За змістом ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути крім інших - визнання права.

Як роз`яснено в п.23 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року № 7 Про судову практику у справах про спадкування , у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Згідно ст. ст. 76-77, 80-81, 83 ЦПК України доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються на підставі пояснень сторін, третіх осіб, їхніх представників, допитаних як свідків, показань свідків, письмових доказів, речових доказів, зокрема звуко- і відеозаписів, висновків експертів. Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі. Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виникає спір.

Таким чином, під час судового розгляду було встановлено, що позивач прийняла спадщину після смерті свого чоловіка за заповітом, яка складалася з 1/2 частини житлового будинку з надвірними будівлями по АДРЕСА_1 , нею не був наданий органам нотаріату оригінал правовстановлюючого документу на нерухоме майно, у зв`язку з чим вона не має можливості отримати свідоцтво про право на спадщину за заповітом, обов`язкову частку у цьому спадковому майні успадкувала мати спадкодавця в порядку ст.. 1241 ЦК України, яка також померла і після її смерті прийняла спадщину онука за заповітом - відповідач ОСОБА_2 , якій у спадок перейшла 1/8 частина спірного житлового будинку за вказаною адресою, і яка також не отримала свідоцтво про право на спадщину після смерті бабусі за заповітом, право власності спадкоємцями на спірне домоволодіння зареєстровано не було, тож позовні вимоги підлягають задоволенню частково в частині встановлення факту володіння спадкодавцем спірним житловим будинком та визнання права власності за позивачем на 3/8 частин житлового будинку з надвірними будівлями по АДРЕСА_1 .

Питання про розподіл судових витрат суд вирішує на підставі ст. 141 ЦПК України та залишає за рахунок позивача.

Керуючись ст.ст. 12, 78, 80, 81, 141, 263-265 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Хорошівської селищної ради Харківського району Харківської області, ОСОБА_2 , третя особа: Перша державна нотаріальна контора Харківського району Харківської області про визнання права власності в порядку спадкування за заповітом - задовольнити частково.

Встановити факт володіння ОСОБА_3 1/2 частиною житлового будинку АДРЕСА_1 на підставі договору дарування від 29 грудня 1987 року, зареєстрованого державним нотаріусом Другої державної нотаріальної контори Харківського району Ніколенко Г.А., реєстровий № 2951.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на 3/8 частин житлового будинку літ. А-1 з прибудовами літ. а , А1-1 , А2-1 , ганками літ. а1 , а2 , загальною площею 80,20кв.м., житловою площею 26,70кв.м., допоміжною площею 53,60кв.м., з надвірними будівлями та спорудами: погріб літ. Б , сарай літ. В , ганки літ. в , в1 , вбиральні літ. Є , Ж , літній душ літ. З , сарай літ. И , місцеві очисні споруди літ. Г , Я , в смт. Хорошеве по вул. АДРЕСА_1 № 7, Харківського району Харківської області, в порядку спадкування за заповітом, після смерті чоловіка ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В задоволенні іншої частини позовних вимог - відмовити.

Судові витрати у вигляді судового збору залишити за рахунок позивача.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі знаходиться за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_7 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення відповідно до Перехідних положень ЦПК України в редакції Закону України 2147-VIII 03.10.2017, може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного суду через Харківський районний суд Харківської області шляхом подачі апеляційної скарги особою, яка її оскаржує, протягом тридцяти днів з дня складення судового рішення.

Позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , паспорт серії НОМЕР_4 , виданий Київським МВ РВ ХМУУМВС України в Харківській області, ідентифікаційний номер НОМЕР_5 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_4 ;

Відповідач - Хорошівська селищна рада Харківського району Харківської області, код ЄДРПОУ 04396756, місцезнаходження: Харківська область, Харківський район, смт. Хорошеве, вул. Миру, б. 33 ;

Відповідач - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , ідентифікаційний номер НОМЕР_6 , місце реєстрації: АДРЕСА_5 ;

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: Перша державна нотаріальна контора Харківського району Харківської області, місцезнаходження: м. Харків, вул. Євгена Котляра, б. 4 .

Повний текст рішення складений 26 червня 2019 року.

Суддя Н.М. Токарєва

Дата ухвалення рішення18.06.2019
Оприлюднено27.06.2019
Номер документу82663956
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності в порядку спадкування за заповітом

Судовий реєстр по справі —635/7385/17

Рішення від 18.06.2019

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Токарєва Н. М.

Рішення від 18.06.2019

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Токарєва Н. М.

Ухвала від 29.01.2019

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Токарєва Н. М.

Ухвала від 09.10.2018

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Токарєва Н. М.

Ухвала від 22.06.2018

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Токарєва Н. М.

Ухвала від 28.03.2018

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Токарєва Н. М.

Ухвала від 02.02.2018

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Токарєва Н. М.

Ухвала від 14.12.2017

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Токарєва Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні