Ухвала
від 26.06.2019 по справі 904/1573/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49600

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

У Х В А Л А

26.06.2019 м. ДніпроСправа № 904/1573/19

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Метан-Торг", м. Дніпро

до Акціонерного товариства "ДТЕК Дніпровські електромережі", м. Дніпро

третя особа-1, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача: Товариство з обмеженою відповідальністю "Метан-авто", м. Перещепине Дніпропетровської області

третьої особи-2, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача: Товариство з обмеженою відповідальністю "Інвест груп Дніпро", м. Дніпро

про зобов`язання укласти договір споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії

Суддя Євстигнеєва Н.М.

Представники:

Від позивача: Хохлов Р.В., виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, керівник; Чорноморченко М.Є., довіреність від 13 травня 2019 року, адвокат, діє на підставі посвідчення адвоката №1933 від 31.10.2017

Від відповідача: Коваль І.О., довіреність №26 від 14 січня 2019 року, адвокат, діє на підставі посвідчення адвоката України №1453 від 30.07.2018

Від третьої особи-1: не з`явився

Від третьої особи-2: не з`явився

С У Т Ь С П О Р У:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Метан-Торг" звернулося до Господарського суду Дніпропетровської області із позовом, яким з урахуванням заяви про зміну предмета позову (вх. № 21530/19 від 16.05.2019) просить визнати укладеним договір споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії, наведений у додатку 3 до Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 № 312 та розміщений на офіційному сайті відповідача, між Акціонерним товариством "ДТЕК Дніпровські електромережі" та Товариством з обмеженою відповідальністю "Метан-Торг" на об`єкт - АГНКС, що знаходиться за адресою: Дніпропетровська область, Дніпровський район, м. Підгороднє, автошлях Н 041002, км 0 Новомосковськ-Спаське.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що згідно п. 1.2.13 Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених Постановою НКРЕКП №312 від 14.03.2018 далі - ПРРЕЕ, Правила) у разі надання електроустановки або її частини в оренду за умов, що передане в оренду устаткування забезпечує завершену функціональну дію на ринку електричної енергії (виробництво, передачу, розподіл або споживання електричної енергії), та обумовлення договором оренди передачі орендареві відповідних повноважень щодо врегулювання договірних відносин з учасниками роздрібного ринку щодо електрозабезпечення орендованої електроустановки або її частини між орендарем та відповідними суб`єктами мають бути укладені відповідні договори згідно з вимогами цих Правил. В усіх інших випадках передбачені цими Правилами договори укладаються з власником електроустановки.

Так, позивач, користуючись на праві операційної оренди об`єктом електропостачання- АГНКС, та, керуючись п. 1.2.13, абз. 1 п. 2.1.3, п. 2.1.4, п.2.1.7, п. 4.27 Правил ТОВ "Метан-торг", подав відповідачеві заяву про укладення договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії та відповідний пакет документів, в т.ч. документи, підтверджуючі зміну власника та користувача об`єкта -АГНКС. 08.04.2019 ТОВ "Метан-торг" було отримано лист АТ "ДТЕК Дніпровські електромережі" № 15195/1001 від 05.04.2019, яким ТОВ "Метан-торг" відмовлено в укладенні договору споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії. В листі зазначено, що укладення договору про розподіл електричної енергії буде можливе після виконання остаточного розрахунку з колишнім власником - Товариством з обмеженою відповідальністю "Метан-авто" та розірвання з ним договору розподілу електричної енергії по зазначеному об`єкту.

Відповідач проти задоволення позовних вимог заперечує, надав до суду відзив на позовну заяву мотивований тим, що з новим споживачем укладаються договори відповідно до вимог законодавства України, зокрема ПРРЕЕ, після розірвання договорів зі споживачем, який звільняє приміщення. Так, 03.04.2019 від позивача надійшла заява-приєднання про приєднання до умов договору споживача про надання послуг з розподілу, разом з якою було надано лист ТОВ "Метан-Авто" про розірвання договору про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії.

12.04.2019 ТОВ "Метан-Авто" надало лист відповідно до якого воно відзиває заяву про розірвання договору про постачання електричної енергії №660. На сьогодні договір про надання послуг з розподілу укладений з ТОВ "Метан-Авто" є діючим і в установленому законом та ПРРЕЕ порядку не розірваний. Відповідач зазначає, що договір про надання послуг з розподілу електричної енергії є публічним договором і укладається шляхом приєднання до договору, але в силу своєї специфіки до даного договору оформлюються додатки, в яких узгоджуються організаційні та технічні особливості розподілу електричної енергії з кожним споживачем і без укладання даних додатків не можливо виконувати умови договору. Дані додатки між позивачем та відповідачем не погоджувалися, а також вони не надані до суду для погодження або заперечення відповідачем.

26 червня 2019 року від Товариства з обмеженою відповідальністю "Метан-Авто" надійшла відповідь на відзив на позов, в якій зазначено, що ТОВ "Метан-Торг" повідомило відповідача про зміну власника об`єкта та набуття права користування на об`єкт, договір розподілу із ТОВ "Метан-Торг" припинив свою дію з 27.03.2019 у зв`язку із припиненням у споживача (третьої особи-1) права користування об`єктом електропостачання. Відповідачем не надано доказів того, що між ним та ТОВ "Метан-Торг" є діючий договір про надання послуг з розподілу. Відмова відповідача у здійсненні дій щодо укладення договору розподілу з посиланням на існуючий договір з попереднім власником не ґрунтується на вимогах закону та порушує права нового власника щодо реалізації ним свого права власності на належне йому нерухоме майно. Несплата попереднім користувачем майна заборгованості, на думку позивача не може бути підставою для відмови позивачу в укладенні нового договору розподілу, а може бути підставою для стягнення стягнення нарахованої суми заборгованості зі споживача в судовому порядку та подальшого вжиття заходів щодо примусового виконання рішення.

Також 26 червня 2019 року від Товариства з обмеженою відповідальністю "Метан-Торг" до господарського суду надійшла заява про зміну предмета позову (вх. № 28257/19 від 26.06.2019), якою просить визнати укладеним договір споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії, наведений у додатку 3 до Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 № 312 та розміщений на офіційному сайті відповідача, між Акціонерним товариством "ДТЕК Дніпровські електромережі" та Товариством з обмеженою відповідальністю "Метан-Торг" на об`єкт - АГНКС, що знаходиться за адресою: Дніпропетровська область, Дніпровський район, м. Підгороднє, автошлях Н 041002, км 0 Новомосковськ-Спаське в редакції наведеній у прохальній частині.

Частиною 3 статті 46 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що до закінчення підготовчого засідання позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви.

Заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Метан-Торг" про зміну предмета позову відповідає вимогам, встановленим статтями 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України, що є достатнім для прийняття її до розгляду.

У судовому засіданні 26 червня 2019 року Товариство з обмеженою відповідальністю "Метан-Торг" заявило клопотання про витребування доказів, а саме у Акціонерного товариства "ДТЕК Дніпровські електромережі" паспорту точки розподілу електричної енергії на об`єкт АГНКС, що знаходиться за адресою: Дніпропетровська область, Дніпровський район, м. Підгороднє, автошлях Н 041002, км 0 Новомосковськ-Спаське.

Клопотання мотивоване тим, що наявність паспорту точки розподілу суттєво впливає на вирішення даного спору оскільки в даному документі наявні технічні характеристики об`єкту приєднання.

Треті особи у підготовче засідання не з`явилися, явку повноважних представників не забезпечили, про день, час, місце розгляду справи повідомлялися належним чином.

Відповідно до частин 1,2 статті 202 Господарського процесуального кодексу України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах встановленого цим Кодексом строку з таких підстав: неявка в судове засідання учасника справи, щодо якого немає відомостей про направлення йому ухвали з повідомленням про дату, час і місце судового засідання; перша неявка в судове засідання учасника справи, якого повідомлено про дату, час і місце судового засідання, якщо він повідомив про причини неявки, які судом визнано поважними; виникнення технічних проблем, що унеможливлюють участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції, крім випадків, коли відповідно до цього Кодексу судове засідання може відбутися без участі такої особи; необхідність витребування нових доказів, у випадку коли учасник справи обґрунтував неможливість заявлення відповідного клопотання в межах підготовчого провадження.

З метою усунення порушення рівності та змагальності учасників судового процесу, надання можливості сторонам подати суду докази на підтвердження своїх вимог і заперечень, заявити відповідні заяви та клопотання, суд дійшов висновку про відкладення підготовчого засідання на 11 липня 2019 року.

Керуючись статями 46, 81, 177-185, 202, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд -

У Х В А Л И В :

1. Прийняти до розгляду заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Метан-Торг" про зміну предмета позову, яка надійшла до суду 26.06.2019 (вх. 28257/19).

2. Відкласти підготовче судове засідання у справі на 11 липня 2019 року о 14:10год., яке відбудеться у приміщенні Господарського суду Дніпропетровської області в кабінеті № 3-208 за адресою: 49600, м. Дніпро, вул. Володимира Винниченка, 1.

Відповідачу: відзив на заяву про зміну предмета позову та клопотання про витребування доказів.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення - 26.06.2019 та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Повний текс ухвали складено - 27.06.2019.

Суддя Н.М. Євстигнеєва

Дата ухвалення рішення26.06.2019
Оприлюднено01.07.2019
Номер документу82670548
СудочинствоГосподарське
Сутьнадання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії

Судовий реєстр по справі —904/1573/19

Судовий наказ від 27.12.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Постанова від 23.12.2019

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Подобєд Ігор Миколайович

Ухвала від 04.12.2019

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Подобєд Ігор Миколайович

Ухвала від 25.10.2019

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Подобєд Ігор Миколайович

Ухвала від 07.10.2019

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Подобєд Ігор Миколайович

Рішення від 27.08.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 23.07.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 22.07.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 11.07.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 26.06.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні