Рішення
від 27.08.2019 по справі 904/1573/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49600

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.08.2019м. ДніпроСправа № 904/1573/19 За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Метан-Торг", м. Дніпро

до Акціонерного товариства "ДТЕК Дніпровські електромережі", м. Дніпро

третя особа-1, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача: Товариство з обмеженою відповідальністю "Метан-авто", м. Перещепине Дніпропетровської області

третьої особи-2, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача: Товариство з обмеженою відповідальністю "Інвест груп Дніпро", м. Дніпро

про визнання укладеним договору про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії

Суддя Євстигнеєва Н.М.

Секретар судового засідання Чернявська Е.О.

Представники:

Від позивача: Чорноморченко М.Є., довіреність від 13 травня 2019 року, адвокат, діє на підставі посвідчення адвоката №1933 від 31.10.2017

Від відповідача: Коваль І.О., довіреність №26 від 14 січня 2019 року, адвокат, діє на підставі посвідчення адвоката України №1453 від 30.07.2018

Від третьої особи-1: не з`явився

Від третьої особи-2: не з`явився

В засіданні присутні: ОСОБА_1 , вільний слухач; ОСОБА_2, вільний слухач

С У Т Ь С П О Р У:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Метан-Торг" звернулося до Господарського суду Дніпропетровської області із позовом, яким з урахуванням заяви про зміну предмета позову (вх. № 28257/19 від 26.06.2019), просить:

- визнати укладеним договір споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії, наведений у додатку 3 до Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 № 312 та розміщений на офіційному сайті відповідача, між Акціонерним товариством "ДТЕК Дніпровські електромережі" та Товариством з обмеженою відповідальністю "Метан-Торг" на об`єкт - АГНКС, що знаходиться за адресою: Дніпропетровська область, Дніпровський район, м. Підгороднє, автошлях Н 041002, км 0 Новомосковськ-Спаське в редакції наведеній у прохальній частині.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що згідно п. 1.2.13 Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених Постановою НКРЕКП №312 від 14.03.2018 далі - ПРРЕЕ, Правила) у разі надання електроустановки або її частини в оренду за умов, що передане в оренду устаткування забезпечує завершену функціональну дію на ринку електричної енергії (виробництво, передачу, розподіл або споживання електричної енергії), та обумовлення договором оренди передачі орендареві відповідних повноважень щодо врегулювання договірних відносин з учасниками роздрібного ринку щодо електрозабезпечення орендованої електроустановки або її частини між орендарем та відповідними суб`єктами мають бути укладені відповідні договори згідно з вимогами цих Правил. В усіх інших випадках передбачені цими Правилами договори укладаються з власником електроустановки.

Так, позивач, користуючись на праві операційної оренди об`єктом електропостачання - АГНКС, та, керуючись п. 1.2.13, абз. 1 п. 2.1.3, п. 2.1.4, п.2.1.7, п. 4.27 Правил ТОВ "Метан-торг", подав відповідачеві заяву про укладення договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії та відповідний пакет документів, в т.ч. документи, підтверджуючі зміну власника та користувача об`єкта -АГНКС. 08.04.2019 ТОВ "Метан-торг" було отримано лист АТ "ДТЕК Дніпровські електромережі" № 15195/1001 від 05.04.2019, яким ТОВ "Метан-торг" відмовлено в укладенні договору споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії. В листі зазначено, що укладення договору про розподіл електричної енергії буде можливе після виконання остаточного розрахунку з колишнім власником - Товариством з обмеженою відповідальністю "Метан-авто" та розірвання з ним договору розподілу електричної енергії по зазначеному об`єкту.

Відповідач проти задоволення позовних вимог заперечує, надав до суду відзив на позовну заяву мотивований тим, що з новим споживачем укладаються договори відповідно до вимог законодавства України, зокрема ПРРЕЕ, після розірвання договорів зі споживачем, який звільняє приміщення. Так, 03.04.2019 від позивача надійшла заява-приєднання про приєднання до умов договору споживача про надання послуг з розподілу, разом з якою було надано лист ТОВ "Метан-Авто" про розірвання договору про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії.

12.04.2019 ТОВ "Метан-Авто" надало лист відповідно до якого воно відзиває заяву про розірвання договору про постачання електричної енергії №660. На сьогодні договір про надання послуг з розподілу укладений з ТОВ "Метан-Авто" є діючим і в установленому законом та ПРРЕЕ порядку не розірваний. Відповідач зазначає, що договір про надання послуг з розподілу електричної енергії є публічним договором і укладається шляхом приєднання до договору, але в силу своєї специфіки до даного договору оформлюються додатки, в яких узгоджуються організаційні та технічні особливості розподілу електричної енергії з кожним споживачем і без укладання даних додатків не можливо виконувати умови договору. Дані додатки між позивачем та відповідачем не погоджувалися, а також вони не надані до суду для погодження або заперечення відповідачем.

26 червня 2019 року від Товариства з обмеженою відповідальністю "Метан-Авто" надійшла відповідь на відзив на позов, в якій зазначено, що ТОВ "Метан-Торг" повідомило відповідача про зміну власника об`єкта та набуття права користування на об`єкт, договір розподілу із ТОВ "Метан-Торг" припинив свою дію з 27.03.2019 у зв`язку із припиненням у споживача (третьої особи-1) права користування об`єктом електропостачання. Відповідачем не надано доказів того, що між ним та ТОВ "Метан-Торг" є діючий договір про надання послуг з розподілу. Відмова відповідача у здійсненні дій щодо укладення договору розподілу з посиланням на існуючий договір з попереднім власником не ґрунтується на вимогах закону та порушує права нового власника щодо реалізації ним свого права власності на належне йому нерухоме майно. Несплата попереднім користувачем майна заборгованості, на думку позивача не може бути підставою для відмови позивачу в укладенні нового договору розподілу, а може бути підставою для стягнення стягнення нарахованої суми заборгованості зі споживача в судовому порядку та подальшого вжиття заходів щодо примусового виконання рішення.

У судовому засіданні 26 червня 2019 року Товариство з обмеженою відповідальністю "Метан-Торг" заявило клопотання про витребування доказів, а саме у Акціонерного товариства "ДТЕК Дніпровські електромережі" паспорту точки розподілу електричної енергії на об`єкт АГНКС, що знаходиться за адресою: Дніпропетровська область, Дніпровський район, м. Підгороднє, автошлях Н 041002, км 0 Новомосковськ-Спаське.

Клопотання мотивоване тим, що наявність паспорту точки розподілу суттєво впливає на вирішення даного спору оскільки в даному документі наявні технічні характеристики об`єкту приєднання.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 22.07.2019 в задоволенні клопотання про витребування доказів відмовлено.

10 липня 2019 року до господарського суду від АТ "ДТЕК Дніпровські електромережі" надійшли заперечення на відзив на позов. Відповідач зазначає, що станом на сьогоднішній день за об`єктом споживача - АГНКС, що знаходиться за адресою: Дніпропетровська область, м. Підгороднє автошлях Н041002, км 0 Новомосковськ - Спаське паспорт точки розподілу не оформлявся та позивач не звертався до відповідача із заявою про оформлення паспорту точки розподілу. Ініціатором укладення договору споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії у разі зміни споживача, форми власності чи власника електроустановки є споживач (п.2.1.3 ПРРЕЕ).

Також відповідач зазначає, що в спірному договорі відсутні такі істотні умови, як потужність, дозволена до використання, приєднана потужність, межі балансової належності, однолінійна схема, формула донарахування втрат електричної енергії. Отже, цей договір відповідно до ст. 638 ЦК України не може бути укладеним.

11 липня 2019 року від Товариства з обмеженою відповідальністю "Метан-Торг" до господарського суду надійшли додаткові пояснення. Позивач заперечує щодо твердження відповідача про неможливість укладення договору в силу положень статті 638 ЦК України, оскільки споживачі укладають договір споживача про розподіл (передачу) електричної енергії шляхом приєднання до публічного договору за наявності чинного паспорта точки розподілу. Договір споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії є публічним договором приєднання та укладається з урахуванням статей 633, 634, 641, 642 Цивільного кодексу України за формою договору, що є додатком 3 до цих Правил. Договір споживача про розподіл (передачу) електричної енергії затверджений Регулятором - Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Щодо позиції відповідача, що відсутність у запропонованому проекті договору, технічних характеристик об`єкту є підставою для відмови у позові позивач зазначає, що 11.04.2019 повторно звернувся до відповідача із заявою про укладення договору вх. №19128/1001, 19124/1001 від 11.04.2019. Разом із заявою позивачем було надано пакет документів, передбачених п. 2.1.7 ПРРЕЕ, заперечень щодо повноти та неналежності поданих документів від відповідача не надходило, зазначені документи на адресу ТОВ "Метан-Торг" відповідачем не повернуті та знаходяться у розпорядженні Оператора систем. Разом з цим, в подальшому сторони мають можливість в порядку та на умовах, передбачених ст. 649 ЦК України, врегулювати усі істотні умови даного виду договору шляхом переговорів та укладення додаткових угод, а за відсутності згоди - в судовому порядку.

11 липня 2019 року від Товариства з обмеженою відповідальністю "Метан-Торг" до господарського суду надійшло клопотання про проведення розгляду справи за межами 30 денного строку, передбаченого Господарським процесуальним кодексом України.

Акціонерне товариство "ДТЕК Дніпровські електромережі" проти задоволення клопотання не заперечує.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 22.04.2019 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, ухвалено розглядати справу за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 16.05.2019. З 16.05.2019 підготовче засідання відкладено на 03.06.2019, з 03.06.2019 на 26.06.2019, при цьому продовжено строк розгляду справи на стадії підготовчого провадження на 30 днів. З 26.06.2019 підготовче засідання відкладено на 11.07.2019, у судовому засіданні 11.07.2019 оголошено перерву до 22.07.2019.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 22.07.2019 закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті на 23.07.2019. Розгляд справи відкладався з 23.07.2018 до 27.08.2019.

Треті особи у засідання не з`явилися, явку повноважних представників не забезпечили, про день, час, місце розгляду справи повідомлялися належним чином.

У судовому засіданні 27.08.2019 проголошені вступна та резолютивна частини рішення.

Під час розгляду справи судом досліджені письмові докази, що містяться в матеріалах справи.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників позивача та відповідача, господарський суд, -

В С Т А Н О В И В:

28 березня 2019 року між Товариством з обмеженою відповідальністю "Метан-Торг" (орендар) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Інвест Груп Дніпро" (орендодавець) укладено договір операційної оренди виробничого комплексу № 167, відповідно до п. 1.1 якого ТОВ "Інвест Груп Дніпро" передало, а ТОВ "Метан-Торг" прийняло в операційну оренду виробничий комплекс: автомобільну газонаповнювальну компресорну станцію, що знаходиться за адресою: Дніпропетровська область, Дніпровський район, м. Підгороднє, автошлях Н 041002, км0 Новомосковськ-Спаське (далі - об`єкт, АГНКС), склад і вартість яких визначено за даними балансу орендодавця станом на дату підписання цього договору, згідно з актом приймання-передачі комплексу в операційну оренду, що є невід`ємною частиною цього договору (додаток). Зокрема, в пункті 38 акту приймання-передачі комплексу в операційну оренду зазначено - КПТ (Автоматичний вимикач, ел.лічильник). Комплекс передано в операційну оренду для використання в господарській діяльності орендаря (позивача) відповідно до технічного призначення та технологічних вимог (п. 1.2 договору оренди, а.с.20-21).

Пунктом 4.2.1 договору оренди передбачено право орендаря - ТОВ "Метан-Торг" самостійно від свого імені, заключати договори на постачання та розподіл електричної енергії.

Право власності ТОВ "Інвест Груп Дніпро" на АГНКС підтверджується договором купівлі-продажу нерухомого майна від 27.03.2019 та витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 27.03.2019 (а.с.17-19).

Згідно п. 1.2.13 Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених Постановою НКРЕКП №312 від 14.03.2018 (далі - ПРРЕЕ, Правила), у разі надання електроустановки або її частини в оренду за умов, що передане в оренду устаткування забезпечує завершену функціональну дію на ринку електричної енергії (виробництво, передачу, розподіл або споживання електричної енергії), та обумовлення договором оренди передачі орендареві відповідних повноважень щодо врегулювання договірних відносин з учасниками роздрібного ринку щодо електрозабезпечення орендованої електроустановки або її частини між орендарем та відповідними суб`єктами мають бути укладені відповідні договори згідно з вимогами цих Правил. В усіх інших випадках передбачені цими Правилами договори укладаються з власником електроустановки.

03.04.2019 (вх. №17622), користуючись на праві операційної оренди об`єктом електропостачання - АГНКС та, керуючись п. 1.2.13, абз. 1 п. 2.1.3, п. 2.1.4, п.2.1.7, п. 4.27 Правил, ТОВ "Метан-Торг" подало до Акціонерного товариства "ДТЕК Дніпровські електромережі" заяву - приєднання до договору споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії та відповідний пакет документів, в т.ч. документи, підтверджуючі зміну власника та користувача об`єкта -АГНКС.

У відповіді Акціонерного товариства "ДТЕК Дніпровські електромережі" № 15195/1001 від 05.04.2019 (а.с.23) відмовлено позивачу в укладенні договору споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії, та зазначено, що укладення договору про розподіл електричної енергії буде можливе після виконання остаточного розрахунку з колишнім власником - Товариством з обмеженою відповідальністю "Метан-Авто" та розірвання з ним договору розподілу електричної енергії по зазначеному об`єкту.

11 квітня 2019 року позивачем направлено на адресу відповідача відповідь (а.с.24) на лист від 05.04.2019, в якій позивач не погоджується з відмовою в укладенні договору споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії та повторно надає заяву-приєднання. До цього листа додані наступні документи: Статут ТОВ "Метан-Торг", відомості про обсяги очікуваного споживання електричної енергії; Перелік уповноважених представників споживача; довідка про режим роботи електроустановок споживача; акт про відмову; опис документів, що надаються юридичною особою державному реєстратору; наказ ТОВ "Метан-Торг" про призначення директора; Виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб; витяг з реєстру платників податку на додану вартість; договір №167 від 28.03.2019 здачі в оренду виробничого комплексу; договір купівлі-продажу нерухомого майна від 27.03.2019; витяг з державного реєстру прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності; заява-приєднання.

Вказана відмова та не укладення договору споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії і стало причиною звернення позивача з позовом до суду.

Згідно з ч.2 ст.11 Цивільного кодексу України підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є: договори та інші правочини.

Згідно зі ст.16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до ч. 3 ст. 179 Господарського кодексу України укладення господарського договору є обов`язковим для сторін, якщо він заснований на державному замовленні, виконання якого є обов`язком для суб`єкта господарювання у випадках, передбачених законом, або існує пряма вказівка закону щодо обов`язковості укладення договору для певних категорій суб`єктів господарювання чи органів державної влади або органів місцевого самоврядування.

Частиною 6 цієї статті встановлено, що суб`єкти господарювання, які забезпечують споживачів, зазначених у частині 1 цієї статті, електроенергією, зв`язком, послугами залізничного та інших видів транспорту, а у випадках, передбачених законом, також інші суб`єкти зобов`язані укладати договори з усіма споживачами їхньої продукції (послуг). Законодавством можуть бути передбачені обов`язкові умови таких договорів.

Господарські договори укладаються за правилами, встановленими Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України, іншими нормативно-правовими актами щодо окремих видів договорів (ч. 7 ст. 179 Господарського кодексу України).

Статтею 181 Господарського кодексу України визначений загальний порядок укладення господарських договорів. Особливості укладення господарських договорів на основі примірних і типових договорів передбачені ст. 184 Господарського кодексу України.

Так, відповідно до ч. 3 вказаної статті укладення господарських договорів на основі примірних і типових договорів повинно здійснюватися з додержанням умов, передбачених статтею 179 цього Кодексу, не інакше як шляхом викладення договору у вигляді єдиного документа, оформленого згідно з вимогами ст. 181 цього Кодексу та відповідно до правил, встановлених нормативно-правовими актами щодо застосування примірного або типового договору.

При цьому, згідно ч. 1 ст. 187 Господарського кодексу України спори, що виникають при укладанні господарських договорів за державним замовленням, або договорів, укладення яких є обов`язковим на підставі закону та в інших випадках, встановлених законом, розглядаються судом.

Відповідно до частин 2, 4 ст. 275 Господарського кодексу України відпуск енергії без оформлення договору енергопостачання не допускається.

Виробники і постачальники енергії, що займають монопольне становище, зокрема суб`єкти природних монополій, зобов`язані укласти договір енергопостачання на вимогу споживачів, які мають технічні засоби для одержання енергії. Розбіжності, що виникають при укладенні такого договору, врегульовуються відповідно до вимог цього Кодексу.

Отже, за наявності відмови в укладенні договору споживач вправі звернутися до господарського суду із позовною заявою про спонукання відповідного енергопостачальника до укладення договору на постачання електричної енергії.

Правові, економічні та організаційні засади функціонування ринку електричної енергії, відносини, пов`язані з виробництвом, передачею, розподілом, купівлею-продажем, постачанням електричної енергії для забезпечення надійного та безпечного постачання електричної енергії споживачам з урахуванням інтересів споживачів, розвитку ринкових відносин, мінімізації витрат на постачання електричної енергії та мінімізації негативного впливу на навколишнє природне середовище визначаються Законом України "Про ринок електричної енергії" та Правилами роздрібного ринку електричної енергії, які затверджені постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг №312 від 14.03.2018 (надалі - ПРРЕЕ).

Згідно з ч. 2 ст.45 вказаного Закону оператор системи розподілу надає послуги з розподілу електричної енергії на недискримінаційних засадах відповідно до цього Закону, кодексу систем розподілу та інших нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії.

Оператор системи розподілу надає послуги з розподілу електричної енергії на підставі договорів про надання послуг з розподілу. Договори про надання послуг з розподілу є публічними договорами приєднання та укладаються на основі типових договорів, форма яких затверджується Регулятором (ч.4 ст.46 Закону України "Про ринок електричної енергії").

Відповідно до пункту 2.1.2 глави 2.1. розділу ІІ ПРРЕЕ оператор системи зобов`язаний укласти договори про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії з усіма споживачами, електроустановки яких приєднані до електричних мереж на території діяльності відповідного оператора системи. Не допускається розподіл (передача) електричної енергії до точки розподілу електроустановки споживача за відсутності діючого договору про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії з таким споживачем.

Ініціатором укладення договору споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії у разі зміни споживача, форми власності чи власника електроустановки є споживач. Споживачі укладають договір споживача про розподіл (передачу) електричної енергії шляхом приєднання до публічного договору за наявності чинного паспорта точки розподілу. У разі надання послуги з приєднання до електричних мереж ініціатором укладення договору споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії є оператор системи (2.1.3. ПРРЕЕ).

Типовий договір споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії є Додатком №3 до Правил роздрібного ринку електричної енергії

Договір споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії (надалі - Договір) є публічним договором приєднання, який встановлює порядок та умови розподілу (передачі) електричної енергії споживачам (надалі - Споживач) як послуги Оператора системи. Цей Договір укладається сторонами з урахуванням статей 633, 634, 641, 642 Цивільного кодексу України шляхом приєднання Споживача до умов цього договору згідно з заявою-приєднання, що є додатком 1 до цього Договору.

Умови Договору розроблені відповідно до Закону України "Про ринок електричної енергії" та Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 14 березня 2018 року № 312 (далі - ПРРЕЕ), та є однаковими для всіх споживачів.

Перелік документів, необхідних для укладення договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, який заявник має надати оператору системи у разі зміни споживача, форми власності чи власника електроустановки, визначений пунктом 2.1.7. глави 2.1. розділу ІІ ПРРЕЕ

Укладення споживачем договору про постачання електричної енергії споживачу або договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг відбувається шляхом приєднання споживача до договору на умовах обраної споживачем комерційної пропозиції, для чого споживач подає такому електропостачальнику заяву-приєднання (п.3.2.5. глави 3.2. розділу 3 ПРРЕЕ).

Разом із заявою-приєднанням споживач також надає документи, перелік яких визначений пунктом 3.2.10 глави 3.2. розділу ІІІ ПРРЕЕ.

Як установлено судом, позивач звертався до відповідача з заявою-приєднання до договору про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії та отримав відмову, в якій відповідач зазначив, що укладення договору про розподіл електричної енергії буде можливе після виконання остаточного розрахунку з колишнім власником - Товариством з обмеженою відповідальністю "Метан-авто" та розірвання з ним договору розподілу електричної енергії по зазначеному об`єкту (а.с.23).

Згідно з положеннями пункту 4.27 розділу IV ПРРЕЕ дія договорів може бути достроково припинена електропостачальником та/або оператором системи у разі отримання документального підтвердження факту зміни власника об`єкта. У такому разі відповідні договори припиняють свою дію в частині постачання та розподілу електричної енергії на об`єкт, а в частині виконання фінансових зобов`язань сторін (які виникли на дату припинення дії договорів) продовжують діяти до дати здійснення повного розрахунку між сторонами.

Крім того, положеннями пункту 11.2 Типового договору споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії, форма якого наведена у додатку З до ПРРЕЕ передбачено, що дія договору достроково припиняється у разі: отримання Оператором системи документального підтвердження факту відчуження об`єкта на користь іншої особи, у тому числі набуття спадкоємцем права власності на об`єкт; у разі остаточного припинення користування електричною енергією споживачем за його заявою.

Отже, у разі передачі одним споживачем права власності або користування електричною установкою до іншого споживача має відбутися зміна споживача електричної енергії згідно з процедурою, що передбачає розірвання договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, укладеного між оператором системи розподілу та попереднім споживачем, та процедурою приєднання нового споживача до умов відповідних договорів.

З новим споживачем укладаються договори відповідно до вимог законодавства України, зокрема цих Правил та нормативно-технічних документів після розірвання договорів із споживачем, який звільняє приміщення.

Як установлено судом, в даному випадку відбулася зміна власника об`єкта та власником об`єкту на АГНКС є ТОВ "Інвест Груп Дніпро", що підтверджується договором купівлі-продажу нерухомого майна від 27.03.2019 та витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 27.03.2019.

В подальшому даний об`єкт власником передано в операційну оренду ТОВ "Метан-Торг" за договором операційної оренди виробничого комплексу № 167 від 28.03.2019. Умовами вказаного договору (п.4.2.1) передбачено право орендаря - ТОВ "Метан-Торг" самостійно від свого імені, заключати договори на постачання та розподіл електричної енергії.

Відповідно до п. 1.2.3 ПРРЕЕ Оператор системи не має права відмовити в розподілі (передачі) електричної енергії електропостачальникам та споживачам до межі балансової належності їх електроустановок, у приєднанні до його мереж інших операторів системи, у тому числі оператора малої системи розподілу, або інших замовників послуги приєднання до електричних мереж за умови дотримання ними вимог законодавства України, зокрема законодавства у сфері енергетики.

Однак, відповідачем відмовлено позивачу в укладенні договору, з посиланням на наявність заборгованості колишнього власника ТОВ "Метан-Авто" та нерозірванням з ним договору розподілу електричної енергії по зазначеному об`єкту.

Згідно п. 1.2.3 ПРРЕЕ договір споживача з оператором системи укладається з кожним споживачем, електроустановки якого приєднані на території діяльності оператора системи. При цьому договір споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії розробляється оператором системи розподілу на підставі додатка 3 до цих Правил, договір споживача з оператором системи передачі укладається відповідно до типового договору, визначеного Кодексом системи передачі.

Таким чином, наведеними нормами законодавства визначено обов`язковість укладення договору споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії з кожним споживачем.

Відповідно до положень п. 1.2.15 для договорів, які укладаються шляхом приєднання до умов договору, укладення договору можливе шляхом підписання заяв-приєднань, оплати виставленого рахунку, споживання будь-якого обсягу електричної енергії (за умови відсутності направлених заперечень щодо договірних умов в цілому чи частково) через особистий кабінет в електронній формі (в установленому законодавством порядку).

На роздрібному ринку не допускається споживання (використання) електричної енергії споживачем без укладення відповідно до цих Правил договору з електропостачальником та інших договорів, передбачених цими Правилами.

Згідно п. 2.1.2 ПРРЕЕ Оператор системи зобов`язаний укласти договори про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії з усіма споживачами, електроустановки яких приєднані до електричних мереж на території діяльності відповідного оператора системи.

Відповідно до п. 2.1.3 ПРРЕЕ ініціатором укладення договору споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії у разі зміни споживача, форми власності чи власника електроустановки є споживач.

Після зміни власника та набуття права користування на об`єкт позивач звернувся до відповідача із заявою щодо укладення договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії з пакетом документів, в т.ч. заява-приєднання до типового договору споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії (додаток 3 ПРРЕЕ) (заява вх. №19128/1001, №19124/1001 від 11.04.2019 щодо укладення договору).

Відповідачем не надано згоди на укладення договору.

Згідно зі ст.ст. 74, 77 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Заперечуючи проти позову, відповідач вказує про наявність укладеного договору про постачання електричної енергії між ним та колишнім власником об`єкта (ТОВ "Метан-Авто"), наявністю заборгованості колишнього власника, а також про те, що сторонами не погоджено усіх істотних умов договору, однак доказів укладення договору між ним та колишнім власником об`єкта, наявності заборгованості колишнього власника з оплати вартості спожитої електричної енергії не надає.

Щодо твердження відповідача про неможливість укладення договору в силу положень статті 638 ЦК України, суд зазначає, що Договір споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії є публічним договором приєднання та укладається з урахуванням статей 633, 634, 641, 642 Цивільного кодексу України за формою договору, що є додатком 3 до цих Правил. Договір споживача про розподіл (передачу) електричної енергії затверджений Регулятором - Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Позивач подав заяву-приєднання до договору споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії, наведений у додатку 3 до Правил роздрібного ринку електричної енергії з дотриманням вищезазначених положень. Крім того, в подальшому сторони мають можливість в порядку та на умовах, передбачених ст. 649 ЦК України, врегулювати усі істотні умови даного виду договору шляхом переговорів та укладення додаткових угод, а за відсутності згоди - в судовому порядку.

Стосовно доводів відповідача щодо ненадання позивачем паспорту точки розподілу за формою, встановленою Правилами, суд зазначає, що відповідно до п.5 Постанови НКРЕ КП "Про затвердження Правил роздрібного ринку електричної енергії" від 14.03.2018 № 312, операторів системи розподілу (ОСР) зобов`язано протягом двох років з дати набрання чинності Правилами ОСР оформити за всіма об`єктами споживачів універсальної послуги паспорт точки розподілу за формою, встановленою Правилами. Оформлені паспорти точок розподілу є невід`ємною частиною договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії та згодою споживача універсальної послуги на надання послуг з розподілу електричної енергії на умовах, визначених у паспорті точки розподілу.

Зазначені Правила РРЕЕ від 14.03.2018 № 312 набрали законної сили 19.04.2018.

Отже, строк, передбачений ПРРЕЕ для оформлення паспорту точки розподілу за формою, встановленою Правилами, закінчується 19.04.2020. При цьому суд враховує, що у попереднього споживача (власника об`єкту), яким є Товариство з обмеженою відповідальністю "Метан-Авто", такий паспорт відсутній. З наданих відповідачем пояснень убачається, що за об`єктом споживача - АГНКС, що знаходиться за адресою: Дніпропетровська область, м. Підгороднє автошлях Н041002, км 0 Новомосковськ - Спаське паспорт точки розподілу не оформлявся.

Разом із заявою від 11.04.2019 (вх. №19128/1001, №19124/1001 від 11.04.2019) про укладення договору позивачем було надано пакет документів, передбачених п. 2.1.7 ПРРЕЕ, заперечень щодо повноти та неналежності поданих документів від відповідача не надходило, зазначені документі на адресу ТОВ "Метан-Торг" відповідачем не повернуті та знаходяться у розпорядженні Оператора систем.

Таким чином, враховуючи те, що власник майна, має виключне право на укладення договору з постачальником електричної енергії, враховуючи умови договору оперативної оренди, де визначено право орендаря самостійно від свого імені, заключати договори на постачання та розподіл електричної енергії, а дії відповідача не узгоджуються з приписами законодавства, яке регулює спірні відносини, господарський суд дійшов висновку про те, що порушене право позивача підлягає захисту шляхом визнання укладеним договір споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії, наведений у додатку 3 до Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 № 312 та розміщений на офіційному сайті відповідача, між Акціонерним товариством "ДТЕК Дніпровські електромережі".

З урахуванням викладеного, позовні вимоги підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 2, 46, 73, 74, 76, 77-79, 86, 91, 129, 233, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Метан-Торг" до Акціонерного товариства "ДТЕК Дніпровські електромережі", за участю третьої особи-1, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Метан-авто", третьої особи-2, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвест груп Дніпро" про визнання укладеним договору про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії - задовольнити повністю.

Визнати укладеним договір споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії, наведений у додатку 3 до Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 № 312 та розміщений на офіційному сайті відповідача, між Акціонерним товариством "ДТЕК Дніпровські електромережі" (49107, м. Дніпро, шосе Запорізьке, 22, ідентифікаційний код 23359034) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Метан-Торг" на об`єкт - АГНКС, що знаходиться за адресою: Дніпропетровська область, Дніпровський район, м. Підгороднє, автошлях Н 041002, км 0 Новомосковськ-Спаське в наступній редакції:

ДОГОВІР

споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії Акціонерне товариство "ДТЕК Дніпровські електромережі" (далі - Оператор системи), який діє на підставі ліцензії, отриманої на виконання норм Законів України "Про ринок електричної енергії", "Про ліцензування видів господарської діяльності".

Рішення органу ліцензування щодо видачі ліцензії та дата набуття права на провадження ліцензованої діяльності Оператора системи наведені в Ліцензійному реєстрі, що розміщений на офіційному сайті НКРЕКП за посиланням: http://www.nerc.gov.ua/?id=16075.

1. Загальні положення

1.1. Цей договір споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії (надалі -Договір) є публічним договором приєднання, який встановлює порядок та умови розподілу (передачі) електричної енергії споживачам (надалі - Споживач) як послуги Оператора системи розподілу. Цей Договір укладається сторонами з урахуванням статей 633, 634, 641, 642 Цивільного кодексу України шляхом приєднання Споживача до умов цього договору згідно з заявою-приєднання, що є додатком 1 до цього Договору.

1.2 Умови Договору розроблені відповідно до Закону України "Про ринок електричної енергії" та Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), від 14 березня 2018 року № 312 (далі - ПРРЕЕ), та є однаковими для всіх споживачів.

Далі за текстом цього Договору Оператор системи розподілу та Споживач іменуються кожний окремо - Сторона, а разом - Сторони,

2. Предмет Договору

2.1. Оператор системи розподілу надає Споживачу послуги з розподілу (передачі) електричної енергії параметри якості якої відповідають показникам, визначеним Кодексом системи передачі, затвердженим постановою НКРЕКП від 14 березня 2018 року № 309, та Кодексом систем розподілу, затвердженим постановою НКРЕКП від 14 березня 2018 року № 310, за об`єктом, технічні параметри якого фіксуються в Паспорті точки/точок розподілу за об`єктом Споживача, який є Додатком 2 до цього Договору, та в особовому рахунку Споживача, облікових базах даних Оператора системи розподілу.

Відомості про засіб (засоби) вимірювання обсягу електричної енергії, що використовується на об`єктах) Споживача, зазначаються разом із енергетичними ідентифікаційними кодами (БІС кодами) в і 3 до цього Договору.

2.3. Споживач оплачує за розподіл (передачу) електричної енергії згідно з умовами глави 5 цього Договору та інші послуги Оператора системи розподілу згідно з Додатком 4 "Порядок розрахунків".

3. Порядок обліку електричної енергії

3.1. Облік (у тому числі приладовий) електричної енергії, що передається Оператором системи розподілу та споживається Споживачем на межі балансової належності об`єкта Споживача, здійснюється відповідно до вимог Кодексу комерційного обліку електричної енергії, затвердженого постановою НКРЕКГТ від 14 березня 2018 року №311 (далі - Кодекс комерційного обліку) та з урахуванням вимог цього Договору.

За розрахункову одиницю розподіленого та спожитого обсягу електричної енергії береться одна кіловат година (кВт-год).

3.2. За підсумками розрахункового місяця Постачальник послуг комерційного обліку (Оператор системи розподілу) забезпечує визначення обсягу електричної енергії за точками комерційного обліку Споживачу не залежно від того, хто є власником комерційного засобу (засобів) обліку, та в установленому порядку передає ці дані Адміністратору комерційного обліку для можливості їх використання суб`єктами ринку електричної енергії, у тому числі постачальником Споживача.

Дані комерційного обліку щодо обсягу електричної енергії за розрахунковий місяць зазначаються Оператором системи розподілу в особистому кабінеті Споживача (за умови його запровадження) та/або в рахунку про сплату послуги за цим Договором, у тому числі якщо оплату за цим Договором забезпечує електропостачальник Споживача.

За необхідності для Споживача (його постачальника) забезпечувати визначення обсягу електричної енергії частіше ніж один раз на місяць, Споживач (його Постачальник) має укласти із Оператором системи розподілу або іншим акредитованим постачальником послуг комерційного обліку окремий платний договір, в якому визначити порядок формування даних комерційного обліку про обсяг електричної енергії за розрахунковий місяць та передачу цих даних до Адміністратора комерційного обліку (за необхідності).

3.3. Споживач, що є побутовим, зобов`язаний щомісяця надавати фактичні показання лічильника електричної енергії станом на 01 число місяця протягом п`яти календарних днів (до 05 числа включно) Оператору системи розподілу або постачальнику універсальних послуг/постачальнику в один із таких способів:

1) через особистий кабінет на сайті Оператора системи розподілу або постачальника універсальних послуг/постачальника;

2) за телефоном 0800500444 ;

3) шляхом зазначення показань у сплаченому рахунку Оператора системи розподілу або постачальника універсальних послуг/постачальника;

4) на електронну адресу: dnoe-callcenter@dtek.com

5) в інший спосіб, передбачений в договорі про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг/постачальником.

У разі неотримання до 06 числа місяця, що настає за розрахунковим, показів лічильника та за умови, що лічильник електричної енергії не оснащений засобами дистанційної передачі даних, фактичний обсяг розподілу та споживання електричної енергії по Споживачу за розрахунковий місяць визначається розрахунковим шляхом за значенням середньодобового обсягу споживання.

Якщо за підсумками наступного місяця Споживач своєчасно надасть покази лічильника електричної енергії, визначення фактичного обсягу розподілу та споживання електричної енергії за період зазначеного місяця здійснюється з урахуванням наданих показів та показів, на які Споживачем здійснено розрахунки.

3.4. Споживач, що не є побутовим, зобов`язаний протягом трьох календарних днів після закінчення розрахункового місяця або в інший узгоджений Сторонами термін, надати Постачальнику послуг комерційного обліку (Оператору системи розподілу або постачальнику, за умови надання за домовленістю з Оператором системи розподілу відповідного сервісу постачальником) звіт про покази засобів обліку за розрахунковий місяць, зразок якого наведено в Додатку 11 до Договору. При обладнанні комерційних засобів обліку засобами дистанційної передачі даних, інформація про покази засобів обліку за розрахунковий місяць формується через канали дистанційного зв`язку.

Перевірка достовірності даних комерційних засобів обліку безпосередньо на місці їх встановлення забезпечується Сторонами за необхідності, але не рідше ніж один раз на шість місяців, про що складається відповідний акт контрольного огляду засобу комерційного обліку.

У разі ненадання Споживачем звіту про дані комерційних засобів обліку протягом трьох календарних днів після закінчення розрахункового місяця (або в інший узгоджений Сторонами термін) та за відсутності переданої (зчитаної) з них інформації засобами дистанційної передачі даних, а також за відсутності контрольного огляду засобу комерційного обліку протягом розрахункового місяця обсяг спожитої (розподіленої) електричної енергії за розрахунковий місяць визначається розрахунковим шляхом у порядку, передбаченому Додатком 4 до цього Договору.

3.5. Визначений обсяг розподіленої (спожитої) електричної енергії за підсумками розрахункового місяця передається Адміністратору комерційного обліку у встановленому Кодексом комерційного обліку порядку для місячний баланс електричної енергії ОЕС України і є підставою для його використання у між суб`єктами ринку електричної енергії, у тому числі для взаєморозрахунків між споживачем та його постачальником.

За наявності розбіжностей у частині визначення обсягу розподіленої та спожитої електричної енергії підлягають урегулюванню відповідно до Кодексу комерційного обліку або в судовому порядку. До вирішення цього питання величина обсягу розподіленої та спожитої електричної енергії встановлюється відповідно до даних Оператора системи розподілу.

3.6. Постачальник послуг комерційного обліку та Оператор системи розподілу мають право здійснювати контрольні зняття показів лічильника електричної енергії Споживача.

Оператор системи розподілу не рідше одного разу на шість місяців здійснює контрольне зняття показів лічильника електричної енергії та формує обсяг розподіленої та спожитої електричної енергії по Споживачу за розрахунковий місяць, в якому було здійснено контрольне зняття показань лічильника електричної енергії, з урахуванням його фактичних показань.

4. Взаємовідносини з третьою стороною, об`єктивно присутньою у процесі забезпечення Споживача електричною енергією

4.1. Споживач, якому продаж електричної енергії здійснюється на роздрібному ринку електричної енергії зобов`язаний мати діючий договір з постачальником електричної енергії.

4.2. У разі купівлі електричної енергії для власного споживання за двостороннім договором (двосторонніми договорами) та на організованих сегментах ринку, розподіл електричної енергії здійснюється за умови укладення Споживачем договору про врегулювання небалансів та договору про надання послуг з передачі електричної енергії з оператором системи передачі.

4.3. Факт врегулювання Споживачем відносин з третіми сторонами, облік змін у цих взаємовідносинах фіксується на особовому рахунку Споживача, у тому числі найменування та вид постачальника (постачальників), порядок розподілу між ними обсягу використаної Споживачем електричної енергії (за наявності декількох постачальників).

4.4. У разі не врегульованих відносин з третьою стороною, об`єктивно присутньою у процесі забезпечення Споживача електричною енергією, Оператор системи розподілу припиняє розподіл (передачу) електричної енергії.

5. Ціна договору, оплата послуг з розподілу (передачі) електричної енергії

5.1. Ціною цього Договору є вартість послуг з розподілу (передачі) електричної енергії на об`єкт (об`єкти) Споживача зазначені у в Паспорті точки/точок розподілу за об`єктом Споживача.

Оплата послуг з розподілу (передачі) електричної енергії за цим Договором здійснюється на поточний рахунок Оператора системи розподілу.

Тариф (ціна) на послугу з розподілу (передачі) електричної енергії та терміни оплати послуги зазначаються в додатку 4 "Порядок розрахунків".

Споживач оплачує послугу з розподілу (передачі) електричної енергії Оператору системи розподілу якщо згідно з умовами договору про постачання електричної енергії Споживач забезпечує оплату послуги з розподілу (передачі), або купує електричну енергію для власного споживання за двостороннім договором та на організованих сегментах ринку. Постачальник оплачує послугу з розподілу (передачу) Оператору системи розподілу якщо згідно з умовами договору про постачання електричної енергії оплату послуги з розподілу (передачі) забезпечує постачальник.

Оператор системи розподілу в особовому рахунку Споживача зазначає сторону, яка здійснює оплату наданих Споживачу послуг з розподілу (передачі) електричної енергії.

6. Зобов`язання Сторін

6.1. Оператор системи розподілу зобов`язується:

1) виконувати умови цього Договору;

2) відкрити особовий рахунок Споживача;

3) забезпечувати утримання мереж в належному стані для задоволення потреб Споживача в електричній енергії;

4) здійснювати розподіл (передачу) електричної енергії Споживачу, із дотриманням показників якості електричної енергії, визначених державними стандартами;

5) надавати Споживачу інформацію про послуги, пов`язані з розподілом (передачею) електричної енергії, та про терміни обмежень і відключень;

6) надавати Споживачу інформацію про зміну тарифу (ціни) на послугу з розподілу (передачі) електричної енергії не пізніше ніж за 20 днів до введення її в дію;

7) ознайомити Споживача з ПРРЕЕ та провести інструктаж щодо безпечної експлуатації вузла вимірювання;

8) проводити не менше як один раз на 6 місяців контрольний огляд засобу комерційного обліку у Споживача відповідно до затверджених графіків;

9) здійснювати технічну перевірку засобу (вузла) обліку (засобу вимірювальної техніки) не рідше одного разу на три роки;

10) розглядати звернення та претензії Споживача щодо надання послуг, пов`язаних з розподілом (передачею) електричної енергії, та приймати з цього приводу рішення у терміни, передбачені законодавством;

11) приймати письмові та усні повідомлення (у тому числі засобами зв`язку) Споживача щодо порушення постачання або порушення параметрів якості електричної енергії, а також вживати заходів до відновлення електропостачання та приведення показників якості у відповідність з вимогами нормативних документів;

12) виконувати інші обов`язки передбачені ліцензійними умовами та ПРРЕЕ.

6.2. Споживач зобов`язується:

1) виконувати умови цього Договору;

2) забезпечувати належний технічний стан та безпечну експлуатацію своїх внутрішніх електромереж, електроустановок та електроприладів;

3) невідкладно повідомляти Оператора системи розподілу про недоліки в роботі вузла вимірювання;

4) узгоджувати з Оператором системи розподілу нові підключення та переобладнання внутрішньої електропроводки, здійснювані з метою збільшення споживання електричної потужності;

5) забезпечувати доступ представникам Оператора системи розподілу, які пред`явили свої службові посвідчення, до свого об`єкта для обстеження вузла вимірювання, електроустановок та електропроводки;

6) не перешкоджати обрізанню гілок дерев, які ростуть на території, що належить Споживачу, для забезпечення відстані від проводів повітряної лінії електромережі Оператора системи розподілу. Обрізання гілок дерев, які ростуть на території Споживача, для забезпечення відстані від проводів повітряної лінії електромережі Споживача, здійснює Споживач відповідно до пункту 5 Правил охорони електричних мереж, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 04 березня 1997 року № 209;

7) у разі зміни власника об`єкта (звільнення Споживачем займаного приміщення, реорганізації, ліквідації (у тому числі шляхом банкрутства), відчуження в будь-який спосіб займаного приміщення) не пізніше ніж за 20 робочих днів до припинення користування електричною енергією на об`єкті письмово повідомити Оператора системи розподілу про розірвання цього Договору та не пізніше дня звільнення об`єкту здійснити всі оплати

передбачені умовами цього Договору;

8) у разі здійснення оплати за послугу з розподілу (передачу) безпосередньо Оператору системи розподілу здійснювати таку оплату у терміни передбачені Додатком 4 до цього Договору;

9) у разі, якщо Споживач є власником засобу вимірювання, виконувати обґрунтовані вимоги Оператора системи щодо приведення засобу вимірювання в технічний стан відповідно до вимог нормативних документів,

7. Права сторін

7.1. Оператор системи розподілу має право:

1) на отримання від Споживача своєчасної оплати за надання послуги з розподілу (передачі) електричної енергії у разі якщо умовами глави 5 цього Договору передбачено, що оплату за послугу з розподілу (передачі) Споживач здійснює безпосередньо Оператору системи розподілу та на отримання своєчасної оплати за надання послуги з розподілу (передачі) електричної енергії від постачальника у разі, якщо умовами глави 5 цього Договору передбачено, що оплату за послугу з розподілу (передачі) Оператору системи розподілу здійснює постачальник;

2) на безперешкодний доступ (за пред`явленням службового посвідчення) до електричних установок Споживача для проведення технічної перевірки засобів вимірювання, контрольного огляду електричних мереж від межі балансової належності до точки вимірювання та/або точки обліку, контролю за рівнем споживання електричної енергії та потужності, а також для виконання відключення та обмеження споживання відповідно до встановленого ПРРЕЕ порядку та умов Договору;

3) встановлювати технічні засоби, які обмежують постачання електричної енергії Споживачу у межах, передбачених Договором;

4) обмежувати або припиняти постачання електричної енергії Споживачу у випадках та в порядку, передбачених ПРРЕЕ;

5) вимагати від Споживача відшкодування збитків, завданих порушеннями, допущеними Споживачем під час користування електричною енергією;

6) контролювати додержання Споживачем вимог ПРРЕЕ;

7) складати акти про невідповідність дій (бездіяльності) Споживача умовам Договору та порушення вимог законодавства України в електроенергетиці;

8) надавати Споживачу, який є власником засобу вимірювання, обґрунтовані вимоги щодо приведення розрахункового обліку в технічний стан відповідно до вимог нормативних документів;

7.2. Споживач має право:

1) отримувати якісні послуги з розподілу електричної енергії;

2) отримувати електричну енергію належної якості згідно з умовами Договору та стандартами якості електричної енергії;

3) на компенсацію, що застосовується у разі отримання електричної енергії показники якості якої не відповідають умовам Договору та стандартам якості електричної енергії;

4) на компенсацію, що застосовується у разі недотримання показників якості послуг електропостачання;

5) на отримання інформації щодо якості електричної енергії, тарифів (цін), порядку оплати, умов та режимів її споживання;

6) подавати Оператору системи розподілу звернення, скарги та претензії, зокрема щодо якості електропостачання та якості електричної енергії, та отримувати в установленому законодавством порядку вмотивовані відповіді або повідомлення про заходи щодо усунення Оператором системи розподілу причин скарги.

8. Відповідальність сторін

8.1. Оператор системи розподілу несе відповідальність за розподіл електричної енергії Споживачу:

1) в обсягах та із забезпеченням договірної величини потужності, визначеними згідно з вимогами цього договору;

2) із дотриманням вимог щодо фактичної категорії надійності електрозабезпечення об`єкта (об`єктів) Споживача;

3) із дотриманням показників якості електричної енергії на межі балансової належності електромереж об`єкта (об`єктів) Споживача.

8.2. Оператор системи розподілу несе відповідальність за збитки заподіяні Споживачу у разі розподілу електричної енергії, параметри якості якої перебувають поза межами показників, визначених державними стандартами, або у разі припинення чи обмеження електропостачання із порушенням ПРРЕЕ в розмірі і порядку, визначених відповідно до законодавства.

8.3. Оператор системи розподілу не несе відповідальності за майнову шкоду, заподіяну Споживачу або третім особам внаслідок припинення або обмеження електропостачання, здійсненого у встановленому ПРРЕЕ порядку.

8.4. Оператор системи розподілу не несе відповідальності за тимчасове припинення постачання електричної енергії, відпуск електричної енергії, параметри якості якої не відповідають показникам, зазначеним у договорі, або за шкоду, заподіяну Споживачу, якщо доведе, що вони виникли не з його вини, а з вини Споживача або внаслідок дії обставин непереборної сили.

8.5. За внесення платежів, передбачених цим Договором, з порушенням термінів, визначених Додатком 4 до цього Договору, у разі якщо главою 5 цього Договору передбачено, що оплату за послугу з розподілу здійснює Споживач безпосередньо Оператору системи розподілу, Споживач сплачує Оператору системи розподілу пеню у розмірі передбаченому в Додатку 4 до цього договору за кожний день прострочення платежу, враховуючи день фактичної оплати Сума пені зазначається у розрахунковому документі окремим рядком.

8.6.У разі порушення розрахункового обліку з вини Споживача Споживач сплачує Оператору системи розподілу вартість недоврахованої електроенергії, виходячи із приєднаної потужності струмоприймачів та кількості годин їх використання. Вартість недоврахованої електроенергії визначається за ціною закупівлі електричної енергії Оператором системи розподілу на втрати електричної енергії в мережах у відповідному розрахунковому періоді.

8.7. Споживач не несе відповідальності перед Оператором системи розподілу відповідно до вимог підпунктів 8.5 та 8.6 цієї глави Договору, якщо доведе, що порушення виникли з вини Оператора системи розподілу або внаслідок дії обставин непереборної сили,

8.8. Споживач не несе відповідальності за порушення термінів оплати, визначених Додатком 4 до цього Договору, у разі якщо згідно з умовами глави 5 цього Договору передбачено, що оплату за послугу з розподілу здійснює постачальник електричної енергії.

8.9. У разі виявлення однією із Сторін порушень умов Договору іншою стороною та/або порушень ПРЕЕ, Кодексу комерційного обліку, Кодексу систем розподілу, Кодексу системи передачі, Закону України "Про ринок електричної енергії" та інших нормативно-правових актів, за які законодавством передбачене застосування санкцій чи які тягнуть за собою збитки, недоотриману продукцію або вигоду тощо, на місці оформлюється двосторонній акт порушень. Акт складається у присутності представників обох Сторін у двох примірниках. Сторона, дії або бездіяльність якої стала причиною складання акта, має право внести до акта свої зауваження.

Сторона, яка виявила порушення своїх прав, зобов`язана попередити іншу Сторону про необхідність складення акта. Сторона, яка здійснила таке порушення, не може без поважних причин відмовитись від складення та підписання відповідного акту.

У разі відмови Сторони, що здійснила порушення, від підписання акта, в акті робиться запис про відмову. Якщо акт на місці складення підписали не менше 3 уповноважених представників Сторони, що складала акт, такий акт вважається дійсним.

9. Обставини непереборної сили

9.1. Сторони не несуть відповідальності за повне або часткове невиконання своїх зобов`язань за цим Договором, якщо воно є результатом дії обставин непереборної сили, що перешкоджають виконанню договірних зобов`язань у цілому або частково. Наявність обставин непереборної сили підтверджується відповідною довідкою, виданою Торгово-промисловою палатою України. Строк виконання зобов`язань за цим

Договором у такому разі відкладається на строк дії обставин непереборної сили.

9.2. Сторона, для якої виконання зобов`язань стало неможливим унаслідок дії обставин непереборної сили, має не пізніше ніж через 5 днів письмово повідомити іншу Сторону про початок, тривалість та вірогідну дату припинення дії обставин непереборної сили.

10. Порядок обмеження та припинення електропостачання

10.1. Розподіл електричної енергії Споживачу може бути обмежено або припинено Оператором системи розподілу:

1) без попередження у разі:

виникнення аварійних ситуацій в електроустановках Оператора системи розподілу - на час, що не і означеного ПУЕ для струмоприймачів Споживача відповідної категорії;

зниження показників якості електричної енергії з вини Споживача до величин, які порушують нормальне функціонування електроустановок Оператора системи розподілу та інших споживачів;

приєднання Споживачем власних струмоприймачів або струмоприймачів третіх осіб до мереж Оператора системи розподілу поза розрахунковими засобами обліку;

самовільного внесення змін у схеми вимірювання та обліку електроенергії.

2) з повідомленням Споживача не пізніше ніж за 5 робочих днів у разі:

відсутності у Споживача персоналу для обслуговування електроустановок або договору на обслуговування електроустановок;

споживання електричної енергії Споживачем після закінчення строку дії цього Договору;

недопущення Споживачем уповноважених представників Оператора системи розподілу та/або органів виконавчої влади, на яких покладено відповідні обов`язки згідно з чинним законодавством, до власних електроустановок або розрахункових засобів обліку електроенергії;

несплати Споживачем відповідних платежів у терміни, встановлені Додатком 4 "Порядок розрахунків" до цього Договору;

3) у разі незадовільного стану електроустановок Споживача, що загрожує аварією, пожежею, створює загрозу життю, а також при невиконанні вимог щодо усунення недоліків в електроустановках Споживача - за приписом уповноваженого представника органу виконавчої влади, на якого покладено відповідні обов`язки згідно з чинним законодавством;

4) у разі введення в установленому порядку графіків обмежень та відключень унаслідок недостатності електричної енергії та (або) потужності в енергетичній системі - згідно з додатком 5 "Порядок участі споживача в графіках обмеження електроспоживання та графіках відключень" до Договору;

5) з повідомленням не менше ніж за 10 днів для проведення планових ремонтних робіт в електроустановках Оператора системи розподілу або для приєднання нових споживачів, у разі відсутності резервного живлення Споживача;

6) в інших випадках, визначених ГТРРЕЕ та Кодексом систем розподілу.

11. Строк дії Договору

11.1 Цей Договір набирає чинності з дня приєднання Споживача до умов цього договору, або з дня зазначеного в заяві-приєднання, але будь - якому випадку не раніше чим з 01 грудня 2018 року, або іншої дати визначеної Законом України "Про ринок електричної енергії".

Договір діє протягом 1 року та вважається продовженим на кожен наступний календарний рік, якщо за місяць до закінчення терміну дії Договору жодною із Сторін не буде заявлено про припинення його дії або перегляд його умов.

Договір може бути розірвано і в інший термін за ініціативою будь-якої із Сторін у порядку, визначеному законодавством України.

11.2. Дія Договору достроково припиняється у разі:

отримання Оператором системи розподілу документального підтвердження факту відчуження об`єкта на користь іншої особи, у тому числі набуття спадкоємцем права власності на об`єкт;

у разі остаточного припинення користування електричною енергією Споживачем за його заявою.

У разі знаходження об`єкту у строковому користуванні (оренда, найм, управління, позичка, тощо), термін дії договору встановлюється на строк, що не перевищує строк користування об`єктом чи земельною ділянкою, зазначений у документах, якими визначено право користування об`єктом чи земельною ділянкою, що надані споживачем разом із заявою-приєднання до умов договору.

11.3. У разі припинення дії Договору Договір припиняє свою дію в частині розподілу електричної енергії на об`єкт, а в частині виконання фінансових зобов`язань Сторін (які виникли на дату припинення дії Договору) продовжує діяти до дати здійснення повного взаєморозрахунку між Сторонами.

12. Інші умови

12.1. Інші умови можуть бути узгоджені сторонами в додатках до цього Договору, які є невід`ємними частинами цього Договору.

12.2. Усі додатки до цього Договору та продовження до них, які містять інформацію, що не є публічною, оформлюються Оператором системи розподілу письмово в паперовій формі, підписуються уповноваженою особою Оператора системи розподілу та направляються Споживачу. Узгодження здійснюється шляхом обміну письмовими повідомленнями по аналогії з ч.2 ст.642 Цивільного кодексу України, а в разі не досягнення згоди у встановленому діючим законодавством порядку.

12.3. Межа відповідальності за стан та обслуговування електроустановок визначається відповідно до Додатка 6 до цього Договору.

12.4. Взаємовідносини Сторін, не врегульовані цим Договором, регламентуються законодавством.

12.5. Спори та розбіжності, що можуть виникнути під час користування електричною енергією, якщо вони не будуть узгоджені шляхом переговорів між Сторонами, вирішуються в судовому порядку.

12.6. Розбіжності з технічних питань під час виконання умов цього Договору регулюються органами Державної інспекції енергетичного нагляду України згідно з правилами роздрібного ринку електричної енергії, правилами улаштування електроустановок, правилами безпечної експлуатації електроустановок Споживача, правилами технічної експлуатації установок Споживача.

12.7. Розбіжності щодо застосування тарифів вирішуються НКРЕКП.

12.8. Невід`ємною частиною Договору є додатки:

1) №1 "Заява-приєднання";

2) №2 "Паспорт точки/точок розподілу електричної енергії";

3) №3 "Відомості про розрахункові засоби обліку активної та реактивної електричної енергії";

4) №4 "Порядок розрахунків";

5) №5 "Порядок участі Споживача в графіках обмеження електроспоживання та графіках відключень" (крім побутових споживачів);

6) №6 "Акт розмежування балансової належності електромереж та експлуатаційної відповідальності Сторін" (для побутових споживачів оформлюється лише за потреби, при наявності електроустановок напругою 1 кВ та вище та у інших випадках, передбачених процедурою приєднання нових та реконструйованих електроустановок відповідно до вимог чинного законодавства);

7) №7 "Однолінійна схема електропостачання Споживача" (крім побутових споживачів);

8) №8 "Порядок розрахунку втрат електроенергії в мережах Споживача" з продовженням "Вихідні дані для розрахунку втрат" (для побутових споживачів оформлюється лише за потреби, при наявності втратного електрообладнання напругою 1 кВ та вище);

9) №9 "Акти екологічної, аварійної та технологічної броні електропостачання Споживача" (за наявності крім побутових споживачів);

10) №10 "Договір про надання послуг з компенсації перетікань реактивної електричної енергій) з додатком Порядок розрахунків за перетікання реактивної електроенергії" та продовженням додатка "Вихідні дані для розрахунку" (крім побутових споживачів);

11) №11 "Звіт про покази засобів обліку за розрахунковий період (Зразок)" (крім побутових споживачів);

12) №12 "Режими розподілу електричної енергії та управління попитом" (крім побутових споживачів);

13) № 12.1 "Прогнозовані обсяги (договірні величини) споживання електричної енергії".

Для непобутового Споживача (основного споживача), до технологічних електричних мереж якого приєднані електроустановки інших учасників роздрібного ринку (субспоживачів або операторів системи), додатково оформлюються також додатки:

1) №13 "Відомості про приєднані електроустановки інших учасників роздрібного ринку до технологічних електричних мереж Споживача";

2) №14 "Обсяги транспортування електричної енергії в електричні мережі інших учасників роздрібного ринку";

3) № 15 "Порядок припинення, обмеження електропостачання субспоживачів";

4) № 16 "Порядок розрахунку витрат електричної енергії в технологічних електричних мережах Споживача (основного споживача), пов`язаних із транспортуванням електричної енергії в електроустановки інших учасників роздрібного ринку";

5) № 17 "Порядок розрахунку та складання балансу електричної енергії в технологічних електричних мережах Споживача (основного споживача) ".

Додатки 4, 5, 8 (крім продовження додатка "Вихідні дані для розрахунку втрат"), 10 (крім продовження додатка "Вихідні дані для розрахунку"), 11, 12,14,15,16,17 до цього Договору є публічними та розміщуються на сайті Оператора системи розподілу за адресою: http://doe.dp.ua.

12.9. Споживач зобов`язується письмово повідомляти про зміну реквізитів (місцезнаходження, найменування, організаційно-правової форми, банківських реквізитів тощо) не пізніше ніж через 10 днів після настання таких змін та невідкладно вносити зміни в цей Договір.

12.10. Оператор системи розподілу інформує Споживача про зміну будь-яких умов публічного договору шляхом розміщення відповідної інформації на офіційному сайті Оператора системи розподілу.

12.11. У разі підписання договору споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії у паперовому вигляді, він підписується у двох примірниках, які мають однакову юридичну силу, один з них зберігається у Оператора системи розподілу, другий - у Споживача. Зміни до такого договору вносяться відповідно до п.12.10 Договору та за ініціативою будь-якої із сторін можуть бути оформлені шляхом підписання двосторонньої угоди у паперовому вигляді.

13. Реквізити Оператора системи розподілу

АТ "ДТЕК ДНІПРОВСЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ"

Енергетичний ідентифікаційний код (ЕІС код) № 62X4635461205007

Адреса: 49107, місто Дніпро, шосе Запорізьке, 22

Код ЄДРПОУ 23359034,

Тел. 0800500444

офіційний веб-сайт: http://doe.dp.ua.

Поточний рахунок в ПАТ "ПУМБ" м. Київ, МФО 334851

для споживачів:

Дніпровського МЦОК №2600448115

Криворізького МЦОК №2600548129

Верхньодніпровського ЦОК №2600948093

Підгороднянського ЦОК №2600048108

Межівського ЦОК №2600748091

Павлоградського ЦОК №2600048124

Петропавлівського ЦОК № 2600848122

Покровського ЦОК №2600648104

Магдалинівського ЦОК № 2600348130

Синельниківського ЦОК № 2600748088

Криворізького ЦОК №2600648090

П`ятихатського ЦОК № 2600448098

Софіївського ЦОК № 2600248096

Широківського ЦОК № 2600848092

Апостолівського ЦОК № 2600248126

Нікопольського ЦОК № 2600348097

Томаківського ЦОК №2600348114

Криничанського ЦОК № 2600348127

Царичанського ЦОК № 2600648120

Солонянського ЦОК № 2600648087

Кам`янського ЦОК №2600648117

Васильківського ЦОК № 2600948123

Новомосковського ЦОК № 2600848106

Додаток 1

до договору споживача про

надання послуг з розподілу

(передачі) електричної

енергії

ЗАЯВА-ПРИЄДНАННЯ

За цією заявою-приєднання відповідно до статей 633, 634, 641, 642 Цивільного кодексу України, Закону "Про ринок електричної енергії", Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою НКРЕКП від 14 березня 2018 року № 312, умов договору про надання послуг з розподілу електричної енергії (далі - Договір), розміщеного на сайті оператора системи розподілу Акціонерне товариство "ДТЕК Дніпровські електромережі" (далі- Оператор системи розподілу) за адресою: https://http://dtek-dnem.com.ua ініціюється споживачем:

Товариство з обмеженою відповідальністю "МЕТАН-ТОРГ" (далі - Споживач), що здійснює діяльність на підставі статуту

приєднання до умов договору споживача про розподіл електричної енергії за технічними даними Паспорту точки розподілу за об`єктом споживача за адресою м.Підгороднє, автошлях Н041002, км.0 Новомосковськ-Спаське ЕІС точки 62 Z4589312607324

(за наявності декількох точок розподілу за об`єктом наводиться перелік їх ЕІС-кодів)

Додатки:

1) Паспорт точки підключення об`єкта споживача.

2) Визначений Правилами роздрібного ринку електричної енергії перелік документів у разі, якщо приєднання до Договору ініціює Споживач.

Увага! Погодившись з цією заявою-приєднанням (акцептувавши її), Споживач засвідчує вільне волевиявлення щодо приєднання до умов Договору в повному обсязі.

З моменту акцептування цієї заяви-приєднання Споживач та Оператор системи розподілу набувають всіх прав та обов`язків за Договором і несуть відповідальність за їх невиконання (неналежне виконання) згідно з умовами Договору та чинним законодавством України.

Своїм підписом Споживач підтверджує згоду на автоматизовану обробку його персональних даних згідно з чинним законодавством та можливу їх передачу третім особам, які мають право на отримання цих даних згідно з чинним законодавством, у тому числі щодо кількісних та/або вартісних обсягів наданих за договором послуг.

Відмітка про згоду Споживача на обробку персональних даних:

директор Хохлов Р.В .




(дата) (особистий підпис) (П.І.Б. Споживача)

Реквізити Споживача:

Код ЄДРПОУ 39387021

Поштова адреса: 49128, м. Дніпро, вул. Комунарівська, 11,

Юридична адреса: 49128, м. Дніпро, вул. Комунарівська, 11,

Відмітка про підписання Споживачем цієї заяви-приєднання:




(дата подання заяви-приєднання) (особистий підпис) (П.І.Б. Споживача)

Додатки:

1. Докази направлення заяви сторонам (оригінали описів та фіскальних чеків).

Директор ТОВ "Метан-Торг" (підпис) Хохлов Р. В.

Стягнути з Акціонерного товариства "ДТЕК Дніпровські електромережі" (49107, м. Дніпро, шосе Запорізьке, 22, ідентифікаційний код 23359034) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Метан-Торг" (49128, м. Дніпро, вул. Комунарівська, 11, ідентифікаційний код 39387021) витрати, пов`язані зі сплатою судового збору у розмірі 1 921,00 грн., про що видати наказ.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили у відповідності до статті 241 Господарського процесуального кодексу України.

Рішення суду може бути оскаржено до Центрального апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено 03.09.2019

Суддя Н.М.Євстигнеєва

Дата ухвалення рішення27.08.2019
Оприлюднено03.09.2019
Номер документу83978312
СудочинствоГосподарське
Сутьнадання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії

Судовий реєстр по справі —904/1573/19

Судовий наказ від 27.12.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Постанова від 23.12.2019

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Подобєд Ігор Миколайович

Ухвала від 04.12.2019

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Подобєд Ігор Миколайович

Ухвала від 25.10.2019

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Подобєд Ігор Миколайович

Ухвала від 07.10.2019

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Подобєд Ігор Миколайович

Рішення від 27.08.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 23.07.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 22.07.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 11.07.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 26.06.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні