Ухвала
від 01.07.2019 по справі 206/3374/19
САМАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

САМАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 206/3374/19

2/206/955/19

УХВАЛА

01 липня 2019 року у місті Дніпрі суддя Самарського районного суду міста Дніпропетровська Сухоруков А.О. перевіривши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 , яка діє в своїх інтересах та в інтересах малолітньої ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , Комунальний заклад освіти Навчально-виховний комплекс № 122 Загальноосвітній навчальний заклад - дошкільний навчальний заклад Дніпровської міської ради про відшкодування матеріальної та моральної шкоди завданою неповнолітньою особою,

ВСТАНОВИВ

18 червня 2019 року від представника позивачів, адвоката Ворон А.І. поштою до суду надійшла зазначена позовна заява.

На виконання вимог ч. 6 ст. 187 ЦПК України, судом 20.06.2019р., був зроблений запит до адресно-довідкового підрозділу ГУ ДМС України в Дніпропетровській області, щодо надання інформації про зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання фізичної особи - відповідача.

Порядок звернення до суду за судовим захистом урегульовано ЦПК. Подання заяви до суду має відбуватись із дотриманням певних умов, зокрема ст.ст. 175, 177 ЦПК України.

Зазначена позовна заява підлягає залишенню без руху оскільки подана без додержання вимог ст. 175, 177 ЦПК України.

Так, в порушення п. 2 ч. 3 ст. 175 ЦПК України представником позивача не зазначено відомі адреси електронної пошти відповідача 2 та особисто позивача ОСОБА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України відповідача 1.

В порушення п. 4 ч. 3 ст. 175 ЦПК України представником позивачів не конкретизовано зміст позовних вимог, а саме: позивач просить стягнути солідарно з відповідачів на користь ОСОБА_1 , яка діє в інтересах ОСОБА_4 компенсацію моральної шкоди у розмірі 25000,00грн., в той час, як відповідно до позовної заяви та доданих документів вона є матір`ю ОСОБА_2 .

Окрім цього, у відповідності до ч. 4 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Представник позивача у позовній заяві зазначає, що позивачі звільнені від сплати судового збору на підставі п. 2 ч. 1 ст. 5 ЗУ Про судовий збір позивачі - у справах про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров`я, а також смертю фізичної особи.

Однак, з даним твердженням представника суд погодитися не може відповідно до наступного.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначено Законом України Про судовий збір .

Відповідно до статті 1 цього Закону судовим збором є збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом. Судовий збір включається до складу судових витрат.

Водночас статтею 5 Закону України Про судовий збір установлено пільги щодо сплати судового збору, згідно з пунктом 1 частини першої якої від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі - у справах про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров`я, а також смертю фізичної особи .

Слід зазначити, що відповідно до п. 14 ч. 2 ст. 3 ЗУ Про судовий збір судовий збір не справляється за подання: заяви, апеляційної та касаційної скарги про захист прав малолітніх чи неповнолітніх осіб.

Проте, позивач ОСОБА_5 , яка діє в інтересах дитини, якій, згідно позовної заяві ушкоджено здоров`я, діє і в своїх інтересах та просить, окрім іншого, стягнути на її користь завдану їй моральну шкоду у розмірі 15000,00грн.

Згідно ч.1 ст.4 Закону України "Про судовий збір", судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Статтею 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2019 рік" передбачено, що розмір прожиткового мінімуму з 01 січня 2019 року встановлено у розмірі 1921,00 грн.

Вимога про відшкодування моральної шкоди визначена у грошовому вимірі, фактично є майновою вимогою, а отже судовий збір підлягає стягненню, як за вимогу майнового характеру (ВС/КЦС від 28 листопада 2018р. у справі №761/11472/15-ц).

Відповідно до п.1 ч.2 ст.4 Закону України "Про судовий збір", за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою або фізичною особою-підприємцем, ставка судового збору становить 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Таким чином з урахуванням викладеного та вимог позивача ОСОБА_5 про відшкодування їй моральної шкоди у розмірі 15000,00грн., позивачу необхідно сплатити судовий збір за подання до суду позовної заяви майнового характеру у розмірі 768,40 грн. та подати до суду оригінал квитанції про сплату судового збору, або подати документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Для сплати судового збору повідомляю реквізити та відповідні ставки судового збору:

Отримувач коштівУК в Iндустр.р.м.Дніпра/Сам.р/22030101 Код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37989295 Банк отримувачаКазначейство України (ЕАП) Код банку отримувача (МФО) 899998 Рахунок отримувача 31218206004010 Код класифікації доходів бюджету 22030101 Призначення платежу *;101;


(код *;101;
(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків - фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомив про це відповідний орган Міністерства доходів і зборів України і має відповідну відмітку у паспорті) ;Судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача) , Самарський районний суд м. Дніпропетровська (назва суду, де розглядається справа)

Відповідно до ч. 1 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу , протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В свою чергу, суддя звертає увагу, що прецедентна практика Європейського суду з прав людини виходить з того, що реалізуючи п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини її основоположних свобод щодо доступності правосуддя та справедливого судового розгляду, кожна держава-учасниця цієї Конвенції вправі встановлювати правила судової процедури, в тому числі й процесуальні заборони і обмеження, зміст яких - не допустити судовий процес у безладний рух.

Враховуючи викладене суддя приходить до висновку, що позовна заява, подана без додержання вимог, викладених у ст. 175 ЦПК України, а тому підлягає залишенню без руху з наданням строку для усунення недоліків, що відповідає вимогам ст. 185 ЦПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 175 , 177, 185 , 260 ЦПК України , суддя

УХВАЛИВ:

Позовну заяву залишити без руху.

Надати позивачу строк 2 дні з дня вручення цієї ухвали для усунення недоліків, а саме:

1)зазначити відомі адреси електронної пошти відповідача 2 та особисто позивача ОСОБА_5 , реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України відповідача 1;

2)конкретизувати зміст позовних вимог;

3)сплатити судовий збір за вимогу про відшкодування моральної шкоди завданої ОСОБА_5 у розмірі 768,40грн.

Роз`яснити позивачу, що в разі якщо у вказаний строк недоліки позовної заяви не будуть усунуті, позовна заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Копію ухвали надіслати позивачу.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: http://sm.dp.court.gov.ua .

Ухвала не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя А.О. Сухоруков

СудСамарський районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення01.07.2019
Оприлюднено03.07.2019
Номер документу82756301
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —206/3374/19

Рішення від 17.08.2020

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Сухоруков А. О.

Рішення від 17.08.2020

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Сухоруков А. О.

Рішення від 17.08.2020

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Сухоруков А. О.

Рішення від 17.08.2020

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Сухоруков А. О.

Ухвала від 02.03.2020

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Сухоруков А. О.

Ухвала від 06.02.2020

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Сухоруков А. О.

Ухвала від 30.10.2019

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Сухоруков А. О.

Ухвала від 05.07.2019

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Сухоруков А. О.

Ухвала від 01.07.2019

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Сухоруков А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні