Ухвала
від 03.07.2019 по справі 404/4341/19
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 404/4341/19

Номер провадження 1-кс/404/2726/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 липня 2019 року м. Кропивницький

Слідчий суддя Кіровського районного суду м. Кіровограда ОСОБА_1 при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого Кропивницького відділу поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області ОСОБА_3 , погодженого з прокурором Кіровоградської місцевої прокуратури ОСОБА_4 про арешт майна в рамках кримінального провадження № 12019120020004764 від 21.06.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст.190 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий за погодженням із прокурором звернувся до слідчого судді з вище вказаним клопотанням, відповідно до якого просив:

- накласти арешт на зазначене у клопотанні майно, яке було вилучене в ході проведення обшуку легкового автомобіля марки «Mazda» синього кольору, 2005 року випуску, реєстраційний номер НОМЕР_1 , що знаходився за адресою: АДРЕСА_1 , власник якого є ОСОБА_5 , та фактичним володільцем є ОСОБА_6 , який був проведений 22.06.2019 та в ході якого були виявлені та вилучені наступні речі та документи: Стартовий пакет «Vodafon» № НОМЕР_2 . Два аркуші паперу з рукописними записами номерів телефонів та іменами. Стартовий пакет «Київстар» № НОМЕР_3 . Паспорт громадянина України на ім`я ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Водійське посвідчення на ім`я ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу легкового автомобіля марки «Mazda» синього кольору, 2005 року випуску, реєстраційний номер НОМЕР_1 зареєстрованого на ім`я ОСОБА_5 . Страховий поліс серії НОМЕР_4 . Кліше печатки ТОВ «Біотрейс-рупп» код 39727739. Копія паспорта ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Виписка з ПАТ «Приват Банк» по рахунку № НОМЕР_5 , на ім`я ОСОБА_9 та Додаткова Угода № 1 від 01.03.2016 року щодо відкриття кредитного договору на ОСОБА_9 . Три блокноти з рукописними записами щодо вантажних автомобілів та кількості перевезеної Сої. Мобільний телефон марки «Sigma» з ІМЕІ НОМЕР_6 з сім-карткою № НОМЕР_7 . Мобільний телефон марки «Sigma» з ІМЕІ НОМЕР_8 з сім-карткою № НОМЕР_9 та № НОМЕР_2 . Мобільний телефон марки «Grdo» з ІМЕІ НОМЕР_10 з сім-карткою № НОМЕР_11 . Кліше печатки «Карпати» НОМЕР_12 . Мобільний телефон марки «NOKIA» з ІМЕІ НОМЕР_13 з сім-карткою № НОМЕР_14 , виявлені та вилучені речі та документи які були вилучені та упаковані до сейф-пакету № 3273886. Та легковий автомобіль марки «Mazda» синього кольору, 2005 року випуску, реєстраційний номер НОМЕР_1 власник якого є ОСОБА_5 , та фактичний володілець ОСОБА_6 .

На обґрунтування клопотання слідчим зазначено, що з метою запобігання можливості приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження шляхом позбавлення права на відчуження, розпорядження та/або користування майном будь-ким, до прийняття рішення по кримінальному провадженню, з метою забезпечення виконання у подальшому судових рішень у кримінальному провадженні та проведення судових експертиз, просить накласти арешт речі та документи зазначені згідно до переліку прохальної частини клопотання.

Слідчий, прокурор, власник та фактичний володілець майна про розгляд клопотання повідомлені належним чином.

Згідно до ч. 1 ст. 172 КПК України клопотання про арешт майна розглядається слідчим суддею, судом не пізніше двох днів з дня його надходження до суду, за участю слідчого та/або прокурора, цивільного позивача, якщо клопотання подано ним, підозрюваного, обвинуваченого, іншого власника майна, і за наявності - також захисника, законного представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження. Неприбуття цих осіб у судове засідання не перешкоджає розгляду клопотання.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя прийшов до наступних висновків.

Встановлено, що у проваджені слідчого відділу Кропивницького ВП ГУНП в Кіровоградській області знаходиться кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 12019120020004764від 21.06.2019року,за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.4ст.190КК України (а.к. 4).

22.06.2019 року в ході проведення обшуку легкового автомобіля марки «Mazda» синього кольору, 2005 року випуску, реєстраційний номер НОМЕР_1 , що знаходився за адресою: АДРЕСА_1 , власником якого є ОСОБА_5 та фактичним володільцем якого являвся ОСОБА_6 , було виявлено та вилучено речі та документи, а саме: Стартовий пакет «Vodafon» № НОМЕР_2 . Два аркуші паперу з рукописними записами номерів телефонів та іменами. Стартовий пакет «Київстар» № НОМЕР_3 . Паспорт громадянина України на ім`я ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Водійське посвідчення на ім`я ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу легкового автомобіля марки «Mazda» синього кольору, 2005 року випуску, реєстраційний номер НОМЕР_1 зареєстрованого на ім`я ОСОБА_5 . Страховий поліс серії НОМЕР_4 . Кліше печатки ТОВ «Біотрейс-рупп» код 39727739. Копія паспорта ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Виписка з ПАТ «Приват Банк» по рахунку № НОМЕР_5 , на ім`я ОСОБА_9 та Додаткова Угода № 1 від 01.03.2016 року щодо відкриття кредитного договору на ОСОБА_9 . Три блокноти з рукописними записами щодо вантажних автомобілів та кількості перевезеної Сої. Мобільний телефон марки «Sigma» з ІМЕІ НОМЕР_6 з сім-карткою № НОМЕР_7 . Мобільний телефон марки «Sigma» з ІМЕІ НОМЕР_8 з сім-карткою № НОМЕР_9 та № НОМЕР_2 . Мобільний телефон марки «Grdo» з ІМЕІ НОМЕР_10 з сім-карткою № НОМЕР_11 . Кліше печатки «Карпати» НОМЕР_12 . Мобільний телефон марки «NOKIA» з ІМЕІ НОМЕР_13 з сім-карткою № НОМЕР_14 , виявлені та вилучені речі та документи які були вилучені та упаковані до сейф-пакету № 3273886. Та легковий автомобіль марки «Mazda» синього кольору, 2005 року випуску, реєстраційний номер НОМЕР_1 власник якого є ОСОБА_5 , та фактичний володілець ОСОБА_6 . Крім того, було вилучено легковий автомобіль марки «Mazda» синього кольору, 2005 року випуску, реєстраційний номер НОМЕР_1 (а.к. 5-6).

Згідно до постанови про визнання та доручення до кримінального провадження речових доказів від 22.06.2019 року, слідчий вище перелічені речі та документи визнав в якості речових доказів по кримінальному провадженні № 12019120020004764від 21.06.2019року (а.к. 38-39).

Відповідно до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу автомобіль марки «Mazda», 2005 року випуску, реєстраційний номер НОМЕР_1 належить ОСОБА_5 (а.к. 26).

Згідно до ч. 1ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Відповідно до ч. 2 ст. 170 КПК Українивбачається, що арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Частиною 5ст. 171 КПК Українипередбачено, що клопотання слідчого, прокурора про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подано не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, у якої його було вилучено. У разі тимчасового вилучення майна під час обшуку, огляду, здійснюваних на підставі ухвали слідчого судді, передбаченоїстаттею 235 цього Кодексу, клопотання про арешт такого майна повинно бути подано слідчим, прокурором протягом 48 годин після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, в якої його було вилучено.

Згідно ч. 1ст. 167 КПК Українитимчасовим вилученням майна є фактичне позбавлення підозрюваного або осіб, у володінні яких перебуває зазначене у частині другій цієї статті майно, можливості володіти, користуватися та розпоряджатися певним майном до вирішення питання про арешт майна або його повернення.

Пунктами частини 2статті 167 КПК Українивизначено, що тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони: підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди; призначалися (використовувалися) для схиляння особи до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та/або матеріального забезпечення кримінального правопорушення або винагороди за його вчинення; є предметом кримінального правопорушення, у тому числі пов`язаного з їх незаконним обігом; одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від них, а також майно, в яке їх було повністю або частково перетворено.

Відповідно до ч. 2ст. 168 КПК Українитимчасове вилучення майна може здійснюватися також під час обшуку, огляду.

Згідно ч. 1ст. 234 КПК Україниобшук проводиться з метою виявленнята фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до п. 4 Узагальнення судової практики щодо розгляду слідчим суддею клопотань про надання дозволу на проведення обшуку житла чи іншого володіння особи, обговореного та схваленого на засіданні пленуму ВССУ 17жовтня 2014 року, з огляду на необхідність належного забезпечення прав осіб при проведенні обшуку слідчим суддям доцільно не лише в мотивувальній, а й у резолютивній частині зазначати інформацію про речі, документи або осіб, для виявлення яких надається дозвіл на обшук. Слід враховувати, що чітке визначення речей, для виявлення яких надається дозвіл на обшук, має істотне значення для забезпечення гарантій при проведенні обшуку. Так, відповідно до ч. 7 ст. 236 КПК вилучені речі та документи, які не входять до переліку, щодо якого прямо надано дозвіл на відшукання в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку, вважаються тимчасово вилученим майном. Згідно з ч. 5 ст. 171 КПК клопотання про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подане не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуте особі, у якої воно було вилучене.

Таким чином, у разі вилучення майна, на відшукання якого не було надано дозвіл, КПК передбачає гарантію реалізації права власності, а саме оскарження бездіяльності, яка полягає в неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами ст. 169 КПК.

24.06.2019 року згідно ухвали слідчий суддя Кіровського районного суду м. Кіровограда клопотання слідчого Кропивницького відділу поліції Головного управління НП в Кіровоградській області ОСОБА_10 , погоджене з прокурором Кіровоградської місцевої прокуратури ОСОБА_4 про проведення обшуку по матеріалам кримінального провадження № 12019120020004764 від 21.06.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст.190 КК України задоволено. Надано слідчому СВ Кропивницького відділу поліції Головного управління Національної поліції України в Кіровоградській області ОСОБА_3 дозвіл на проведення обшуку автомобіля марки «Mazda», синього кольору, 2005 року випуску, реєстраційний номер НОМЕР_1 , власником якого є ОСОБА_5 , а фактичним володільцем є ОСОБА_6 в ході якого було вилучено: Стартовий пакет «Vodafon» № НОМЕР_2 . Два аркуші паперу з рукописними записами номерів телефонів та іменами. Стартовий пакет «Київстар» № НОМЕР_3 . Паспорт громадянина України на ім`я ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Водійське посвідчення на ім`я ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу легкового автомобіля марки «Mazda» синього кольору, 2005 року випуску, реєстраційний номер НОМЕР_1 зареєстрованого на ім`я ОСОБА_5 . Страховий поліс серії НОМЕР_4 . Кліше печатки ТОВ «Біотрейс-групп» код 39727739. Копія паспорта ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Виписка з ПАТ «Приват Банк» по рахунку № НОМЕР_5 , на ім`я ОСОБА_9 та Додаткова Угода № 1 від 01.03.2016 року щодо відкриття кредитного договору на ОСОБА_9 . Три блокноти з рукописними записами щодо вантажних автомобілів та кількості перевезеної Сої. Мобільний телефон марки «Sigma» з ІМЕІ НОМЕР_6 з сім-карткою № НОМЕР_7 . Мобільний телефон марки «Sigma» з ІМЕІ НОМЕР_8 з сім-карткою № НОМЕР_9 та № НОМЕР_2 . Мобільний телефон марки «Grdo» з ІМЕІ НОМЕР_10 з сім-карткою № НОМЕР_11 . Кліше печатки «Карпати» НОМЕР_12 . Мобільний телефон марки «NOKIA» з ІМЕІ НОМЕР_13 з сім-карткою № НОМЕР_14 , виявлені та вилучені речі та документи які були вилучені та упаковані до сейф-пакету № 3273886. Обшук та вилучення речових доказів проведено 22.06.2019 року в період часу з 07-08 год. по 07-57 год.

Відповідно до третього речення ч. 7ст. 136 КПК Українивилучені речі та документи, які не входять до переліку, щодо якого прямо надано дозвіл на відшукання в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку, та не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу, вважаються тимчасово вилученим майном.

З наведеного вбачається, що майно, вилучене під час обшуку, на яке слідчим суддею надано дозвіл на його вилучення, не вважається тимчасово вилученим, не потребує додаткового накладення арешту та перебуває в органів досудового розслідування на законних та достатніх правових підставах.

Враховуючи викладене, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання слідчого в частині арешту майна речей та документів, що зазначені в ухвалі слідчого судді від 24.06.2019 року є безпідставним та не підлягає до задоволення.

Щодо вимоги слідчого про арешт автомобіля марки «Mazda», 2005 року випуску, реєстраційний номер НОМЕР_1 , власник якого є ОСОБА_5 , а фактичним володільцем ОСОБА_6 , підлягає до задоволення частково, шляхом накладення на транспортний засіб заборони його відчужування, відмовивши у вимозі про заборону розпоряджання, що також передбачає користування.

Враховуючи вище викладені обставини клопотання слідчого підлягає до часткового задоволення.

Керуючись ст.ст. 170-173, 309, 372, 376 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Накласти арешт на автомобіль марки «Mazda», 2005 року випуску, реєстраційний номер НОМЕР_1 , власник якого є ОСОБА_5 , а фактичним володільцем ОСОБА_6 , шляхом позбавлення права його відчуження до прийняття остаточного рішення по кримінальному провадженню № 12019120020004764 від 21.06.2019 року.

В задоволенні решти вимог відмовити.

Ухвала про арешт майна виконується негайно слідчим, прокурором.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Кропивницького апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Суддя Кіровського

районного суду

м.Кіровограда ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення03.07.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу82817668
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна в рамках кримінального провадження № 12019120020004764 від 21.06.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст.190 КК України

Судовий реєстр по справі —404/4341/19

Ухвала від 03.07.2019

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 27.06.2019

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 24.06.2019

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 24.06.2019

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 24.06.2019

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 24.06.2019

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні