Ухвала
від 27.06.2019 по справі 910/7128/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про залучення співвідповідача та відкладення підготовчого засідання

м. Київ

27.06.2019Справа № 910/7128/19

За позовомТовариства з обмеженою відповідальністю "Асистанська компанія" Українська служба допомоги" до 1. Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Українська страхова група" 2. Публічного акціонерного товариства "Національний депозитарій України" 3. Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінанс Груп Юкрейн" провизнання права власності та зобов`язання вчинити дії, Суддя Бойко Р.В. секретар судового засідання Кучерява О.М.

Представники учасників справи: від позивача:не з`явився від відповідача-1:Троян О.П. від відповідача-2:не з`явився від третьої особи:не з`явився

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Асистанська компанія "Українська служба допомоги" звернулося до господарського суду міста Києва із позовною заявою до Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Українська страхова група", Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінанс Груп Юкрейн" та Публічного акціонерного товариства "Національний депозитарій України", в якому просить суд:

1) визнати право власності за Товариством з обмеженою відповідальністю "Асистанська компанія "Українська служба допомоги" на прості іменні акції емітента - Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Українська страхова група" у кількості 1 штука, загальною номінальною вартістю 100,00 грн., що становить 0,000088% статутного капіталу;

2) зобов`язати Публічне акціонерне товариство "Національний депозитарій України" внести зміни до системи депозитарного обліку стосовно цінних паперів шляхом здійснення безумовної депозитарної облікової операції шляхом списання цінних паперів Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Українська страхова група" у бездокументарній формі у кількості 1 штука, загальною номінальною вартістю 100,00 грн. з рахунку в цінних паперах НОМЕР_1 Товариства з обмеженою відповідальністю "Асистанська компанія "Українська служба допомоги", відкритого в депозитарній установі - Товаристві з обмеженою відповідальністю "Фінанс Груп Юкрейн", та зарахування на рахунок в цінних паперах № НОМЕР_2, відкритий в депозитарній установі Акціонерного товариства "Креді Агріколь Банк".

В обґрунтування позовних вимог позивач вказує, що йому належна на праві власності проста імення акція Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Українська страхова група" у кількості 1 штука, загальною номінальною вартістю 100,00 грн., що становить 0,000088% статутного капіталу, проте у зв`язку з невиконанням Товариством з обмеженою відповідальністю "Мілленіум Капітал" (після перейменування - Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінанс Груп Юкрейн") своїх обов`язків як депозитарною установою, в тому числі після анулювання ліцензії на провадження професійної діяльності - з передання Публічному акціонерному товариству "Національний депозитарій України" на довгострокове зберігання бази даних станом на кінець операційного дня, що передує даті припинення діяльності, Товариство з обмеженою відповідальністю "Асистанська компанія "Українська служба допомоги" позбавлене можливості довести наявність у нього відповідного права власності.

При цьому, позивач стверджує, що у зв`язку з неможливістю довести наявність у нього акцій відповідача-1, Товариство з обмеженою відповідальністю "Асистанська компанія "Українська служба допомоги" не було допущене до голосування на позачергових загальних зборах Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Українська страхова група", які відбулися 03.10.2018.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 03.06.2019 відкрито провадження у справі №910/7128/19; вирішено здійснювати її розгляд за правилами загального позовного провадження; залучено до участі у справі Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінанс Груп Юкрейн" в якості третьої особи-1, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідачів; визначено учасникам справи для надання заяв по суті спору; призначено підготовче засідання у справі на 25.06.2019.

19.06.2019 через відділ діловодства суду від Публічного акціонерного товариства "Національний депозитарій України" надійшов відзив на позовну заяву, в якому відповідач вказує, що станом на подання відзиву депозитарна установа Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінанс Груп Юкрейн" (попередня назва - Товариство з обмеженою відповідальністю "Мілленіум Капітал") не здійснило передачу Центральному депозитарію документів, баз даних, архівів, баз даних, тощо, на виконання Положення про припинення депозитарною установою провадження професійної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльності, затвердженого рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 08.04.2014 №431. Таким чином, Центральний депозитарій не набув статусу уповноваженого на зберігання документів, немає доступу до баз даних, архівів баз даних Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінанс Груп Юкрейн", в тому числі не набув права здійснювати управління рахунком у цінних паперах, який залишився в системі депозитарного обліку.

Крім того, у відзиві на позовну заяву Публічним акціонерним товариством "Національний депозитарій України" викладено клопотання про залучення Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінанс Груп Юкрейн" до участі у справі в якості відповідача по справі.

19.06.2019 через відділ діловодства суду від Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Українська страхова група" надійшов відзив на позовну заяву, в якому визнав позовні вимоги в частині визнання права власності за Товариством з обмеженою відповідальністю "Асистанська компанія "Українська служба допомоги" на прості іменні акції емітента - Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Українська страхова група" у кількості 1 штука, загальною номінальною вартістю 100,00 грн., що становить 0,000088% статутного капіталу. Проти задоволення позову в іншій частині не заперечував.

Протокольною ухвалою господарського суду міста Києва від 25.06.2019 оголошено перерву в підготовчому засіданні до 27.06.2019.

26.06.2019 через відділ діловодства суду від Товариства з обмеженою відповідальністю "Асистанська компанія "Українська служба допомоги" надійшли уточнення позовних вимог, у зв`язку з тим, що останньому стало відомо, що Публічне акціонерне товариство "Національний депозитарій України" не обслуговує його рахунки як власника цінних паперів.

Таким чином, з урахуванням уточнень позивач просить суд:

1) визнати право власності за Товариством з обмеженою відповідальністю "Асистанська компанія "Українська служба допомоги" простих іменних акцій емітента - Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Українська страхова група" у кількості 1 штука, міжнародний ідентифікаційним номером UA4000126882, загальною номінальною вартістю 100,00 грн., що становить 0,000088% статутного капіталу;

2) зобов`язати Публічне акціонерне товариство "Національний депозитарій України" виконати безумовну операцію переказу 1 штуки (проста іменна акція, номінальною вартістю 100,00 грн.) цінних паперів у бездокуметарній формі за міжнародним ідентифікаційним номером UA4000126882 емітента Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Українська страхова група" з рахунку Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінанс Груп Юкрейн" - НОМЕР_3, відкритому у Центральному депозитарії на рахунок іншої депозитарної установи Акціонерне товариство "Креді Агріколь Банк" - НОМЕР_4, відкритий у Центральному депозитарії;

3) зобов`язати Публічне акціонерне товариство "Національний депозитарій України" виконати розпорядження депозитарної установи Акціонерне товариство "Креді Агріколь Банк" на переказ на свій рахунок у Центральному депозитарії 1 штуки простих іменних акцій, номінальною вартістю 100,00 грн. за 1 штуку, міжнародний ідентифікаційний номер цінних паперів UA4000126882, емітента Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Українська страхова група" з рахунку Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінанс Груп Юкрейн" - НОМЕР_3, відкритому у Центральному депозитарії.

Крім того, судові витрати позивач просить покласти на Приватне акціонерне товариство "Страхова компанія "Українська страхова група".

В підготовче засідання 27.06.2019 з`явився представник відповідача-1, проти залучення співвідповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінанс Груп Юкрейн" не заперечував.

Представники позивача, відповідача-2 та третьої особи в підготовче засідання 27.06.2019 не з`явилися, про розгляд справи були повідомлені належним чином за адресами, які вказані у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Розглянувши подане відповідачем-2 клопотання про залучення співвідповідача, суд прийшов до висновку про необхідність його задоволення з огляду на наступне.

Клопотання відповідачем-2, яке викладене у поданому ним відзиві, мотивоване тим, що позивач був змушений звернутися до суду з даним позовом саме через невиконання Товариством з обмеженою відповідальністю "Фінанс Груп Юкрейн" обов`язків визначених положенням №431, а саме - не здійснило передачу Центральному депозитарію документів, баз даних, архівів баз даних тощо.

Крім того, саме з урахуванням відзиву відповідача-2 позивачем було уточнено позовні вимоги.

Частиною 1 статті 48 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд першої інстанції має право за клопотанням позивача до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання, залучити до участі у ній співвідповідача.

Відповідно до ч. 3 ст. 45 Господарського процесуального кодексу України відповідачами є особи, яким пред`явлено позовну вимогу.

З урахуванням змісту відзиву відповідача-2 та уточнень позовних вимог позивача, судом встановлено, що позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Асистанська компанія" Українська служба допомоги" ґрунтуються на неправомірних діях саме Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінанс Груп Юкрейн".

Таким чином, враховуючи викладене та оскільки позивач самостійно у позовній заяві визначив Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінанс Груп Юкрейн", як відповідача, суд приходить до висновку про наявність підстав для залучення Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінанс Груп Юкрейн" в якості співвідповідача у справі.

Згідно частини 4 статті 48 Господарського процесуального кодексу України про залучення співвідповідача чи заміну неналежного відповідача постановляється ухвала. За клопотанням нового відповідача або залученого співвідповідача розгляд справи починається спочатку.

Оскільки суд прийшов до висновку про необхідність залучення Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінанс Груп Юкрейн" в якості відповідача-3, то вказане зумовлює зміну його процесуального статусу з третьої особи на відповідача-3, внаслідок чого у вступній частині даної ухвали вже зазначено новий процесуальний статус вказаного учасника справи.

У зв`язку із залученням Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінанс Груп Юкрейн" в якості співвідповідача та з метою надання йому можливості надати відзив на позов суд вбачає за необхідне відкласти підготовче засідання.

Керуючись статтями 48, 202, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд міста Києва, -

УХВАЛИВ:

1. Залучити до участі у справі Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінанс Груп Юкрейн" (65000, Одеська обл., м. Одеса, вул. Велика Арнаутська, буд. 72/74; ідентифікаційний код 30634328) в якості відповідача-3.

2. Відкласти підготовче засідання у справі №910/7128/19 на 18.07.2019 о 16:30 год . Засідання відбудеться в приміщенні господарського суду міста Києва за адресою: 01030, м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, буд. 44-В, зал судових засідань №23 (корпус Б).

3. Запропонувати відповідачу-3 у строк протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення даної ухвали надати суду:

- відзив на позов, складений з урахуванням вимог ст. 165 Господарського процесуального кодексу України, з викладенням мотивів повного або часткового відхилення вимог позивача з посиланням на чинне законодавство та докази, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення, якщо такі докази не надані позивачем;

- докази направлення відзиву іншим учасникам справи.

4. Попередити відповідача-3, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи (ч. 2 ст. 178 Господарського процесуального кодексу України). При цьому, якщо докази не можуть бути подані разом з відзивом з об`єктивних причин, відповідач повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу (ч.ч. 3, 4 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України).

5. Визначити відповідачу-3 строк для подання заперечень на відповідь на відзив (якщо такий буде подано) з доказами їх направлення іншим учасникам справи - протягом п`яти днів з дня отримання відповіді на відзив.

6. Викликати у підготовче судове засідання представників учасників справи. У відповідності до ст. 60 Господарського процесуального кодексу України надати документи, що підтверджують повноваження представників учасників справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення (27.06.2019) та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду першої інстанції.

Повний текст ухвали складено 08.07.2019.

Суддя Р.В. Бойко

Дата ухвалення рішення27.06.2019
Оприлюднено08.07.2019
Номер документу82859811
СудочинствоГосподарське
Сутьзалучення співвідповідача та відкладення підготовчого засідання м. Київ 27.06.2019Справа № 910/7128/19 За позовомТовариства з обмеженою відповідальністю "Асистанська компанія" Українська служба допомоги" до 1. Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Українська страхова група" 2. Публічного акціонерного товариства "Національний депозитарій України" 3. Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінанс Груп Юкрейн" провизнання права власності та зобов`язання вчинити дії,

Судовий реєстр по справі —910/7128/19

Рішення від 01.08.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 18.07.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 27.06.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 03.06.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні