Рішення
від 01.08.2019 по справі 910/7128/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

01.08.2019Справа № 910/7128/19

За позовомТовариства з обмеженою відповідальністю "Асистанська компанія "Українська служба допомоги" до 1. Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Українська страхова група" 2. Публічного акціонерного товариства "Національний депозитарій України" 3. Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінанс Груп Юкрейн" провизнання права власності та зобов`язання вчинити дії Суддя Бойко Р.В. секретар судового засідання Кучерява О.М. Представники сторін: від позивача:Нагорний В.В. від відповідача-1:Троян О.П. від відповідача-2:Панчугін Д.О. від відповідача-3:не з`явився вільний слухач:ОСОБА_1 .

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

У травні 2019 року Товариство з обмеженою відповідальністю "Асистанська компанія "Українська служба допомоги" звернулося до господарського суду міста Києва із позовом до Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Українська страхова група", Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінанс Груп Юкрейн" та Публічного акціонерного товариства "Національний депозитарій України", в якому просило суд:

1) визнати право власності за Товариством з обмеженою відповідальністю "Асистанська компанія "Українська служба допомоги" на прості іменні акції емітента - Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Українська страхова група" у кількості 1 штука, загальною номінальною вартістю 100,00 грн., що становить 0,000088% статутного капіталу;

2) зобов`язати Публічне акціонерне товариство "Національний депозитарій України" внести зміни до системи депозитарного обліку стосовно цінних паперів шляхом здійснення безумовної депозитарної облікової операції шляхом списання цінних паперів Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Українська страхова група" у бездокументарній формі у кількості 1 штука, загальною номінальною вартістю 100,00 грн. з рахунку в цінних паперах НОМЕР_2 Товариства з обмеженою відповідальністю "Асистанська компанія "Українська служба допомоги", відкритого в депозитарній установі - Товаристві з обмеженою відповідальністю "Фінанс Груп Юкрейн" та зарахування на рахунок в цінних паперах НОМЕР_3, відкритий в депозитарній установі Акціонерного товариства "Креді Агріколь Банк".

В обґрунтування позовних вимог позивач вказує, що йому належна на праві власності проста іменна акція Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Українська страхова група" у кількості 1 штука, загальною номінальною вартістю 100,00 грн., що становить 0,000088% статутного капіталу, проте у зв`язку з невиконанням Товариством з обмеженою відповідальністю "Мілленіум Капітал" (після перейменування - Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінанс Груп Юкрейн") своїх обов`язків як депозитарною установою, в тому числі після анулювання ліцензії на провадження професійної діяльності - з передання Публічному акціонерному товариству "Національний депозитарій України" на довгострокове зберігання бази даних станом на кінець операційного дня, що передує даті припинення діяльності, Товариство з обмеженою відповідальністю "Асистанська компанія "Українська служба допомоги" позбавлене можливості довести наявність у нього відповідного права власності.

При цьому, позивач стверджує, що у зв`язку з неможливістю довести наявність у нього акцій відповідача-1, Товариство з обмеженою відповідальністю "Асистанська компанія "Українська служба допомоги" не було допущене до голосування на позачергових загальних зборах Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Українська страхова група", які відбулися 03.10.2018.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 03.06.2019 відкрито провадження у справі №910/7128/19; вирішено здійснювати її розгляд за правилами загального позовного провадження; залучено до участі у справі Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінанс Груп Юкрейн" в якості третьої особи-1, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідачів; визначено учасникам справи строки для подання заяв по суті справи; підготовче засідання призначено на 25.06.2019.

19.06.2019 через відділ діловодства суду від Публічного акціонерного товариства "Національний депозитарій України" надійшов відзив на позов, в якому відповідач-2 заперечує проти позовних вимог Товариства з обмеженою відповідальністю "Асистанська компанія "Українська служба допомоги" повністю та просить залучити Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінанс Груп Юкрейн" до участі у розгляді справи в якості відповідача з тих підстав, що останнє не передало центральному депозитарію документів, баз даних, архівів баз даних тощо, у зв`язку з чим відповідач-2 не має доступу до таких баз, а тому не може виконувати операції із цінними паперами позивача, розміщених на рахунку Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінанс Груп Юкрейн".

19.06.2019 через відділ діловодства суду від Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Українська страхова група" надійшов відзив на позов, в якому відповідач-1 не заперечує проти задоволення позовних вимог позивача в частині зобов`язання відповідача-2 внести зміни до системи депозитарного обліку стосовно спірних цінних паперів. Крім того, відповідач-1 визнає Товариство з обмеженою відповідальністю "Асистанська компанія "Українська служба допомоги" власником простої іменної акції емітента - Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Українська страхова група" у кількості 1 штука, загальною номінальною вартістю 100,00 грн., що становить 0,000088% статутного капіталу. Проте вказує, що у зв`язку із відсутністю інформації у реєстрі власників цінних паперів Товариство з обмеженою відповідальністю "Асистанська компанія "Українська служба допомоги" хоч і було запрошене на загальні збори акціонерів, однак не могло взяти участь у голосуванні.

Протокольною ухвалою господарського суду міста Києва від 25.06.2019 у підготовчому засіданні оголошено перерву до 27.06.2019.

26.06.2019 через відділ діловодства суду від Товариства з обмеженою відповідальністю "Асистанська компанія "Українська служба допомоги" надійшли уточнення позовних вимог, які обґрунтовані тим, що останньому стало відомо, що Публічне акціонерне товариство "Національний депозитарій України" не обслуговує його рахунки як власника цінних паперів.

Таким чином, у відповідності до наданих Товариством з обмеженою відповідальністю "Асистанська компанія "Українська служба допомоги" уточнень позивач просить суд:

1) визнати право власності за Товариством з обмеженою відповідальністю "Асистанська компанія "Українська служба допомоги" на прості іменні акції емітента - Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Українська страхова група" у кількості 1 штука, з міжнародним ідентифікаційним номером UA4000126882 , загальною номінальною вартістю 100,00 грн., що становить 0,000088% статутного капіталу Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Українська страхова група";

2) зобов`язати Публічне акціонерне товариство "Національний депозитарій України" виконати безумовну операцію переказу 1 штуки (проста іменна акція, номінальною вартістю 100,00 грн.) цінних паперів у бездокуметарній формі за міжнародним ідентифікаційним номером UA4000126882 емітента Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Українська страхова група" з рахунку Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінанс Груп Юкрейн" - НОМЕР_4, відкритому у Центральному депозитарії на рахунок іншої депозитарної установи Акціонерне товариство "Креді Агріколь Банк" - НОМЕР_5, відкритий у Центральному депозитарії;

3) зобов`язати Публічне акціонерне товариство "Національний депозитарій України" виконати розпорядження депозитарної установи - Акціонерного товариства "Креді Агріколь Банк" на переказ на свій рахунок у Центральному депозитарії 1 штуки простих іменних акцій, номінальною вартістю 100,00 грн. за 1 штуку, міжнародний ідентифікаційний номер цінних паперів UA4000126882, емітента Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Українська страхова група" з рахунку Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінанс Груп Юкрейн" - НОМЕР_4, відкритому у Центральному депозитарії.

Крім того, судові витрати позивач просить покласти на Приватне акціонерне товариство "Страхова компанія "Українська страхова група".

Ухвалою господарського суду міста Києва від 27.06.2019 у справі №910/7128/19 залучено до участі у справі Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінанс Груп Юкрейн" в якості відповідача-3; визначено відповідачу-3 строки для подання відзиву на позов та заперечень на відповідь на відзив; підготовче засідання відкладено на 18.07.2019.

09.07.2019 через відділ діловодства суду від відповідача-2 надійшли заперечення на уточнення Товариства з обмеженою відповідальністю "Асистанська компанія "Українська служба допомоги" позовних вимог, в яких Публічне акціонерне товариство "Національний депозитарій України" заперечує щодо вимоги позивача про зобов`язання відповідача-2 виконати безумовну операцію переказу 1 штуки цінних паперів у бездокументарній формі за міжнародним ідентифікаційним номером UA4000126882 , оскільки, на думку відповідача-2, саме рішення суду та зустрічне розпорядження АТ "Креді Агріколь Банк" є підставою для центрального депозитарію без розпорядження Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінанс Груп Юкрейн" здійснити переказ цінних паперів.

Протокольною ухвалою господарського суду міста Києва від 18.07.2019 закрито підготовче провадження у справі; встановлено порядок дослідження доказів та призначено розгляд справи по суті на 01.08.2019.

В судове засідання 01.08.2019 представники позивача, відповідача-1 та відповідача-2 з`явились, надали пояснення по суті спору, за змістом яких позивач позовні вимоги підтримав в повному обсязі, відповідач-1 проти задоволення позовних вимог не заперечував, а відповідач-2 заперечував проти задоволення позовних вимоги в частині позовної вимоги №2 в редакції уточнень позовних вимог.

Представник відповідача-3 в судове засідання 01.08.2019 не з`явився, про причини неявки суд не повідомив, хоча про місце, дату та час засідання був належним чином.

Так, ухвала господарського суду міста Києва від 03.06.2019 про відкриття провадження у справі, ухвала суду від 27.06.2019 (про залучення Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінанс Груп Юкрейн" в якості співвідповідача по справі), ухвала суду від 18.07.2019 (про повідомлення дати, часу і місця судового засідання) були направленні відповідачу рекомендованими листами з повідомленням про вручення, що підтверджується відтисками печатки про відправлення на зворотному боці таких ухвал, на адресу його місцезнаходження, зазначену в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань: 65000, Одеська обл., м. Одеса, вул. Велика Арнаутська, буд. 72/74.

За змістом ч. 6 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України днем вручення судового рішення є: день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду; день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Поштові відправлення (ухвали від 03.06.2019, від 27.06.2019 та від 18.07.2019) не були вручені відповідачу-3 та були повернуті до суду із відміткою відділення поштового зв`язку на відповідних довідках "адресат відсутній".

Таким чином, враховуючи, що ухвали суду направлялися відповідачу-3 на зазначену в відомостях Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань адресу місцезнаходження (реєстрації) останнього, а матеріали справи не містять доказів повідомлення іншої адреси перебування відповідача-3, то, керуючись приписами ч. 6 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України, суд приходить до висновку, що ухвали суду по даній справі є такими, що вручені відповідачу-3.

Відповідач-3 своїм правом на подання відзиву на позов у визначений у відповідності до положень Господарського процесуального кодексу України строк не скористався.

Згідно ч. 1 ст. 202 Господарського процесуального кодексу України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Пунктом 1 ч. 3 ст. 202 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки.

З огляду на наведене та керуючись вказаними приписами господарського процесуального закону, приймаючи до уваги відсутність будь-яких повідомлень відповідача-3 про причини неявки його представника в судове засідання 01.08.2019, суд приходить до висновку про можливість розгляду справи за відсутності представника Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінанс Груп Юкрейн".

В судовому засіданні 01.08.2019 судом завершено розгляд справи №910/7128/19 по суті та оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

У засіданнях здійснювалася фіксація судового процесу технічним засобами у відповідності до статті 222 Господарського процесуального кодексу України.

Розглянувши подані документи і матеріали, заслухавши пояснення представників позивача, відповідача-1 та відповідача-2, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, господарський суд міста Києва прийшов до висновку про можливість ухвалення рішення у даній справі у відповідності до приписів ч.ч. 4, 5 ст. 240 Господарського процесуального кодексу України, -

ВСТАНОВИВ:

11.03.2011 між Товариством з обмеженою відповідальністю "Асистанська компанія "Українська служба допомоги" (депонент) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Мілленіум Капітал" (після перейменування - Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінанс Груп Юкрейн") (зберігач) укладено договір №111-ЮР/11 про відкриття рахунку в цінних паперах, предметом якого було зобов`язання зберігача надавати депоненту послуги щодо відкриття та ведення рахунку у цінних паперах, зберігання належних депоненту цінних паперів, обслуговування операцій за цим рахунком, здійснення функцій номінального утримувача у реєстрі власників іменних цінних паперів та отримання доходів за цінними паперами, представляти інтереси депонента на загальних зборах акціонерів з правом голосування з усіх питань порядку денного відповідно до попередніх консультацій з депонентом на умовах цього договору.

Згідно із випискою про стан рахунку в цінних паперах на 31.05.2015 (вих. №31/03 від 31.05.2015) на рахунку позивача, відкритому в ТОВ "Мілленіум Капітал" (в подальшому перейменоване у Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінанс Груп Юкрейн"), обліковувались акції (тип: іменні прості, форма випуску: бездокументарна) ПАТ "СК "УСГ" (ідентифікаційний код 30859524) у кількості 1 шт. загальною номінальною вартістю 100,00 грн.

17.08.2017 між Товариством з обмеженою відповідальністю "Асистанська компанія "Українська служба допомоги" (депонент) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Фінанс Груп Юкрейн" (депозитарна станова) укладено договір про обслуговування рахунка в цінних паперах №111-ЮР/11-н (надалі - Договір), відповідно до п. 1.1 якого депозитарна установа зобов`язується у порядку, передбаченому законодавством, внутрішніми документами депозитарної установи та цим договором, надавати послуги щодо відкриття та обслуговування рахунку у цінних паперах депонента, проводити депозитарні операції за рахунком у цінних паперах депонента на підставі розпоряджень депонента та в інший спосіб, передбачений законодавством, а також надавати інші послуги у процесі провадження депозитарної діяльності відповідно до Положення про провадження депозитарної діяльності, затвердженого рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку № 735 від 23.04.2013, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27.06.2013 за №1084/23616.

Згідно із п. 1.2 Договору цінні папери (фінансовий актив) депонента, права на які обліковуються депозитарною установою відповідно до умов цього договору, зберігаються Центральним депозитарієм цінних паперів відповідно до Закону України "Про депозитарну систему України".

Відповідно п.п. 2.1.3., 2.1.5.,.2.1.6 п. 2.1. Договору депозитарна установа зобов`язана:

- здійснювати облік цінних паперів, що належать депоненту, на рахунку у цінних паперах;

- здійснювати обслуговування обігу цінних паперів на рахунку у цінних паперах депонента шляхом проведення депозитарних операцій за рахунком у цінних паперах у порядку та строки, визначені законодавством та внутрішніми документами Депозитарної установи;

- складати та видавати виписку з рахунка в цінних паперах депонента та виписку про операції з цінними паперами на запит депонента у строки, визначені законодавством. виписка з рахунку надається депоненту у спосіб, визначений у розпорядженні (запиті) про надання відповідної виписки.

Відповідно до п.п. 2.1.14 п. 2.1 Договору депозитарна установа зобов`язана протягом 3-х робочих днів з дати початку депозитарною установою процедури припинення нею провадження професійної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльності депозитарної установи відповідно до вимог нормативно-правового акта щодо припинення депозитарної діяльності депозитарної установи, повідомити депонента рекомендованим листом щодо необхідності закриття рахунка в цінних паперах протягом 60 календарних днів з дати початку цієї процедури.

Цей Договір набирає чинності з моменту його підписання сторонами і скріплення печатками та діє протягом трьох років. Договір вважається продовженим на кожний наступний рік, якщо не пізніше ніж за 30 календарних днів до закінчення строку дії цього договору сторони не виявили бажання у письмовій формі його розірвати (п.п. 6.1, 6.2 Договору).

У відповідності до наданої Публічним акціонерним товариством "Національний депозитарій України" інформації (вих. №165495зв від 28.09.2018) Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінанс Груп Юкрейн" не надало інформації про баланс (реєстр) власників цінних паперів Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Українська страхова група".

У зв`язку з відсутністю інформації у реєстрі власників цінних паперів відповідача-1 Товариство з обмеженою відповідальністю "Асистанська компанія "Українська служба допомоги" було запрошене на позачергові загальні збори Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Українська страхова група", які відбулись 03.10.2018, але не мало право брати участь у голосуванні.

Постановою Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку №684-ДП-ДУ-Т від 12.12.2018 Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінанс Груп Юкрейн" (відповідача-3) позбавлено ліцензій на провадження професійної діяльності на фондовому ринку - діяльності з торгівлі цінними паперами, а саме: брокерської діяльності, дилерської діяльності, та професійної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльності, а саме: депозитарної діяльності депозитарної установи.

Листом №10/01/1307 від 18.01.2019 Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку було повідомлено позивача про анулювання ліцензії Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінанс Груп Юкрейн".

Листом №2019/3/28 від 27.03.2019 Публічне акціонерне товариство "Національний депозитарій України" повідомило позивача, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінанс Груп Юкрейн" не передавало центральному депозитарію як уповноваженому на зберігання копії баз даних, бази даних, документів та інформації на виконання вимог Положенням про припинення депозитарною установою провадження професійної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльності.

З огляду на відсутність можливості здійснювати повноваження власника цінних паперів, зокрема, приймати участь у голосуванні на загальних зборах акціонерів Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Українська страхова група", позивач і звернувся до суду з даним позовом.

Згідно із ч. 1 ст. 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Приписами п. 1 ч. 2 ст. 16 Цивільного кодексу України та ч. 2 ст. 20 Господарського кодексу України передбачено, що способом захисту прав та інтересів може бути, в тому числі, визнання права.

Статтею 1 Протоколу першого до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод передбачено, що кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Відповідно до ст. 13 Конституції України держава забезпечує захист прав усіх суб`єктів права власності і господарювання, соціальну спрямованість економіки. Усі суб`єкти права власності рівні перед законом.

Статтею 41 Конституції України п. 2 ч. 1 ст. 3, ст. 321 Цивільного кодексу України ніхто не може бути позбавлений права власності чи обмежений у його здійсненні, крім випадків, встановлених Конституцією та законом. Враховуючи, що згідно зі ст. 92 Конституції України правовий режим власності визначається виключно законами України, то інші нормативно-правові акти, які обмежують права власника і не мають ознак закону, не підлягають застосуванню.

Позов про визнання права власності є речово-правовим, вимоги якого звернені до суду, який повинен підтвердити наявність у позивача права власності на спірне майно. Об`єктом цього позову є усунення невизначеності відносин права власності позивача. Підставою позову є обставини, що підтверджують право власності позивача на майно. Умовами задоволення позову про визнання права власності на майно є наявність у позивача доказів на підтвердження в судовому порядку факту приналежності йому спірного майна на праві власності.

При цьому діє презумпція правомірності набуття права власності на певне майно, яка означає, що право власності на конкретне майно вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом (п. 5 Постанови №5 від 07.02.2014 пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ "Про судову практику в справах про захист права власності та інших речових прав").

За приписами ст. 321 Цивільного кодексу України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Статтею 392 Цивільного кодексу України встановлено, що власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

З наведених норм закону випливає, що позов про визнання права власності може пред`являтись у випадках, коли належне певній особі право або набуття цією особою права не визнається, оспорюється іншою особою.

Статтею 129 Конституції України встановлено, що основними засадами судочинства є змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Відповідно до ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

За таких обставин, приймаючи до уваги вищенаведене, при зверненні до суду з вимогами про визнання права власності заявником повинно бути доведено, зокрема, факт правомірного набуття відповідного майнового права та невизнання чи оспорювання цього права іншою особою.

Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 2 Закону України "Про акціонерні товариства" корпоративні права - сукупність майнових і немайнових прав акціонера - власника акцій товариства, які випливають з права власності на акції, що включають право на участь в управлінні акціонерним товариством, отримання дивідендів та активів акціонерного товариства у разі його ліквідації відповідно до закону, а також інші права та правомочності, передбачені законом чи статутними документами.

Відносини, що виникають під час розміщення, обігу цінних паперів і провадження професійної діяльності на фондовому ринку врегульовано Законом України "Про цінні папери та фондовий ринок".

Згідно ч. 1 ст. 3 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" цінним папером є документ установленої форми з відповідними реквізитами, що посвідчує грошове або інше майнове право, визначає взаємовідносини емітента цінного папера (особи, яка видала цінний папір) і особи, що має права на цінний папір, та передбачає виконання зобов`язань за таким цінним папером, а також можливість передачі прав на цінний папір та прав за цінним папером іншим особам.

Частинами 1, 5, 6, 7 статті 6 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" встановлено, що акцією є іменний цінний папір, який посвідчує майнові права його власника (акціонера), що стосуються акціонерного товариства, зокрема, включаючи право на отримання частини прибутку акціонерного товариства у вигляді дивідендів. Акціонерне товариство розміщує тільки іменні акції. У разі існування акцій у документарній формі власникові акцій видається сертифікат акції (акцій). Акціонерне товариство розміщує акції двох типів - прості та привілейовані. Прості акції надають їх власникам право на отримання частини прибутку акціонерного товариства у вигляді дивідендів, на участь в управлінні акціонерним товариством, на отримання частини майна акціонерного товариства у разі його ліквідації та інші права, передбачені законом, що регулює питання створення, діяльності та припинення акціонерних товариств. Прості акції надають їх власникам однакові права. Прості акції не підлягають конвертації у привілейовані акції або інші цінні папери акціонерного товариства.

Правові засади функціонування депозитарної системи України, порядок реєстрації та підтвердження прав на емісійні цінні папери та прав за ними у системі депозитарного обліку цінних паперів, а також порядок проведення розрахунків за правочинами щодо емісійних цінних паперів врегульовано Законом України "Про депозитарну систему України".

За приписами ст. 8 Закону України "Про депозитарну систему України" підтвердженням прав на цінні папери та прав за цінними паперами, що існують в бездокументарній формі, а також обмежень прав на цінні папери у певний момент часу є обліковий запис на рахунку в цінних паперах депонента в депозитарній установі. Документальним підтвердженням наявності на певний момент часу прав на цінні папери та прав за цінними паперами депонента (у разі зарахування цінних паперів на депозит нотаріуса - відповідного кредитора) є виписка з рахунка в цінних паперах депонента, яка видається депозитарною установою на вимогу депонента або в інших випадках, установлених законодавством та договором про обслуговування рахунка в цінних паперах. Виписка з рахунка в цінних паперах не є цінним папером, а її передача від однієї особи до іншої не є вчиненням правочину щодо цінних паперів і не тягне за собою переходу прав на цінні папери та прав за цінними паперами.

Як було встановлено судом, на підставі договору №111-ЮР/11 про відкриття рахунку в цінних паперах від 11.03.2011 Товариством з обмеженою відповідальністю "Фінанс Груп Юкрейн" було відкрито Товариству з обмеженою відповідальністю "Асистанська компанія "Українська служба допомоги" рахунок в цінних паперах з депозитарним кодом НОМЕР_2.

Згідно виписки від 31.03.2015, виданої депозитарною установою, станом на 31.03.2015 на рахунку позивача обліковувались цінні папери - прості іменні акції у кількості 1 штука, загальною номінальною вартістю 100,00 грн., емітентом яких є Приватне акціонерне товариство "Страхова компанія "Українська страхова група".

Відповідно до переліку №165495зв від 28.09.2018 акціонерів, які мають право на участь у загальних зборах Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Українська страхова група", станом на 27.09.2018 позивачу належали акції відповідача-1 у кількості 1 штука.

Отже, виходячи з приписів ст. 8 Закону України "Про депозитарну систему України", суд приймає до уваги наявні в матеріалах справи документи, зокрема, виписку депозитарної установи від 31.03.2015 в якості належного та допустимого доказу наявності у відкрито Товариства з обмеженою відповідальністю "Асистанська компанія "Українська служба допомоги" майнових прав (права власності) на прості іменні акції у кількості 1 штука, загальною номінальною вартістю 100,00 грн., емітентом яких є Приватне акціонерне товариство "Страхова компанія "Українська страхова група".

При цьому, за твердженнями позивача, які з боку інших учасників судового процесу не заперечувались, Товариством з обмеженою відповідальністю "Асистанська компанія "Українська служба допомоги" права на вказані цінні папери з 31.03.2015 та по теперішній час не відчужувались. Доказів зворотного матеріали справи не містять.

Більше того, відповідачем-1 у своєму відзиві, як емітентом спірних цінних паперів, визнано право власності позивача на прості іменні акції у кількості 1 штука, загальною номінальною вартістю 100,00 грн., у бездокуметарній формі за міжнародним ідентифікаційним номером UA4000126882.

Листом №09/01/36589 від 10.12.2018 Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку повідомила позивача, що облік прав на цінні папери конкретного власника ведеться виключно депозитарними установами та звернуто увагу позивача, що ст. 16 Цивільного кодексу України передбачено право кожної особи звернутись до суду, а одним із способів захисту цивільних прав та інтересів є визнання права.

Листом №10/01/1307 від 18.01.2019 Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку було повідомлено позивача про анулювання ліцензії Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінанс Груп Юкрейн".

Листом №2019/3/28 від 27.03.2019 Публічне акціонерне товариство "Національний депозитарій України" повідомило позивача, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінанс Груп Юкрейн" не передавало центральному депозитарію як уповноваженому на зберігання копії баз даних, бази даних, документів та інформації на виконання вимог Положенням про припинення депозитарною установою провадження професійної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльності.

Питання, пов`язані з припиненням провадження депозитарною установою професійної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльності, врегульовано Положенням про припинення депозитарною установою провадження професійної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльності, яке затверджено рішенням №431 від 08.04.2014 Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (надалі - Положення №431 від 08.04.2014).

Це Положення встановлює вимоги до дій депозитарних установ, а також дій юридичних осіб, яким було анульовано ліцензії на провадження депозитарної діяльності, що припиняють провадження ними професійної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльності, дій інших професійних учасників фондового ринку, пов`язаних з цим припиненням, а також порядок здійснення державного контролю за діями цих осіб у період припинення Депозитарною установою провадження професійної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльності.

Пунктом 4 розділу ІІ Положення №431 від 08.04.2014 передбачено, що у разі прийняття органом ліцензування рішення про анулювання Ліцензії, крім випадку анулювання Ліцензії за відповідною заявою ліцензіата, дата набрання чинності цим рішенням є датою початку припинення діяльності.

Згідно п. 6 розділу ІІ Положення №431 від 08.04.2014 у разі відкриття ліквідаційної процедури або прийняття органом ліцензування рішення про анулювання Ліцензії, крім випадку анулювання Ліцензії за відповідною заявою ліцензіата, з дати початку припинення діяльності Депозитарна установа припиняє здійснення облікових операцій на рахунках у цінних паперах, за винятком операцій, за якими розпорядження та/або документи, що підтверджують наявність підстав для проведення таких операцій, зареєстровані Депозитарною установою до дати початку припинення діяльності, операцій, пов`язаних з реалізацією Національним банком України передбаченого статтею 73 Закону України "Про Національний банк України" переважного та безумовного права щодо цінних паперів, які перебувають у заставі як забезпечення вимог Національного банку України, операцій щодо списання прав на цінні папери з рахунку в цінних паперах депонента в Депозитарній установі з метою їх зарахування на рахунок у цінних паперах цього самого депонента в обраній ним депозитарній установі, корпоративних операцій емітентів (крім розміщення, викупу та перепродажу викуплених цінних паперів), операцій переказу цінних паперів, прав на цінні папери, пов`язаних із встановленням або зняттям обмежень щодо обігу цінних паперів, у тому числі операцій щодо розблокування цінних паперів / прав на цінні папери, що заблоковані для виставлення цінних паперів на продаж на фондовій біржі з(без) дотриманням принципу "поставка цінних паперів проти оплати" чи поза фондовою біржею з дотриманням принципу "поставка цінних паперів проти оплати", та безумовних операцій на підставі: виконавчих документів, визначених Законом України "Про виконавче провадження"; розпорядження уповноваженої особи реєструвального органу про скасування реєстрації випуску цінних паперів; свідоцтва про право на спадщину; інших документів, визначених законодавством.

У п. 2 розділу І Положення №431 від 08.04.2014 зазначено, що уповноважений на зберігання - це Центральний депозитарій цінних паперів, у якому Депозитарній установі відкритий рахунок у цінних паперах, а також який у разі припинення Діяльності депозитарної установи або припинення Депозитарної установи як юридичної особи забезпечує відповідальне зберігання документів, баз даних, копій баз даних у визначених цим Положенням випадках, архівів баз даних Депозитарної установи, інформації щодо тих її депонентів, які в установленому порядку не закрили свої рахунки в цінних паперах, та власників цінних паперів, рахунки яких обслуговувались Депозитарною установою на підставі договору з емітентом про відкриття/обслуговування рахунків у цінних паперах власників та не були переведені емітентом до нової депозитарної установи у порядку, встановленому законодавством, прав на цінні папери, які обліковувалися на їх рахунках, забезпечує відповідальне зберігання сум коштів, отриманих від Депозитарної установи, які надійшли до неї за наслідками погашення цінних паперів та/або виплати доходів (дивідендів) за цінними паперами та не були виплачені, до їх виплати в установленому законодавством порядку та може надавати інформацію щодо стану таких рахунків на кінець операційного дня, що передує даті припинення діяльності, та сум невиплачених Депозитарною установою коштів після отримання запиту від осіб, що мають право отримувати таку інформацію згідно із законодавством, а також здійснює передбачені цим Положенням дії щодо цінних паперів та сум коштів за цінними паперами, облік яких належить до компетенції Національного банку України та які обліковуються в системі депозитарного обліку Національного банку України на рахунку у цінних паперах Депозитарної установи.

За приписами ч. 1 ст. 9 Закону України "Про депозитарну систему України" визначено, що Центральний депозитарій забезпечує формування та функціонування системи депозитарного обліку цінних паперів. Центральний депозитарій веде депозитарний облік всіх емісійних цінних паперів, крім тих, облік яких веде Національний банк України відповідно до компетенції, визначеної цим Законом. В Україні може існувати лише один Центральний депозитарій. Слова "Центральний депозитарій цінних паперів", "Центральний депозитарій" та похідні від них має право використовувати лише юридична особа, що набула статусу Центрального депозитарію в установленому цим Законом порядку.

Тобто, з системного аналізу наведених вище норм вбачається, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінанс Груп Юкрейн" у зв`язку з відкликанням ліцензії та припиненням депозитарної діяльності, було зобов`язане передати на відповідальне довгострокове зберігання до уповноваженого на зберігання бази даних станом на кінець операційного дня, що передує даті початку припинення діяльності, які містять відомості, в тому числі, стосовно депонентів, що не закрили свої рахунки в цінних паперах.

Проте, вказані дії Товариством з обмеженою відповідальністю "Фінанс Груп Юкрейн" вчинено не було.

Судом враховано, що фактично спір у справі виник через те, що депозитарною установою, яка здійснювала обслуговування рахунку в цінних паперах позивача, не було вчинено дії передбачені Положенням про припинення депозитарною установою провадження професійної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльності, внаслідок чого Товариство з обмеженою відповідальністю "Асистанська компанія "Українська служба допомоги" було позбавлено права та можливості здійснювати повноваження власника цінних паперів - простих іменних акцій, зокрема, приймати участь в управлінні Приватним акціонерним товариством "Страхова компанія "Українська страхова група".

Щодо обставин порушення прав позивача на спірні у справі акції шляхом їх оспорювання чи невизнання саме відповідачами або ж наявності обставин передбачити можливість порушення такого права у зв`язку з вчиненням ними певних дій або ж їх протиправною бездіяльністю, зокрема, невиконання повноважень, покладених на них законом суд відзначає наступне.

Із матеріалів справи вбачається, що відповідачем-1 не оспорюється право власності позивача на спірну акцію, у зв`язку з чим Товариство з обмеженою відповідальністю "Асистанська компанія "Українська служба допомоги" було запрошене взяти участь у загальних зборах акціонерів Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Українська страхова група" та останнє визнало право власності позивача у своєму відзиві.

Водночас, неможливість позивача взяти участь у голосуванні на загальних зборах акціонерів Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Українська страхова група" обумовлена відсутністю відповідної інформації щодо нього у обліковому реєстрі, який складається на підставі інформації, одержаної від зберігачів цінних паперів.

Отже, з боку відповідача-1 відсутні порушення прав та інтересів позивача, а тому позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Асистанська компанія "Українська служба допомоги" до Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Українська страхова група" не підлягають задоволенню.

Водночас, невиконання Товариством з обмеженою відповідальністю "Фінанс Груп Юкрейн" своїх передбачених Положенням про припинення депозитарною установою провадження професійної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльності, обов`язків зумовлює неможливість Товариства з обмеженою відповідальністю "Асистанська компанія "Українська служба допомоги" приймати участь в управлінні емітента.

Суд приходить до висновку, що у даному випадку невиконання депозитарною установою своїх обов`язків перед депонентом є оспоренням його права власності на спірну акцію.

Натомість відповідач-2 вказує про неможливість вчинення операції переказу цінних паперів позивача без відповідного розпорядження клієнта - депозитарної установи (відповідача-3), інакше як на підставі рішення суду.

Пунктом 2 статті 4 Закону України "Про депозитарну систем України" передбачено, що набуття і припинення прав на цінні папери і прав за цінними паперами здійснюються шляхом фіксації відповідного факту в системі депозитарного обліку.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України "Про депозитарну систем України" система депозитарного обліку цінних паперів - сукупність інформації, записів про емісійні цінні папери (вид із зазначенням типу, номінальна вартість і кількість, обмеження обігу тощо) на рахунках у цінних паперах власників таких рахунків, про емітентів, власників цінних паперів, що мають права за цінними паперами та права на цінні папери, обмежень прав на цінні папери, уповноважених ними осіб, управителів, заставодержателів, інших осіб, наділених відповідними правами щодо цінних паперів, яка містить дані, що дають змогу ідентифікувати емісійні цінні папери і зазначених осіб, реєстр кодів цінних паперів (міжнародних ідентифікаційних номерів цінних паперів), а також інша передбачена законодавством інформація (далі - система депозитарного обліку).

Згідно із ст. 6 Закону України "Про депозитарну систем України" депозитарний облік цінних паперів - облік цінних паперів, прав на цінні папери та їх обмежень на рахунках у цінних паперах (далі - депозитарний облік). Депозитарний облік у системі депозитарного обліку цінних паперів ведеться у кількісному виразі. При цьому облік прав на цінні папери конкретного власника ведеться виключно депозитарними установами, Національним банком України у визначених цим Законом випадках і депозитаріями-кореспондентами чи їх клієнтами, а облік цінних паперів і прав за цінними паперами - виключно Центральним депозитарієм або Національним банком України.

За приписами п. 9 ч. 8 ст. 9 Закону України "Про депозитарну систему України" до виключної компетенції Центрального депозитарію належать ведення рахунка в цінних паперах депозитарної установи, що припинила свою депозитарну діяльність або якій анульовано відповідну ліцензію за правопорушення на ринку цінних паперів чи в іншому визначеному Комісією випадку, а також відповідальне зберігання документів, баз даних, копій баз даних, архівів баз даних депозитарної установи, інформації про тих її депонентів, що в установленому порядку не закрили свої рахунки в цінних паперах, та цінних паперів, які обліковувалися на їх рахунках, та подання інформації про стан таких рахунків згідно із законодавством.

Пунктом 3 розділу 3 Положенням №431 від 08.04.2014 у разі відкриття ліквідаційної процедури або прийняття органом ліцензування рішення про анулювання Ліцензії, крім випадку анулювання Ліцензії за відповідною заявою ліцензіата, уповноваженим органом Депозитарної установи після отримання відповідного рішення може бути обрано юридичну особу, яка має відповідну Ліцензію (у тому числі ліцензію на провадження професійної діяльності на фондовому ринку - діяльності із зберігання активів ІСІ та/або діяльності із зберігання активів пенсійних фондів - за необхідності) та відповідає вимогам, визначеним абзацами третім - десятим пункту 9 розділу VI цього Положення, і яка надалі забезпечить облік та обслуговування прав на цінні папери депонентів, що в установленому порядку не закрили свої рахунки в цінних паперах у Депозитарній установі / власників цінних паперів, рахунки яких обслуговуються Депозитарною установою на підставі договору з емітентом про відкриття/обслуговування рахунків у цінних паперах власників, та виплату невиплачених Депозитарною установою коштів за цінними паперами особам, що мають право на їх отримання, в установленому законодавством порядку (депозитарну установу-правонаступника), або всі документи, бази даних, архіви баз даних Депозитарної установи, інформація щодо її депонентів, які не закрили рахунки в цінних паперах, та прав на цінні папери, які обліковувалися на їх рахунках станом на кінець операційного дня, що передує даті припинення діяльності, та невиплачені Депозитарною установою кошти за цінними паперами особам, що мають право на їх отримання, передаються до уповноваженого на зберігання.

Відповідно до ч. 9 розділу ІІ Положення про провадження депозитарної діяльності (яке затверджено Рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку №735 від 23.04.2013 та зареєстровано в Міністерстві юстиції України 27.06.2013р. за №1084/23616) за результатами проведення депозитарних операцій на кінець кожного операційного дня Центральним депозитарієм, депозитарною установою складається депозитарний баланс (консолідований баланс та у випадках, визначених внутрішніми документами Центрального депозитарію, депозитарної установи, - баланс за кожним випуском цінних паперів) між обсягом розміщених у Центральному депозитарії, депозитарній установі депозитарних активів та розподілом цінних паперів, що становлять ці депозитарні активи, між клієнтами, депонентами.

Згідно з ст. 16 Закону України "Про депозитарну систему України" центральний депозитарій забезпечує постійне резервне копіювання та зберігання системи депозитарного обліку в порядку та строки, що встановлені Комісією.

Центральний депозитарій здійснює обслуговування операцій щодо цінних паперів за розпорядженнями клієнтів чи керуючих рахунком клієнтів; внаслідок виконання безумовної операції щодо цінних паперів відповідно до вимог законодавства (у разі спадкування та правонаступництва - за рахунками в цінних спадкоємця/юридична особа, що припинилася, рішення суду чи уповноваженого законом органу державної влади або його посадової особи тощо) - на підставі відповідних оригіналів документів або їх копій, які підтверджується наявність підстав для проведення депозитарних операцій (підпункти 1, 4 пункту 1 глави 2 розділу V Положення про провадження депозитарної діяльності).

Відповідно до пункту 2 розділу І Положення про провадження депозитарної діяльності розпорядження - документ, що містить вимогу до Центрального депозитарію, депозитарію-кореспондента, депозитарної установи виконати одну чи декілька взаємопов`язаних депозитарних операцій; безумовна операція з управління рахунком у цінних паперах - списання, зарахування або переказ цінних паперів, прав на цінні папери на рахунку у цінних паперах клієнта Центрального депозитарію, власника цінних паперів, нотаріуса, на депозит якого зараховано цінні папери, без його розпорядження під час проведення емітентом операцій з цінними паперами (у випадках, передбачених законодавством), а також у зв`язку зі зміною дієздатності (обмеження дієздатності або визнання особи недієздатною), внаслідок передачі цінних паперів у спадщину та в інших випадках, які передбачені законодавством України.

Згідно з абз. 8 ч. 2 ст. 6 Закону України "Про депозитарну систему України" внесення змін до системи депозитарного обліку стосовно цінних паперів конкретного власника здійснюється виключно депозитарними установами (у визначених законодавством випадках - Національним банком України або депозитаріями-кореспондентами), в установленому Комісією порядку на підставі рішення суду або уповноваженого законом державного органу або його посадової особи.

Таким чином, враховуючи факт припинення діяльності ТОВ "Фінанс Груп Юкрейн" як депозитарної установи, яке не вчинило всіх необхідних дій для припинення депозитарної діяльності та не може подати відповідачу-2 розпорядження про переказ спірних цінних паперів, які належать позивачу, а також враховуючи неможливість виконання ПАТ "Національний депозитарій України" переказу цінних паперів з рахунку ТОВ "Фінанс Груп Юкрейн" на рахунок АТ "Креді Агріколь Банк" інакше як на підставі рішення суду, суд дійшов висновку про правомірність та обґрунтованість вимог позивача в частині визнання права власності на акцію та в частині зобов`язання відповідача-2 виконати безумовну операцію переказу 1 штуки цінних паперів.

Щодо вимоги позивача про зобов`язання ПАТ "Національний депозитарій України" виконати розпорядження депозитарної установи АТ "Креді Агріколь Банк" на переказ спірної акції з рахунку відповідача-3, то суд відмовляє у задоволенні позовних вимог в цій частині, оскільки, по-перше, друга та третя позовні вимоги (в редакції уточнення позовних вимог) є різними словесними вираженнями одного способу захисту - переказу спірної акції на рахунок депозитарної установи - АТ "Креді Агріколь Банк". Тобто, фактично позивач просить суд зобов`язати відповідача-2 виконати одну і ту ж операцію двічі.

По-друге, матеріали справи не містять доказів звернення АТ "Креді Агріколь Банк" до ПАТ "Національний депозитарій України" із відповідним розпорядженням та відповідно відмови останнього від виконання такого розпорядження.

За таких обставин, позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Асистанська компанія "Українська служба допомоги" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінанс Груп Юкрейн" та Публічного акціонерного товариства "Національний депозитарій України" підлягають частковому задоволенню.

Щодо розподілу судових витрат.

Як вбачається із первісної редакції позовних вимог Товариством з обмеженою відповідальністю "Асистанська компанія "Українська служба допомоги" було заявлено дві позовні вимоги, натомість в редакції уточнень позовних вимог позивачем було фактично заявлено три позовні вимоги, однак не надано суду доказів доплати судового збору за одну немайнову вимогу.

У зв`язку з наведеним суд вбачає за необхідне стягнути з позивача на користь Державного бюджету України судовий збір, який підлягав доплаті у зв`язку з поданням уточнень позовних вимог у розмірі 1 921,00 грн.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

У випадку зловживання стороною чи її представником процесуальними правами або якщо спір виник внаслідок неправильних дій сторони, суд має право покласти на таку сторону судові витрати повністю або частково незалежно від результатів вирішення спору (ч. 9 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України).

З огляду на те, що фактично спір у справі виник через те, що депозитарною установою, яка здійснювала обслуговування рахунку в цінних паперах позивача, - ТОВ "Фінанс Груп Юкрейн" не було вчинено дії, передбачені Положенням про припинення депозитарною установою провадження професійної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльності, внаслідок чого ТОВ "Асистанська компанія "Українська служба допомоги" було позбавлено права та можливості здійснювати повноваження власника цінних паперів - простих іменних акцій, суд дійшов висновку, що судовий збір необхідно покласти на відповідача-3.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 129, 233, 237-240 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. У задоволенні позовних вимог Товариства з обмеженою відповідальністю "Асистанська компанія "Українська служба допомоги" до Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Українська страхова група" відмовити повністю.

2. Позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Асистанська компанія "Українська служба допомоги" до Публічного акціонерного товариства "Національний депозитарій України" та Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінанс Груп Юкрейн" задовольнити частково.

3. Визнати право власності за Товариством з обмеженою відповідальністю "Асистанська компанія "Українська служба допомоги" (03038, м. Київ, вул. Івана Федорова, буд. 32-А; ідентифікаційний код 33945385) на прості іменні акції емітента - Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Українська страхова група" (03038, м. Київ, вул. Івана Федорова, буд. 32, літ. А; ідентифікаційний код 30859524) у кількості 1 штука, міжнародний ідентифікаційний номер UA4000126882 , загальною номінальною вартістю 100,00 грн., що становить 0,000088% статутного капіталу Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Українська страхова група".

4. Зобов`язати Публічне акціонерне товариство "Національний депозитарій України" (04107, м. Київ, вул. Тропініна, буд. 7Г; ідентифікаційний код 30370711) виконати безумовну операцію переказу 1 штуки простої іменної акції номінальною вартістю 100,00 грн. у бездокуметарній формі за міжнародним ідентифікаційним номером UA4000126882 емітента Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Українська страхова група" (03038, м. Київ, вул. Івана Федорова, буд. 32, літ. А; ідентифікаційний код 30859524) з рахунку Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінанс Груп Юкрейн" (65000, Одеська обл., м. Одеса, вул. Велика Арнаутська, буд. 72/74; ідентифікаційний код 30634328) - НОМЕР_4, відкритому у Центральному депозитарії, на рахунок іншої депозитарної установи - Акціонерне товариство "Креді Агріколь Банк" - НОМЕР_5, відкритий у Центральному депозитарії.

5. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінанс Груп Юкрейн" (65000, Одеська обл., м. Одеса, вул. Велика Арнаутська, буд. 72/74; ідентифікаційний код 30634328) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Асистанська компанія "Українська служба допомоги" (03038, м. Київ, вул. Івана Федорова, буд. 32-А; ідентифікаційний код 33945385) судовий збір у розмірі 3 842 (три тисячі вісімсот сорок дві) грн. 00 коп. Видати наказ.

6. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Асистанська компанія "Українська служба допомоги" (03038, м. Київ, вул. Івана Федорова, буд. 32-А; ідентифікаційний код 33945385) в дохід Державного бюджету України суму недоплаченого судового збору у розмірі 1 921 (одна тисяча дев`ятсот двадцять одна) грн. 00 коп. Видати наказ.

7. В іншій частині в задоволенні позову Товариства з обмеженою відповідальністю "Асистанська компанія "Українська служба допомоги" до Публічного акціонерного товариства "Національний депозитарій України" та Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінанс Груп Юкрейн" відмовити.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення. Відповідно до п.17.5 ч.1 ПЕРЕХІДНИХ ПОЛОЖЕНЬ Господарського процесуального кодексу України апеляційна скарга подається до Північного апеляційного господарського суду або через господарський суд міста Києва.

Повний текст рішення складено 28.08.2019.

Суддя Р.В. Бойко

Дата ухвалення рішення01.08.2019
Оприлюднено30.08.2019
Номер документу83928075
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/7128/19

Рішення від 01.08.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 18.07.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 27.06.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 03.06.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні