Постанова
від 25.06.2019 по справі 451/1363/17
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 451/1363/17 Головуючий у 1 інстанції: Семенишин О.З.

Провадження № 22-ц/811/708/19 Доповідач в 2-й інстанції: Мікуш Ю. Р.

Категорія:54

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 червня 2019 року Львівський апеляційний суд у складі суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

Головуючого-судді Мікуш Ю.Р.

Суддів: Приколоти Т.І., Савуляка Р.В.

Секретар Фейір К.О.

З участю: представника апелянта Олійника А.М., представника відповідача Радехівської ЦРЛ Похальської М.В., представників позивача: Мартинюка Г.І., адвоката Левицького І.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м.Львові цивільну справу за апеляційною скаргою Комунального некомерційного підприємства Лопатинська районна лікарня Радехівської районної ради Львівської області на ухвалу Радехівського районного суду Львівської області від 18 січня 2019 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Радехівської центральної районної лікарні про визнання наказу недійсним, поновлення на роботі ,-

в с т а н о в и в :

03 жовтня 2017 року ОСОБА_1 звернулася в суд з позовом до Радехівської центральної районної лікарні про визнання наказу недійсним, поновлення на роботі.

Оскаржуваним рішення Радехівського районного суду Львівської області від 06 грудня 2018 року позов ОСОБА_1 задоволено.

Вирішено визнати незаконним та скасувати наказ Радехівської центральної районної лікарні №168 від 17.08.2017 року про звільнення ОСОБА_1 від виконання обов`язків головного лікаря Лопатинської районної лікарні. Поновити ОСОБА_1 на посаді виконуючої обов`язки головного лікаря Лопатинської районної лікарні Радехівського району Львівської області з 17 серпня 2017 року. Рішення в частині поновлення на посаді виконуючої обов`язки головного лікаря Лопатинської районної лікарні Радехівського району Львівської області підлягає негайному виконанню. Стягнуто з Комунального некомерційного підприємства Радехівської центральної районної лікарні Радехівської районної ради в користь держави судовий збір в розмірі 704 грн.80 коп.

26 грудня 2018 року до суду надійшла заява в.о.головного лікаря КНП Радехівська ЦРЛ Грушецького ОСОБА_2 про роз`яснення судового рішення.

В заяві зазначає, що рішення є незрозумілим в резолютивній частині стосовно того, яке підприємство повинно поновити позивачку на посаді. Радехівська цетральна районна лікарня реорганізована шляхом перетворення у КНП Радехівська ЦРЛ і остання не наділена повноваженнями призначати в.о. головного лікаря Лопатинської лікарні. Позивач ОСОБА_1 станом на сьогодні у трудових відносинах з КНП Радехівська ЦРЛ не перебуває. Відповідно до Статуту КНП Лопатинська РЛ , затвердженого рішенням сесії Радехівської районної ради №311 від 9.08.2018 року повноваження щодо призначення та звільнення керівника КНП Лопатинська РЛ покладено на засновника (власника), він же орган управління - Радехівська районна рада. Радехівська районна рада та КНП Лопатинська РЛ не були учасниками судового процесу, тому просили роз`яснити резолютивну частину судового рішення в частині того, яке підприємство чи орган місцевого самоврядування повинні поновити позивачку на роботі на посаді в.о. головного лікаря Лопатинської лікарні.

14 січня 2019 року до суду поступила заява в.о.головного лікаря КНП Лопатинська районна лікарня Радехівської районної ради Львівської області Тимошука І.В ОСОБА_3 про роз`яснення судового рішення і виконавчого листа.

В заяві зазначає, що підприємство не брало участі у розгляді справи в суді ні як відповідач, ні в якості третьої особи, у виконавчому листі підприємство вказане боржником, хоч відповідачем по справі була Радехівська центральна районна лікарня. Згідно рішення суду та виконавчого листа ОСОБА_1 поновлено на посаді виконуючої обов`язки головного лікаря Лопатинської районної лікарні Радехівського району Львівської області, тобто іншої юридичної особи, яка на даний час припинена. У штатному розписі підприємства відсутня посада виконувач обов`язки головного лікаря Лопатинської районної лікарні Радехівського району Львівської області чи виконувач обов`язків головного лікаря , такої посади не було і в установі, яка припинена. Підприємство не було стороною у справі, внаслідок чого позбавлене на повноцінний захист та реалізацію прав під час виконавчого провадження, якими згідно положень ЦПК України наділені лише сторони. Просили роз`яснити резолютивну частину судового рішення та зміст виконавчого листа, хто саме (яка посадова особа та якої юридичної особи) повинен прийняти рішення про поновлення на роботі ОСОБА_1 , на якій посаді має бути поновлена ОСОБА_1 враховуючи відсутність згідно штатного розпису посади виконувач обов`язки головного лікаря Лопатинської районної лікарні Радехівського району Львівської області як на даний час, так і станом серпень 2017 року.

15 січня 2019 року до суду поступило подання Державного виконавця Радехівського районного відділу державної виконавчої служби Головного управління юстиції про роз`яснення змісту виконавчого листа.

В поданні зазначає, що 19 грудня 2018 року у ВДВС Головного управління юстиції у Львівській області поступив виконавчий лист №451/1363/17 від 6.12.2018 року про поновлення ОСОБА_1 на посаді виконуючої обов`язки головного лікаря Лопатинської районної лікарні Радехівського району Львівської області з 17 серпня 2017 року. 19.12.2018 року виконавцем винесено постанову про відкриття виконавчого провадження АСВП №57946799. У виконавчому листі зазначено божником КНП Лопатинська районна лікарні Радехівської районної ради Львівської області. КНП Лопатинська районна лікарня Радехівської районної ради Львівської області, яка повідомила листом №7 від 14.01.2019 року, що вона не є правонаступником Лопатинської районної лікарні Радехівського району Львівської області, тому просять роз`яснити в якій організації проводити поновлення на роботі.

Ухвалою Радехівського районного суду Львівської області від 18 січня 2019 року заяви задоволено.

Роз`яснено рішення Радехівського районного суду Львівської області від 6 грудня 2018 року, що Комунальне некомерційне підприємство Лопатинська районна лікарня Радехівської районної ради Львівської області зобов`язане видати наказ про поновлення ОСОБА_1 на посаді виконуючої обов`язки головного лікаря Лопатинської районної лікарні з 17 серпня 2017 року з відповідним записом до її трудової книжки, згідно з вимогами Інструкції про порядок ведення трудових книжок, яка затверджена Наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України 29.07.93 № 58.

Ухвалу суду оскаржив в.о. головного лікаря Комунального некомерційного підприємства Лопатинська районна лікарня Радехівської районної ради Тимощук І.В.

В апеляційній скарзі зазначає, що не погоджується з ухвалою, оскільки вона не відповідає вимогам процесуального та матеріального законодавства. Стверджує, що вказаною ухвалою вирішено питання про права та обов`язки апелянта, оскільки ні Лопатинська районна лікарня, ні КНП Лопатинська районна лікарня Радехівської районної ради не брали участі у справі як сторона (відповідач) чи третя особа. Позов поданий і розглянутий до Радехівської центральної лікарні, а тому апелянт не може бути боржником у даній справі та на нього не може бути покладений обов`язок з виконання рішення шляхом видачі наказу про поновлення позивача на роботі. Згідно з рішенням та виконавчим листом позивача поновлено на посаді виконуючої обов`язки головного лікаря Лопатинської районної лікарні Радехівського району, тобто іншої юридичної особи, у штатному розписі апелянта відсутня посада виконуючого обов`язків головного лікаря. Такої посади не було і в установі яка припинена, а також така не передбачена Класифікатором професій ДК 003:2010, затвердженим наказом Держспоживстандарту України 28.07.2010 року №327. Наведені обставини вказують на неможливість виконання рішення суду апелянтом у порядку , спосіб та в межах повноважень, що передбачені законодавством та статутом. Просить скасувати ухвалу про роз`яснення рішення.

Заслухавши пояснення апелянта ОСОБА_4 та представника Радехівської ЦРЛ Похальської М.В. на підтримання доводів апеляційної скарги, пояснення представників позивача ОСОБА_5 та адвоката Левицького І.С., які покладаються на думку суду, вивчивши матеріали справи, суд вважає, що апеляційна скарга підлягає до задоволення.

Згідно з ч.1 ст.271 ЦПК України за заявою учасників справи, державного виконавця, приватного виконавця суд роз`яснює судове рішення, яке набрало законної сили, не змінюючи змісту судового рішення.

Постановою Львівського апеляційного суду від 25 червня 2019 року задоволено апеляційну скаргу в.о. головного лікаря Комунального некомерційного підприємства Лопатинська районна лікарня Радехівської районної ради Тимощука І.В. Рішення Радехівського районного суду Львівської області від 06 грудня 2018 року скасовано. Ухвалено нове судове рішення. Відмовлено ОСОБА_1 у задоволенні її позову про визнання наказу недійсним, поновлення на роботі. Постанова набрала законної сили 25 червня 2019 року.

Враховуючи те, що рішення суду, яке роз`яснено оскаржуваною ухвалою скасоване апеляційним судом, зазначена ухвала втрачає свою актуальність та необхідність.

Крім того, відповідно до пункту 4 частини 3 статті 376 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК) порушення норм процесуального права є обов`язковою підставою для скасування судового рішення суду першої інстанції та ухвалення нового судового рішення, якщо суд прийняв судове рішення про права, свободи, інтереси та (або) обов`язки осіб, що не були залучені до участі у справі.

Із матеріалів справи встановлено, що КНП Лопатинська РЛ не була учасником справи, однак оскаржуваною ухвалою Комунальне некомерційне підприємство Лопатинська районна лікарня Радехівської районної ради Львівської області зобов`язано видати наказ про поновлення ОСОБА_1 на посаді виконуючої обов`язки головного лікаря Лопатинської районної лікарні з 17 серпня 2017 року з відповідним записом до її трудової книжки, згідно з вимогами Інструкції про порядок ведення трудових книжок, яка затверджена Наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України 29.07.93 № 58.

Відтак, оскаржувана ухвала порушує права, свободи та інтереси особи, що не була залучена до участі у справі.

Керуючись ст.ст. 374 ч.1 п.2, 376 ч.3 п.4, 383, 384, 389-391 ЦПК України, суд апеляційної інстанції

п о с т а н о в и в :

Апеляційну скаргу Комунального Некомерційного підприємства Лопатинська районна лікарня Радехівської районної ради Львівської області задовольнити.

Ухвалу Радехівського районного суду Львівської області від 18 січня 2019 року скасувати.

Заяву в.о.головного лікаря КНП Радехівська ЦРЛ Грушецького ОСОБА_6 Г ОСОБА_3 про роз`яснення судового рішення , заяву в.о.головного лікаря КНП Лопатинська районна лікарня Радехівської районної ради Львівської області Тимошука І.В. про роз`яснення судового рішення і виконавчого листа та подання Державного виконавця Радехівського районного відділу державної виконавчої служби Головного управління юстиції про роз`яснення змісту виконавчого листа залишити без розгляду у зв`язку з скасуванням судового рішення, яке підлягало роз`ясненню.

Постанова набирає законної сили з дня прийняття, може бути оскаржена до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту постанови у порядку визначеному статтями 389-391 ЦПК України.

Повний текст постанови складений 03 липня 2019 року.

Головуючий Ю.Р.Мікуш

Судді: Т.І.Приколота

Р.В.Савуляк

Дата ухвалення рішення25.06.2019
Оприлюднено12.07.2019

Судовий реєстр по справі —451/1363/17

Ухвала від 28.09.2020

Цивільне

Радехівський районний суд Львівської області

Семенишин О. З.

Постанова від 21.02.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Петров Євген Вікторович

Ухвала від 19.08.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Петров Євген Вікторович

Постанова від 25.06.2019

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Мікуш Ю. Р.

Постанова від 25.06.2019

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Мікуш Ю. Р.

Постанова від 25.06.2019

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Мікуш Ю. Р.

Постанова від 25.06.2019

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Мікуш Ю. Р.

Ухвала від 10.05.2019

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Мікуш Ю. Р.

Ухвала від 10.05.2019

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Мікуш Ю. Р.

Ухвала від 01.04.2019

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Мікуш Ю. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні