Ухвала
від 08.07.2019 по справі 592/8193/19
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 592/8193/19

Провадження № 2/592/3336/19

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

08 липня 2019 року м.Суми

Суддя Ковпаківського районного суду м. Суми Литовченко О.В., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Служба у справах дітей Сумської міської ради, про позбавлення батьківських прав,-

встановив:

Позивач звернулась до суду з позовною заявою до ОСОБА_2 , третя особа: Служба у справах дітей Сумської міської ради, про позбавлення батьківських прав.

Розглянувши вказану позовну заяву вважаю, що вона не відповідає вимогам ст.175,177 ЦПК України, а тому підлягає залишенню без руху з таких підстав.

Згідно до п. 5 п. 7 ч. 3ст. 175 Цивільного процесуального кодексу України, позовна заява повинна містити: виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують кожну обставину, наявність підстав для звільнення від доказування.

Згідно п. 16 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 від 30 березня 2007 р. Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення батьківських прав , особи можуть бути позбавлені батьківських прав лише щодо дитини, яка не досягла вісімнадцяти років і тільки з підстав, передбачених статтею 164 СК України.

Відповідно до ч.1 ст.164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров`я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування; ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини; жорстоко поводяться з дитиною; є хронічними алкоголіками або наркоманами; вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва; засуджені за вчинення умисного злочину щодо дитини.

Враховуючи, що позбавлення батьківських прав є крайнім заходом, особи можуть бути позбавлені батьківських прав виключно з підстав, передбачених статтею 164 СК України. Однак, в позовній заяві не викладені конкретні обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, та підстави для позбавлення відповідача батьківських прав відповідно до вимогст.164 СК України, не зазначені докази, що підтверджують кожну обставину.

При розгляді цивільної справи про позбавлення та поновлення батьківських прав обов`язковим є наявність письмового висновку органу опіки та піклування щодо розв`язання спору, поданого на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також інших документів, які стосуються справи (ч. 5 ст. 19 Сімейного кодексу України).

Підставою для складання такого висновку є відповідна заява подана зацікавленою особою.

Позивачем висновок органу опіки та піклування щодо розв`язання спору не надано, однак цей орган зазначений у позовній заяві в якості третьої особи. Ні в тексті позовної заяви, ні у доданих матеріалах немає жодних відомостей про те, чи зверталася позивачка до органу опіки та піклування з відповідною заявою про отримання висновку про доцільність позбавлення батьківських прав.

Також не надано довідку з місця роботи про доходи позивача.

Відповідно до ч.3 ст.166 СК України при задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину. У разі якщо мати, батько або інші законні представники дитини відмовляються отримувати аліменти від особи, позбавленої батьківських прав, суд приймає рішення про перерахування аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України та зобов`язує матір, батька або інших законних представників дитини відкрити зазначений особистий рахунок у місячний строк з дня набрання законної сили рішенням суду.

У позовній заяві питання про стягнення аліментів позивач не ставиться, в порушення ч.3 ст.166 СК України.

За таких обставин, вважаю за необхідне позову заяви залишити без руху.

Враховуючи вищенаведене суд позбавлений можливості постановити законне і обґрунтоване рішення по справі за наявними матеріалами.

Відповідно до ст.185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Керуючись ст. ст. 175, 185, 260 ЦПК України, суддя,-

постановив:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Служба у справах дітей Сумської міської ради, про позбавлення батьківських прав - залишити без руху.

Надати позивачу, з часу вручення копії ухвали, десятиденний строк, для усунення недоліків.

Ухвала апеляційному оскарженню не підлягає.

Суддя О.В. Литовченко

СудКовпаківський районний суд м.Сум
Дата ухвалення рішення08.07.2019
Оприлюднено14.07.2019
Номер документу82999622
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —592/8193/19

Рішення від 13.03.2020

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Литовченко О. В.

Рішення від 13.03.2020

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Литовченко О. В.

Ухвала від 04.12.2019

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Литовченко О. В.

Ухвала від 04.11.2019

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Литовченко О. В.

Ухвала від 16.10.2019

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Литовченко О. В.

Ухвала від 09.09.2019

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Литовченко О. В.

Ухвала від 08.07.2019

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Литовченко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні