Ухвала
від 11.07.2019 по справі 757/46326/18
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 липня 2019 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Київського апеляційного суду у складі:

головуючого судді ОСОБА_1

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3

при секретарі судового засідання ОСОБА_4

за участю представника ОСОБА_5

розглядаючи у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в місті Києві апеляційну скаргу представника власників майна ТОВ «ШЕДКОМ», ТОВ «СТОУН-ТРЕЙДІНГ», ТОВ «ІНТЕРГУП-ТРЕЙД», адвоката ОСОБА_5 , на ухвалу слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 21 вересня 2018 року, -

ВСТАНОВИЛА:

Цією ухвалою задоволено клопотання прокурора четвертого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих головного слідчого управління Департаменту процесуального керівництва у кримінальних провадженнях, підслідних Державному бюро розслідувань Генеральної прокуратури України ОСОБА_6 , та накладено арешт на грошові кошти, які знаходяться на рахунках, відкритих в тому числі і:

- у АТ «РайффайзенБанк Аваль» (МФО 380805) юридична адреса: м. Київ, вул. Лєскова, 9, ТОВ «ШЕДКОМ» (код ЄДРПОУ 41856164) № НОМЕР_1 ;

- у АТ «АЛЬФА-БАНК» (МФО 300346) юридична адреса: м. Київ, вул. Десятинна, 4/6, ТОВ «ІНТЕРГУП-ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 41782234) № НОМЕР_2 , ТОВ «СТОУН-ТРЕЙДІНГ» (код ЄДРПОУ 41782240) № НОМЕР_3 , ТОВ «ШЕДКОМ» (код ЄДРПОУ 41856164) № НОМЕР_4 , № НОМЕР_1 , № НОМЕР_5 ;

- у ПАТ «РВС БАНК» (МФО 339072) юридична адреса: м. Київ, вулиця Введенська, будинок 29/58, ТОВ «ІНТЕРГУП-ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 41782234) № НОМЕР_6 , ТОВ «ШЕДКОМ» (код ЄДРПОУ 41856164) № НОМЕР_7 ;

- у АТ «БАНК СІЧ» (МФО 380816) юридична адреса: м. Київ, вул. Володимирська, б. 63, ТОВ «ІНТЕРГУП-ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 41782234) № НОМЕР_8 ; ТОВ «СТОУН-ТРЕЙДІНГ» (код ЄДРПОУ 41782240) № НОМЕР_9 , крім виплат обов`язкових платежів до бюджету та для виплати заробітної плати, а також в частині видатку коштів, з можливістю зарахування на зазначені рахунки коштів, що надходять.

Постановлене рішення слідчий суддя мотивував тим, що стороною обвинувачення доведено наявність підстав для застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження як арешт майна з метою збереження речових доказів, а застосування такого обмежувального заходу є розумним та співрозмірним з завданням кримінального провадження.

Не погоджуючись з прийнятим рішенням представник власників майна ТОВ «ШЕДКОМ», ТОВ «СТОУН-ТРЕЙДІНГ», ТОВ «ІНТЕРГУП-ТРЕЙД», адвокат ОСОБА_5 , подав апеляційну скаргу, в якій просить ухвалу слідчого судді скасувати в частині арешту майна зазначених товариств та постановити нову, якою відмовити в задоволенні клопотання прокурора про арешту майна цих юридичних осіб. Так, апелянт вказує на відсутність підстав для застосування даного заходу забезпечення кримінального провадження, посилаючись на ті обставини, що надані стороною обвинувачення матеріали не містять жодних відомостей, які б вказували, що арештоване майно відповідає критеріям ст. 98 КПК України. Зокрема апелянт посилається на те, що посадовим особам вказаних товариств про підозру не повідомлено, у зв`язку з чим вони не є юридичними особами відносно яких здійснюється кримінальне провадження.

Також, на думку представника, клопотання прокурора про арешт майна не відповідає вимогам ст. 171 КПК України.

Одночасно адвокат ОСОБА_5 ставить питання про поновлення пропущеного строку на оскарження ухвали слідчого судді, посилаючись на ті обставини, що розгляд клопотання прокурора про арешт майна відбувся без повідомлення представника ТОВ «ШЕДКОМ», ТОВ «СТОУН-ТРЕЙДІНГ», ТОВ «ІНТЕРГУП-ТРЕЙД», а копію оскаржуваного рішення останній отримав лише 08 квітня 2019 року. В звязку з цим просить визнати причину пропуску строку поважною.

Прокурор, будучи належним чином повідомлений про дату розгляду справи, в судове засідання суду апеляційної інстанції не з`явився, а тому, виходячи з положень ч. 1 ст. 172 та ч. 4 ст. 405 КПК України, колегія суддів вважає за можливе розглянути дану справу за його відсутності.

Заслухавши доповідь судді, пояснення представника, який підтримав подану апеляційну скаргу та просив її задовольнити, дослідивши матеріали судового провадження, перевіривши доводи апеляційної скарги та клопотання про поновлення пропущеного строку, колегія суддів приходить до наступних висновків.

Враховуючи ті обставини, що апеляційна скарга на ухвалу слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 21 вересня 2018 року була подана адвокатом ОСОБА_5 в інтересах ТОВ «ШЕДКОМ», ТОВ «СТОУН-ТРЕЙДІНГ», ТОВ «ІНТЕРГУП-ТРЕЙД», то колегія суддів, виходячи з положень ст. 404 КПК України, перевіряє зазначене рішення суду лише в межах поданої апеляційної скарги та лише щодо арешту майна зазначених товариств.

Вирішуючи питання про поновлення пропущеного строку на оскарження ухвали слідчого судді, колегія суддів враховує ті обставини, що розгляд клопотання прокурора про арешт майна відбувся без повідомлення адвоката ОСОБА_5 та осіб, інтереси яких він представляє, а копію постановленого судом рішення ними було отримано 08 квітня 2019 року, у зв`язку з чим приходить до висновку, що строк підлягає поновленню, як такий, що пропущено з поважних причин.

Що стосується посилань апелянта на відсутність підстав для накладення арешту на грошові, що містяться на банківських рахунках і є належними ТОВ «ШЕДКОМ», ТОВ «СТОУН-ТРЕЙДІНГ», ТОВ «ІНТЕРГУП-ТРЕЙД», то колегія суддів, дослідивши надані їй матеріали, приходить до наступних висновків.

Згідно вимог ст. 173 КПК України при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати правову підставу для арешту майна; можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої статті 170 цього Кодексу); наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність (якщо арешт майна накладається у випадках, передбачених пунктами 3, 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); можливість спеціальної конфіскації майна (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 2 частини другої статті 170 цього Кодексу); розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

В ході апеляційного розгляду справи було встановлено, що зазначених вимог закону слідчий суддя, під час розгляду клопотання детектива про арешт майна, дотримався.

Управлінням з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42017000000001760 від 31 травня 2017 року за фактами вчинення за попередньою змовою групою осіб фіктивного підприємництва, вчинення за попередньою змовою групою осіб фінансових операцій з коштами, одержаними внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння злочинним шляхом легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, підроблення групою осіб документів по створенню (придбанню) ряду суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб), з метою прикриття незаконної діяльності, за ознаками злочинів передбачених ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 358 КК України.

Досудовим розслідуванням зазначено, що група невстановлених досудовим слідством осіб, діючи умисно, за попередньою змовою, контролюючи діяльність суб`єктів підприємницької діяльності з ознаками фіктивності - ТОВ "БАТЕ" (код ЄДРПОУ 41854429), ТОВ "БІЛДІНГ ФОРТ" (код ЄДРПОУ 41376155), ТОВ "БУДКОМРЕЗЕРВ" (код ЄДРПОУ 38322513), ТОВ "ВІАЛТЕКС" (код ЄДРПОУ 41898780), ТОВ "ВСА ГРУП" (код ЄДРПОУ 40966414), ТОВ "ІНТЕРГРУП-ТРЕЙД" (код ЄДРПОУ 41782234), ТОВ "ОРИС - МК" (код ЄДРПОУ 41858266), ТОВ "СІЛЕНС" (код ЄДРПОУ 41797172), ТОВ "ПАН ПЛАСТ БУД" (код ЄДРПОУ 39717674), ТОВ "СПЕКТР КОНСАЛТ" (код ЄДРПОУ 40485581), ТОВ "СКМ АГРО" (код ЄДРПОУ 40190400), ТОВ "СТОУН-ТРЕЙДІНГ" (код ЄДРПОУ 41782240), ТОВ "ТОРГФІНО" (код ЄДРПОУ 41849251), ТОВ "ТОРГОВИЙ ДІМ "ВІН" (код ЄДРПОУ 38543851), ТОВ "ТАНРАТ" (код ЄДРПОУ 41447587), ТОВ "ТРІУМФ ЛЮКС" (код ЄДРПОУ 41853729), ТОВ "ФЛЕЙТІНГ" (код ЄДРПОУ 41391299), ФОП ОСОБА_1 (і.п.н.НОМЕР_6), ФОП ОСОБА_7 (і.п.н. НОМЕР_8), ФОП ОСОБА_6 (і.п.н. НОМЕР_7), ФОП ОСОБА_4 (і.п.н. НОМЕР_1), ФОП ОСОБА_8 (код ЄДРПОУ НОМЕР_9), ФОП ОСОБА_5 (і.п.н. НОМЕР_4), ТОВ "ШЕДКОМ" (код ЄДРПОУ 41856164) сформували в адресу підприємств реального сектору економіки податковий кредит, за начебто поставлені товари/послугу, які в дійсності не виконувались. Указані дії надали можливість підприємствам реального сектору економіки ухилитись від сплати податків, зборів, що підлягають сплати до Державного бюджету України та у подальшому вивести кошти у тіньовий неконтрольований Державою обіг.

Відповідно до отриманих відомостей, орган досудового розслідування зазначає, що указані підприємства створені з метою прикриття незаконної діяльності, яка полягає в штучному (незаконному) формуванні податкового кредиту з податку на додану вартість підприємствам реального сектору економіки.

Вищезазначена злочинна схема забезпечує незаконне виведення безготівкових коштів підприємств реального сектору економіки у тіньовий неконтрольований державою обіг, минаючи при цьому систему оподаткування, органи Державного контролю та фінансового моніторингу що призводить до ненадходження податків до бюджету Держави коштів в особливо великих розмірах.

20 вересня 2018 року прокурор четвертого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих головного слідчого управління Департаменту процесуального керівництва у кримінальних провадженнях, підслідних Державному бюро розслідувань Генеральної прокуратури України ОСОБА_6 звернувся до Печерського районного суду м. Києва з клопотанням про накладення арешту на кошти, які знаходяться на рахунках, відкритих у ПАТ "РайффайзенБанк Аваль" (МФО 380805) юридична адреса: м. Київ вул. Лєскова, 9, наступні поточні банківські рахунки суб`єктів підприємницької діяльності, в тому числі і:

- у АТ «РайффайзенБанк Аваль» (МФО 380805) юридична адреса: м. Київ, вул. Лєскова, 9, ТОВ «ШЕДКОМ» (код ЄДРПОУ 41856164) № НОМЕР_1 ;

- у АТ «АЛЬФА-БАНК» (МФО 300346) юридична адреса: м. Київ, вул. Десятинна, 4/6, ТОВ «ІНТЕРГУП-ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 41782234) № НОМЕР_2 , ТОВ «СТОУН-ТРЕЙДІНГ» (код ЄДРПОУ 41782240) № НОМЕР_3 , ТОВ «ШЕДКОМ» (код ЄДРПОУ 41856164) № НОМЕР_4 , № НОМЕР_1 , № НОМЕР_5 ;

- у ПАТ «РВС БАНК» (МФО 339072) юридична адреса: м. Київ, вулиця Введенська, будинок 29/58, ТОВ «ІНТЕРГУП-ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 41782234) № НОМЕР_6 , ТОВ «ШЕДКОМ» (код ЄДРПОУ 41856164) № НОМЕР_7 ;

- у АТ «БАНК СІЧ» (МФО 380816) юридична адреса: м. Київ, вул. Володимирська, б. 63, ТОВ «ІНТЕРГУП-ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 41782234) № НОМЕР_8 ; ТОВ «СТОУН-ТРЕЙДІНГ» (код ЄДРПОУ 41782240) № НОМЕР_9 , в частинівидатку коштів, з можливістю зарахування на зазначені рахунки коштів, що надходять, із обов`язковим зазначенням дати та часи при оголошенні Ухвали слідчого судді, а також, повідомити правоохоронні органи письмово, про суму коштів, що знаходяться на цих рахунках на момент оголошення Ухвали слідчого судді.

Згідно доводів клопотання, метою для застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження є збереження речових доказів.

Постановою слідчого третього слідчого відділу управління з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки головного слідчого управління Генеральної прокуратури України ОСОБА_7 грошові кошти на зазначених банківських рахунках визнано речовими доказами у кримінальному провадженні №42017000000001760 від 31 травня 2017 року

Задовольняючи подане клопотання, слідчий суддя послався на наявність достатніх підстав вважати, що грошові кошти на банківських рахунках належних ТОВ «ШЕДКОМ», ТОВ «СТОУН-ТРЕЙДІНГ», ТОВ «ІНТЕРГУП-ТРЕЙД» можуть бути доказом злочину.

З висновками слідчого судді колегія суддів погоджується.

Згідно положень ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Крім того, ч. 2 ст. 170 КПК України передбачено, що арешт майна допускається з метою збереження речових доказів; спеціальної конфіскації; конфіскації майна, як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

При цьому, згідно ч. 3 ст. 170 КПК України, у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, тобто з метою збереження речових доказів, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи при наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у ст. 98 цього Кодексу.

Відповідно до вимог ст. 98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально-протиправним шляхом.

Надані прокурором матеріали містять достатньо розумних підстав і підозр вважати, що грошові кошти належні ТОВ «ШЕДКОМ», ТОВ «СТОУН-ТРЕЙДІНГ», ТОВ «ІНТЕРГУП-ТРЕЙД» можуть бути використаний як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, набуті протиправним шляхом, є об`єктом злочину, що вказує на їх відповідність критеріям ст. 98 КПК України, а відтак вважає, що стороною обвинувачення доведено ті обставини, що вказане майно має ознаки речових доказів.

Таким чином, доводи адвоката ОСОБА_5 про відсутність у арештованого майна ознак речового доказу є безпідставними.

Що стосується доводів апеляційної скарги про те, що посадовим особам ТОВ «ШЕДКОМ», ТОВ «СТОУН-ТРЕЙДІНГ», ТОВ «ІНТЕРГУП-ТРЕЙД» про підозру не повідомлено, що на його думку виключає наявність правових підстав для арешту майна, то як зазначалося вище, відповідно до ч. 3 ст. 170 КПК України арешт з метою збереження речових доказів накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи при наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у ст. 98 цього Кодексу.

Спростовуються наданими суду матеріалами і посилання апелянта на невідповідність клопотання прокурора вимогам ст. 171 КПК України.

За таких обставин, колегія суддів приходить до висновку, що ухвала слідчого судді в частині арешту майна належного ТОВ «ШЕДКОМ», ТОВ «СТОУН-ТРЕЙДІНГ», ТОВ «ІНТЕРГУП-ТРЕЙД» постановлена у відповідності до вимог чинного законодавства, із з`ясуванням всіх обставин, які мають значення для вирішення справи, оскільки надані слідчим матеріали доводять наявність правових підстав для накладення арешту на майно.

На цьому етапі кримінального провадження потреби досудового розслідування виправдовують таке втручання у права та інтереси власників майна з метою забезпечення цього кримінального провадежння.

У зв`язку з цим, колегія суддів не вбачає підстав для скасування ухвали слідчого судді, а відтак, подана апеляційна скарга, за викладених в ній доводів, задоволенню не підлягає.

Керуючись ст.ст. 170, 171, 173, 404, 407, 422 КПК України, колегія суддів, -

УХВАЛИЛА:

Клопотання представника власників майна ТОВ «ШЕДКОМ», ТОВ «СТОУН-ТРЕЙДІНГ», ТОВ «ІНТЕРГУП-ТРЕЙД», адвокат ОСОБА_5 , про поновлення пропущеного строку на оскарження ухвали слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 21 вересня 2018 року, задовольнити.

Ухвалу слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 21 вересня 2018 року, якою задоволено клопотання прокурора четвертого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих головного слідчого управління Департаменту процесуального керівництва у кримінальних провадженнях, підслідних Державному бюро розслідувань Генеральної прокуратури України ОСОБА_6 , та накладено арешт на грошові кошти, які знаходяться на рахунках, відкритих в тому числі і:

- у АТ «РайффайзенБанк Аваль» (МФО 380805) юридична адреса: м. Київ, вул. Лєскова, 9, ТОВ «ШЕДКОМ» (код ЄДРПОУ 41856164) № НОМЕР_1 ;

- у АТ «АЛЬФА-БАНК» (МФО 300346) юридична адреса: м. Київ, вул. Десятинна, 4/6, ТОВ «ІНТЕРГУП-ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 41782234) № НОМЕР_2 , ТОВ «СТОУН-ТРЕЙДІНГ» (код ЄДРПОУ 41782240) № НОМЕР_3 , ТОВ «ШЕДКОМ» (код ЄДРПОУ 41856164) № НОМЕР_4 , № НОМЕР_1 , № НОМЕР_5 ;

- у ПАТ «РВС БАНК» (МФО 339072) юридична адреса: м. Київ, вулиця Введенська, будинок 29/58, ТОВ «ІНТЕРГУП-ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 41782234) № НОМЕР_6 , ТОВ «ШЕДКОМ» (код ЄДРПОУ 41856164) № НОМЕР_7 ;

- у АТ «БАНК СІЧ» (МФО 380816) юридична адреса: м. Київ, вул. Володимирська, б. 63, ТОВ «ІНТЕРГУП-ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 41782234) № НОМЕР_8 ; ТОВ «СТОУН-ТРЕЙДІНГ» (код ЄДРПОУ 41782240) № НОМЕР_9 , залишити без зміни, а апеляційну скаргу представника власників майна ТОВ «ШЕДКОМ», ТОВ «СТОУН-ТРЕЙДІНГ», ТОВ «ІНТЕРГУП-ТРЕЙД», адвоката ОСОБА_5 , - без задоволення.

Ухвала апеляційного суду є остаточною і оскарженню в касаційному порядку не

підлягає.

Судді: ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

Справа № 11-сс/824/2766/2019 Категорія ст. 170 КПК України

Слідчий суддя суду 1-ї інстанції: ОСОБА_8

Доповідач: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.07.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу83023505
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/46326/18

Ухвала від 11.07.2019

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Присяжнюк Олег Богданович

Ухвала від 13.11.2018

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Росік Тетяна Володимирівна

Ухвала від 21.09.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Писанець В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні