Ухвала
від 15.07.2019 по справі 210/2807/17
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

У Х В А Л А

іменем України

Справа № 210/2807/17

Провадження № 1-кс/210/2337/19

"15" липня 2019 р. Дзержинський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши клопотання прокурора другого відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання державного обвинувачення прокуратури Дніпропетровської області радник юстиції ОСОБА_3 про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів, в рамках кримінального провадження № 42017040000000560, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 18.05.2017р. за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 176, ч. 1 ст. 242 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

15 липня 2019 року прокурор другого відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання державного обвинувачення прокуратури Дніпропетровської області радник юстиції ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

В обґрунтування заявленого клопотання прокурор посилався на те, що в провадженні другого слідчого відділу слідчого управління прокуратури Дніпропетровської області перебуває у кримінальному провадженні за № 42017040000000560 від 18.05.2017р. за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 176, ч. 1 ст. 242 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлення, що посадові особи ІНФОРМАЦІЯ_1 , зловживаючи своїм службовим становищем, за грошову винагороду, не перешкоджали незаконній діяльності посадових осіб ДП " ІНФОРМАЦІЯ_2 ", які незаконно заволоділи грошовими коштами підприємства під час виконання робіт за державні кошти за завищеними цінами.

Крім того, встановлено, що екологічну небезпеку від діяльності ДП СхідГЗК, становлять місця складування (хвостосховища) рідких низько активних відходів переробки уранових руд, які забруднюють підземні води.

Зазначені та інші чинники призвели до значної деградації земельних ресурсів регіону, високого рівня забруднення підземних і поверхневих вод, нагромадження значної кількості небезпечних, у тому числі токсичних, відходів виробництва та відходів переробки уранових руд.

Відходи переробки (збагачення) складуються в хвостосховище (балка Щербаківська) гідрометалургійного заводу ДП ІНФОРМАЦІЯ_3 , загальною площею більш як 600га, призначене для прийняття і освітлення пульпи, що утворюється при переробці урановміщувальної гірничної маси по схемі сірчано-кислотного вилуговування, в якому накопичено біля 50млн.т. радіоактивних відходів (щорічний скид відходів до 90тис.т., ємність хвостосховища 40,7млн.т).

ДП СхідГЗК, внаслідок своєї діяльності, до теперішнього часу продовжує забруднювати підземні та поверхневі води, в яких, при проведенні дослідження зразків, отриманих із мережі свердловин зазначеного підприємства, виявлено концентрацію, яка перевищує гранично допустиму концентрацію для урану та інших речовин у воді та в джерелах питного водопостачання.

14.06.2018 Дзержинським районним судом м. Кривого Рогу винесено ухвалу про надання дозволу на проведення огляду місця розташування свердловин, що належать ДП СхідГЗК та знаходяться на території, прилеглій до хвостосховища в балці « ІНФОРМАЦІЯ_4 », з можливістю отримання із вказаних свердловин, із залученням спеціаліста, зразків води, для проведення експертного дослідження на предмет забруднення підземних вод та виявлення концентрації урану.

21.06.2018, на підставі ухвали слідчого судді Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу, проведено огляд місця розташування свердловин, що належать ДП СхідГЗК та знаходяться на території, прилеглій до хвостосховища в балці « ІНФОРМАЦІЯ_4 », під час якого отримано із вказаних свердловин, із залученням спеціаліста, зразки води, для проведення експертного дослідження на предмет забруднення підземних вод та виявлення концентрації урану.

За результатами проведених досліджень лабораторією аналітичного контролю ЦНДЛ ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ІНФОРМАЦІЯ_5 води ІНФОРМАЦІЯ_6 , встановлено факти перевищення гранично допустимої концентрації для урану у підземних водах на території, прилеглій до хвостосховища в балці « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 ». Аналогічні результати встановлено в ході дослідження зазначених зразків лабораторією ДП ІНФОРМАЦІЯ_3 .

02.04.2019призначено судовуінженерно-екологічнуекспертизу укримінальному провадженні№ 42017040000000560,проведення якоїдоручено експертам ІНФОРМАЦІЯ_7 .

04.07.2019до прокуратуриДніпропетровської областінадійшло клопотаннясудового експертапро наданнядодаткових матеріалів, які знаходяться у володінні ДП СхідГЗК за місцем фактичного знаходження його офісних приміщень, за адресою:

АДРЕСА_1 .

Вказує, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вищевказані документи, які мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, необхідні для забезпечення проведення судової експертизи, їх можливо використати як докази та немає можливості іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, необхідно отримати тимчасовий доступ до вказаних документів, з можливістю вилучення їх завірених копій, за місцем фактичного знаходження офісних приміщень ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 », за адресою: АДРЕСА_1 .

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримав та просив його зад овольнити.

На підставі ч. 2 ст. 163 КПК України слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходиться інформація, з огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення такої інформації.

Слідчий суддя, вислухавши прокурора, дослідивши матеріали кримінального провадження, приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню в повному обсязі з урахуванням наступного.

Судом встановлено, що в провадженні другого слідчого відділу слідчого управління прокуратури Дніпропетровської області перебуває кримінальне провадження № 42017040000000560, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 18.05.2017р. за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 176, ч. 1 ст. 242 КК України.

Відповідно до ст. 131 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів є одним із заходів забезпечення кримінального провадження, який застосовується з метою дієвості цього провадження. Згідно зі ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно зі ст. 163 ч.5 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, вивчивши матеріали вищевказаного кримінального провадження, вважає клопотання слідчого таким, щопідлягає задоволенню в повному обсязі, оскільки дані, викладені у матеріалах кримінального провадження дають підстави для висновку, що з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення цього кримінального провадження, проведення зазначених слідчих дій є необхідним.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 110, 159-164, 309, 369-372 та 395 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотанняпрокурора другого відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання державного обвинувачення прокуратури Дніпропетровської області радник юстиції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити.

Надати дозвіл на проведення тимчасового доступу до речей та документів за місцем фактичного знаходження офісних приміщень ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 », за адресою: АДРЕСА_1 , із можливістю вилучення завірених копій, наступних документів:

-документи, які відображають дані «нульового фону» вмісту природного урану (Бк/дм3) в свердловинах спостереження № 99/7-Q, № 77-С-АR, № 96-27-Q, на момент проектування та будівництва ДП СхідГЗК;

-документи, в яких відображені дані моніторингу води зі свердловин спостереження

№ 99/7-Q, № 77-С-АR, № 96-27-Q щодо вмісту природного урану з моменту початку діяльності ДП СхідГЗК і по теперішній час;

-документи, в яких відображені дані щодо вмісту природного урану (Бк/дм3) з джерел питного водопостачання в найближчих до ДП СхідГЗК населених пунктах з моменту початку діяльності ДП СхідГЗК і по теперішній час.

Надати право на тимчасовий доступ до вищевказаних речей та документів прокурору відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 , слідчим та прокурорам, включеним до групи слідчих та групи прокурорів у вказаному кримінальному провадженні.

Надати розпорядження відповідним посадовим особам ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 », за адресою: АДРЕСА_1 , забезпечити тимчасовий доступ до вищевказаних документів прокурору відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 , слідчим та прокурорам, включеним до групи слідчих та групи прокурорів у вказаному кримінальному провадженні.

Визначити строк дії ухвали тривалістю 30 (тридцять) днів, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Невиконання даної ухвали з боку осіб, яким надано розпорядження, тягне за собою наслідки, передбачені ст.166 КПК України.

Ухвала слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів, яким дозволено вилучення речей і документів, які посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, або інших, за відсутності яких фізична особа - підприємець чи юридична особа позбавляються можливості здійснювати свою діяльність може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її оголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудДзержинський районний суд м.Кривого Рогу
Дата ухвалення рішення15.07.2019
Оприлюднено20.02.2023
Номер документу83061569
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —210/2807/17

Ухвала від 30.07.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 15.07.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 15.07.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 06.03.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 11.12.2017

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 11.12.2017

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 05.12.2017

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 05.12.2017

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 05.12.2017

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 30.08.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Слоквенко Г. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні