Ухвала
від 17.07.2019 по справі 580/1430/19
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про зупинення провадження в адміністративній справі

17 липня 2019 року Справа № 580/1430/19

м. Черкаси

Черкаський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Руденко А.В.,

за участю:

секретаря - Сачинської В.С.,

позивача - ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в спрощеному позовному провадженні в приміщенні суду клопотання відповідача Головного управління ДФС у Черкаській області про зупинення розгляду адміністративної справи за позовом ОСОБА_1 до Головного управління ДФС у Черкаській області про визнання протиправною та скасування вимоги про сплату боргу (недоїмки) та зобов`язання скасувати реєстрацію в реєстрі страхувальників єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування як особи, яка провадить незалежну професійну діяльність -

ВСТАНОВИВ:

До Черкаського окружного адміністративного суду звернулась ОСОБА_1 з позовною заявою до Головного управління ДФС у Черкаській області, в якій просить визнати протиправною та скасувати вимогу про сплату боргу (недоїмки) №Ф-5827-52 від 17.11.2018 та зобов`язати скасувати реєстрацію позивача в реєстрі страхувальників єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування як особи, яка провадить незалежну професійну діяльність .

Ухвалою суду від 21.05.2019 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито спрощене позовне провадження у справі та призначено справу до судового розгляду на 10 год. 13.06.2019.

11.06.2019 до початку судового засідання відповідач подав клопотання, в якому просив зупинити провадження у справі до набрання законної сили рішенням Верховного Суду у зразковій справі №520/3939/19.

В обгрунтування клопотання зазначив, що ухвалою Верховного Суду від 21.05.2019 у справі №520/3939/19 відкрито провадження у зразковій справі з аналогічним предметом спору. Розгляд клопотання просив здійснити за відсутності свого представника.

Позивач в судовому засіданні проти задоволення клопотання заперечила, пославшись на ті обставини, що в справі достатньо матеріалів для її вирішення; Черкаським окружним адміністративним судом вже приймалось рішення за її позовом з аналогічних підстав; позивачу телефонував представник відповідача з пропозицією подати звіт особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, тому у позивача існують побоювання, що відповідач самостійно складе такий звіт. Також позивачем у зразковій справі, яка розглядається Верховним Судом, є експерт, а позивач надає адвокатські послуги.

Розглянувши клопотання, суд зазначає наступне.

Предметом спору у справі, що розглядається є оскарження вимоги про сплату боргу (недоїмки) зі сплати єдиного соціального внеску, винесеної органом доходів і зборів позивачу як самозайнятій особі, яка є платником єдиного внеску, у межах провадження незалежної професійної діяльності (наукової, літературної, артистичної, художньої, освітньої, викладацької, медичної практики, адвокатської практики, нотаріальної практики, релігійної (місіонерської) діяльності) та скасування реєстрації позивача в реєстрі страхувальників єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування як особи, яка провадить незалежну професійну діяльність .

Судом встановлено, що ухвалою Касаційного адміністративного суду Верховного Суду від 21.05.2019 відкрито провадження у зразковій адміністративній справі №520/3939/19 за позовом самозайнятої особи-ОСОБА_1 до Головного управління ДФС у Харківській області про визнання протиправною та скасування вимоги.

Ухвалою Касаційного адміністративного суду Верховного Суду від 21.05.2019 у справі №520/3939/19 визначено, що ознаками типової справи, в якій може бути ухвалено рішення цієї зразкової справи, є такі:

1) позивач: самозайнята особа, яка є платником єдиного внеску, у межах провадження незалежної професійної діяльності (наукової, літературної, артистичної, художньої, освітньої, викладацької, медичної практики, адвокатської практики, нотаріальної практики, релігійної (місіонерської) діяльності);

2) відповідач: суб`єкт владних повноважень - територіальний орган доходів і зборів, на обліку якого стоїть платник єдиного внеску;

3) предмет спору: рішення відповідача у справі (вимога) про сплату позивачем боргу (недоїмки) зі сплати єдиного соціального внеску.

Таким чином, справа №520/3939/19, яка перебуває на розгляді у Верховному Суді, та справа, що розглядається, мають ознаки типової справи відповідно до пункту 21 статті 4 Кодексу адміністративного судочинства України, а саме: відповідачем у справах є орган доходів у зборів, спір виник з аналогічних підстав, у відносинах, що регулюються одними нормами права, позивачами заявлені аналогічні вимоги.

Згідно пункту 9 частини 2 статті 236 Кодексу адміністративного судочинства України суд має право зупинити провадження у справі в разі розгляду типової справи і оприлюднення повідомлення Верховного Суду про відкриття провадження у зразковій справі - до набрання чинності рішенням Верховного Суду у зразковій справі.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку про наявність підстав для зупинення провадження у справі до набрання чинності рішенням Верховного Суду у типовій справі.

Посилання позивача суд вважає необгрунтованими, оскільки побоювання щодо складання звіту відповідачем є припущеннями, а інші обставини не пов`язані з підставою зупинення провадження у справі.

Керуючись статтями 236, 243, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

УХВАЛИВ:

Зупинити провадження у справі №580/1430/19 за позовом ОСОБА_1 до Головного управління ДФС у Черкаській області про визнання протиправною, скасування вимоги про сплату боргу (недоїмки) та зобов`язання скасувати реєстрацію в реєстрі страхувальників єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування як особи, яка провадить незалежну професійну діяльність до набрання чинності рішенням Верховного Суду у зразковій адміністративній справі №520/3939/19.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена до Шостого апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя А.В. Руденко

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення17.07.2019
Оприлюднено19.07.2019
Номер документу83102108
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —580/1430/19

Рішення від 21.09.2020

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.В. Руденко

Ухвала від 21.09.2020

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.В. Руденко

Ухвала від 21.09.2020

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.В. Руденко

Ухвала від 07.09.2020

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.В. Руденко

Ухвала від 17.07.2019

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.В. Руденко

Ухвала від 15.07.2019

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.В. Руденко

Постанова від 14.06.2019

Адмінправопорушення

Лебединський районний суд Сумської області

Бакланов Р. В.

Ухвала від 13.06.2019

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.В. Руденко

Ухвала від 10.06.2019

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.В. Руденко

Ухвала від 21.05.2019

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.В. Руденко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні