Ухвала
від 18.07.2019 по справі 822/423/17
КАСАЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

18 липня 2019 року

Київ

справа №822/423/17

адміністративне провадження №К/9901/16517/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду :

судді-доповідача - Стрелець Т.Г.,

суддів: Рибачука А.І., Тацій Л.В.,

розглянувши в письмовому провадженні у касаційній інстанції адміністративну справу №822/423/17

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Октант-центр до відділу державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень управління з питань реєстрації Хмельницької міської ради, треті особи - ОСОБА_1 , Житлово-будівельний кооператив Проскурів-Центр , Житлово-будівельний кооператив Проскурів-Житлобуд , про визнання протиправним та скасування рішення, провадження по якій відкрито

за касаційною скаргою ОСОБА_1 на постанову Хмельницького окружного адміністративного суду від 06 квітня 2017 року (прийняту у складі судді - Шевчука О.П.) та ухвалу Вінницького апеляційного адміністративного суду від 25 липня 2017 року (постановлену у складі колегії суддів: головуючого судді - Залімського І.Г., суддів - Смілянця Е.С., Сушка О.О.),

у с т а н о в и в :

Товариство з обмеженою відповідальністю Октант-центр звернулось до Хмельницького окружного адміністративного суду із позовом до державного реєстратора Хмельницької дирекції Українського державного підприємства "Укрпошта" Росновської Наталії Володимирівни, треті особи - ОСОБА_1 , Житлово-будівельний кооператив Проскурів-Центр , Житлово-будівельний кооператив Проскурів-Житлобуд про визнання протиправним та скасування рішення.

Постановою Хмельницького окружного адміністративного суду від 06 квітня 2017 року позов задоволено. Визнано протиправним та скасовано рішення державного реєстратора прав на нерухоме майно Хмельницької дирекції Українського державного підприємства поштового зв`язку "Укрпошта" Росновської Наталії Володимирівни про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 32545739 від 25 листопада 2016 року.

Не погоджуючись із вказаним судовим рішенням, ОСОБА_1 подала апеляційну скаргу.

Ухвалою Вінницького апеляційного адміністративного суду від 13 червня 2017 року замінено неналежного відповідача - державного реєстратора Хмельницької дирекції Українського державного підприємства "Укрпошта" Росновську Наталію Володимирівну, на належного відповідача - відділ державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень управління з питань реєстрації Хмельницької міської ради.

Ухвалою Вінницького апеляційного адміністративного суду від 25 липня 2017 року апеляційну скаргу ОСОБА_1 залишено без задоволення, а постанову Хмельницького окружного адміністративного суду від 06 квітня 2017 року - без змін.

Не погоджуючись з ухваленими по справі рішеннями, ОСОБА_1 звернулася до Вищого адміністративного суду України з касаційною скаргою, в якій просить постанову Хмельницького окружного адміністративного суду від 06 квітня 2017 року та ухвалу Вінницького апеляційного адміністративного суду від 25 липня 2017 року скасувати та направити справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

Касаційна скарга аргументована тим, що даний спір не є публічно-правовим та не підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства, а має вирішуватися за правилами Цивільного процесуального кодексу України.

Ухвалою Вищого адміністративного суду України від 23 серпня 2017 року відкрито касаційне провадження за скаргою ОСОБА_1 на постанову Хмельницького окружного адміністративного суду від 06 квітня 2017 року та ухвалу Вінницького апеляційного адміністративного суду від 25 липня 2017 року.

Відповідно до підпункту 4 пункту 1 Розділу VII Перехідні положення Кодексу адміністративного судочинства України (в редакції Закону № 2147-VIII) касаційні скарги (подання) на судові рішення в адміністративних справах, які подані і розгляд яких не закінчено до набрання чинності цією редакцією Кодексу, передаються до Касаційного адміністративного суду та розглядаються спочатку за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

На підставі вказаної норми справа передана до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду.

За правилами частини шостої статті 346 Кодексу адміністративного судочинства України справа підлягає передачі на розгляд Великої Палати Верховного Суду у всіх випадках, коли учасник справи оскаржує судове рішення з підстав порушення правил предметної юрисдикції.

Частинами першою, третьою статті 347 Кодексу адміністративного судочинства України обумовлено, що питання про передачу справи на розгляд палати, об`єднаної палати або Великої Палати Верховного Суду вирішується судом за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи. Питання про передачу справи на розгляд палати, об`єднаної палати або Великої Палати може бути вирішене до прийняття постанови судом касаційної інстанції.

Зважаючи на те, що у справі, яка розглядається, третя особа оскаржує судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій з підстав порушення правил предметної юрисдикції, колегія суддів приходить до висновку про наявність підстав для передачі такої справи на розгляд Великої Палати Верховного Суду.

Керуючись статтями 346, 347 Кодексу адміністративного судочинства України, Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду

у х в а л и в :

Справу №822/423/17 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Октант-центр до відділу державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень управління з питань реєстрації Хмельницької міської ради, треті особи - ОСОБА_1 , Житлово-будівельний кооператив Проскурів-Центр , Житлово-будівельний кооператив Проскурів-Житлобуд , про визнання протиправним та скасування рішення, провадження по якій відкрито за касаційною скаргою ОСОБА_1 на постанову Хмельницького окружного адміністративного суду від 06 квітня 2017 року та ухвалу Вінницького апеляційного адміністративного суду від 25 липня 2017 року, передати на розгляд Великої Палати Верховного Суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та оскарженню не підлягає.

Головуючий Т. Г. Стрелець

Судді А. І. Рибачук

Л. В. Тацій

СудКасаційний адміністративний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення18.07.2019
Оприлюднено19.07.2019
Номер документу83104673
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —822/423/17

Ухвала від 15.04.2020

Адміністративне

Велика палата Верховного Суду

Прокопенко Олександр Борисович

Постанова від 15.01.2020

Адміністративне

Велика палата Верховного Суду

Прокопенко Олександр Борисович

Ухвала від 18.09.2019

Адміністративне

Велика палата Верховного Суду

Прокопенко Олександр Борисович

Ухвала від 17.07.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стрелець Т.Г.

Ухвала від 18.07.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стрелець Т.Г.

Ухвала від 06.09.2017

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Шевчук О.П.

Ухвала від 23.08.2017

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Калашнікова О.В.

Ухвала від 28.08.2017

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Шевчук О.П.

Ухвала від 25.07.2017

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Залімський І. Г.

Ухвала від 12.07.2017

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Залімський І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні