Ухвала
від 18.07.2019 по справі 357/5643/19
БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 357/5643/19

1-кс/357/3132/19

У Х В А Л А

18 липня 2019 року Слідчий суддя Білоцерківського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1 за участю секретаря судового засідання - ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшої слідчої СВ Білоцерківського ВП ГУНП в Київській області майора поліції ОСОБА_3 у кримінальному провадженні №42019111030000023, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 04.02.2019 р. за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.191 КК України, про надання тимчасового доступу до речей та документів,-

У С Т А Н О В И В:

17.07.2019 р. до слідчого судді Білоцерківського міськрайонного суду надійшло вищезазначене клопотання ст. слідчої СВ Білоцерківського ВП ГУНП в Київській області майора поліції ОСОБА_3 , яке погоджене прокурором Білоцерківської місцевої прокуратури Київської області юристом 1 класу ОСОБА_4 у кримінальному провадженні №42019111030000023, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 04.02.2019 р. за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.191 КК України, про надання тимчасового доступу до речей та документів, мотивоване наступним.

Слідчим відділом Білоцерківського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №42019111030000023, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 04.02.2019 р. за ознаками кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч.3 ст.191 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що працівниками ІНФОРМАЦІЯ_1 встановлено, що посадовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », за попередньою змовою із керівництвом ІНФОРМАЦІЯ_3 , на постійній основі на території Київської області здійснюється незаконний оборот ділової деревини вищих сортів.

Одночасно з цим, з метою отримання офіційних документів, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » постійно приймає участь у квартальних торгах з продажу необробленої деревини, на яких закуповує аналогічну деревину, але не вище 3-го сорту, яка коштує значно дешевше.

У подальшому вся деревина, придбана на аукціонах, реалізується ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на внутрішньому ринку, а на деревину набуту незаконним шляхом, за допомогою фіктивних документів (підроблених видаткових накладних), отримуються «сертифікати про походження лісоматеріалів та виготовлення з них пиломатеріалів для експортних операцій», після чого вона реалізується компаніям-нерезидентам.

Підроблені видаткові накладні не відповідають дійсності, відповідно до розшифровки податкових зобов`язання та податкового кредиту, в розрізі контрагентів (Д5) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ - НОМЕР_1 ) за 2018 рік.

В подальшому, посадові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », отримавши підроблені «сертифікати про походження лісоматеріалів та виготовлення з них пиломатеріалів для експортних операцій» та фіктивні накладні на деревину, звітують перед контролюючими державними органами про об`єм реалізованої ними деревини особам нерезидентам, що завідомо не відповідає дійсності, за що в подальшому в порядку ст. 200 Податкового кодексу України протиправно отримують як платник податків бюджетні відшкодування із державного бюджету України, тобто таким чином привласнюють державні кошти.

Так, в ході досудового розслідування допитаний директор ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ - НОМЕР_2 ) надав показання, що жодних господарських відносин з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » не мав та жодної продукції їм не реалізовував. Звідки саме з`явилися видаткові накладні на реалізацію TOB « ІНФОРМАЦІЯ_4 » лісоматеріалів TOB « ІНФОРМАЦІЯ_2 » йому невідомо. Жодних документів, що стосується ведення господарської діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ні до ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ні до ІНФОРМАЦІЯ_3 не надавав.

В ході досудового розслідування до Білоцерківського ВП надійшов рапорт оперуповноваженого МРВ № 2 УЗЕ в Київській області ДЗЕ Національної поліції України ОСОБА_5 про те, що документи фінансово-господарської діяльності по експорту деревини та виробів з дерева ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ЄДРПОУ НОМЕР_1 в період з 01.10.2018 р. по теперішній час можуть зберігатися в органах державної влади, а саме на ІНФОРМАЦІЯ_5 (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), що розташована за адресою: Київська область, м. Бориспіль, міжнародний аеропорт Бориспіль.

Слідча вказує також на те, що оригінали документів знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_5 (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), що розташована за адресою: Київська область, м. Бориспіль, міжнародний аеропорт Бориспіль, що виключає можливість отримання її шляхом вільного доступу, і без вивчення та детального дослідження даних документів, неможливо прийняти законне рішення по кримінальному провадженні, а відомості, які містяться в даних документах, мають значення для повного, всебічного і об`єктивного дослідження кримінального провадження, і подальшому можуть бути використані як доказ, а також, те що довести вказані обставини іншим способом не можливо, є обґрунтована необхідність отримання тимчасового доступу до речей та документів на підставі ухвали слідчого судді.

Слідча ОСОБА_3 попереджена належним чином про час та місце розгляду клопотання, в судове засідання не з`явилася, надала до суду заяву про розгляд справи у її відсутності, а також в своїй заяві просить клопотання задовільнити в повному обсязі.

Перевіривши надані матеріали клопотання, дослідивши докази по даних матеріалах, приходжу до висновку, що клопотання не підлягає задоволенню, з наступних підстав.

У відповідності до ч.1 ст.159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення.

Згідно ч.2 ст.159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно ч.5 ст.163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно ч.6 ст.163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до п.2,3 ч.3, ч. 5 ст. 132 КПК України застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що: потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора; може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням. Під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Слідчий суддя констатує, що до клопотання долучено витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019111030000023 від 04.02.2019 р. в якому зазначено, що впродовж 2018 року експортери лісопродукції, які здійснюють свою діяльність на території м. Біла Церква та Білоцерківського району, спільно із службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_3 , діючи групою осіб, зловживаючи службовим становищем, з корисливих мотивів, з метою особистого збагачення, шляхом підробки видаткових накладних на деревину вищого ґатунку, виробивши злочинну схему реалізацію вказаної деревини компаніям нерезидентам в режимі «експорт», привласнили бюджетні грошові кошти, а також копію рапорту оперуповноваженого МРВ №2УЗЕ в Київській області ДЗЕ НП України майора поліції ОСОБА_6 , в якому зазначено, що документи фінансово-господарської діяльності по експорту деревини та виробів з дерева ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ЄДРПОУ НОМЕР_1 в період з 01.01.2018 р. по теперішній час можуть зберігатися в органах державної влади, а саме: ІНФОРМАЦІЯ_6 (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), що за адресою: Київська область, м. Бориспіль, міжнародний аеропорт Бориспіль.

При цьому, в клопотанні ставиться питання про тимчасовий доступ і вилучення документів за період з 01.10.2018 р. по теперішній час.

Наведене не може беззаперечно свідчити про необхідність тимчасового доступу і вилучення зазначених у клопотанні документів.

Інших будь-яких даних на обґрунтування слідча слідчому судді не надала, а тому за таких обставин відсутні законні підстави для задоволення клопотання.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 26,131,132,159,162 КПК України, слідчий суддя,-

П О С Т А Н О В И В :

У задоволенні клопотання старшої слідчої СВ Білоцерківського ВП ГУНП в Київській області майора поліції ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей та документів у кримінальному провадженні №42019111030000023, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 04.02.2019 р. за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.191 КК України, - відмовити.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає і заперечення проти неї може бути подане під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддяОСОБА_1

СудБілоцерківський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення18.07.2019
Оприлюднено20.02.2023
Номер документу83124059
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем

Судовий реєстр по справі —357/5643/19

Ухвала від 14.07.2020

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Бобкова Н. В.

Ухвала від 14.07.2020

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Бобкова Н. В.

Ухвала від 12.03.2020

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Бобкова Н. В.

Ухвала від 26.12.2019

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Бобкова Н. В.

Ухвала від 06.12.2019

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Бобкова Н. В.

Ухвала від 02.12.2019

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Бобкова Н. В.

Ухвала від 18.07.2019

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Лашевич Валерій Миколайович

Ухвала від 18.07.2019

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Бобкова Н. В.

Ухвала від 18.07.2019

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Бобкова Н. В.

Ухвала від 18.07.2019

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Бобкова Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні