Ухвала
від 19.07.2019 по справі 578/810/19
КРАСНОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Ухвала

Іменем України

19 липня 2019 року

смт Краснопілля

справа № 578/810/19

провадження № 1-кс/578/435/19

Слідчий суддя Краснопільського районного суду Сумської області ОСОБА_1

розглянув у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого слідчого відділу Краснопільського відділення поліції (с. Краснопілля) Охтирського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Сумській області лейтенанта поліції ОСОБА_2 /далі також слідчий у відповідному відмінку/, погоджене з прокурором Краснопільського відділу Охтирської місцевої прокуратури Сумської області радником юстиції ОСОБА_3 /далі також прокурор у відповідному відмінку/, про призначення експертизи,-

учасники судового провадження:

секретар судового засідання ОСОБА_4

Встановив:

У провадженні слідчого відділу Краснопільського відділення поліції (с. Краснопілля) Охтирського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Сумській області /далі також СВ Краснопільського ВП Охтирського ВП ГУНП в Сумській області/, фактичне місцезнаходження якого 42400, Сумська область, Краснопільський район, смт Краснопілля, вул. Мезенівська, 8, перебувають матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019200180000139 від 15.06.2019, за ознаками кримінального правопорушення - злочину, передбаченого частиною першою статті 121 Кримінального кодексу України /далі також - КК у відповідному відмінку/.

18.07.2019 слідчий за погодженням з прокурором звернувся до слідчого судді Краснопільського районного суду Сумської області з клопотанням про призначення судово-психіатричної експертизи та залучення експерта, обґрунтовуючи тим, що 14.06.2019 близько 23 год. 20 хв. ОСОБА_5 ,1978 р.н., знаходячись на літньому майданчику кафе «Візаві» розташованого в смт Краснопілля по вул. Лермонтова, 2а спричинив ОСОБА_6 , 1981 р.н., ножем множинні різані рани попередньої поверхні шиї, грудної клітини, обличчя, стегна зліва, проникаюче поранення порожнини зліва.

У скоєнні вище зазначеного кримінального правопорушення по кримінальному провадженню обґрунтовано підозрюється: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 уродженець смт Краснопілля, Краснопільського району, Сумської області, українець, громадянин України, з середньою спеціальною освітою, працюючий по патенту в розлучений, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , та проживаючий за адресою: АДРЕСА_2 , в силу ст. 89 КК України не судимий, якому 15.06.2019 слідчим СВ Краснопільського ВП Охтирського ВП ГУНП в Сумській області за погодженням з начальником Краснопільського відділу Охтирської місцевої прокуратури в Сумській області, повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбачених ч.1 ст. 121 КК України, тобто заподіяння умисного тяжкого тілесного ушкодження, що є небезпечним для життя в момент заподіяння.

Для встановлення об`єктивної істини по кримінальному провадженню, яке підтверджує або спростовує факт причетності особи до вчинення кримінального провадження та вирішення інших питань і з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, зокрема, питання осудності ОСОБА_5 , його здатності повністю або частково усвідомлювати значення своїх дій і керувати ними під час вчинення злочину, необхідні спеціальні знання в галузі судової медицини, тому у ході досудового розслідування виникла необхідність у призначенні судово-психіатричної експертизи.

Слідчий, прокурор у судове засідання не прибули, повідомлялись належним чином, їх неприбуття не перешкоджає розгляду клопотання, що узгоджується з положеннями частини третьої статті 244 Кримінального процесуального кодексу України /далі також КПК/.

Дослідивши матеріали, якими слідчий обґрунтовує доводи клопотання про призначення експертизи, приходжу до наступного висновку.

Згідно з частиною першою статті 242 КПК, експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Не допускається проведення експертизи для з`ясування питань права.

Нормою частини першої статті 243КПК передбачено, що експерт залучається за наявності підстав для проведення експертизи за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження.

Згідно з частиною шостою статті 244 КПК, слідчий суддя задовольняє клопотання, якщо особа, яка звернулася з відповідним клопотанням, доведе, що для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта. Слідчий суддя самостійно визначає експерта, якого необхідно залучити, або експертну установу, якій необхідно доручити проведення експертизи.

Враховуючи викладене, беручи до уваги те, що для з`ясування обставин, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, суд вважає клопотання обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

З цихпідстав, керуючись стст. 242-245,309,369, 372 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя-

Постановив:

Клопотання задовольнити.

Призначити у кримінальному провадженні № 12019200180000139 від 15.06.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 121 КК, амбулаторну судово-психіатричну експертизу.

До проведення експертизи залучити експерта експертної установи Сумського обласного клінічного психоневрологічного диспансеру.

На вирішення експерта поставити запитання:

?Чи страждає підозрюваний ОСОБА_5 , 1978 р.н., будь-якими психічними чи душевними хворобами? Якщо так, то якими саме та з якого часу?

?Чи не знаходився підозрюваний ОСОБА_5 на час скоєння інкримінованого йому злочину в тимчасово хворобливому стані, та чи міг розуміти значення своїх дій і керувати ними?

?Чи не потребує підозрюваний ОСОБА_5 застосування примусових заходів медичного характеру?

Для дослідження експерту направити ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який знаходиться в умовах Сумського слідчого ізолятора.

У разі потреби надати експерту матеріали кримінального провадження для ознайомлення.

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за стст. 384, 385 КК.

Після проведення необхідних досліджень направити висновок експерта до Краснопільського ВП Охтирського ВПГУНП в Сумській області для залучення до матеріалів кримінального провадження.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКраснопільський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення19.07.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу83153410
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення експертизи

Судовий реєстр по справі —578/810/19

Ухвала від 19.07.2019

Кримінальне

Краснопільський районний суд Сумської області

Косар А. І.

Ухвала від 15.07.2019

Кримінальне

Краснопільський районний суд Сумської області

Косар А. І.

Ухвала від 11.07.2019

Кримінальне

Краснопільський районний суд Сумської області

Косар А. І.

Ухвала від 11.07.2019

Кримінальне

Краснопільський районний суд Сумської області

Косар А. І.

Ухвала від 11.07.2019

Кримінальне

Краснопільський районний суд Сумської області

Косар А. І.

Ухвала від 25.06.2019

Кримінальне

Краснопільський районний суд Сумської області

Басова В. І.

Ухвала від 25.06.2019

Кримінальне

Краснопільський районний суд Сумської області

Басова В. І.

Ухвала від 25.06.2019

Кримінальне

Краснопільський районний суд Сумської області

Басова В. І.

Ухвала від 25.06.2019

Кримінальне

Краснопільський районний суд Сумської області

Басова В. І.

Ухвала від 25.06.2019

Кримінальне

Краснопільський районний суд Сумської області

Басова В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні