Рішення
від 17.07.2019 по справі 753/7407/19
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/7407/19

провадження № 2/753/5414/19

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"17" липня 2019 р. Дарницький районний суд м. Києва в складі:

Головуючого судді Заставенко М.О.,

за участю

секретаря судового засідання Долі М.А.,

представників позивача ОСОБА_6, ОСОБА_7. ,

відповідача ОСОБА_2 ,

Розглянувши у порядку відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_3 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів та додаткових витрат на утримання дитини,

ВСТАНОВИВ:

У квітні 2019 року ОСОБА_3 , в особі адвоката Кострюкова Д.В., звернулася в Дарницький районний суд м. Києва із позовною заявою, в якій просила стягнути з ОСОБА_2 на її користь аліменти на утримання сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5., щомісячно в розмірі 15 000 грн., до досягнення дитиною повноліття, додаткові витрати у розмірі 2 797,50 грн., а також судові витрати.

В обґрунтування заявлених позовних вимог послалась на те, що позивач перебувала у зареєстрованому шлюбі з відповідачем з 20.02.2016. Рішенням Дарницького районного суду м.Києва від 11.09.2018 вказаний шлюб було розірвано. У шлюбі у сторін ІНФОРМАЦІЯ_1 народився син ОСОБА_4 . Після розірвання шлюбу дитина залишилася проживати разом із матір`ю та перебуває на її утриманні, відповідач проживає окремо не надає та не бажає надавати матеріальну допомогу на утримання сина, хоча має таку можливість, оскільки є працездатною особою, має власний бізнес, два автомобілі, регулярно їздить відпочивати закордон. Крім аліментів, позивач просить стягнути з відповідача додаткові витрати на дитину, оскільки у 2018 році у зв`язку зі слабким імунітетом, дитина часто хворіла, і позивачем було витрачено на лікування 5 595 грн., половину із яких в розмірі 2 797,5 грн. просить стягнути з відповідача.

Ухвалою судді Дарницького районного суду м. Києва від 23.04.2019 відкрито провадження у даній справі, постановлено розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження з викликом сторін та призначено судове засідання.

19.06.2019 відповідач, користуючись наданим йому правом, подав до суду відзив на позовну заяву, в якому зазначив про те, що розмір аліментів, визначений в позовній заяві, видається необґрунтовано завеликим та повинен бути зменшеним з урахуванням мінімального рекомендованого розміру аліментів на одну дитину до 6 років, визначеного законодавством. Вказав про те, що твердження позивача стосовно його матеріальної забезпеченості нічим не підтверджені та ґрунтуються на припущеннях. Крім того зазначив про те, що у нього на утриманні перебуває малолітня дитина від попереднього шлюбу - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в утриманні якої відповідач добровільно приймає участь. Позовні вимоги в частині сплати половини суми додаткових витрат на утримання сина в розмірі 2 797,50 грн. визнає, та в подальшому згоден нести частину додаткових витрат. Щодо стягнення витрат на правову допомогу заперечує, оскільки не надано доказів здійснення таких витрат.

Представник позивача у судовому засіданні заявлені позовні вимоги підтримав та просив їх задовольнити.

Відповідач у судовому засіданні позовні вимоги визнав частково, не заперечував щодо стягнення аліментів, однак розмір 15 000 грн. вважає завищеним, так як він не отримує таких доходів та в нього на утриманні знаходиться донька від попереднього шлюбу, додаткові витрати визнав повністю.

Суд, вислухавши пояснення учасників процесу, дослідивши матеріали справи, встановив наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

Судом встановлено, що сторони перебували у зареєстрованому шлюбі з 20.02.2016, який було розірвано рішенням Дарницького районного суду м. Києва від 11.09.2018 (а.с. 7, 24-25).

ІНФОРМАЦІЯ_1 у сторін народився син ОСОБА_4 , що підтверджується копією свідоцтва про народження (а. с. 20).

На даний час дитина проживає разом із позивачем, що підтверджується довідками про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (а. с. 9, 21).

ОСОБА_2 працює в ТОВ "ПАРТНЕР-ГРУП ІНЖИНІРИНГ" на посаді комерційного директора, його дохід за період з 01.12.2018 по 31.05.2019 склав 26 076,84 грн. (а. с. 112).

ОСОБА_2 має у власності автомобіль "Мазда", 2010 року випуску (а. с. 35).

Крім того, ОСОБА_2 являється засновником Товариства з обмеженою відповідальністю "УГМЕТПРОМ" та співзасновником Товариства з обмеженою відповідальністю "ПАРТНЕР-ГРУП ІНЖИНІРИНГ" (а. с. 38 - 41, 44 - 47).

Відповідно до п. 1, 2 ст. 3 Конвенції про права дитини ООН від 20.11.1989р. (далі Конвенція), яку було ратифіковано Постановою Верховної Ради України №789-XII від 27.02.1991р. та яка набула чинності для України 27.09.1991р., в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини. Держави-учасниці зобов`язуються забезпечити дитині такий захист і піклування, які необхідні для її благополуччя, беручи до уваги права й обов`язки її батьків, опікунів чи інших осіб, які відповідають за неї за законом, і з цією метою вживають всіх відповідних законодавчих і адміністративних заходів.

Згідно зі ст. 18 Конвенції держави-учасниці докладають всіх можливих зусиль до того, щоб забезпечити визнання принципу загальної та однакової відповідальності обох батьків за виховання і розвиток дитини. Батьки або у відповідних випадках законні опікуни несуть основну відповідальність за виховання і розвиток дитини. Найкращі інтереси дитини є предметом їх основного піклування.

Статтею 180 СК України визначено, що батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Згідно ч.3 ст.181 СК України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина. Спосіб стягнення аліментів, визначений рішенням суду, змінюється за рішенням суду за позовом одержувача аліментів.

Частиною 2 ст.182 СК України встановлено, що розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів.

Згідно ч. 1, 2 ст. 184 СК України, суд за заявою одержувача визначає розмір аліментів у твердій грошовій сумі. Розмір аліментів, визначений судом або домовленістю між батьками у твердій грошовій сумі, щорічно підлягає індексації відповідно до закону, якщо платник і одержувач аліментів не домовилися про інше. За заявою одержувача аліментів індексація може бути здійснена судом за інший період.

Відповідно до ч. 1 ст. 182 СК України при визначенні розміру аліментів суд враховує : 1) стан здоров`я та матеріальне становище дитини; 2) стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; 3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; 3-1) наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів; 3-2) доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; 4) інші обставини, що мають істотне значення.

Згідно із ч. 1 ст. 191 СК, аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову.

За правилами ч.1 ст.13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданими відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до приписів ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

При визначенні розміру аліментів, судом враховано вимоги ст. 182 СК України, а також приписи ст. 180 СК України.

На підставі викладених позивачем аргументів, заперечень відповідача, наданих сторонами доказів, того, що відповідач виїздить за межі України для відпочинку, у відповідача на утриманні перебуває ще одна дитина, яку він добровільно утримує, та з урахуванням принципу рівності обов`язків батьків щодо утримання дітей і таких загальних засад цивільного законодавства як розумність та справедливість, при визначенні розміру аліментів суд дійшов висновку, що позовні вимоги про стягнення аліментів підлягають частковому задоволенню, а саме, необхідно стягнути з відповідача на користь позивача аліменти на утримання сина ОСОБА_4 в розмірі 5 000,00 грн. щомісячно, починаючи з 08 квітня 2019 року, і до досягнення дитиною повноліття.

Суд також вважає, що такий розмір аліментів є виправданий дійсними потребами дитини і не призведе до порушення прав відповідача.

Вирішуючи питання стягнення додаткових витрат на дітей суд керується наступним.

Відповідно до ст. 185 СК України, той з батьків, з кого присуджено стягнення аліментів на дитину, а також той з батьків, до кого вимога про стягнення аліментів не була подана, зобов`язані брати участь у додаткових витратах на дитину, що викликані особливими обставинами (розвитком здібностей дитини, її хворобою, каліцтвом тощо). Розмір участі одного з батьків у додаткових витратах на дитину в разі спору визначається за рішенням суду, з урахуванням обставин, що мають істотне значення. Додаткові витрати на дитину можуть фінансуватися наперед або покриватися після їх фактичного понесення разово, періодично або постійно.

Ураховуючи те, що відповідач визнав позовні вимоги в частині стягнення додаткових витрат на дитину в сумі 2 797,50 грн., тому суд вважає задовольнити позов в цій частині.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 430 ЦПК України, суд допускає негайне виконання рішень у справах про стягнення аліментів - у межах суми платежу за один місяць.

В порядку, визначеному ст. 141 ЦПК України, суд вважає за необхідне стягнути з відповідача на користь держави судовий збір в розмірі 1536,80 грн.

Щодо стягнення з відповідача витрат на правничу допомогу в сумі 13 500 грн., суд дійшов висновку, що оскільки позовні вимоги про стягнення аліментів були задоволені частково, тому у відповідності до п. 3 ч. 2 ст. 141 ЦПК України, з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_3 підлягають стягненню в рахунок відшкодування витрат на правничу допомогу 4 000 грн.

Керуючись ст. ст. 3, 5, 13, 81, 141, 211, 223, 258-259, 268, 272-279, 354-355, 430 ЦПК України, ст.ст. 180-182, 184- 185, 191 СК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_3 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів та додаткових витрат на утримання дитини - задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_3 аліменти на утримання малолітнього сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у твердій грошовій сумі у розмірі 5 000 грн. щомісячно, починаючи з 08.04.2019 року і до досягнення дитиною повноліття.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_3 додаткові витрати на утримання малолітнього сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 2 797,50 грн.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_3 в рахунок відшкодування витрат на правничу допомогу - 4 000 грн.

Стягнути з ОСОБА_2 в дохід держави судовий збір 1536,80 грн.

Позивач: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_2 , проживає за адресою: АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Рішення суду може бути оскаржене до Київського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У відповідності до п.п. 15.5, п.15 ч. 1 Розділу ХШ Перехідних Положень ЦПК України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно- телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: Заставенко М.О.

Повний текст рішення складений 22.07.2019.

Дата ухвалення рішення17.07.2019
Оприлюднено24.07.2019
Номер документу83194233
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —753/7407/19

Постанова від 22.10.2019

Цивільне

Київський апеляційний суд

Білич Ірина Михайлівна

Ухвала від 18.09.2019

Цивільне

Київський апеляційний суд

Білич Ірина Михайлівна

Ухвала від 06.09.2019

Цивільне

Київський апеляційний суд

Білич Ірина Михайлівна

Рішення від 17.07.2019

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Заставенко М. О.

Ухвала від 04.06.2019

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Заставенко М. О.

Ухвала від 23.04.2019

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Заставенко М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні