Ухвала
від 29.07.2019 по справі 461/909/19
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 461/909/19

Провадження № 1-кс/461/6496/19

У Х В А Л А

про доручення проведення експертизи

29.07.2019 року слідчий суддя Галицького районного суду м. Львова ОСОБА_1 , секретар ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого відділу розслідування злочинів вчинених у сфері службової та господарської діяльності слідчого управління Головного управління Національної поліції у Львівській області ОСОБА_3 про проведення експертизи, -

в с т а н о в и в:

старший слідчий відділу розслідування злочинів вчинених у сфері службової та господарської діяльності слідчого управління Головного управління Національної поліції у Львівській області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням у кримінальному провадженні № 12018140080002360, яке 07.08.2018 зареєстроване в ЄРДР за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст.190 КК України, погодженим прокурором групи прокурорів прокурором відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні прокуратури Львівської області ОСОБА_4 про призначення судової оціночно-будівельної експертизи, проведення якої пропонує доручити експертам Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України, код ЄДРПОУ 23272864, зареєстрований за адресою місцезнаходження: місто Львів, вул. Липинського, 54.

Подане клопотання мотивує тим, що отримання висновку експерта має істотне значення для встановлення обставин у вищевказаному кримінальному провадженні, зокрема для отримання відомостей, котрі є необхідними для належної кваліфікації вчиненого діяння.

Слідчий в судове засідання не з`явився, хоча був належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи, наслідки неявки; однак, його неявка не перешкоджає розгляду клопотання відповідно до вимог ч.3 ст. 244 КПК України. Одночасно із поданим клопотанням, слідчий звернувся до суду про слухання справи без його участі; клопотання підтримав просив задовольнити.

Дослідивши матеріали клопотання та докази, додані до такого, приходжу до наступного висновку.

Відповідно до п.6 ч.2 ст.242 КПК України слідчий або прокурор зобов`язані звернутися з клопотанням до слідчого судді для проведення експертизи щодо визначення розміру матеріальних збитків, шкоди немайнового характеру, шкоди довкіллю, заподіяної кримінальним правопорушенням.

Частиною 1 цієї ж статті встановлено, що експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Не допускається проведення експертизи для з`ясування питань права.

Слідчим суддею встановлено, що Слідчим управлінням ГУНП у Львівській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12018140080002360, яке 07.08.2018 зареєстроване в ЄРДР за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст.190 КК України.

Підставою для внесення відомостей в ЄРДР про кримінальне правопорушення слугувала заява ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , про заволодіння шляхом шахрайства її нерухомим майном.

У відповідності до відомостей внесених до ЄРДР, невідомі особи впродовж 2017-2018 шахрайським шляхом заволоділи квартирою АДРЕСА_1 , які належали ОСОБА_6 , що завдало матеріальної шкоди в особливо великих розмірах її спадкоємиці ОСОБА_7 .

Допитана в якості потерпілої ОСОБА_7 показала, що ОСОБА_6 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 та ніколи не відчужувала в жодний спосіб вище вказаний об`єкт нерухомості, як і не надавала дозвіл на це жодним фізичним чи юридичним особам, та не підписувала з даного приводу жодних документів.

Аналізом Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна встановлено наступне.

23.11.2017 держреєстратор Покровської районної державної адміністрації ОСОБА_8 зареєстрував за Товариством з обмеженою відповідальністю «Фірма «Техноком» (далі - ТзОВ «Фірма «Техноком») право власності на нижче вказаний об`єкт нерухомості на підставі акту прийому-передачі даного майна до статутного капіталу товариства, складеного від імені ОСОБА_6 зі згаданим вище суб`єктом господарювання та датованого 10.07.2006, а саме:

об`єкт нерухомого майна під реєстраційним номером 1416010512242 квартира АДРЕСА_1 , загальна площа якої становить 35.3 кв. м.

Надалі, 27.11.2017 приватний нотаріус Дніпровського міського нотаріального округу ОСОБА_9 зареєструвала право власності на вище вказаний об`єкт нерухомості за фізичною особою ОСОБА_10 , на підставі укладеного між ним та ТзОВ «Фірма «Техноком» договору купівлі-продажу.

12.03.2018 приватний нотаріус Львівського міського нотаріального округу ОСОБА_11 зареєструвала право власності на вище вказаний об`єкт нерухомості за фізичною особою ОСОБА_12 , на підставі укладеного між ними договору купівлі-продажу.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, згаданий вище об`єкт нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_2 , перебуває у приватній власності ОСОБА_12 .

Водночас, досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_6 в м. Дніпро не була, не підписувала жодних документів стосовно передачі права власності чи користування на вище вказані об`єкти нерухомого майна, не відчужувала їх та намірів таких не мала.

Згідно з частини 1 статті 144 ЦК України статутний капітал товариства з обмеженою відповідальністю складається із вартості вкладів його учасників.

А тому, ОСОБА_6 , яка ніколи не була учасником ТзОВ «Фірма «Техноком», апріорі не могла здійснювати вклади в дане товариство, у тому числі вносити до його статутного капіталу нерухоме майно.

Разом з тим, досудовим розслідуванням встановлено, що з метою заволодіння шляхом шахрайства нерухомим майном потерпілої та створення цим незаконним діям видимості законності, внесення до статутного капіталу ТзОВ «Фірма «Техноком» належного потерпілій об`єкту нерухомості оформлено у вигляді акту приймання-передачі, шляхом його підробки та подальшого використання при державній реєстрації речових прав на нерухоме майно.

Як встановлено досудовим розслідуванням, що ТзОВ «Фірма «Техноком», код ЄДРПОУ 23931132, зареєстроване за адресою місцезнаходження: м. Дніпро, вул. Шевченка, 18 (Соборний район). Основним видом господарської діяльності товариства є неспеціалізована оптова торгівля (код ВЕД 46.90).

Згідно отриманої інформації, директором ТзОВ «Фірма «Техноком» є ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 .

Допитаний як свідок директор ТзОВ «Фірма «Техноком» ОСОБА_13 показав, що він ніколи не був засновником, учасником, керівником або посадовою (службовою) особою будь-яких суб`єктів господарювання. У тому числі він не був засновником, учасником, керівником або посадовою (службовою) особою вище вказаного товариства, яке йому не відоме. Упродовж 2015-2019 років він неодноразово був за кордоном. Однак, він ніколи в своєму житті не був як в місті Дніпро (колишня назва місто Дніпропетровськ), так й за адресами реєстрації ТзОВ «Фірма «Техноком». ОСОБА_13 нічого не відомо про те хто, коли, де, за яких обставин, у який спосіб та з якою метою без його відома та дозволу призначив його директором вище згаданого товариства. Також, він ніколи не підписував жодних документів пов`язаних із ТзОВ «Фірма «Техноком», у тому числі довіреностей, де він би виступав довірителем або повіреним. Жодні обставини придбання ТзОВ «Фірма «Техноком» квартир з підвалами у АДРЕСА_2 ; АДРЕСА_4 та АДРЕСА_5 , йому також не відомі.

Із метою встановлення та допиту в якості свідків посадових осіб ТзОВ «Фірма «Техноком» здійснено виїзд як за нинішньою, так й за колишньою адресами реєстрації місцезнаходження ТзОВ «Фірма «Техноком» в м. Дніпро, а саме по АДРЕСА_6 , та вул.Шевченка, 18 (Соборний район). Однак, встановлено відсутність даного товариства за цими адресами.

У ході проведеного тимчасового доступу до документів у приватного нотаріуса Дніпровського міського нотаріального округу ОСОБА_9 вилучено оригінал звіту про незалежну оцінку майна №2432549_24112017_171124-111 від 24.11.2017, складеного ТОВ «Мегаполіс і партнери» (код ЄДРПОУ 39191322), а саме нерухомого майна розташованого за адресою: АДРЕСА_2 .

Надалі, у ході проведеного тимчасового доступу до документів у приватного нотаріуса Львівського міського нотаріального округу ОСОБА_11 вилучено оригінал звіту про оцінку майна № EDK180105-001 від 05.01.2018 ідентифікатор за базою ФДМУ 2557230_05012018_EDK180105-001, складеного ТОВ «УЦО «ЕКСПЕРТ» (код ЄДРПОУ 39264238), а саме нерухомого майна розташованого за адресою: АДРЕСА_2 .

Відтак, слідчий вважає, що з метою забезпечення виконання завдань кримінального провадження, швидкого, повного та неупередженого досудового розслідування, досягнення дієвості цього кримінального провадження, на даний час в органу досудового розслідування виникла необхідність в проведенні судової оціночно-будівельної експертизи щодо згаданих вище звітів про оцінку нерухомого майна розташованого за адресою: м. Львів, вул. Богдана Хмельницького, 123, кв.3А, складених ТОВ «Мегаполіс і партнери» (код ЄДРПОУ 39191322) та ТОВ «УЦО «ЕКСПЕРТ» (код ЄДРПОУ 39264238) з метою встановлення їх відповідності вимогам нормативно правових актів з оцінки майна, методології, методам, оціночним процедурам, проведення якої слід доручити експертам Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України (далі Львівського НДІСЕ Міністерства юстиції України).

Згідно ч.6 ст.244 КПК України слідчий суддя задовольняє клопотання, якщо особа, яка звернулася з відповідним клопотанням, доведе, що для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта.

Таким чином, зважаючи на те, що нормами кримінального процесуального закону встановлений імперативний обов`язок звернення слідчого або прокурора з клопотанням до слідчого судді для проведення експертизи для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження та, у зв`язку з тим, що для з`ясування цих обставин, необхідні спеціальні знання і вказаний факт в повній мірі доведений та підтверджений доказами, долученими до такого, приходжу до висновку, що у межах згаданого кримінального провадження слід призначити проведення судової оціночно-будівельної експертизи.

При цьому,на підставіабз.2ч.6ст.244КПК України,вважаю доцільнимдоручити проведенняцієї експертизиекспертам Львівськогонауково-дослідногоінституту судовихекспертиз Міністерства юстиції України (код ЄДРПОУ 23272864, зареєстрований за адресою місцезнаходження: місто Львів, вул. Липинського, 54).

З врахуванням обставин, встановлених у кримінальному провадженні на час звернення з цим клопотанням, вважаю, що поставлені експертові особою, яка звернулася з клопотанням, питання стосуються такого кримінального провадження та, в подальшому, матимуть значення для можливого судового розгляду, а тому їх слід включити до цієї ухвали на підставі ч.7 ст.244 КПК України.

Керуючись ст.ст.242-245 КПК України, слідчий суддя , -

у х в а л и в :

клопотання задовольнити.

Доручити експерту(експертам)Львівського науково-дослідногоінститут судовихекспертиз Міністерства юстиції України (код ЄДРПОУ 23272864; адреса місцезнаходження: вулиця Липинського 54, м.Львів, 79024) провести у кримінальному провадженні №12018140080002360 від 07.08.2018 року судову оціночно-будівельну експертизу.

Поставити експерту (експертам) Львівського науково-дослідного інститут судових експертиз Міністерства юстиції України (код ЄДРПОУ 23272864; адреса місцезнаходження: вулиця Липинського 54, м. Львів, 79024) наступний перелік питань, які необхідно дослідити в ході проведення цієї експертизи:

1.Чи відповідає виконана оцінка нерухомого майна з ідентифікатором за базою ФДМУ № 2432549_24112017_171124-111 від 24.11.2017, складеного ТОВ «Мегаполіс і партнери» (код ЄДРПОУ 39191322) та № EDK180105-001 від 05.01.2018 з ідентифікатором за базою ФДМУ 2557230_05012018_EDK180105-001, складеного ТОВ «УЦО «ЕКСПЕРТ» (код ЄДРПОУ 39264238), а саме квартири з підвалом розташованої за адресою: АДРЕСА_2 , вимогам нормативно правових актів з оцінки майна, методології, методам, оціночним процедурам ?

Зобов`язати Львівський науково-дослідний інститут судових експертиз Міністерства юстиції України надати старшому слідчому відділу розслідування злочинів вчинених у сфері службової та господарської діяльності слідчого управління Головного управління Національної поліції у Львівській області ОСОБА_3 чи іншій особі за його дорученням чи дорученням керівника органу досудового розслідування висновок (висновки) експерта (експертів) за результатами експертизи.

Ухвала остаточна, оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1 .

Дата ухвалення рішення29.07.2019
Оприлюднено20.02.2023
Номер документу83305482
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення експертизи

Судовий реєстр по справі —461/909/19

Ухвала від 03.05.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 31.03.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 02.02.2022

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 05.08.2020

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 02.08.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 02.08.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 02.08.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 30.07.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 29.07.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 30.07.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні