Рішення
від 30.05.2019 по справі 673/1393/17
ДЕРАЖНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 673/1393/17

Провадження № 2/673/12/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 травня 2019 р. м. Деражня

Деражнянський районний суд

Хмельницької області

в складі: головуючий - суддя Дворнін О.С.,

з участю секретаря судових засідань Демчишиної Н.Г.

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду, за правилами загального позовного провадження відповідно до ч.2 ст. 247 Цивільного процесуального кодексу України, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Клопотівецької сільської ради Деражнянського району Хмельницької області з участю Головного управління Держгеокадастру в Хмельницькій області як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування, -

В С Т А Н О В И В :

У вересні 2017 року позивач ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до Клопотівецької сільської ради Деражнянського району Хмельницької області, вказавши, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , після смерті якої залишилося спадкове майно, яким є право на земельну частку (пай) розміром 2,94 в умовних кадастрових гектарах у землі, яка перебувала у колективній власності колективного сільськогосподарського підприємства Правда с. Клопотівці та знаходиться на території Клопотівецької сільської ради Деражнянського району Хмельницької області. Позивач, як спадкоємець до майна померлого за законом, фактично вступив в управління спадковим майном, проте при зверненні його до нотаріальної контори із заявою про оформлення своїх спадкових прав на вказану земельну частку (пай) йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документа на спадкове майно, тому він просив задовольнити позовні вимоги.

Разом з тим, встановлено, що відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 виданого Жмеринським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області ІНФОРМАЦІЯ_2 помер позивач ОСОБА_1 .

Ухвалою Деражнянського районного суду Хмельницької області від 04.03.2019 року залучено ОСОБА_3 , як правонаступника позивача, ОСОБА_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В судове засідання представник позивача не з`явився, надав клопотання про слухання справи у його відсутності, в якій вимоги позову підтримав.

Представник відповідача - Клопотівецької сільської ради Деражнянського району Хмельницької області, в судове засідання не з`явився, проте надав заяву про розгляд справи у його відсутності. Зі змісту заяви відповідача, крім того, вбачається, що позовні вимоги він визнає у повному обсязі.

Відповідач ОСОБА_4 в судове засідання не з`явився, причин неявки суду не повідомив, хоча про час і місце розгляду справи був повідомлений належним чином, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Головного управління Держгеокадастру в Хмельницькій області в судове засідання не з`явився, проте надав письмове клопотання про розгляд справи за його відсутності, покладаючись при вирішенні спору на думку суду.

Дослідивши матеріали справи відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України, згідно з якою у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Так, судом об`єктивно встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , що підтверджується повторним свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 виданим Деражнянськиим районним відділом реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області.

Відповідно до свідоцтва про шлюб ОСОБА_1 уклав шлюб із ОСОБА_2 21.01.1962 року, відповідно остання змінила прізвище на ОСОБА_2 .

Позивач ОСОБА_1 фактично вступив в управління спадковим майном після смерті ОСОБА_2 , що підтверджується довідкою виданою виконавчим комітетом Клопотівецької сільської ради Деражнянського району №311 від 13.06.2017 року.

Як вбачається із наявних у справі документів, після смерті ОСОБА_2 залишилося спадкове майно.

Зокрема, відповідно до копії сертифіката на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_3 , ОСОБА_2 належало право на земельну частку (пай), розміром 2,94 в умовних кадастрових гектарах у землі, яка перебувала у колективній власності сільськогосподарського підприємства Правда с. Клопотівці та знаходиться на території Клопотівецької сільської ради Деражнянського району Хмельницької області.

Однак, як з`ясовано судом, вказаний сертифікат на право на земельну частку (пай) був втрачений.

Водночас, згідно з повідомлення приватного нотаріуса Деражнянського районного нотаріального округу №998/01-16 від 11.09.2017 року ОСОБА_1 та ОСОБА_4 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на земельну частку (пай), що залишилася після смерті ОСОБА_2 , у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документа на вказане спадкове майно.

Належність вказаного майна спадкодавцю ОСОБА_2 , а також факт видачі на її ім`я вказаного сертифіката на право на земельну частку (пай) підтверджуються довідкою відділу у Деражнянському районі Головного управління Держгеокадастру в Хмельницькій області від 10.08.2017 року, копіями записів у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) Деражнянської райдержадміністрації та копіями державного акту на право колективної власності серії НОМЕР_4 , виданого сільськогосподарському підприємству Правда с. Клопотівці Деражнянського району Хмельницької області та Додатку 1 до нього, з яких вбачається, що ОСОБА_2 була включена до списку громадян-членів вказаного господарства за № 545.

Вказаною довідкою відділу у Деражнянському районі Головного управління Держгеокадастру в Хмельницькій області також підтверджується, що державний акт на ім`я ОСОБА_2 не видавався.

Відповідно до п.2 Указу Президента України від 8 серпня 1995 р. №720/95 Про порядок паювання земель переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам, організаціям право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства (далі КСП), сільськогосподарського кооперативу (далі СК), сільськогосподарського акціонерного товариства (далі САТ), в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються його членами відповідно до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю.

Згідно п. 24 постанови Пленуму Верховного Суду України від 16 квітня 2004 р. №7 Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ член колективного сільськогосподарського підприємства, включений до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акта, і в разі його смерті успадкування права на земельну частку (пай) здійснюється за нормами ЦК , у тому числі й у випадку, коли з різних причин ця особа не отримала сертифікат на земельну частку (пай).

Враховуючи наведене, суд вважає доведеним факт належності ОСОБА_2 права на земельну частку (пай) розміром 2,94 умовних кадастрових гектарах у землі, яка перебувала у колективній власності сільськогосподарського підприємства Правда с. Клопотівці та знаходиться на території Клопотівецької сільської ради Деражнянського району Хмельницької області.

Із архівної довідки вбачається, що спадкова справа до майна ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в 1996-2004 року не заводилася.

Відповідно до ч.1 ст.524 ЦК Української РСР (в редакції Закону, який діяв на момент відкриття спадщини після смерті ОСОБА_2 ) спадкоємство здійснюється за законом і заповітом.

Згідно ст.549 цього Кодексу визнається, що спадкоємець прийняв спадщину, якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном або якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до ч.1 ст.529 цього Кодексу при спадкоємстві за законом спадкоємцями першої черги є, в рівних частках, діти (у тому числі усиновлені), дружина і батьки (усиновителі) померлого. До числа спадкоємців першої черги належить також дитина померлого, яка народилася після його смерті.

Разом з тим встановлено, що позивач ОСОБА_1 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 .

Згідно повідомлення приватного нотаріуса Деражнняського районного нотаріального округу Хмельницької області Федькова Н.В. звернулася із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_1 , а тому являється його правонаступником.

Таким чином, враховуючи встановлені судом обставини і визначені відповідно до них правовідносини, суд приходить до висновку про наявність підстав для визнання за позивачем ОСОБА_3 , як правонаступника ОСОБА_1 в порядку спадкування права на земельну частку (пай), яке належало ОСОБА_2 .

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 10, 23, 81, 247, 258, 259, 263-268, 273 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_3 , яка є правонаступником ОСОБА_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 право на на земельну частку (пай) розміром 1,65 в умовних кадастрових гектарах у землі, що знаходиться на території Клопотівецької сільської ради Деражнянського району Хмельницької області.

Складання повного рішення відкладено на строк не більш як десять днів з дня закінчення розгляду справи, у зв`язку з чим строк апеляційного оскарження обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Хмельницького апеляційного суду через Деражнянський районний суд Хмельницької області.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне найменування сторін та інших учасників справи, які при проголошенні рішення суду суддя не оголошує:

позивач - ОСОБА_3 , АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_5 ;

відповідач - Клопотівецька сільська рада Деражнянського району Хмельницької області, код ЄДРПОУ 04406271, адреса: 32232, с. Клопотівці Деражнянський район, Хмельницька область;

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Головне управління Держгеокадастру у Хмельницькій області, код ЄДРПОУ 39767479, адреса: 29016, м. Хмельницький, вул. Інститутська, 4/1.

Повне рішення складено 30.05 .2019 року.

Суддя: О. С. Дворнін

СудДеражнянський районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення30.05.2019
Оприлюднено01.08.2019
Номер документу83334803
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —673/1393/17

Рішення від 30.05.2019

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Дворнін О. С.

Рішення від 30.05.2019

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Дворнін О. С.

Ухвала від 03.04.2018

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Дворнін О. С.

Ухвала від 21.02.2018

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Дворнін О. С.

Ухвала від 05.12.2017

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Дворнін О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні