Ухвала
від 31.07.2019 по справі 761/40138/18
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/40138/18

Провадження № 2-ві/761/48/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 липня 2019 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді Рибака М.А.

за участі секретаря Орел П.Ю.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві Києва заяву представника відповідача за первісним позовом ОСОБА_1 - ОСОБА_2 про відвід судді Піхур О.В. по цивільній справі за первісним позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_1 про визнання майна спільною сумісною власністю та за зустрічним позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 про поділ майна та визнання договору позики недійсним, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні судді Шевченківського районного суду м. Києва Піхур О.В. знаходиться цивільна справа за первісним позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_1 про визнання майна спільною сумісною власністю та за зустрічним позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 про поділ майна та визнання договору позикик недійсним.

29.07.2019 року представником відповідача за первісним позовом було подано до суду заяву про відвід головуючого судді по справі, з тих підстав, що на думку заявника, суддя Піхур О.В. є упередженою та необ`єктивною, надала на ознайомлення матеріали справи представнику позивача за первісним позовом за відсутності у нього належних повноважень, надала на ознайомлення зустрічний позов до прийняття його до спільного розгляду з первісним, що напереконання заявника є порушенням процесуальної рівності сторін. Окрім того, суддею Піхур О.В. у підготовчому судовому засіданні було відмовлено у задоволенні клопотань представника відповідача за первісним позовом, а ряд заявлених клопотань взагалі не розглянуто, що в сукупності з іншими обставинами викликає сумнів в неупередженості та об`єктивності судді.

Ухвалою суду від 30.07.2019 року заяву про відвід передано для її вирішення іншому судді у відповідності до вимог ч.3 ст.40 та ч.1 ст.33 ЦПК України.

Матеріали заяви про відвід, передано в порядку ч.1 ст.33 ЦПК України відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 31.07.2019 року для розгляду судді Рибаку М.А.

Відповідно до ч. 8 ст. 40 ЦПК України суд вирішує питання про відвід судді без повідомлення учасників справи. За ініціативою суду питання про відвід судді може вирішуватися у судовому засіданні з повідомленням учасників справи. Неявка учасників справи у судове за сідання, в якому вирішується питання про відвід судді, не перешкоджає розгляду судом питання про відвід судді.

Суд не вбачає необхідності повідомляти учасників справи про судове засідання, а тому відповідно до вимог ч. 8 ст. 40 ЦПК України розгляд даної заяви проводиться без повідомлення учасників справи.

Вивчивши матеріали заяви про відвід, суд вважає, що обґрунтування, наведені в заяві, не можуть розцінюватись як підстава для відводу судді по справі, оскільки вони не містять обставин, які вказували б на упередженість або викликали сумнів в об`єктивності судді Піхур О.В. з огляду на наступне.

Підстави для відводу судді передбачені ст.36 ЦПК України.

Так, суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо: він є членом сім`ї або близьким родичем (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, брат, сестра, дід, баба, внук, внучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, член сім`ї або близький родич цих осіб) сторони або інших учасників судового процесу, або осіб, які надавали стороні або іншим учасникам справи правничу допомогу у цій справі, або іншого судді, який входить до складу суду, що розглядає чи розглядав справу; він брав участь у справі як свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, представник, адвокат, секретар судового засідання або надавав стороні чи іншим учасникам справи правничу допомогу в цій чи іншій справі; він прямо чи побічно заінтересований у результаті розгляду справи; було порушено порядок визначення судді для розгляду справи; є інші обставини, що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді.

Суддя підлягає відводу (самовідводу) також за наявності обставин, встановлених статтею 37 цього Кодексу. До складу суду не можуть входити особи, які є членами сім`ї, родичами між собою чи родичами подружжя. Незгода сторони з процесуальними рішеннями судді, рішення або окрема думка судді в інших справах, висловлена публічно думка судді щодо того чи іншого юридичного питання не може бути підставою для відводу.

Окрім того, Європейський суд з прав людини у справі Хаушильдт проти Данії (справа № 11/1987/134/188, скарга № 10486/83) наголошував, що суду потрібні докази фактичної наявності упередженості судді для відсторонення його від справи. Причому суддя вважається безстороннім, якщо тільки не з`являються докази протилежного. Таким чином, існує презумпція неупередженості судді, а якщо з`являються сумніви щодо цього, то для його відводу в ході об`єктивної перевірки має бути встановлена наявність певної особистої заінтересованості судді, певних його прихильностей, уподобань стосовно однієї зі сторін у справі. При цьому враховується думка сторін, однак вирішальними є результати об`єктивної перевірки.

Вивчивши заяву про відвід судді, суд дійшов висновку про необґрунтованість заявленого відводу, оскільки зважаючи на доводи заявника в обґрунтування заявленого відводу судді Піхур О.В. об`єктивних підстав, які б свідчили про існування обставин визначених ст. 36 ЦПК України судом не встановлено.

Наведені заявником підстави є лише його суб`єктивним сприйняттям обставин справи, а незгода з процесуальними рішеннями судді за результатами розгляду клопотань в підготовчому судовому засіданні не може бути підставою для відводу.

Зважаючи на викладене, підстав для задоволення заявленого відводу судді Піхур О.В. суд не вбачає.

Керуючись ст.ст. 36, 37, 40, 258-261 ЦПК України, суддя, -

УХВАЛИВ:

У задоволенні заяви представника відповідача за первісним позовом ОСОБА_1 - ОСОБА_2 про відвід судді Піхур О.В. по цивільній справі за первісним позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_1 про визнання майна спільною сумісною власністю та за зустрічним позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 про поділ майна та визнання договору позики недійсним, - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

СУДДЯ М.А. РИБАК

Дата ухвалення рішення31.07.2019
Оприлюднено02.08.2019
Номер документу83384996
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —761/40138/18

Ухвала від 25.05.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Макаренко І. О.

Ухвала від 25.05.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Макаренко І. О.

Ухвала від 25.05.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Макаренко І. О.

Ухвала від 17.07.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Макаренко І. О.

Ухвала від 31.07.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Рибак М. А.

Ухвала від 30.07.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

Ухвала від 23.04.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

Ухвала від 11.03.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

Ухвала від 24.01.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

Ухвала від 24.01.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні