Ухвала
від 01.08.2019 по справі 916/2856/18
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

01 серпня 2019 року

м. Київ

Справа № 916/2856/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду: Случ О. В. - головуючий (доповідач), Волковицька Н. О., Могил С. К.,

перевіривши матеріали касаційної скарги Селянського (фермерського) господарства Олеся

на ухвалу Південно-західного апеляційного господарського суду від 10.06.2019 (головуючий суддя Принцевська Н. М., судді Разюк Г. П., Ярош А. І.)

у справі № 916/2856/18

за позовом Головного управління Держгеокадастру в Одеській області

до Селянського (фермерського) господарства Олеся

про визнання договору оренди недійсним,

ВСТАНОВИВ:

02.07.2019 скаржник надіслав через Південно-західний апеляційний господарськи суд до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду касаційну скаргу на ухвалу Південно-західного апеляційного господарського суду від 10.06.2019 у справі № 916/2856/18.

Відповідно до витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи (касаційної скарги, апеляційної скарги, заяви) між суддями від 23.07.2019 вказану касаційну скаргу передано для розгляду колегії суддів у складі: Случ О. В. - головуючий (доповідач), Волковицька Н. О., Могил С. К.

Як вбачається з матеріалів справи, ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду від 13.05.2019 апеляційну скаргу СФГ Олеся залишено без руху з тих підстав, що до матеріалів апеляційної скарги не додано доказів сплати судового збору у встановленому порядку і розмірі та не додано доказів про направлення копії апеляційної скарги з додатками іншій стороні. Вказаною ухвалою надано скаржникові строк не більше трьох днів з дня отримання копії ухвали для усунення недоліків апеляційної скарги.

04.06.2019 до Південно-західного апеляційного господарського суду повернулося повідомлення про вручення поштового відправлення з повним вмістом конверту та з відміткою про неотримання копії ухвали про залишення апеляційної скарги без руху СФГ Олеся .

10.06.2019 ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду, враховуючи те, що скаржник у встановлений судом строк не усунув недоліки апеляційної скарги, які було зазначено в ухвалі суду від 13.05.2019, а саме: не надано доказів сплати судового збору за подання апеляційної скарги та докази про надсилання копії апеляційної скарги з додатками позивачу, апеляційну скаргу СФГ Олеса на ухвалу Господарського суду Одеської області від 15.04.2019 повернуто скаржнику.

Постановляючи ухвалу про повернення апеляційної скарги СФГ Олеся , суд керувався, зокрема, частиною четвертою статті 174 Господарського процесуального кодексу України, відповідно до якої, у разі якщо позивач не усунув недоліки у строк встановлений судом, апеляційна скарга вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із апеляційною скаргою.

Не погодившись з ухвалою апеляційного суду, СФГ Олеся звернулося до касаційного суду із касаційною скаргою, у якій просить скасувати ухвалу Південно-західного апеляційного господарського суду від 10.06.2019, а справу передати на розгляд до Господарського суду Одеської області.

У поданій касаційній скарзі скаржник зазначає, що він вважає оскаржувану ухвалу незаконною та необґрунтованою у зв`язку з тим, що вказана ухвала прийнята судом із порушенням норм процесуального права та підлягає скасуванню. Зазначає, що повернення апеляційної скарги спричинило свідоме звуження прав та свобод СФГ Олеся , визначених міжнародною судової практикою та Конституцією України.

Дослідивши наведені у касаційній скарзі доводи та перевіривши матеріали справи, колегія суддів Касаційного господарського суду дійшла висновку про відмову у відкритті касаційного провадження, оскільки правильне застосування судом апеляційної інстанції норм Господарського процесуального кодексу під час прийняття оскаржуваної ухвали є очевидним і не викликає розумних сумнівів щодо їх застосування чи тлумачення.

Доводи, викладені у касаційній скарзі, не спростовують висновків суду апеляційної інстанції та не викликають сумнівів щодо правомірності застосування норм права під час прийняття оскаржуваної ухвали.

Переглядаючи справу в касаційному порядку, Верховний Суд, який відповідно до частини третьої статті 125 Конституції України є найвищим судовим органом, виконує функцію суду права , що розглядає спори, які мають найважливіше (принципове) значення для суспільства та держави. Тим самим Верховний Суд за допомогою загальної правозастосовчої діяльності дозволяє досягнути індивідуального блага.

Забезпечення єдності судової практики є реалізацією принципу правової визначеності, що є одним із фундаментальних аспектів верховенства права та гарантує розумну передбачуваність судового рішення. Крім того, саме така діяльність Верховного Суду забезпечує дотримання принципу рівності всіх осіб перед законом, який втілюється шляхом однакового застосування судом тієї самої норми закону в однакових справах щодо різних осіб.

Враховуючи викладене та оцінивши доводи скаржника, Верховний Суд вважає, що судом апеляційної інстанції правильно застосовано частину четверту статті 174 та частину шосту статті 260 Господарського процесуального кодексу України шляхом повернення апеляційної скарги СФГ Олеся .

Згідно з пунктом 2 частини другої статті 293 Господарського процесуального кодексу України у випадку оскарження ухвали (крім ухвали, якою закінчено розгляд справи) суд може визнати касаційну скаргу необґрунтованою та відмовити у відкритті касаційного провадження, якщо правильне застосування норми права є очевидним і не викликає розумних сумнівів щодо її застосування чи тлумачення.

З урахуванням наведеного суд касаційної інстанції дійшов висновку про відмову у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою СФГ Олеся на ухвалу Південно-західного апеляційного господарського суду від 10.06.2019 у справі № 916/2856/18 у зв`язку з її необґрунтованістю, оскільки правильне застосування норм права апеляційним судом є очевидним і не викликає розумних сумнівів щодо їх застосування чи тлумачення.

Керуючись статтями 234, 235, 287, частиною другою статті 293 Господарського процесуального кодексу України, Суд

УХВАЛИВ:

1. Відмовити у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою Селянського (фермерського) господарства Олеся на ухвалу Південно-західного апеляційного господарського суду від 10.06.2019 у справі № 915/2856/18.

2. Повернути матеріали касаційної скарги разом з додатками скаржнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання і оскарженню не підлягає.

Головуючий О. В. Случ

Судді Н. О. Волковицька

С. К. Могил

СудКасаційний господарський суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення01.08.2019
Оприлюднено05.08.2019
Номер документу83413045
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/2856/18

Постанова від 20.01.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Діброва Г.І.

Ухвала від 16.12.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Діброва Г.І.

Ухвала від 25.11.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Діброва Г.І.

Ухвала від 24.10.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Діброва Г.І.

Ухвала від 18.10.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Діброва Г.І.

Рішення від 09.09.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Літвінов С.В.

Ухвала від 02.09.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Літвінов С.В.

Ухвала від 01.08.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Случ О.В.

Ухвала від 08.07.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Літвінов С.В.

Ухвала від 03.07.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Літвінов С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні