Ухвала
від 23.07.2019 по справі 384/432/17
ВІЛЬШАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ № 384/432/17 №пр. 6/384/5/2019

23.07.2019 року смт. Вільшанка

Вільшанський районний суд Кіровоградської області у складі:

головуючого - судді Галицького В.В.,

зі секретарем судового засідання Сачко О.С.,

розглянувши подання старшого державного виконавця Вільшанського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області Гірник Г.І. про примусове проникнення до житла боржника, -

в с т а н о в и в:

Старший державний виконавець Вільшанського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області Гірник Г.І. звернулася до суду з поданням про примусове проникнення до житла боржника. Зазначає, що у Вільшанському РВ ДВС Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області перебуває виконавче провадження № 57844862 з виконання виконавчого документа №384/432/17 від 04.12.2018 року про стягнення з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 134694,07 грн. заборгованості за договором позики. У боржника, згідно відповідей Пенсійного фонду України та Державної фіскальної служби, відсутні джерела доходу та рахунки у банківських установах. Просить винести ухвалу про примусове проникнення до житла боржника, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 у зв`язку з необхідністю виконання рішення суду.

Старший державний виконавець Вільшанського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області Гірник Г.І. в судове засідання не з`явилася, про час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, причини неявки суду не відомі.

Враховуючи, що розгляд справи відбувався у відсутність державного виконавця, відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, дослідивши подання та додані в його обґрунтування матеріали, вважає, що подання слід задовольнити виходячи з наступного.

У відповідності до ч. 1 ст. 439 ЦПК України, питання про примусове проникнення до житла чи іншого володіння боржника - фізичної особи або особи, у якої знаходиться майно боржника чи майно та кошти, належні боржникові від інших осіб, або дитина, щодо якої є виконавчий документ про її відібрання, при виконанні судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) вирішується судом за місцезнаходженням житла чи іншого володіння особи або судом, який ухвалив рішення за поданням державного виконавця, приватного виконавця.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 18 Закону України Про виконавче провадження , виконавець зобов`язаний вживати передбачених цим Законом заходів щодо примусового виконання рішень, неупереджено, ефективно, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії.

Вимогами п. 4 ч. 3 ст. 18 Закону України Про виконавче провадження передбачено, що виконавець під час здійснення виконавчого провадження має право за наявності вмотивованого рішення суду про примусове проникнення до житла чи іншого володіння фізичної особи безперешкодно входити на земельні ділянки, до житлових та інших приміщень боржника - фізичної особи, особи, в якої перебуває майно боржника чи майно та кошти, належні боржникові від інших осіб, проводити в них огляд, у разі потреби примусово відкривати їх в установленому порядку із залученням працівників поліції, опечатувати такі приміщення, арештовувати, опечатувати та вилучати належне боржникові майно, яке там перебуває та на яке згідно із законом можливо звернути стягнення. Примусове проникнення на земельні ділянки, до житлових та інших приміщень у зв`язку з примусовим виконанням рішення суду про виселення боржника та вселення стягувача і рішення про усунення перешкод у користуванні приміщенням (житлом) здійснюється виключно на підставі такого рішення суду.

В провадженні старшого державного виконавця Вільшанського РВ ДВС Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області перебуває виконавче провадження № 57844862 з виконання виконавчого документа №384/432/17 від 04.12.2018 року виданого Вільшанським районним судом про стягнення з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 134694,07 грн. заборгованості за договором позики.

Постановою старшого державного виконавця Вільшанського РВ ДВС Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області від 04.12.2018 року відкрито виконавче провадження, копію якої вручено боржнику ОСОБА_1 16.12.2018 року разом із викликом державного виконавця від 04.12.2018 року. Також 16 січня 2019 року старшим державним виконавцем повторно складено виклик державного виконавця та направлено боржнику ОСОБА_1 , який 24.01.2019 року йому вручено. Виклики державного виконавця боржником проігноровано та не надано документи з приводу невиконання виконавчого документа.

Відповідно до відповіді відділу у Вільшанському районі ГУ Держгеокадастру у Кіровоградській області №10/107-19 від 18.01.2019 року, за ОСОБА_1 зареєстрована земельна ділянка площею 4,35 га. кадастровий номер НОМЕР_1 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Згідно відповіді №60 від 18.01.2019 року Благовіщенського КП БМБТІ , за гр. ОСОБА_1 зареєстровано домоволодіння в АДРЕСА_1 на підставі договору купівлі-продажу посвідченого приватним нотаріусом Вільшанського районного нотаріального округу 12.01.2001 року р.№57 (а.с.10).

Згідно відповідей від 12.06.2019 року, 14.06.2019 року Державної фіскальної служби України та від 12.06.2019 року Пенсійного фонду України, у боржника відсутні джерела доходу та рахунки у банківських установах, боржник не отримує пенсію та не працює за трудовим та цивільно-правовими договорами.

Згідно відповідей Територіального сервісного центру №3545 та ГУ Держпродспоживслужби в Кіровоградській області у ОСОБА_1 відсутнє рухоме майно.

У відповідності до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта №155375027 від 07.02.2019 року, відносно ОСОБА_1 у відомостях з державного реєстру речових прав на нерухоме майно у спеціальному розділі за боржником зареєстровано два обтяження: за №22137980 про арешт земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва за адресою: Кіровоградська область, Вільшанський район, с/рада АДРЕСА_1 , площею 4,35 га. та за №22137760 про арешт житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 , на підставі: ухвали №384/432/17 від 30.08.2017р., підстава виникнення обтяження: ухвала суду №384/432/17 від 30.08.2017, видавник Вільшанський районний суд, в інтересах ОСОБА_2 ..

07.02.2019 року державним виконавцем був здійснений вихід за адресою мешкання боржника: АДРЕСА_1 під час якого мав бути проведений опис та арешт майна боржника, проте до виконавця, який знаходився на вулиці на оклик господаря будинку ніхто не вийшов, а тому опис майна проведений не був. Проте відразу співмешканкою боржника до Вільшанського ВП Голованівського ВП ГУНП в Кіровоградській області з цього приводу написана заява про те, що виконавці зайшли на територію її домоволодіння за адресою АДРЕСА_1 та проводили огляд майна, фото зйомки, згідно якої вона просила прийняти міри до працівників ДВС. Цей факт свідчить про те, що як співмешканка боржника так і сам боржник чинять всілякі перешкоди виконавцю щодо перевірки майнового стану за місцем проживання, боржник не надає будь-яких пояснень, не з`являється за викликом державного виконавця, його співмешканка не надає можливості оглянути майно, яке належить боржнику ОСОБА_1 ..

Відповідно до ч. 1 ст. 311 ЦК України житло фізичної особи є недоторканим.

Кожному гарантується недоторканність житла; не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду (ст. 30 Конституції України).

Конституційна гарантія недоторканності житла не поширюється на випадки, коли суспільні інтереси вимагають правомірного обмеження прав людини, зокрема для захисту прав і законних інтересів інших членів суспільства. Обмеження права особи на недоторканність житла, яке визначено в Конституції України і міжнародно-правових актах, визнається легітимним втручанням держави в права людини з метою забезпечення загального блага. В Україні як правовій державі визнається і діє принцип верховенства права (стаття 1, частина перша статті 8 Конституції України), який передбачає панування права в суспільстві і вимагає від держави його втілення у правотворчу та правозастосовну діяльність.

Права і свободи людини і громадянина захищаються судом, завданням якого є, здійснюючи правосуддя на засадах верховенства права, забезпечити кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України (частина перша статті 55 Основного Закону України).

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку щодо задоволення подання про примусове проникнення до житла боржника, а саме: будинку АДРЕСА_1 , який належить боржнику ОСОБА_1 на підставі договору купівлі-продажу посвідченого приватним нотаріусом Вільшанського районного нотаріального округу 12.01.2001 року р.№57, оскільки в протилежному випадку рішення суду неможливо буде виконати.

На підставі викладеного, керуючись ст. 10, 18, 28 Закону України Про виконавче провадження , ст. 439 ЦПК України, -

у х в а л и в:

Подання старшого державного виконавця Вільшанського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області Гірник Г.І. про примусове проникнення до житла боржника, задовольнити.

Надати дозвіл на примусове проникнення до будинку АДРЕСА_1 , який належить боржнику ОСОБА_1 на підставі договору купівлі-продажу посвідченого приватним нотаріусом Вільшанського районного нотаріального округу 12.01.2001 року р.№57.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подачі апеляційної скарги.

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання її копії шляхом подачі апеляційної скарги до Кропивницького апеляційного суду через Вільшанський районний суд.

Суддя:

СудВільшанський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення23.07.2019
Оприлюднено04.08.2019
Номер документу83414499
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —384/432/17

Постанова від 04.11.2019

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

Ухвала від 04.11.2019

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

Постанова від 04.11.2019

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

Ухвала від 07.10.2019

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

Ухвала від 23.09.2019

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

Ухвала від 22.07.2019

Цивільне

Вільшанський районний суд Кіровоградської області

Галицький В. В.

Ухвала від 23.07.2019

Цивільне

Вільшанський районний суд Кіровоградської області

Галицький В. В.

Ухвала від 09.04.2019

Цивільне

Вільшанський районний суд Кіровоградської області

Галицький В. В.

Ухвала від 11.03.2019

Цивільне

Вільшанський районний суд Кіровоградської області

Галицький В. В.

Ухвала від 12.03.2019

Цивільне

Вільшанський районний суд Кіровоградської області

Галицький В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні