Рішення
від 31.07.2019 по справі 542/1403/17
НОВОСАНЖАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Справа № 542/1403/17

Провадження № 2/542/55/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

31 липня 2019 року смт Нові Санжари

Новосанжарський районний суд Полтавської області

в складі головуючого судді Афанасьєвої Ю.О.,

за участю:

секретарів судового засідання Янко Л.О., Рибка Ю.О.,

представника позивача - ОСОБА_1 ,

представника відповідача Драбинівської сільської ради Новосанжарського району Полтавської області - Петрушанко О.Д.,

представника відповідача Новосанжарської районної державної адміністрації Полтавської області - Мокляк Т.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Нові Санжари цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Новосанжарської районної державної адміністрації Полтавської області, Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області, Драбинівської сільської ради Новосанжарського району Полтавської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідачів: Товариство з обмеженою відповідальністю Елеватор Чиста Криниця про примусове виконання обов`язку в натурі , суд -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_2 звернувся до суду з даним позовом й просив зобов`язати:

-Богданівську сільську раду Новосанжарського району Полтавської області прийняти рішення щодо виділення земельної частки (паю) у розмірі 4,54 умовних кадастрових гектарах, посвідченої сертифікатом на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1 на його ім`я та видати викопіювання спірної земельної ділянки;

-Новосанжарську районну державну адміністрацію постановити розпорядження голови Новосанжарської районної державної адміністрації про надання дозволу на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) позивачу орієнтовною площею 4,54 в умовних кадастрових гектарах для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Богданівської сільської ради;

-Головне управління Держгеокадастру у Полтавській області передати земельну ділянку (ділянки) сільськогосподарського призначення державної власності позивачу орієнтовною площею 4,54 в умовних кадастрових гектарах для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Богданівської сільської ради.

В обгрунтування позову зазначив, що 22 липня 2016 року головою Новосанжарської РДА були внесені зміни до сертифікату на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1 у звязку передачею право на земельну частку (пай) йому, ОСОБА_2 , на підставі свідоцтва про право на спадщину за заповітом №405 від 22.07.2016 року. Розмір земельної частки (паю) становить 4,54 га в умовних кадастрових гектарах.

З метою отритмання рішення про виділ йому земельної частки (паю) в натурі та викопіювання земельної ділянки він звернувся до Богданівської сільської ради та Новосанжарської РДА.

Однак, відповідачами йому в цьому було відмовлено. Крім того Богданівська сільська рада звернулась з позовом до суду про скасування вищевказаного сертифікату на земельну частку (пай) та свідоцтва про право на спадщину за заповітом.

Ухвалою суду від 25.09.2017 року відкрито провадження у справі та призначено справу до судового розгляду на 08.11.2017 року (т.1 а.с.24).

Ухвалою суду від 22.02.2018 року справу прийнято до провадження судді Афанасьєвої Ю.О. Призначено підготовче судове засідання на 21.03.2018 року (т.1 а.с.77).

Ухвалою суду від 17.04.2018 року замінено первісного відповідача Богданівську сільську раду Новосанжарського району Полтавської області на належного відповідача - Драбинівську сільську раду Новосанжарського району Полтавської області (т.1 а.с.140).

Ухвалою суду від 30.05.2018 року було закрито підготовче провадження та справа призначена до розгляду по суті на 26 червня 2018 року (т.1 а.с.158-159).

Оскільки справа не була розглянута до закінчення строку відрядження судді Афанасьєвої Ю.О. в Новосанжарському районному судді Полтавської області, й після переведення суддю на роботу на посаді судді в вказаний суд (Указ Президента України Про переведення суддів від 20.08.2018 року №228/2018) ухвалою суду від 16.10.2018 року справа була прийнята до свого провадження та призначена до розгляду по суті на 21.11.2018 року (т.1 а.с.180-181).

Ухвалою суду від 27.06.2019 року поновлено судовий розгляд у вказаній справі (т.2 а.с.46).

Ухвалою суду від 05.07.2019 року задоволено заяву представника позивача про витребування доказів (т.2 а.с.49-50).

Позивач в судове засідання не з`явився, будучи належним чином повідомленими про дату, час та місце розгляду справи. Надав заяву про розгляд справи за його відсутність.

Представник позивача ОСОБА_1 підтримав заявлені вимоги, позов просив задовольнити.

Представник відповідача Драбинівської сільської ради Новосанжарського району Полтавської області Петрушанко О.Д. в судовому засіданні позов не визала, надала пояснення аналогічні викладеним у відзиві на позов. Зазначивши, що сертифікат на земельну частку (пай) та свідоцтво на право на спадщину позивачу ОСОБА_2 були видані незаконно Оскільки ОСОБА_3 , мати позивача, помилково була внесена в списки осіб, які мали право на земельну (частку) пай, й вона була виключена із списків зборами уповноважених колгоспників КСП ім. ОСОБА_4 . Не дивлячись на це Новосанжарська РДА 17.03.1997 року прийняла розпорядження про видачу сертифікату на право на земельну частку (пай) та видала такий сертифікат. Разом з тим, оскільки ОСОБА_3 була виключена із списків осіб, які мають право на земельну частку (пай), то й земельна ділянка померлій не наділялась.

А крім того, землі КСП ім.Пархоменка розпайовані, вільних земель колективної власності, які підлягають паюванню на території ради немає.

Представник відповідача Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області в судове засідання не з`явився, будучи належним чином повідомленим про дату час та місце розгляду справи.

Предстаник відповідача Новосанжарської районної державної адміністрації Полтавської області в судовому засіданні при вирішенні позову покладалась на розсуд суду, пояснивши, що Новосанжарська районна державна адміністрація Полтавської області не є розпорядником землі.

Представник третьої особи ТОВ Елеватор Чиста Криниця в судове засідання не з 'явився, будучи належним чином повідомленим про дату час та місце розгляду справи.

Суд, вислухавши пояснення учасників справи, дослідивши письмові докази, вважає, що позов підлягає частковому задоволенню з таких підстав.

Відповідно до сертифікату на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1 виданого Новосанжарською районною державною адміністрацією на підставі розпорядження Новосанжарської районної державної адміністрації від 17.03.1997 року № 89, ОСОБА_3 належить право на земельну частку (пай) у землі, яка перебувала у колективній власності колективного сільськогосподарського підприємтсва ім.Пархоменка, розміром 5,1 в умовних кадастрових гектарах. Сертифікат зареєстровано 31.07.1997 р. у книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 12264 (т.1 а.с.7).

Після смерті ОСОБА_3 отримав свідоцтво про право на спадщину за заповітом на вищевказану земельну частку (пай) (т.1 а.с.8).

Внаслідок чого до сертифікату на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1 22 липня 2016 року були внесені зміни, а саме право на земельну частку (пай) передано ОСОБА_2 на підставі свідоцтва про право на спадщину за заповітом №405 від 22.07.2016 року. Розмір земельної частки (паю) 4,54 в умовних кадастрових гектарах (т.1 а.с.7).

04.08.2016 року позивач ОСОБА_2 звернувся до Богданівської сільської ради Новосанжарського району Полтавської області з заявою в якій просив надати йому викопіювання земельної частки (пай) посвідчену Сертифікатом на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1 (т.1 а.с.10).

Листом від 21.09.2017 р. №02-08/193 Богданівської сільської ради надано відповідь про те, що земельна ділянка ОСОБА_3 не надавалася, в проекті виділення земельних ділянок її немає, тому що вона не була членом КСП ім.Пархоменка і сертифікат виписано помилково. Питання про скасування сертифіката на право на земельну частку (пай) на імя ОСОБА_3 та свідоцтва про спадщину на користь ОСОБА_2 перебувають на розгляді в суді (т.1 а.с.11).

Крім того, 25.10.2016 року позивач звернувся до Новосанжарської районної державної адміністрації Полтавської області з заявою про надання дозволу на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) (т.1 а.с.13).

Листом від 23.01.2017 року №К-297 йому надано відповідь про те, що в провадженні Новосанжарського районного суду знаходиться справа за позовом Богданівської сільської ради Новосанжарського району Полтавської області до Новосанжарської районної державної адміністрації Полтавської області, ОСОБА_2 , ОСОБА_5 про скасування сертифікату на земельну частку (пай) та скасування свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 22.07.2016 року. Таким чином прийняття розпорядження Про надання дозволу на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) не можливо до прийняття рішення у справі (т.1 а.с.14).

Обгрунтовуючи заперечення проти позову представник відповідача Драбинівської сільської ради Новосанжарського району Полтавської області посилалась на помилковість виданого сертифікату на ім 'я ОСОБА_3 , оскільки вона помилково була внесена в списки осіб, які мали право на земельну (частку) пай, в зв 'язку з чим вона була виключена із списків зборами уповноважених колгоспників КСП ім.Пархоменко.

Питання про скасування сертифікату на земельну частку (пай), а також свідоцтва про право на спдщину за заповітом було предметом судового розгляду.

Так, рішенням Новосанжарського районного суду Полтавської області від 09.10.2018 року були скасовані сертифікат на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1 , виданий на ім 'я ОСОБА_3 , а також свідоцтво про право на спадщину за заповітом від 22 липня 2016 року, посвідчене приватним нотаріусом Новосанжарського районного нотаріального округу Полтавської області Охреєм М.А. по спадковій справі № 49/2016, зареєстроване в реєстрі за № 405, видане на ім`я ОСОБА_2 .

Постановою Полтавського апеляційного суду від 21.01.2019 року (т.1 а.с. 230-232), вказане рішення суду першої інстанції було скасовано та ухвалене рішення про відмову у задоволення позову Драбинівської сільської ради Новосанжарського району Полтавської області до Новосанжарської районної державної адміністрації Полтавської області, ОСОБА_2 , ОСОБА_5 про скасування сертифікату на земельну частку (пай) та скасування свідоцтва на право на спадщину за заповітом.

Таким чином, на теперішній час сертифікат на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1 недійсним не визнаний та не скасований, як й свідоцтво про право на спадщину за заповітом від 22 липня 2016 року.

Наявність же належним чином оформленого та зареєстрованого сертифікату на земельну частку (пай) засвідчує право позивача на виділення земельної ділянки в натурі та отримання відповідного документу про права власності на землю

Закон України "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)" визначає організаційні та правові засади виділення власникам земельних часток (паїв) земельних ділянок у натурі (на місцевості) із земель, що належали колективним сільськогосподарським підприємствам, сільськогосподарським кооперативам, сільськогосподарським акціонерним товариствам на праві колективної власності, а також порядок обміну цими земельними ділянками.

Отже, зазначений закон є спеціальним щодо проведення процедури виділення земель за сертифікатами на землю.

Пунктом 17 розділу Х "Перехідні положення" Земельного кодексу України передбачено, що сертифікати на право на земельну частку (пай), отримані громадянами, вважаються правовстановлюючими документами при реалізації ними права вимоги на відведення земельної частки (паю) в натурі (на місцевості) відповідно до законодавства. Сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення власникам земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) земельних ділянок та видачі їм державних актів на право власності на землю.

Отже, зазначеною правовою нормою встановлено відсутність будь-яких строків для звернення із сертифікатом для виділення земельної ділянки в натурі.

Як роз`яснено у пункті 24 постанови Пленуму Верховного Суду України від 16 квітня 2004 року № 7 "Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ", член колективного сільськогосподарського підприємства (далі - КСП), включений до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акта, і в разі його смерті успадкування права на земельний пай здійснюється за нормами ЦК України, у тому числі й у випадку, коли з різних причин ця особа не отримала сертифікат на право на земельну частку (пай). Невнесення до зазначеного вище списку особи, яка була членом КСП на час передачі у колективну власність землі, не може позбавити її права на земельну частку. При неможливості надати такій особі земельну частку (пай) з колективної власності через відсутність необхідної для цього землі остання відповідно до пункту 7 Указу Президента України від 08 серпня 1995 року N 720/95 "Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям" має бути надана із земель запасу, створеного місцевою радою під час передачі землі у колективну власність.

В абзаці десятому пункту 9 мотивувальної частини рішення Конституційного Суду України від 30 січня 2003 року № 3-рп/2003Конституційний Суд України наголошував, що правосуддя за своєю суттю визнається таким лише за умови, що воно відповідає вимогам справедливості і забезпечує ефективне поновлення в правах.

Частиною другою статті 14 Конституції України визначено, що право власності на землю гарантується. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону.

Статтею 5 Закону України "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)"передбачено, що сільські, селищні, міські ради та районні державні адміністрації в межах їх повноважень щодо виділення земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості), зокрема розглядають заяви власників земельних часток (паїв) щодо виділення їм в натурі (на місцевості) земельних ділянок і видачі документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку та приймають рішення щодо виділення земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості).

Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності" від 06 вересня 2012 року № 5245-VI внесено зміни до ЗК України, які набрали чинності з 01 січня 2013 року, цим Законом змінено суб`єктів розпорядження землями сільськогосподарського призначення та визначено, що такі повноваження перейшли до Держземагентства України, а згодом - до Держгеокадастру України.

Згідно з частиною четвертою статті 122 ЗК України центральний орган виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин та його територіальні органи передають земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності, крім випадків, визначених частиною восьмою цієї статті, у власність або у користування для всіх потреб.

Оскільки сертифікат на право на земельну частку (пай) згідно з абзацом першим пункту 17 розділу X "Перехідні положення" ЗК України вважається правовстановлюючим документом при реалізації права вимоги на відведення земельної частки (паю) в натурі (на місцевості) відповідно до законодавства, - таке право повинно бути реалізовано відповідним державним органом.

Право особи на власність не може ставитися в залежність від визначення законодавчого органу, який повинен забезпечити реалізацію цього права.

Відповідно до частини одинадцятої статті 118 ЗК України у разі відмови органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування у передачі земельної ділянки у власність або залишення заяви без розгляду питання вирішується в судовому порядку.

Вважаючи своє право порушеним, позивач звернулася до суду за його захистом.

В ході судового розгляду судом встановлено, що відповідно до статей 15-1, 117, 122 Земельного кодексу України, розпорядження Кабінету Міністрів України від 31.01.2018 року №60-р Про питання передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об`єднаних територіальних громад , Положення про Головне управління Держгеокадастру у Запорізької області, затвердженого наказом Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру від 17.11.2016 року №308 та враховуючи рішення шостої позачергової сесії сьомого скликання Драбинівської сільської ради Новосанжарського району Полтаувської області від 09.02.2018 року Драбинівській сільській обєднаній територіальній громаді у комунальну власність за актом приймання-передачі передані земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності загальною площею 2326,0595 га., які розташовані на території Новосанжарського району Драбинівської, Крутобалківської, Богданівської, Кустолівської, Галущиногреблянської та Сухомаячківської сільських рад (т.2 а.с.76-90).

Згідно Акту приймання-передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення із державної у комунальну власність від 06.06.2018 року Драбинівській сільській обєднаній територіальній громаді передані земельні ділянки загальною площею 2326,0595 га згідно з додатком (а.с.77-90).

За вказаних обставин, суд доходить висновку про часткове задоволення позову в частині зобов`язання Драбинівської сільської ради Новосанжарського району Полтавської області виділити ОСОБА_2 земельну ділянку на території Драбинівську сільську раду Новосанжарського району Полтавської області в натурі (на місцевості) в розмірі земельної частки (паю) площею 4,54 умовних кадастрових гектарів на підставі Сертифікату на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1 , виданого на підставі розпорядження Новосанжарської райдержадміністрації від 17.03.1997 року №89, з внесеними змінами на підставі розпорядження Новосанжарської райдержадміністрації від 10.09.2008 року №399.

В задоволенні позовних вимог, що заявлені до Новосанжарської районної державної адміністрації Полтавської області та Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області, суд вважає необхідним відмовити, оскільки такі відповідачі не наділені повноваженнями щодо реалізації права позивача на земельну ділянку частку (пай), а також такі вимоги передчасно заявлені до виділу земельної частки (паю) в натурі (на місцевості).

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 259, 263-265 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ :

Позов ОСОБА_2 до Новосанжарської районної державної адміністрації Полтавської області, Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області, Драбинівської сільської ради Новосанжарського району Полтавської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідачів: Товариство з обмеженою відповідальністю Елеватор Чиста Криниця про примусове виконання обов`язку в натурі - задовольнити частково.

Зобов`язати Драбинівську сільську раду Новосанжарського району Полтавської області виділити ОСОБА_2 земельну ділянку на території Драбинівської сільської ради Новосанжарського району Полтавської області в натурі (на місцевості) в розмірі земельної частки (паю) площею 4,54 умовних кадастрових гектарів на підставі Сертифікату на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1 , виданого на підставі розпорядження Новосанжарської райдержадміністрації від 17.03.1997 року №89, з внесеними змінами на підставі розпорядження Новосанжарської райдержадміністрації від 10.09.2008 року №399.

В іншій частині позовних вимог - відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення або з дня складання повного судового рішення у разі оголошення вступної та резолютивної частини рішення або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи до Полтавського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Учасники справи:

позивач: ОСОБА_2 , місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 ;

представник позивача: Грущанський Владислав Олегович, адреса: АДРЕСА_2 ;

відповідач: Головне Управління Держгеокадастру у Полтавській області, місцезнаходження: вул. Уютна, 23, м. Полтава, код ЄДРПОУ 39767930;

відповідач: Новосанжарська районна державна адміністрація Полтавської області, місцезнаходження: смт Нові Санжари, вул. Центральна, 23, Полтавської області, код ЄДРПОУ 04057474;

відповідач: Драбинівська сільська рада Новосанжарського району Полтавської області, місцезнаходження: с.Драбинівка, вул.Молодіжна, 11, Новосанжарського району Полтавської області, код ЄДРПОУ 21045685;

третя особа: товариство з обмеженою відповідальністю Елеватор Чиста криниця , місцезнаходження: с.Богданівка, вул.Садова, 51, Новосанжарського району Полтавської області, код ЄДРПОУ 30490001.

Повний текст рішений складений 02 серпня 2019 року.

Суддя (підпис)

Відповідає оригіналу

Суддя Новосанжарського районного суду

Полтавської області Ю.О.Афанасьєва

СудНовосанжарський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення31.07.2019
Оприлюднено04.08.2019
Номер документу83417989
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —542/1403/17

Постанова від 09.11.2021

Цивільне

Велика палата Верховного Суду

Сімоненко Валентина Миколаївна

Ухвала від 08.07.2021

Цивільне

Велика палата Верховного Суду

Сімоненко Валентина Миколаївна

Ухвала від 26.05.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Хопта Сергій Федорович

Ухвала від 12.05.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Хопта Сергій Федорович

Ухвала від 07.10.2020

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Прядкіна О. В.

Ухвала від 02.09.2020

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Прядкіна О. В.

Ухвала від 07.08.2020

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

Ухвала від 05.08.2020

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

Ухвала від 21.02.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Хопта Сергій Федорович

Рішення від 30.01.2020

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Панченко О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні