Ухвала
від 05.08.2019 по справі 918/2067/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Господарський суд Рівненської області

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013


УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

05 серпня 2019 р. м. Рівне Справа № 918/2067/14

Господарський суд Рівненської області у складі судді Марач В.В., розглянувши у матеріалах справи

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "УкрТехноФос"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "УкрТехноФос-Плюс"

про визнання банкрутом

матеріали позовної заяви від 30.07.2019 року

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "УкрТехноФос-Плюс"

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма Трипілля"

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета позову на стороні відповідача товариство з обмеженою відповідальністю "Світовид"

про визнання права власності

ВСТАНОВИВ:

Постановою господарського суду Рівненської області від 12.02.2019р. Товариство з обмеженою відповідальністю "УкрТехноФос-Плюс" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, призначено ліквідатором боржника арбітражного керуючого Чепелюка Олександра Олександровича.

20.02.2018 року здійснено офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури Товариства з обмеженою відповідальністю "УкрТехноФос-Плюс" на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України.

Товариство з обмеженою відповідальністю "УкрТехноФос-Плюс" звернулося до Господарського суду Рівненської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма Трипілля" в якому просить: визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю УкрТехноФос-Плюс ЄДРПОУ 32617917, право власності на майновий комплекс розташований по вулиці Весела, будинок 17 в селі Іващуки, Радивилівського району, Рівненської області до складу якого входить: корівник (площа 4 613 м 2 ); корівник (площа 4 613 м 2 ); насосна будка (площа 12 м 2 ); водонапірна башта металева; свердловина.

Крім того, Товариство з обмеженою відповідальністю "УкрТехноФос-Плюс" подало клопотання про розстрочення сплати судового збору, в якому просить розстрочити товариству з обмеженою відповідальністю "УкрТехноФос-Плюс" сплату судового збору за подачу позовної заяви про визнання права власності на майно до початку розгляду справи по суті.

Розглянувши позовну заяву товариства з обмеженою відповідальністю "УкрТехноФос-Плюс" та клопотання про розстрочення сплати судового збору, господарський суд прийшов до висновку, що клопотання про розстрочення сплати судового збору не підлягає задоволенню, а позовна заява має бути залишена без руху. При цьому суд керувався наступним.

Клопотання обґрунтоване тим, що товариство з обмеженою відповідальністю "УкрТехноФос-Плюс" перебуває у ліквідаційній процедурі, знаходиться у тяжкому матеріальному становищі, і не має можливості сплатити судовий збір у повному обсязі через відсутність коштів на рахунку.

За приписами статті 7 ГПК України правосуддя в господарських судах здійснюється на засадах рівності всіх юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми, форми власності, підпорядкування, місцезнаходження, місця створення та реєстрації, законодавства, відповідно до якого створена юридична особа, та інших обставин; рівності всіх фізичних осіб незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного і соціального походження, майнового стану, місця проживання, мовних або інших ознак; рівності фізичних та юридичних осіб незалежно від будь-яких ознак чи обставин.

Відповідно до частини першої та другої статті 8 Закону України "Про судовий збір" (в редакції, чинній на момент звернення з касаційною скаргою) враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов:

1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або

2) позивачами є:

а) військовослужбовці;

б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів;

в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда;

г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї;

ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або

3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Отже, виходячи з наведених положень закону, суд може відстрочити, розстрочити або звільнити від сплати судового збору в межах умов, передбачених законодавством, та з врахуванням майнового стану скаржника, який останній повинен довести суду, надавши відповідні докази.

Статтею 129 Конституції України як одну із засад судочинства визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом.

У зв`язку з цим сама лише обставина відсутності фінансової можливості сплатити судовий збір не може вважатися підставою для звільнення від сплати судового збору.

Посилання товариства з обмеженою відповідальністю "УкрТехноФос-Плюс" у клопотанні про розстрочення сплати судового збору на перебування останнього в ліквідаційній процедурі та тяжкий матеріальний стан, на час подання позовної заяви не підпадає під умови, передбачені законодавством для розстрочення сплати судового збору.

Аналогічна правова позиція викладена в ухвалі Верховного Суду від 01.02.2019 року у справі №918/926/17.

Враховуючи викладене, суд прийшов до висновку що клопотання товариства з обмеженою відповідальністю "УкрТехноФос-Плюс" про розстрочення сплати судового збору не підлягає задоволенню.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Частиною 1 статті 4 Закону України "Про судовий збір" встановлено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно з частиною 2 статті 4 Закону України "Про судовий збір" ставка судового збору за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру становить 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. За подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру ставка судового збору становить - 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

За умовами статті 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2019 рік", з 01 січня 2019 року розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб становить 1 921,00 грн.

Враховуючи вищевикладене, товариство з обмеженою відповідальністю "УкрТехноФос-Плюс" має сплатити судовий збір у розмірі 9553,50 грн.. Однак, ТОВ "УкрТехноФос-Плюс" сплачено судовий збір лише у сумі 1921 грн..

Згідно ч. 1 ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Відтак, товариству з обмеженою відповідальністю "УкрТехноФос-Плюс" необхідно подати господарському суду у 10-денний строк з дня отримання даної ухвали докази сплати судового збору у встановленому законом порядку та розмірі, а саме у сумі 7632,50 грн..

Суд звертає увагу позивача, що за умовами ч. 3, 4 ст. 174 ГПК України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому ст. 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Керуючись ст.ст. 164, 174, 232 - 235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Відмовити Товариству з обмеженою відповідальністю "УкрТехноФос-Плюс" у розстроченні сплати судового збору при подачі позовної заяви.

2. Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "УкрТехноФос-Плюс" залишити без руху.

3. Товариству з обмеженою відповідальністю "УкрТехноФос-Плюс" у 10-денний строк з дня отримання даної ухвали через відділ канцелярії та документального забезпечення Господарського суду Рівненської області подати докази сплати судового збору за подання позовної заяви у встановленому розмірі.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://rv.arbitr.gov.ua.

Суддя Марач В.В.

Дата ухвалення рішення05.08.2019
Оприлюднено05.08.2019
Номер документу83430702
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання права власності

Судовий реєстр по справі —918/2067/14

Ухвала від 23.11.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 19.10.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 01.06.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 18.11.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 01.10.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 24.09.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 12.09.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 10.09.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 21.08.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 19.08.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні