Ухвала
від 31.07.2019 по справі 0818/12600/2012
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 0818/12600/2012 6/335/79/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 липня 2019 року м. Запоріжжя

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя у складі головуючого судді Воробйова А.В., за участю секретаря судового Гончаренко М.А., розглянувши у відкритому судовому засіданні подання державного виконавця Вознесенівського відділу державної виконавчої служби м. Запоріжжя Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області Букацелі С.І. про вирішення питання про звернення стягнення на нерухоме майно боржника, право власності на яке не зареєстровано у встановленому законом порядку, -

ВСТАНОВИВ:

Державний виконавець Вознесенівського відділу державної виконавчої служби м. Запоріжжя Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області Букацелі С.І. звернулась до Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя із заявою, в якій посилаючись на вимоги ст. 440 ЦПК України, просить суд вирішити питання про звернення стягнення на нерухоме майно боржника, право власності на яке зареєстроване в установленому законом порядку, та надати Вознесенівському відділу державної виконавчої служби м. Запоріжжя Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області, в рамках виконавчого провадження ВП № 56499410, дозвіл на звернення стягнення на загальну площу 83,10 кв.м нежилого приміщення АДРЕСА_1 , приміщення ум. Запоріжжя.

В судове засіданні державний виконавець Букацеля С.І. не з`явилася, в матеріалах справи є заява в якій остання просить розглянути подання за її відсутністю.

Стягувач ПАТ „ Державний експортно - імпортний банк України» в судовому засідання подання державного виконавця підтримав та просив його задовольнити.

Боржник ОСОБА_1 в судове засідання не з»явився, про час та день судового засідання сповіщався завчасно.

Заслухавши представника стягувача, дослідивши заяву, матеріали цивільної справи, матеріали виконавчого провадження, суд вважає, що заява підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що на примусовому виконанні у Вознесенівському ВДВС м. Запоріжжя ГТУЮ у Запорізькій області, перебуває виконавче провадження ВП № 56499410 з виконання виконавчого листа № 0818/12600/2012 виданого 28.05.2013 р. Орджонікідзевським районним судом м. Запоріжжя про стягнення солідарно з ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на користь Публічного акціонерного товариства Державний експортно-імпортний банк України заборгованість за кредитним договором в сумі 90 745 доларів США 98 центів, з яких: 78 114 доларів США 42 цента - сума заборгованості за кредитом; 8 155 доларів США 27 центів - сума заборгованості за відсотками; 519 доларів США 40 центів - пеня за порушення строків погашення кредиту; 3 956 доларів США 89 центів - пеня за порушення процентів та судовий збір в сумі 3 219 гривень.

Боржник - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , мешкає за адресою АДРЕСА_2 .

31.05.2018 року державним виконавцем, керуючись ст. ст. 17, 19, 20, 25 Закону України Про виконавче провадження № 606-ХІV, винесено постанову про відкриття виконавчого провадження № 56499410 щодо виконавчого листа № 0818/12600/2012 виданого 28.05.2013 р. Орджонікідзевським районним судом м. Запоріжжя про стягнення з ОСОБА_1 на Публічного акціонерного товариства „Державний експортно - імпортний банк України» боргу на загальну суму 2 371 720,32 грн., та надано строк для самостійного виконання до 07.06.2018 року. Постанову про відкриття виконавчого провадження, було направлено за місцем реєстрації боржника на адресу АДРЕСА_2 , у відповідності ст. 31 Закону України Про виконавче провадження , рекомендованим листом з повідомленням.

Проте боржник, у строк наданий для добровільного виконання рішення суду, не виконав рішення.

З метою запобігання відчуження майна боржника, 31.05.2018 року винесено постанову про арешт майна боржника, про що внесено відповідні записи до реєстрів обтяжень рухомого та нерухомого майна. Копії постанови направлено боржнику до відома та Регіональний сервісний центр МВС в Запорізькій області для виконання.

В результаті вжитих державним виконавцем заходів та з матеріалів виконавчого провадження встановлено:

Згідно відповіді Державної фіскальної служби України та відповіді Пенсійного фонду України - боржник не має відкритих розрахункових рахунків в банківських установах, джерела отримання доходу відсутні, пенсію не отримує.

Відповідно бази даних АІС Автомобіль - за боржником зареєстровано право власності на транспортний засіб: автомобіль марки МАZDА СХ-7, державний номер НОМЕР_2 , червоного кольору. 28.02.2019 року державним виконавцем керуючись ст. 36 Закону України Про виконавче провадження винесено постанову про розшук майна боржника, щодо вищезазначеного автомобіля.

Державним виконавцем було направлено запит до Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області; Головного управління Держпраці у Запорізькій області; Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області; Центрального апарату Укртрансбезпеки у Запорізькій області, Директору департаменту моніторингу фондового ринку Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку. Земельних ділянок, цінних паперів та транспортних засобів (технологічних, морського, річкового) за боржником не зареєстровано.

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об»єктів нерухомого за боржником зареєстровано нежиле приміщення за адресою: АДРЕСА_3 , що знаходиться в іпотеці в АТ Укрексімбанк , код: 24905013, м. Київ, вулиця Горького, будинок 127, філія в місті Запоріжжя відповідно іпотечного договору № 75062176 від 20.11.2006 року, приватний нотаріус Запорізького міського нотаріального округу Журавльов Д.В.

15.11.2018 року державним виконавцем було здійснено вихід за адресою реєстрації боржника, а саме: АДРЕСА_2 в ході якого на неодноразові дзвінки, двері ніхто не відчинив, перевірити майновий стан не виявилось можливим, та здійснено вихід на адресу нежилого приміщення АДРЕСА_3 , де було встановлено, що за даною адресою знаходиться кафе Реrsontally про що складено відповідний акт державного виконавця, та залишено вимогу державного виконавця бути присутнім та надати доступ до вищевказаного приміщення у зв»язку з перевіркою майнового стану та подальшого опису даного приміщення.

26.11.2018 року державним виконавцем здійснено вихід за адресою нежилого приміщення для проведення перевірки майнового стану та вчинення виконавчих дій, в результаті яких було описано та накладено арешт на майно боржника, а саме: нежиле приміщення № АДРЕСА_4 , реєстраційний номер 19252196, загальною площею (кв.м): 63,9 за адресою АДРЕСА_3 . Зазначене майно було передано на відповідальне зберігання - ОСОБА_3 .

Згідно копії інвентаризаційної справи ТОВ Запорізькі міжміське бюро технічної інвентаризації щодо об»єкта нерухомості за адресою АДРЕСА_3 . встановлено право власності на не жиле приміщення 11, загальною площею 63,9 кв.м, САВ № 244435, 18.06.2007 р.. Відповідно експлікації приміщення встановлено зміни в реконструкції нежилого приміщення, загальні площа якого становить 83,10 кв.м. Відповідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта ці зміни не були внесені.

11.12.2018 року винесено постанову про призначення суб»єкта оціночної діяльності - суб»єкта господарювання для участі у виконавчому провадженні № 56499410 від 11.12.2018 р. залучено оцінювача для визначення вартості нежилого приміщення АДРЕСА_4 за АДРЕСА_5 : АДРЕСА_3 . загальна площа якого згідно свідоцтва про право власності серії НОМЕР_3 , складає, 63,9 кв.м.

Відповідно звіту про оцінку об`єкта нерухомого майна від 29.01.2019 р. у зв»язку з відсутністю технічної документації на об`єкт оцінки з останніми змінами після реконструкції, виконати оцінку неможливо.

Боржником ОСОБА_1 не здійснено державну реєстрацію нерухомого майна, а саме не внесено зміни до Державного реєстру прав, щодо нежилого приміщення за адресою АДРЕСА_3 . у зв»язку з довготривалим перебуванням за кордоном України, що підтверджується відповіді Головного центру обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби на запит державного виконавця 4606/13 від 05.02.2019 щодо перетину кордону боржника.

У зв»язку з відсутністю внесених змін до Державного реєстру прав на нежиле приміщення АДРЕСА_1 , звернути стягнення на об`єкт нерухомого майна немає можливості.

Станом на теперішній час відомості щодо державної реєстрації права власності на нежиле приміщення за адресою АДРЕСА_3 , загальною площею 83,10 кв.м. - відсутні.

Згідно ст. 14 ЦПК України судові рішення, що набрали законної сили, обов`язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною радою України і за її межами.

Відповідно до ст. 124 Конституції України , судові рішення ухвалюються судами України і є обов`язковими до виконання на всій території України.

Законом України Про виконавче провадження визначено, що виконавець зобов`язаний вживати передбачених цим Законом заходівщодо примусового виконання рішень, неупереджено, ефективно, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії ( ч. 1 ст. 18).

Згідно п. 1 ч. 2 ст. 18 Закону України Про виконавче провадження , виконавець зобов`язаний здійснювати заходи примусового виконання рішень у спосіб та в порядку, які встановлені виконавчим документом і цим Законом.

За приписами ч.ч. 1,3 ст. 50 Закону України Про виконавче провадження , звернення стягнення на об`єкти нерухомого майна здійснюється у разі відсутності в боржника достатніх коштів чи рухомого майна. При цьому в першу чергу звертається стягнення на окрему від будинку земельну ділянку, інше приміщення, що належать боржнику. В останню чергу звертається стягнення на житловий будинок чи квартиру, в якому фактично проживає боржник. У разі звернення стягнення на об`єкт нерухомого майна виконавець здійснює в установленому законом порядку заходи щодо з`ясування належності майна боржнику на праві власності, а також перевірки, чи перебуває це майно під арештом.

Як передбачено частиною 6 статі 48 Закону України Про виконавче провадження , стягнення на майно боржника звертається в розмірі та обсязі, необхідних для виконання за виконавчим документом, з урахуванням стягнення виконавчого збору, витрат виконавчого провадження, штрафів, накладених на боржника під час виконавчого провадження, основної винагороди приватного виконавця. У разі якщо боржник володіє майном разом з іншими особами, стягнення звертається на його частку, що визначається судом за поданням виконавця.

Згідно вимог ч.4 ст. 334 ЦК України, що права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації, виникають з дня такої реєстрації відповідно до закону.

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 50 Закону України Про виконавче провадження , у разі якщо право власності на нерухоме майно боржника не зареєстровано в установленому законом порядку, виконавець звертається до суду із заявою про вирішення питання про звернення стягнення на таке майно.

Відповідно до ч. 10 ст.440 ЦПК України, питання про звернення стягнення на нерухоме майно боржника, право власності на яке не зареєстровано в установленому законом порядку, під час виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) вирішуються судом за поданням державного виконавця, приватного виконавця..

Згідно ч. 1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона зобов`язана довести ті обставини на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Судом встановлено, що на теперішній час виконавче провадження ВП № 56499410 не завершено, боржником ОСОБА_1 у добровільному порядку рішення суду не виконуються, і навпаки ним вчиняються дії, спрямовані на приховування належного йому на праві власності майна, чим чиняться перешкоди у виконанні судового рішення.

Державним виконавцем з метою належного, своєчасного та повного виконання рішення суду проведені всі можливі заходи по виконавчому провадженню, однак вони не призвели до виконання рішення суду, що заподіює охоронюваним правам і інтересам стягувача суттєву шкоду.

Враховуючи вищенаведене, з метою виконання судового рішення, суд приходить до висновку, що наявні всі правові підстави для задоволення клопотання державного виконавця Вознесенівського відділу державної виконавчої служби м. Запоріжжя Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області про звернення стягнення на нерухоме майно боржника, що не зареєстровано в установленому законом порядку.

Керуючись ст. ст. 353,354,440 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ :

Подання державного виконавця Вознесенівського відділу державної виконавчої служби м. Запоріжжя Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області Букацелі С.І. про вирішення питання про звернення стягнення на нерухоме майно боржника, право власності на яке не зареєстровано у встановленому законом порядку - задовольнити.

Надати Вознесенівському відділу державної виконавчої служби м. Запоріжжя Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області, в рамках виконавчого провадження ВП № 56499410, дозвіл на звернення стягнення на загальну площу 83,10 кв.м нежилого приміщення АДРЕСА_6 м. Запоріжжя.

Ухвала може бути оскаржена до Запорізького апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її підписання суддею.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складання має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя А.В.Воробйов

Дата ухвалення рішення31.07.2019
Оприлюднено07.08.2019
Номер документу83470446
СудочинствоЦивільне
Сутьзвернення стягнення на нерухоме майно боржника, право власності на яке не зареєстровано у встановленому законом порядку

Судовий реєстр по справі —0818/12600/2012

Ухвала від 01.06.2020

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Гашук К. В.

Ухвала від 01.06.2020

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Гашук К. В.

Ухвала від 14.04.2020

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Гашук К. В.

Ухвала від 17.03.2020

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Гашук К. В.

Ухвала від 31.07.2019

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Воробйов А. В.

Ухвала від 21.05.2018

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Геєць Ю. В.

Постанова від 22.03.2018

Цивільне

Апеляційний суд Запорізької області

Кочеткова І. В.

Ухвала від 02.03.2018

Цивільне

Апеляційний суд Запорізької області

Кочеткова І. В.

Ухвала від 27.02.2018

Цивільне

Апеляційний суд Запорізької області

Кочеткова І. В.

Ухвала від 17.01.2018

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Геєць Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні