Ухвала
від 06.08.2019 по справі 755/9598/19
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №:755/9598/19

Провадження №: 1-кс/755/5674/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"06" серпня 2019 р. Дніпровський районний суд м. Києва в складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання прокурора відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання державного обвинувачення департаменту нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , у межах кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42016000000000866 від 29.03.2016 року, про арешт майна,

в с т а н о в и в:

Прокурор відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання державного обвинувачення департаменту нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Генеральної прокуратури України звернувся до суду із клопотанням, у межах кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42016000000000866 від 29.03.2016 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.205, ч.3 ст.209 КК України, про арешт майна.

З тексту клопотання вбачається, що у ході проведення досудового розслідування встановлено, що у продовж 2018-2019 років невстановленими особами створено та придбано ряд юридичних осіб з метою прикриття протиправної діяльності, спрямованої на формування безпідставного податкового кредиту підприємствам реального сектору економіки.

У ході досудового розслідування встановлено, що підприємствами реального сектору економіки в період з 2018 року по теперішній час проводяться операції з відображення у податковій звітності нереальних фінансово-господарських операцій з реалізації та придбання товарно-матеріальних цінностей у підприємств з ознаками фіктивності з метою незаконного формування штучного податкового кредиту з ПДВ.

Використовуючи реквізити створених підконтрольних суб`єктів підприємницької діяльності, відкриваючи для забезпечення злочинної діяльності та в подальшому використовуючи банківські рахунки в банківських установах, зазначені особи отримують готівкові кошти, які передають представникам реального сектору економіки. Для прикриття незаконної діяльності формуються та реєструються видаткові та податкові накладні по відображенню фіктивних оборудок, тобто, до офіційних документів вносяться завідомо неправдиві дані про нібито проведенні фінансово-господарські операції. Тим самим створюються документи «прикриття», що в подальшому призводить до штучного завищення податкового кредиту та валових витрат суб`єктів підприємницької діяльності реального сектору економіки, з метою умисного ухилення від сплати податків.

У результаті аналізу фінансово-господарської діяльності зазначених суб`єктів господарювання встановлено, що вони: не мають виробничих потужностей та складських приміщень; не мають автотранспорту для перевезення вантажів: кількість співробітників на вказаних підприємствах - 1-2 робітники, що фізично унеможливлює виконання договірних умов у задекларованих обсягах; наявність «пересортиці» (в документах бухгалтерського обліку зазначених СГД з ознаками фіктивності зазначається надходження одного виду товару, а в наступному підприємствами у облікових документах відображується реалізація іншого виду товару); мають однакові ІР-адреси та розрахункові рахунки в одних банківських установах, одні й ті ж самі особи підприємств є службовими особами відразу на декількох підприємствах, що свідчить про їх підконтрольність одній групі осіб.

Також встановлено, що у схемі ухилення від сплати податків, легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, фіктивному підприємництві задіяні наступні підприємства: ФГ «Удача» (код ЄДРПОУ 20886744), ФГ ОСОБА_4 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ФГ «Хмельової С.В.» (код ЄДРПОУ 23036667), ФГ « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ 33189344), ФГ «Віконт» (код ЄДРПОУ 22443749), ТОВ «Стимул - Групп» (код ЄДРПОУ 42922948), ТОВ «Автомагістрал Південь» (код ЄДРПОУ 43037023), ТОВ «Корнагро Україна» (код ЄДРПОУ 42003681), ТОВ «Білдінг-Сервіс Груп» (код ЄДРПОУ 38531469), ТОВ «Алеф Строй Інвест» (код ЄДРПОУ 37492356), ТОВ «Спецстройторг» (код ЄДРПОУ 42075204), ТОВ «ВПГ ЛТД» (код ЄДРПОУ 38221785), ТОВ «Аврора Рефтранс» (код ЄДРПОУ 39746270).

Крім того вказано, що арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів. При цьому, у випадку, забезпечення збереження речових доказів, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Відповідно до ст.172 КПК України, слідчий суддя прийшов до висновку, про необхідність розгляду клопотання без повідомлення власників майна, оскільки є необхідність забезпечення арешту майна, так як існують ризики відчуження майна до прийняття судом рішення.

Прокурор у судове засідання не з`явився, просив клопотання задовольнити у його відсутність та накласти арешт на майно.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання, приходить до наступного.

Постановою першого заступника Генерального прокуратура ОСОБА_6 , про визначення місця проведення досудового розслідування року визначено місце проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні №42016000000000866 - ГСУ ФР ДФС України, м. Київ, Львівська пл., 8, а також СУФР ДПІ у Дніпровському районі у м. Києві, м. Київ, вул. Пожарського, 4-А та постановою про створення слідчої групи, створено слідчу групу до складу якої включено слідчих з ОВС першого відділу управління розслідування кримінальних проваджень Головного слідчого управління фінансових розслідувань Державної фіскальної служби України, з ОВС другого відділу управління розслідування кримінальних проваджень Головного слідчого управління фінансових розслідувань Державної фіскальної служби України та з ОВС четвертого відділу управління розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві.

Згідно п.7 ч.2 ст.131 КПК України, одним із заходів забезпечення кримінального провадження є арешт майна.

Відповідно до ч.1 ст.170КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Згідно п.1 ч.2 ст.170КПК України арешт на майно накладається з метою збереження речових доказів.

Відповідно до ч.3 ст.170КПК України у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

При цьому, ч.10 ст.170 КПК України, зазначає, що арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Не може бути арештовано майно, якщо воно перебуває у власності добросовісного набувача, крім арешту майна з метою забезпечення збереження речових доказів

Речовими доказами згідно ч.1 ст.98КПК України є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Крім того, на підставі вимог ч.5 ст.9 КПК України, слідчий суддя враховує, що виходячи з положень Першого протоколу та протоколів № 2, 4, 7 та 11 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, дотримання принципу верховенства права є однією з підвалин демократичного суспільства.

Також, у ст.1 Першого протоколу до Конвенції зазначено, що кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Як у справі «Бакланов проти Росії» (рішення від 9 червня 2005 р.), так і в справі «Фрізен проти Росії» (рішення від 24 березня 2005 р.) ЄСПЛ зазначив, що досягнення справедливого балансу між загальними інтересами суспільства та вимогами захисту основоположних прав особи лише тоді стає значимим, якщо встановлено, що під час відповідного втручання було дотримано принципу «законності» і воно не було свавільним, тобто для того, щоб втручання вважалося пропорційним, воно має відповідати тяжкості правопорушення і не становити «особистий і надмірний тягар для особи (справа «Ізмайлов проти Росії», п. 38 рішення від 16 жовтня 2008 р.).

На підставі викладеного, з урахуванням мотивів клопотання прокурора про арешт майна та доданих до клопотання документів, слідчий суддя приходить до висновку, що прокурором доведено наявність достатніх підстав вважати, що мав місце факт вчинення кримінального правопорушення та про необхідність накладення арешту на майно на підставі ч.2 ст.170 КПК України, оскільки існує обґрунтоване пропорційне співвідношення між засобами, які застосовуються, та метою, яку прагнуть досягти органи досудового розслідування з дотриманням відповідних положень національного законодавства та принципів верховенства права.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 110, 131, 170-175, 309 КПК України, слідчий суддя,-

п о с т а н о в и в:

Клопотання прокурора відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання державного обвинувачення департаменту нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , про арешт майна задовольнити.

Накласти арешт на майно, а саме: на кошти, які знаходяться на рахунках в банківських установах:

-АТ «Райффайзен Банк Аваль» у м. Києві ( НОМЕР_2 ) ФГ «Удача» (код ЄДРПОУ 20886744) № НОМЕР_3 ; ФГ «Хмельової С.В.» (код ЄДРПОУ 23036667) № НОМЕР_4 ;

-АТ «УкрСиббанк» (МФО 351005) ФГ «Удача» (код ЄДРПОУ 20886744) № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 ;

-Миколаївське РУ «Приватбанк», м. Миколаїв (МФО 326610) ФГ «Удача» (код ЄДРПОУ 20886744) № НОМЕР_7 , № НОМЕР_8 ; ФГ ОСОБА_4 (код ЄДРПОУ 20892532) № НОМЕР_9 , № НОМЕР_10 ; ФГ «Віконт» (код ЄДРПОУ 22443749) № НОМЕР_11 ;

-Южне ГРУ АТ КБ «Приватбанк», м. Одеса (МФО 328704) ТОВ «Автомагістрал Південь» (код ЄДРПОУ 43037023) № НОМЕР_12 , № НОМЕР_13 ;

-ПАТ «Банк Восток» (МФО 307123) ФГ «Удача» (код ЄДРПОУ 20886744) № НОМЕР_14 ; ФГ ОСОБА_4 (код ЄДРПОУ 20892532) № НОМЕР_15 ; ФГ «Хмельової С.В.» (код ЄДРПОУ 23036667) № НОМЕР_16 , № НОМЕР_17 ; ФГ « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ 33189344) № НОМЕР_18 ; ТОВ «Автомагістрал Південь» (код ЄДРПОУ 43037023) № НОМЕР_19 ;

-ПАТ «МТБ БАНК» (МФО 328168) ТОВ «Автомагістрал Південь» (код ЄДРПОУ 43037023) № НОМЕР_20 ;

-АБ «Пiвденний» (МФО 328209) ФГ ОСОБА_4 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) № НОМЕР_21 ; ФГ «Хмельової С.В.» (код ЄДРПОУ 23036667) № НОМЕР_22 ; ФГ « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ 33189344) № НОМЕР_23 ;

-АТ «А Банк» (МФО 307770) ФГ «Віконт» (код ЄДРПОУ 22443749) № НОМЕР_24 , № НОМЕР_25 , № НОМЕР_26 ;

-АТ «Кредобанк» (МФО 325365) ФГ «Віконт» (код ЄДРПОУ 22443749) № НОМЕР_27 , № НОМЕР_28 ;

-АТ «Сбербанк» (МФО 320627) ТОВ «Стимул - Групп» (код ЄДРПОУ 42922948) № НОМЕР_29 , № НОМЕР_30 , № НОМЕР_31 ;

-АБ «Укргазбанк» (МФО 320478) ТОВ «Корнагро Україна» (код ЄДРПОУ 42003681) № НОМЕР_32 ;

-АТ «КIБ» (МФО 322540) ТОВ «Корнагро Україна» (код ЄДРПОУ 42003681) № НОМЕР_33 АТ «Альфа-Банк» у м. Києвi (МФО 300346) ТОВ «Білдінг-Сервіс Груп» (код ЄДРПОУ 38531469) № НОМЕР_34 , № НОМЕР_35 ; ТОВ «Алеф Строй Інвест» (код ЄДРПОУ 37492356) № НОМЕР_36 , № НОМЕР_37 , № НОМЕР_38 , № НОМЕР_39 ; ТОВ «Спецстройторг» (код ЄДРПОУ 42075204) № НОМЕР_40 , № НОМЕР_41 ; ТОВ «Аврора Рефтранс» (код ЄДРПОУ 39746270) № НОМЕР_42 , № НОМЕР_43 , № НОМЕР_44 ;

-АТ «Укрсоцбанк» (МФО 300023) ТОВ «Алеф Строй Інвест» (код ЄДРПОУ 37492356) № НОМЕР_45 , № НОМЕР_46 ; ТОВ «Аврора Рефтранс» (код ЄДРПОУ 39746270) № НОМЕР_47 , № НОМЕР_48 , № НОМЕР_49 ;

-Ф-Я «Київсiтi» АТ КБ «Приватбанк», м. Київ (МФО 380775) ТОВ «Алеф Строй Інвест» (код ЄДРПОУ 37492356) № НОМЕР_50 , № НОМЕР_51 ;

-АКБ «Iндустрiалбанк» (МФО 313849) ТОВ «ВПГ ЛТД» (код ЄДРПОУ 38221785) № НОМЕР_52 , № НОМЕР_53 , № НОМЕР_54 , № НОМЕР_55 .

Зупинити видаткові операції по зазначеним рахункам за винятком видаткових операцій, пов`язаних з перерахуванням грошових коштів по сплаті податків, зборів (обов`язкових платежів) в бюджет або державні цільові фонди по сплаті єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування та страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування та видатків, пов`язаних з виплатою заробітної плати.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом п`яти днів з моменту її проголошення.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення06.08.2019
Оприлюднено20.02.2023
Номер документу83479768
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна

Судовий реєстр по справі —755/9598/19

Ухвала від 20.09.2021

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 25.01.2021

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 09.09.2020

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Миколюк Олександр Володимирович

Ухвала від 27.08.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 27.05.2020

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Присяжнюк Олег Богданович

Ухвала від 03.03.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 13.02.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 06.02.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 15.01.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 11.12.2019

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Фрич Тетяна Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні