Рішення
від 29.07.2019 по справі 173/2002/18
ВЕРХНЬОДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №173/2002/18

Провадження №2/173/95/2019

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 липня 2019 р. Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

В складі: головуючої - судді Петрюк Т.М.

При секретареві - Рудовій Л.В.

За участю: позивача - ОСОБА_1

представника позивача - адвоката Шевчука О.М

представника відповідача - ОСОБА_4

Розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Верхньодніпровську цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства ПАТ ЮКРЕЙНІАН КЕМІКАЛ ПРОДАКТС , третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору Фермерське господарство Вінеса про визнання права власності в порядку спадкування та за зустрічною позовною заявою Приватного акціонерного товариства ПАТ ЮКРЕЙНІАН КЕМІКАЛ ПРОДАКТС до ОСОБА_1 та Дмитрівської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області, треті особи, що не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору: Фермерське господарство Вінеса , Вільногірська державна нотаріальна контора про визначення додаткового строку для прийняття спадщини -

ВСТАНОВИВ:

22.08.2018 року до суду звернулася позивач ОСОБА_1 з позовом про визнання права власності на спадкове майно за законом до відповідача ПрАТ ЮКРЕЙНІАН КЕМІКАЛ ПРОДАКТС , третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: ФГ Вінеса

23.08.2018 року ухвалою Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області відкрите провадження у справі та справу призначено до розгляду в підготовче судове засідання на 29.10.2018 року.

29.10.2018 року відповідачем ПрАТ ЮКРЕЙНІАН КЕМІКАЛ ПРОДАКТС наданий відзив на позовну заяву, заява про застосування строків позовної давності та зустрічна позовна заява до ОСОБА_1 , та Дмитрівської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області, треті особи, що не заявляють самостійних вимог на предмет спору: ФГ Вінеса та Вільногріська державна нотаріальна контора про визначення додаткового строку для прийняття спадщини за заповітом. В судовому засіданні оголошено перерву. Справу призначено до розгляду на 06.12.2018 року.

06.12.2018 року в підготовчому судовому засіданні оголошення перерву в зв`язку з задоволенням клопотань про витребування доказів. Справу призначено до розгляду на 20.02.2019 року.

20.02.2019 року в підготовчому судовому засіданні оголошення перерву в зв`язку з задоволенням клопотань про витребування доказів. Справу призначено до розгляду на 08.04.2019 року.

08.04.2019 року закінчене підготовче судове засідання. Справа призначена до розгляду в судовому засіданні на 29.07.2019 року

Сторонам та учасникам розгляду справи роз`яснені права та обов`язки у відповідності до ст. 43, 44, 49 ЦПК України.

29.07.2019 року в судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частину рішення.

Згідно поданої позовної заяви позивач просить визнати за ним право власності на земельну ділянку загальною площею 4.8949 га., кадастровий номер НОМЕР_1 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Дмитрівської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилаються на наступне : ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його батько ОСОБА_2 у АДРЕСА_5

Після смерті батька відкрилась спадщина за заповітом, яка складається із належних йому при житті квартири АДРЕСА_1 та земельної ділянки загальною площею 4.8949 га., кадастровий номер НОМЕР_1 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Дмитрівської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області.

19 січня 2015 року у справах Вільногірської державної нотаріальної контори, було зареєстровано спадкову справу за № 56999609 у Спадковому реєстрі, яку було зареєстровано за його заявою як спадкоємця першої черги за законом на спадщину, що відкрилась після смерті його батька - ОСОБА_2 .

Після спливу шестимісячного строку для прийняття спадщини, визначеним законодавством України, ним було отримано свідоцтво про право на спадщину за законом на квартиру у АДРЕСА_5. У видачі свідоцтва про право на спадщину на земельну ділянку йому було відмовлено, оскільки нотаріусом було повідомлено про наявний заповіт, складений за життя його батьком, з змістом якого батько належну йому земельну ділянку заповів відповідачеві.

Однак відповідач станом на час подання позову до суду, жодних дій, передбачених чинним законодавством, в межах трирічного строку позовної давності, які б свідчили про бажання відповідача отримати спадщину, не здійснив, позовів до суду не подав, до використання земельної ділянки не приступив. Так як згідно з витягу Державного земельного кадастру про земельну ділянку, вищезазначена земельна ділянка, перебуває в оренді третьої особи - ФГ Вінеса , що й стало підставою звернення до суду.

Відповідачем, ПрАТ ЮКРЕЙНІАН КЕМІКАЛ ПРОДАКТС , подана зустрічна позовна заява, згідно якої відповідач просив визначити йому додатковий строк тривалістю в шість місяців з моменту набрання рішенням законної сили для подання заяви до Вільногірської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області про прийняття спадщини за заповітом, яка відкрилась після смерті ОСОБА_2 .

Вимоги за зустрічною позовною заявою відповідач обґрунтовує наступним: на підставі рішень акціонера Приватного акціонерного товариства Кримський ТИТАН змінено найменування Приватного акціонерного товариства Кримський ТИТАН на ПрАТ ЮКРЕЙНІАН КЕМІКАЛ ПРОДАКТС , відповідні зміни внесені до Єдиного державного реєстру 24 березні 2015 року. ПрАТ ЮКРЕЙНІАН КЕМІКАЛ ПРОДАКТС є правонаступником за всіма права та обов`язками ПрАТ Кримський ТИТАН Фактичне місце знаходження ПрАТ ЮКРЕЙНІАН КЕМІКАЛ ПРОДАКТС з 2014 року є місто Київ

28.09.2018 року ознайомившись із позовною заявою, позивачу стало відомо про факт смерті ОСОБА_2 , який є спадкодавцем за заповітом від 31.01.2014 року, складеним померлим на користь ПрАТ ЮКРЕЙНІАН КЕМІКАЛ ПРОДАКТС

Предметом заповіту № 102 від 31.01.2014 року, складеного спадкодавцем ОСОБА_2 ., в інтересах ПрАТ ЮКРЕЙНІАН КЕМІКАЛ ПРОДАКТС є земельна ділянка загальною площею 4.8949 га., кадастровий номер НОМЕР_1 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Дмитрівської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області.

Відповідно до п. 2.2. Глави 10 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22 лютого 2012 року № 296/5, при заведенні спадкової справи нотаріус за даними спадкового реєстру перевіряє наявність заведеної спадкової справи, спадкового договору, заповіту.

Щоб не допустити пропуску шестимісячного строку для прийняття спадщини, нотаріус роз`яснює спадкоємцям право подачі заяви про прийняття спадщини чи про відмову від її прийняття.

Проте фактично такого повідомлення нотаріусом здійснено не було.

Відсутність такого повідомлення чи виклику, а відтак необізнаність особи про відкриття спадкової справи, створює для спадкоємця об`єктивні непереборні та істотні труднощі на прийняття спадщини, а отже відповідає критерію поважності, і таким чином є підставою для встановлення додаткового строку для прийняття спадщини. Оскільки позивач за даним позовом не є родичем або близьким по відношенню до спадкодавця, не має прав та обов`язків щодо догляду або в відстеження будь-якої інформації щодо життя спадкодавця, територіально на момент смерті спадкодавця та після неї знаходився в іншому обласному центрі, та не був повідомлений нотаріусом в порядку ст. 63 ЗУ Про нотаріат , ані самим позивачем, який очевидно був обізнаний з наявністю заповіту в інтересах ПрАТ ЮКРЕЙНІАН КЕМІКАЛ ПРОДАКТС , та відповідно особою в інтересах якої цей заповіт було складено та об`єктивно мав таку можливість. Тому причини пропуску строку для прийняття спадщини вважає поважними, що й стало підставою звернення до суду.

В судовому засіданні позивач і представник позивача позовні вимоги за первісною позовною заявою підтримали в повному обсязі, давши пояснення фактично установлені матеріалами справи. Також представник позивача пояснив, що його довіритель не пропустив строк позовної давності, оскільки про те, що відповідач не подав заяву про прийняття спадщини та не оформив своїх спадкових прав йому стало відомо лише при отриманні свідоцтва про право на спадщину. Позиція відповідача щодо поважності причин пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини спростовується практикою Верховного суду України. Оскільки відповідач не мав об`єктивних, непереборних, істотних перешкод щодо подання такої заяви, особливо враховуючи той факт, що філія відповідача здійснює свою діяльність у м. Вільногірську. Сам факт того, що відповідач не знав про смерть спадкодавця не є поважною причиною пропуску строку позовної давності. А дії нотаріуса щодо неповідомлення відповідача про смерть спадкодавця та про заведення спадкової справи не оскаржувались. Тому вважає, що є всі підстави для задоволення первісної позовної заяви і для відмови у задоволенні зустрічної позовної заяви

Представник відповідача в судовому засіданні позовні вимоги за первісною позовною заявою не визнав. Вважає , що позивач пропустив строк позовної давності для захисту своїх справ, оскільки знав про наявність заповіту. Вимоги за зустрічною позовною заявою підтримав за підставам, викладеними в зустрічній позовній заяві. Поважність причин пропуску строку для подачі заяви про прийняття спадщини обґрунтовує тим, що відповідачу не було відомо про смерть спадкодавця, а нотаріусом в супереч вимог закону, не було повідомлено в відповідача про заведення спадкової справи. Тому просить задовольнити позовні вимоги за зустрічною позовною заявою, а у задоволенні позовних вимог за первісною позовною заявою - відмовити.

Представники третіх осіб, що не заявляють самостійних вимог на предмет спору Дмитрівської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області, ФГ Вінеса та державний нотаріус Вільногірської державної нотаріальної контори в судове засідання не з`явилися, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином. Дмитрівською сільською ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області подана заява про розгляд справи у відсутність його представника.

Третьою особою державним нотаріусом Вільногірської державної нотаріальної контори подані письмові пояснення про те, що нотаріусу не була відома адреса спадкоємця ПрАТ ЮКРЕЙНІАН КЕМІКАЛ ПРОДАКТС тому повідомлення про заведення спадкової справи після смерті ОСОБА_2 , нею не здійснювалось.

Відповідно до п. 1 ст. 6 Європейської Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, ратифікованої Україною, Законом України № 475/97-ВР від 17 липня 1997 року, яка відповідно до ст.9 Конституції України є частиною національного законодавства України, кожна людина при визначенні її громадянських прав та обов`язків має право на справедливий розгляд справи незалежним та безстороннім судом.

Відповідно до вимог ст. 55 Конституції України кожному гарантується судовий захист його прав і свобод.

Згідно ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку , встановленому цим Кодексом, звернутись до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів

Завданням суду при здійсненні правосуддя, в силу ст. 2 Закону України Про судоустрій і статус суддів є забезпечити кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною радою України.

За змістом положень вказаних норм, розпорядження своїм правом на захист є диспозитивною нормою цивільного законодавства, яке полягає у наданні особі, яка вважає свої права порушеними, невизнаними або оспорюваними, можливості застосувати способи захисту, визначені законом або договором.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 ЦПК України здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, держави та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором

При цьому, предметом позову є матеріально-правова вимога позивача до відповідача, а підставою - посилання на належне йому право, юридичні факти, що призвели до порушення цього права, та правове обґрунтування необхідності його захисту.

Отже, виходячи із наведеного, на момент звернення із тим чи іншим позовом, права та інтереси, на захист яких поданий позов вже мають бути порушені, невизнані або оспорювані особою, до якої пред`явлений позов, тобто, законодавець пов`язує факт звернення до суду із наявністю вже порушених прав та інтересів позивача. Метою ж позову є розгляд спору і захист вже порушених, невизнаних або оспорюваних суб`єктивних прав або законних інтересів позивача.

Суд, заслухавши пояснення учасників розгляду справи, вивчивши матеріали справи та оцінивши докази в їх сукупності, приходить до таких висновків.

Судом встановлено такі факти та відповідні їм правовідносини

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть.

Після смерті ОСОБА_2 , відкрилась спадщина, яка складається з квартири АДРЕСА_1 та земельної ділянки загальною площею 4.8949 га., кадастровий номер НОМЕР_1 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Дмитрівської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області.

За життя ОСОБА_2 ,. склав заповіт від 31.01.2014 року відповідно до якого належну йому на праві власності земельну ділянку загальною площею 4.8949 га., кадастровий номер НОМЕР_1 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Дмитрівської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області заповідав Приватному товариству Кримський ТИТАН , що підтверджується копією заповіту. Інша частина спадщини заповітом не охоплена.

19 січня 2015 року позивач за первісною позовною завою ОСОБА_1 , подав до Вільногірської державної нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини, що залишилась після смерті ОСОБА_2 , яке складається із квартири АДРЕСА_3 , що підтверджується копією заяви.

20 червня 2017 року позивач ОСОБА_1 ,. подав до Вільногірської державної нотаріальної контори заяву про видачу свідоцтва про право на спадщину.

20.06.2017 року ОСОБА_1 , видане свідоцтво про право на спадщину на квартиру АДРЕСА_1 , що підтверджується копіє свідоцтва про право на спадщину.

Відповідно до наданої суду копії спадкової справи № 5/2015 від 19.01.2015 року, відкритої після смерті ОСОБА_2 ,. померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 відповідач ПрАТ ЮКРЕЙНІАН КЕМІКАЛ ПРОДАКТС заяву про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , протягом встановленого шестимісячного строку не подав, та в цей же строк не подав і заяви про відмову від прийняття спадщини.

Згідно вимог зустрічної позовної заяви ПрАТ ЮКРЕЙНІАН КЕМІКАЛ ПРОДАКТС просить встановити йому додатковий строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , мотивуючи пропуск подачі такої заяви тим, що товариству не було відомо про смерть спадкодавця, а нотаріус всупереч покладених на нього обов`язків не повідомила його, як спадкоємця, про відкриття спадщини.

Відповідно до п. 3 ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Таким чином законом передбачено, що підставою для визначення додаткового строку для прийняття спадщини є наявність поважної причини його пропуску.

Відповідно до правової позиції викладеної в Постанові Верховного суду України від 14.09.2016 року по справі № 6-1215цс16. А також у постановах Верховного Суду України від 26.09.2012 року справа № м6-85-цс12 та від 04.11.2015 року справа № 6-148цс15) зазначається, що за загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті 1220, 1222, 1270 ЦК України).

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно зі спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (частина перша статті 1269 ЦК України).

Таким чином, право на спадщину виникає з моменту її відкриття, і закон зобов`язує спадкоємця, який постійно не проживав зі спадкодавцем, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

За змістом ч. 3 ст. 1272 ЦК України поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини вважаються причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення дій для прийняття спадщини.

Якщо у спадкоємця не було перешкод для подання заяви, а він не скористався правом на прийняття спадщини через відсутність інформації про смерть спадкодавця, то правові підстави для визнання додаткового строку для прийняття спадщини відсутні.

Судом встановлено, що позивач пропустив строк для подачі заяви про прийняття спадщини в зв`язку з тим, що йому не було відомо про смерть спадкодавця. Але одна ця обставина на думку суду не має характеру об`єктивної та непереборної перешкоди для подання заяви про прийняття спадщини. Відповідно на думку суду т не є підставою для визнання поважною причини пропуску строку позовної давності.

При цьому суд зважає на те, що спадкоємець не був членом сім`ї чи родичем померлого, тому інформацію про смерть ОСОБА_2 , міг отримати лише після спливу певного часу. Але враховуючи, що з дня смерті ОСОБА_2 , до дня, коли позивач звернувся із заявою про прийняття спадщини пройшов значний період часу. Позивач за зустрічною позовною заявою подав заву про прийняв спадщини лише після отримання первісної позовної. Тому стверджувати, що позивач зовсім не мав ніякої інформації про те, чи є живим ОСОБА_3 , чи помер, однозначно не можна. В свою чергу ПрАТ ЮКРЕЙНІАН КЕМІКАЛ ПРОДАКТС не зазначає ні в зустрічній позовній заяві, ні під час розгляду справи, що йому не було відомо про існування заповіту складеного ОСОБА_2 , на його користь. А той факт, що ПрАТ ЮКРЕЙНІАН КЕМІКАЛ ПРОДАКТС до матеріалів зустрічної позлвної заяви додана копія заповіту свідчить про його обізнаність із наявністю заповіту. Відповідно враховуючи, що між ПрАТ ЮКРЕЙНІАН КЕМІКАЛ ПРОДАКТС та померлим існували правовідносини, які випливали із спадкування майна на підставі складеного заповіту, відповідно спадкоємець повен був періодично цікавитись долею спадкодавця.

Доводи позивача за зустрічною позовною заявою про те, що нотаріусом всупереч ЗУ Про нотаріат та Положення про вчинення нотаріальних дій, він не був повідомлений про смерть ОСОБА_2 ,. та відкриття спадкої справи, суд вважає такими, що не підтверджують наявність поважних причин пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини, виходячи як з вищевикладеного, так і з наступного .

Відповідно до ст. 63 ЗУ Про нотаріат - Нотаріус або в сільських населених пунктах - посадова особа органу місцевого самоврядування, уповноважена на вчинення нотаріальних дій, отримавши від спадкоємців повідомлення про відкриття спадщини, зобов`язана повідомити про це тих спадкоємців, місце проживання або роботи яких відоме.

Державний нотаріус Вільногірської державної нотаріальної контори повідомила, що Вільногірська державна нотаріальна контора не володіє інформацією щодо спадкоємця за заповітом, а саме адресою юридичної особи Кримський ТИТАН (а.с.126)

При цьому суд виходить з того, що заповіт спадкодавцем ОСОБА_2 , був складений на користь спадкоємця ПрАТ Кримський ТИТАН , адреса якого в заповіті відсутня.

Позивач за зустрічною позовною заявою в зустрічній позовній заяві посилається на те, що на підставі рішень акціонера Приватного акціонерного товариства Кримський ТИТАН змінено найменування Приватного акціонерного товариства Кримський ТИТАН на ПрАТ ЮКРЕЙНІАН КЕМІКАЛ ПРОДАКТС , відповідні зміни внесені до Єдиного державного реєстру 24 березні 2015 року. ПрАТ ЮКРЕЙНІАН КЕМІКАЛ ПРОДАКТС є правонаступником за всіма права та обов`язками ПрАТ Кримський ТИТАН . Таким чином позивач за зустрічною позовною заявою в свою чергу не довів суду того, що нотаріус був обізнаний з даними змінами та адресою юридичної особи ПрАТ ЮКРЕЙНІАН КЕМІКАЛ ПРОДАКТС . Також ПрАТ ЮКРЕЙНІАН КЕМІКАЛ ПРОДАКТС не надано доказів того, що ним оскаржувались дії нотаріуса з приводу неповідомлення його про відкриття спадкової справи.

Виходячи з вищевикладеного, суд не вбачає підстав поважності причин пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом ПрАТ ЮКРЕЙНІАН КЕМІКАЛ ПРОДАКТС

Відповідно до ст. 1216 ЦК України - спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщина) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинились внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 1268, 1269 ЦК України спадкоємці за законом чи за заповітом мають право прийняти спадщину або не прийняти її.

Враховуючи, що суд не вбачає поважності причин пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини спадкоємцем ПрАТ ЮКРЕЙНІАН КЕМІКАЛ ПРОДАКТС . Тому приходить до висновку про відсутність підстав для задоволення вимог за зустрічною позовною заявою щодо встановлення спадкоємцю за заповітом ПрАТ ЮКРЕЙНІАН КЕМІКАЛ ПРОДАКТС додаткового строку для прийняття спадщини.

Відповідно до ч. 2 ст. 1223 ЦК України - У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу.

Так як позивач за первісною позовною заявою є сином померлого та спадкоємцем першої черги. Судом ухвалюється рішення про відмову спадкоємцеві за заповітом у визначення додаткового строку для прийняття спадщини. Позивач ОСОБА_1 , бажає прийняти спадщину, що залишалась після смерті його батька і на частину спадщини вже отримав свідоцтво про право на спадщину, за даних обставин суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення вимог за первісною позовною заявою про визнання за позивачем ОСОБА_1 ,. права власності на земельну ділянку (пай) після смерті батька в порядку спадкування.

Подана відповідачем ПрАТ ЮКРЕЙНІАН КЕМІКАЛ ПРОДАКТС заява про застосування строку позовної давності, яку заявник обґрунтовує тим, що позивач ОСОБА_1 , під час звернення до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини, тобто 19.01.2015 року, знав про те, що відповідач ПрАТ ЮКРЕЙНІАН КЕМІКАЛ ПРОДАКТС такої заяви не подав, тому строк позовної давності сплинув 19.01.2018 року, не підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 256 ЦК України - Позовна давність - це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу.

Відповідно до ст. 257 ЦК України - Загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки.

Відповідно до ч.1 ст.261 ЦК України - Перебіг позовної давності починається від дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила.

Заявник визначає початок перебігу строку позовної давності датою звернення позивача ОСОБА_1 , до Вільногірської державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, тобто ІНФОРМАЦІЯ_2 . Але з даною датою суд не погоджується. Так, спадкодавець ОСОБА_2 , помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . Нормами цивільного кодексу України визначений строк для звернення спадкоємців із заявами про прийняття спадщини чи про відмову у її прийнятті, в шість місяців. Відповідно заява про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , спадкоємцями могла бути подана до 03.06.2015 року. Таким чином в період з 19.01.2015 року, коли подана заява про прийняття спадщини спадкоємцем ОСОБА_1 , до 03.06.2015 року інший спадкоємець ПрАТ ЮКРЕЙНІАН КЕМІКАЛ ПРОДАКТС мав можливість подати заяву про прийняття спадщини. І даний період є досить значним.

З матеріалів спадкової справи вбачається, що після подання заяви про прийняття спадщини 19.01.2015 року позивач ОСОБА_1 ,. з іншими питання до нотаріальної контори не звертався. І звернувся лише 20.06.2017 року із заявою про видачу свідоцтва про прийняття спадщини. Таким чином початок перебігу строку позовної давності для позивача ОСОБА_1 , є ІНФОРМАЦІЯ_3 , коли він отримав свідоцтво про право на спадщину і дізнався, що спадкоємець за заповітом заяви про прийняття спадщини після смерті його батька так і не подав. З позовом до суду ОСОБА_1 звернувся 22.08.2018 року, тобто в межах строку позовної давності.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат у відповідності до ст. 141 ЦПК України, суд пропорційно задоволених позовних вимог вважає, що з відповідача ПрАТ ЮКРЕЙНІАН КЕМІКАЛ ПРОДАКТС на користь ОСОБА_1 ,. підлягають стягненню понесені судові витрати по сплаті судового збору в сумі 1441. 31 грн., оскільки судом ухвалюється рішення про задоволення позовних вимог за первісною позовною заявою в повному обсязі. Понесені судові витрати по сплаті судового збору за зустрічною позовною заявою суд вважає за можливе покласти на позивача ПрАТ ЮКРЕЙНІАН КЕМІКАЛ ПРОДАКТС , оскільки ухвалюється рішення про відмову у задоволенні позовних вимог за зустрічною позовною заявою.

Керуючись ст. 12, 13, 89, 141, 259, 263, 264, 265, 268, 273 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ

Позовні вимоги за позовом ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства ЮКРЕЙНІАН КЕМІКАЛ ПРОДАКТС , третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору Фермерське господарство Вінеса про визнання права власності в порядку спадкування - задовольнити

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ІПН НОМЕР_2 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_4 право власності на земельну ділянку (пай) площею 4.8949 га., кадастровий номер НОМЕР_1 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Дмитрівської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області в порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Стягнути з Приватного акціонерного товариства ЮКРЕЙНІАН КЕМІКАЛ ПРОДАКТС , (юридична адреса: 01601 м. Київ, вул. Мечнікова, 2 А ЄДРПОУ 32785994) на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ІПН НОМЕР_2 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_4 , понесені судові витрати по сплаті судового збору в сумі 1441 грн. 31 коп.

У задоволенні позовних вимог за зустрічною позовною заявою: Приватного акціонерного товариства ЮКРЕЙНІАН КЕМІКАЛ ПРОДАКТС (юридична адреса: 01601 м. Київ, вул. Мечнікова, 2 А ЄДРПОУ 32785994) до ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ІПН НОМЕР_2 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_4 та Дмитрівської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області (юридична адреса: с. Дмитрівка вул. Раданяська. 9 Верхньодніпровського району Дніпропетровської області), треті особи, що не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору: Фермерське господарство Вінеса (юридична адреса: 51643 вул.. Зелена, 6 с. Посуньки району Дніпропетровської області, ЄДРПОУ 23374766) , Вільногірська державна нотаріальна контора ( юридична адреса: 51700 вул. Молодіжна, 20, м. Вільногірськ Дніпропетровської області) про визначення додаткового строку для прийняття спадщини тривалістю в шість місяців після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_5 - відмовити.

Рішення може бути оскаржене шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду протягом 30 днів з моменту складання повного тексту рішення.

Відповідно до п. 15.5 розділу ХШ Перехідні положення ЦПК України апеляційна скарга подається через Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області до приведення Положення про автоматизовану систему документообігу суду у відповідність із редакцією Цього кодексу

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У випадку подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду .

Учасники справи, яким копія рішення не була вручена у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідної копії рішення суду

Повний текст рішення виготовлений 08.08.2019 року

Суддя Петрюк Т.М.

Зареєстроване: 08.08.2019 року

Оприлюднене : 08.08.2019 року

Дата набрання законної сили: 10.09.2019 року

СудВерхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення29.07.2019
Оприлюднено09.08.2019
Номер документу83513410
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —173/2002/18

Постанова від 17.02.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Дундар Ірина Олександрівна

Ухвала від 21.01.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Дундар Ірина Олександрівна

Ухвала від 13.03.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Дундар Ірина Олександрівна

Ухвала від 06.02.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Дундар Ірина Олександрівна

Ухвала від 15.01.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Дундар Ірина Олександрівна

Постанова від 04.12.2019

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Городнича В. С.

Ухвала від 17.10.2019

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Городнича В. С.

Ухвала від 15.10.2019

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Городнича В. С.

Ухвала від 26.09.2019

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Городнича В. С.

Рішення від 29.07.2019

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні